Scrisori venite prin poștă

Cititor Formula AS
- Orice scrisoare scrisă cu mâna și expediată prin poștă are în ea o afecțiune care lipsește, de pildă, din scrisorile expediate prin internet. Urgența comunicării este înlocuită de tihna mărturisirii, plină de sensibilitate și de emoție. De altfel, majoritatea cititorilor care ne adresează scrisori sunt pensionari care au depășit vârsta internetului. Norocul nostru: în loc de email-uri, primim declarații de dragoste. Și pe deasupra, și publice! Un dar pentru care mulțumim cu recunoștință. Dacă la 80 de ani iei în mână creionul ca să transmiți sentimente, adresantul se poate considera împărat -

Pilda agricultorului

Bunul și statornicul meu prieten, "Formula AS",
Chiar dacă a trecut peste un an de când ți-am scris prima dată, te rog să primești acum mulțumirile mele, pentru că mi-ai făcut onoarea de a-mi publica prima scri­soare expediată. Îți scriu din nou, pentru că nu pot să rămân indiferentă la ceea ce se întâmplă în preajma mea, știind că micile mele preocupări sunt printre numeroasele tale rațiuni de a exista. Sunt sigură că nu voi mai avea durerosul sentiment exprimat atât de profund în zicala: "Câinii latră, ursul umblă". De data aceasta, totul a pornit de la un articol din ultimul nu­măr, mai exact de la horoscop. Ciudat, nu? Duminică, după participarea la Sfânta Liturghie, am constatat că nu mai sunt reviste la chioșcurile de ziare. Am colindat vreo jumătate de oră, iar când am găsit, în sfârșit, vân­zătoarea mi-a spus că se epuizează mai repede, din cauza zodiacului lunii. Răspunsul meu a fost că acesta este ultimul lucru care mă interesează. Dar m-ai con­trazis, prietene! Îți mulțumesc pentru argumente! Am simțit și simt din plin, "yodul"din decembrie despre care se scrie în zodiac. Lumea nu s-a sfârșit, dar eu am fost foarte bolnavă. Am avut mult, mult timp să re­flectez asupra lucrurilor cu ade­vărat importante, m-am rugat și m-am încredințat total în mâi­nile Domnului și I-am perceput și Îi percep din plin "Arătătorul".
Sunt profesoară și mamă și mă doare tristețea din ochii copiilor și ai tinerilor, deruta în care se află. Co­piii noștri nu doresc ajutoare sociale, concursuri de "Miss"și alte surogate, doresc locuri de muncă pentru părinții lor și pentru ei, în viitor, doresc să se simtă utili și împliniți, să le dăm dreptul la demnitate. Cât o să ne mai mințim, cu sutele de mii de locuri în învățământul superior și pentru ce, pentru a avea "șomeri de lux"? Ad­mitere fără bacalaureat. Câtă lăcomie! Când o să conștientizăm că nu avem nevoie numai de "doctori docenți", ci și de electricieni, mecanici, instalatori și alți meseriași? Când o să încetăm să considerăm unele profesii onorabile și altele mai puțin onorabile? Îi văd pe copilașii din clasa a V-a, de-a dreptul îngroziți când obțin opt sau nouă, fiindcă părinții nu concep decât să aibă copilul la "Sfântul Sava"sau la "Mihai Viteazul".
Un alt aspect, în prezentarea căruia mă ajută pilda pe care tocmai am ascultat-o la radio, alt bun prieten al meu. Este vorba despre un fermier care obținea mereu locul întâi la producția de porumb și care a uimit autoritățile fiindcă le împărțea saci cu boabe tuturor vecinilor, pentru a fi semănate și de aceștia. Explicația lui a fost cât se poate de logică, își asigura astfel calita­tea propriei recolte. Această pildă mi-a demonstrat că nici eu nu sunt total altruistă, când mă ocup de ca­rac­terele elevilor mei, mai mult decât prevede "Fișa pos­tului". Simplu, așa am siguranța că, atât eu, cât și co­piii, ne vom simți mai bine în societate pe viitor. Am gă­sit astfel și răspunsul la întrebarea care mi-a fost adre­sată, nu doar o dată: "Ce vrei să demonstrezi cu abnegația asta?". Iar­tă-mă, dragă prietene, cred că în­cepe să se­mene a infa­tua­re și nu aș vrea. Te rog să mă înțelegi, este doar ceea ce scrii și tu. El "îmi cere să-mi respect principiile mo­rale și credința și să nu-mi las cu­noș­tin­țele nefolosite, ci să aplic toate acestea în viața mea profesională și socială".
Îți mulțumesc, dragă "Formula AS". Nu mai știu a câta oară îmi întinzi mâna și mă ajuți să mă ridic. Boa­la din decembrie venise pe fondul unei mari deza­mă­giri, în relațiile de serviciu, și eram pe punctul de a ceda și, mai ales, de a renunța. Da, puteam "să mor înainte de moarte". Dar, ce minune! Există Dumnezeu care-ți vorbește și prin prieteni!
DOINA-MARIA
P.S. Mai am un motiv să-ți mulțumesc, pentru scri­sorile primite de la cititori, după publicarea scrisorii în ianuarie 2012, mare bucurie pentru sufletul meu.

"Ia un cățel de pe stradă și Dumnezeu te va răsplăti înzecit"

Dragă revistă "Formula AS",
Sunt o săsoaică de 76 de ani și nu aș putea să-mi închipui ziua fără revista asta. Cel mai mult îmi place că scrieți cu atâta suflet despre animale. Trăim într-o lu­me atât de crudă, unde suferă atâtea animale nevi­no­vate. Dumnezeu le-a dat și lor suflet, iar nouă, oa­menilor, ne-a dat și mintea, ca să le stăpânim și să avem grijă de ele. Eu sunt o văduvă singură în curte, și am pensia minimă de 350 lei. Am 2 câini mari, de toată frumusețea, și 4 pisici. Pe toți i-am cules de pe stradă. E cea mai mare satisfacție și cea mai bună și ieftină terapie pentru un om singur, depresiv sau bol­nav, să-și ia un cățel de pe stradă. Pentru gestul ăsta, Dumnezeu te răsplătește înzecit. Fiecare tânjește după un pic de mângâiere și dragoste și un pic de hrană. Ei sunt atât de fideli, te iubesc și te așteaptă cu drag. Decât să dai bani pe pastile calmante, ia-ți un cățel de pe stradă și ai să vezi cum te vindecă de tristețe și de de­presii. E un gest care îi place lui Dumnezeu. Fiecare animal îngrijit devine frumos. Fă-ți un cadou pentru suflet! Ia un câine amărât de pe stradă și ai să vezi cum va pătrunde bucuria în viața ta.
SARA DOOTZ - sat Viscri, jud. Brașov


"Eu sunt pensionară, dar cu toate că mi s-au luat ceva bănuți din pensie, cumpăr mai departe Asul Verde și «Formula AS»"

Stimată redacție,
Am ales acest titlu, pentru că n-am știut cui ar tre­bui să mă adresez. Dar țin foarte mult să vă mulțumesc pentru darul dvs., de a primi săptămânal această revistă minunată și plină de articole, care mai de care mai în miezul problemelor, mai bune, mai adevărate, unele chiar mă interesează foarte mult, cum ar fi paginile 2 și 3, niște articole bine gândite, bine redate și ade­vă­rate, care vorbesc despre Roșia Mon­tană, apoi arti­co­lele "actualitatea politică", care sunt comentate de oa­meni cărora le pasă de țara noastră, de ieșirea din criză și de parlamentari fără scrupule care ne trag înapoi. Această elită a scrisului o respect și o felicit.
Aștept lunea să vină repede, de dragul acestei re­viste, pe care o citesc pagină cu pagină, până la sfârșit. Mai este și pagina de spiritualitate, pe care o citesc cu mult respect, unde am găsit reportaje interesante despre Mânăstirea Oașa, despre Sfântul Arsenie Boca de la Mânăstirea Prislop. Aici am o mare rugăminte la dvs. În cazul când un redactor de la revistă va mai ajunge la Mânăstirea Prislop, mi-aș dori foarte mult să aducă și pentru mine o icoană cu Sfântul Arsenie Boca, fie o icoană simplă, fie argintată sau chiar aurită. Îmi doresc foarte mult această icoană.
Eu sunt pensionară și, cu toate că mi s-au luat ceva bănuți din pensie, eu, totuși, continuu să-mi cumpăr Asul Verde și "Formula AS", revista mea de suflet, care sunt un dar de-a dreptul minunat pentru mine. Ieri am văzut la televizor un comentariu despre basarabenii încărcați în vagoane și deportați în Siberia, care m-a întristat și am plâns de durerea și chinul lor. Am și eu bunicii morți în Siberia. Un frate de-al mamei și un frate al meu, fiind mai tineri, au rezistat și s-au întors înapoi, în Basarabia, dar n-au apucat să se bucure de viață prea mult, fiind bolnavi, s-au prăpădit.
Ar fi tare bine dacă ați putea extinde această revistă și în Basarabia, ar fi o bucurie pentru lumea satului de acolo, căci nu prea au medici și se mai doftoricesc și singuri, băbește. Leacurile dvs. le-ar fi de folos.
În ce mă privește, eu cred cu tărie că am fost ocro­tită de cer, de-am ajuns aici, în Eforie, la capătul Pă­mân­tului, că mai departe este doar apa mării.
Doamne, ce revistă de calitate și de nota 10 reali­zați! Aș oferi premiul cel mare la aceste albinuțe cule­gătoare de cel mai hrănitor polen. Cu tot respectul,
ISEVICI TAMARA - Eforie Nord

"Tot ce faceți voi înseamnă VIAȚĂ"

Dragă redacție,
Încep aceste rânduri pentru a mulțumi lui Dum­nezeu că trăiesc în același timp cu voi, toți cei care sem­nați în revista "Formula AS"și care vă străduiți să apară la cote înalte. De ce vă mulțumesc? Am râs cu voi, dar am și plâns; am urât, dar am învățat să fiu și to­­lerantă; am și sperat, dar am și strâns din dinți a ne­pu­­tință; mi-am adâncit dragostea de neam, limbă și grai, respectând cu pioșenie sărbătorile naționale; mi-am respectat din nou strămoșii, cu tot ce au ei mai prețios: tradiții, obiceiuri, meșteșuguri, straie etc.; m-am simțit mai "româncă"când mi-ați vizitat frații răs­pân­diți pe alte plaiuri ale Globului; am disprețuit nonvalorile afirmate în mass-media, dar mi-a tresăltat sufletul în fața oamenilor de știință, artiști, pictori, ar­hitecți etc. care fac cins­te României; mi-am îm­bogățit cunoștințele cu des­co­periri științifice, cu mi­ra­co­lele expuse de voi; m-am apropiat și mai mult de Dum­nezeu prin ru­gă­ciune, fețe de preoți și că­lu­gări neștiuți, în bisericuțe din umbra pădurilor sau săpate în stâncă; m-am apro­piat de lumea animalelor, de care mi-am adus cu plă­ce­re, din copilărie, aminte; ați pătruns în cot­loanele ce­le mai ascunse ale sufletului meu, re­desco­perind acolo sentimente din tinerețe, parfum de iubire sau de tră­dare, regrete, dar și împlinire; am fost alături de năpăs­tuiții vieții și am încercat cu slabe puteri să-i ajut; mi-am revizuit sănătatea și am des­coperit puncte ne­vralgice, dar și metode de lecuire.
Și pentru toate acestea, am iubit fiecare rând scris de redactorii și colaboratorii revistei, fiind ferm con­vinsă că tot ce am menționat mai sus înseamnă VIA­ȚĂ!
Îmi plec cu semerenie capul în fața dvs., minunați oameni, zicând din toată ființa mea: "Să ne trăiești, întru mulți ani «Formula AS»!".
Cu stimă și dragoste,
CRIȘ SIMONA - str. Arinii Dornei nr. 11, sector 6, București

"Suflet din sufletul nostru"

Stimată redacție,
Aflându-ne încă aproape de începutul anului, vă urez din nord de țară multă sănătate, bucurii, spor în toate demersurile dvs. Sunt abonată la revista aceasta deosebită și atotcuprinzătoare în știri, în informații diverse, pe placul oricărui cititor "Formula AS"și o răsfoiesc cu interes și o păstrez de aproape 18 ani.
Ceea ce contează acum pentru mine și pentru atâ­ția oameni este sănătatea, este puterea de a ne crește nepoții, este bucuria vieții pe care ți-o dă natura și tot ce este frumos pe lume, lucruri pe care le găsim re­flec­tate în paginile revistei. Sunteți suflet din sufletul nostru. Pentru toate acestea, îi mulțumim lui Dumne­zeu.
MARIA BILICI - com. Ruscova, jud. Maramureș

"Vă iubesc ca pe familia mea"

Dragii mei,
Vi s-au spus multe cuvinte de aleasă prețuire, de mul­țumire, de dragoste, de laudă, încât nu sunt capa­bilă să mai adaug. Vă spun atât: vă iubesc ca pe familia mea! Vă iubesc, vă respect și vă doresc mulți ani îna­inte! Să nu încetați să existați!
Cu respect,
CRIHAN IONICA - str. Domnească nr. 77, bl. E, ap. 40, Galați, cod 800215


"FORMULA AS"
- Catrene de primăvară -


Valoarea, reputația și binefacerile din sfera compor­tamentului nu se poate să nu ne provoace...

Topul directorilor de reviste
Stabilind o ierarhie
Constatăm că-n vârf de top,
Totdeauna o să fie
Doamna Sânziana Pop.

Constatarea I
Din revistele "alese"-
Cele care-au mai rămas
Rar de tot obțin succese
De nivel "Formula AS".

Constatarea II
Unele din publicații
Care sunt deja-n impas
Își revin prin "reparații"
Obținute de la "AS".

Portret de revistă
Conținut tot mai bogat
Clar și măiestrit redat
Fără șablonismul STAS,
Asta e "Formula AS".

Sugestie (redacțiilor care au "probleme")
Dacă vrei să faci un pas
Cu efect remediabil
Ia model "Formula AS"
Accesibil și aplicabil.

Cu stimă și admirație,
prof. STĂNESCU ALEX. - str. Iezer 2/4, Cluj-Napoca