CETATEA ARDEU

Ciprian Rus
De pază, la drumul aurului

Cetatea Ardeu se află pe partea dreaptă a Mu­reșului, cum te duci către Deva. Peste apă și peste drum de Munții Orăștiei, clasica patrie a da­cilor. Dar dacii sunt răspândiți pre­tu­tindeni, pe su­prafețe uriașe, până hăt, de­parte în zona Munților Apuseni, zona cu cele mai bogate zăcăminte de aur din România. Aflată pe "Drumul aurului", pe un deal semeț, între cămările pline de bogății ale Apu­senilor și Mun­tele Sfânt Kogaionon, cetatea de la Ar­deu e locul din care vezi limpede sensul tainic al lu­mii dacilor. Înțelegi dragul și grija lor pentru aceste locuri și vezi râvna cu care luptau să mul­țu­mească zeilor pentru darurile lor. Vezi cu câtă în­țelepciune se foloseau de aurul Apu­se­nilor și înțe­legi cât de risipitori și de nevrednici sunt con­ducătorii de azi, care dau pe doi bani bogăția pentru care dacii au luptat până la unul.

Ardealul văzut de sus

De-abia ai urcat pe Cetățuia Ardeului și, până să apuci să-ți tragi sufletul, între tine și orizontul căutării tale se naște un sens, se naște o lume. În zilele geroase de iarnă, când aburii lăptoși ai văilor stau încotoș­mă­nați în cruste groase de ghea­ță, iar soarele, suveran pe cer, lu­minează lumea cu privire rece, atunci, de sus, de pe vâr­ful Ce­tățuii Ardeului, Ar­dea­lul se ve­de ca-n palmă, în toa­tă splen­doarea sa, până de­parte, înspre Corabia-Vâlcoi, Zlatna sau Alba Iulia, acolo unde palpită inima de aur a Ardealului. Un paradis încre­menit, parcă, de Dumnezeu, în plin zbucium al facerii, mărturie a marelui miracol al creației Sale: dealuri iz­buc­nind la tot pasul, dintr-un ma­re clocot al vieții, ape repe­zindu-se, ca argintul viu, să-și facă loc către mări, munți în care au­rul stă cât pe ce să eru­pă precum vulcanii și să po­le­iască, cu foiță fină, ca-n au­re­olele catape­tes­melor, ce-i mai fru­mos și mai sfânt în Ar­deal.
Trebuie să fie se­nin și foarte rece, ca să bați cu privirea din vârful Cetățuii până hăt, la peste 70 de ki­lometri dis­tanță. Tre­buie să fie musai că­tre -20 de gra­de, altfel splendoarea depăr­tă­rilor îți scapă, ca o nă­lucă, într-o clipită. Dar efortul de a urca cul­mea abruptă a Ce­tă­țuii nu e nicicând za­darnic. Căci nu tre­buie să vezi până la Zlatna ca să înțelegi sensul lumii dacilor. De acolo, de pe cul­mea de unde soldații scrutau în zare carele de aur venind agale spre curtea regelui lor, de acolo, de sus, de-abia de acolo, vezi ordinea în­năs­cută, fără de cusur, a Ar­dea­lului, vezi toată rânduiala văilor și a câmpurilor și a munților. Urcând dealul Cetățuii în­țe­legi, deopotrivă, adevărata mă­reție a Regatului Dac, în­țelegi sensul tainic al Sar­misegetuzei și tâlcul cetăților de apărare care o înconjurau, în­țelegi ce căutau în zonă cetățui precum cea de la Piatra Craivii sau de la Ardeu. Înțelegi, de fapt, până la urmă, uimitoarea rezonanță a dacilor cu ordinea as­cunsă a lumii...
O lume întreagă, în jurul Muntelui Sfânt
În ultima sală a expoziției de la Muzeul Civilizației Dacice din Orăștie, pe o machetă de 3 pe 3, vezi Ar­dealul așa cum îl vedea Zamolxe însuși, stând, undeva sus, deasupra întregii lumi dacice. De jur-împrejul Gră­diștei Muncelului, mai multe plăcuțe indică, pe crestele unor munți miniaturali, sistemul de apărare imaginat de marii regi. "Pentru aproape 200 de ani, din epoca marelui rege Burebista, până la cucerirea romană, centrul de putere al lumii dacice a fost aici, la Orăștie. Aici s-au dezvoltat o civilizație și o arhitectură mili­tară, civilă și religioasă unice în afara lumii greco-ro­mane", îmi spune arheologul Mihai Căstăian. La câți­va zeci de kilometri în jurul Sarmisegetuzei, dacii au construit un sistem de fortificații care să controleze accesul pe principalele direcții: în nord, dinspre Valea Mureșului, se află cetatea de la Costești și Cetatea Blidaru, în partea de vest, legătura cu Țara Hațegului e controlată de cetatea de la Piatra Roșie, aflată pe un pinten calcaros, în sud, legătura cu bazinul Văii Jiu­lui e gestionată de cetatea de la Bă­nița, și ea cocoțată pe un vârf cal­caros, iar la răsărit, pe Valea Se­be­șului, e ceta­tea de la Căpâlna.
Motivul pentru care acest com­plex sistem de cetăți, de temple și de aglomerări civile a fost dezvoltat de către daci este în mod cert de natură religioasă, spun specialiștii. "Tot acest sistem montan circumscrie Sar­misegetuza Regia, Muntele Sfânt al dacilor, Kogaionon", punctează ghidul nostru, învârtindu-se în jurul machetei. O întreagă lume creată pentru liniștea marilor preoți, pentru ca nimeni să nu poată tulbura taina rugii lor. "Aș putea spune că mă­rirea dacilor a fost legată de religie, iar înfrângerea lor și cucerirea Da­ciei s-au datorat tocmai prea marii lor credințe, căci nu au vrut să-și părăsească, pentru nimic în lume, Muntele Sfânt și au rămas aici, în­frun­tân­du-i, cu un curaj nebun, pe romani", spune Mihai Căs­tăian.

Cetatea de pe "Drumul aurului"

Dacă în Munții Orăștiei se află un sistem închegat de fortificații, cu rol militar peste Mureș, în Munții Metaliferi se găsesc două cetăți mai diferite, puțin cunoscute, cea de la Pia­tra Craivii, pe drumul spre Alba Iulia și Roșia Montană, respectiv cea de la Ardeu, pe drumul dintre Zlatna și Mureș. Străjuită dintr-o parte de impe­tuoasa, cândva, Cetățuie, iar de cealaltă, de Piatra Peș­terii, dea­supra cărora seme­țește Cul­­mea Raiului, Valea Arde­ului este și azi, cum a fost și acum două milenii, drumul cel mai scurt care leagă Munții Orăștiei de aurul Apusenilor. Un labirint verde ce șerpuiește prin văi în­guste până la marea comoară a regilor daci: aurul care, scos în filoa­ne mari, trebuia să ajungă, grabnic și în siguranță, în cetatea de la Sarmisegetuza.
Dacii știau foarte bine cu ce bogăție fără seamăn îi binecuvântaseră zeii. Aurul trebuia exploatat cu cap, tezaurizat și folosit apoi cu multă chivernisire pentru întărirea marelui regat. "Nimeni nu se putea atinge de aurul Apusenilor, totul încăpea pe mâna regilor, era monopol regal. Practic, la fel ca și cetatea de la Piatra Craivii, cetățuia de la Ardeu avea rolul de a controla legătura dintre exploatările de aur ale dacilor din Apu­seni și cetatea de la Sarmisegetuza", îmi spune, la rân­dul său, istoricul Ioan Oltean. Transporturile de aur tre­buie să fi fost numeroase și consistente, de unde și im­portanța strategică extraordinară a cetățuii de pe Valea Ardeului. O cetate mică, tăiată în vârful unui deal înalt, care putea adăposti, însă, suficient de mulți soldați, pen­tru a asigura bunul mers al bogăției Apusenilor înspre Muntele Sfânt. Fiind monopol regal, aurul din Dacia a ajuns în cantități uriașe la Sarmisegetuza. Având aur la discreție, dacii își permiteau să bată mo­nedă, practic, identică cu cea romană. Nu mai puțin de 30 de ștanțe monetare dacice au fost descoperite până în prezent, ceea ce arată că acest tertip al contrafacerii de monedă romană era politică de stat în Dacia. Disponibilitatea sa monetară extraordinară a făcut din Dacia un loc cât se poate de dezirabil. Așa se explică și însemnele grecești de pe cetățile dacice - pentru că dacii își permiteau să-și încredințeze ridicarea cetăților celor mai buni arhitecți și meșteri de cetăți grecești. Așa se explică și buna lor organizare militară - pentru că puteau plăti cei mai buni strategi ai lumii, mulți dintre ei fugari din Imperiul roman, să li se alăture! În­țeleapta exploatare a aurului a făcut din Dacia un rival de temut în lumea antică...
Tezaurul capturat de romani avea o dimen­si­une de-a dreptul epopeică. Consultând izvoarele antice, la începutul veacului trecut, un important is­toric francez a estimat tezaurul dacic la 165 de to­ne de aur și peste 330 de tone de argint! O can­titate spectaculoasă, probată, ulterior, de reviri­men­tul economic al Imperiului Roman, după războaiele cu dacii, de fastul celor 123 de zile de circ, de exceptarea de la impozite și de sutele de de­nari oferite drept cadou cetățenilor Romei... Ce ironie a istoriei: la fel ca acum 2000 de ani, aurul dacilor de la Roșia Montană e pe cale să-i îm­bo­gățească pe noii "cuceritori", niște capitaliști din afara României!

Poveștile aurului

Câtă bogăție se va fi petrecut, de-a lungul su­telor de ani de apogeu al puterii regilor daci, prin Valea Ardeului! Care întregi de aur trase opintit, de boi vânjoși, ca în basoreliefurile de pe Colum­na lui Traian. Au trecut mii de ani de atunci, dar imaginile acelea ale belșugului bântuie și azi amintirile oamenilor de pe Valea Ardeulului, ca și imaginația hulpavă a căutătorilor de comori. Nu există țăran din Ardeu care să nu fi ascultat, copil fiind, povești spuse iarna, la gura sobei, de "ăi bătrâni", despre comorile ascunse în pământurile din jur. Acum, bătrânii s-au cam dus, unul câte unul. Cel mai sfătos dintre ei, ajuns la aproape 100 de ani, tocmai ce s-a prăpădit în iarnă.
Numai moș Iosif Părău a mai prins poveștile vechi. La 84 de ani, nu are pic de astâmpăr, meș­terește toată ziua în atelierul din șură să repare unelte și obiecte vechi de artizanat, de pe vremea când era tânăr. Dacă l-ar mai ține picioarele, ar mai sui o dată măcar dealul abrupt al Cetățuii, să vadă de sus întreaga splendoare a locurilor. "Zâce că demult, înainte de război, ceva domn mare de la București avea contract pe dealul Cetățuii, așa se zâcea. Apăi că făcuse contract ca să caute aurul dacilor or pentru altceva, asta nu mai știu... Da' ăi bătrâni povesteau că ar fi ascunsă pe aci pe undeva, ori sus pă Cetățuie, ori dincoace, la Piatra Peșterii, multă bogăție. Se auzea de un car mare din aur, cu boi, și ei din aur. Și-apăi, câte și mai câte alte comori nu or fi fost ascunse pe aici, da' cine știe unde să le cate după atâta amar de vreme...", îmi spune, șoptit, parcă anume ca să nu strice misterul, Iosif Părău. Pe laviță, la doi pași în spatele lui moș Iosif, nevasta îl ascultă cu fața acoperită într-un capăt de batic, uimită de parcă ar fi auzit prima oară despre comorile Ardeului.
Legendele despre "Drumul aurului"au adus Ardeul sub asediul căutătorilor de comori. Mihai Căstăian îmi povestește că în vara lui 2005, vreme de vreo două luni, s-au excavat 14 metri într-o peșteră din zonă, în care se crede că dacii și-ar fi ascuns comorile. Specialiștii nu știu ce au descoperit acolo căută­torii de comori, după cum nu știu nici acum dacă an­che­ta începută, într-un târziu, de poliție, a ajuns la vreun rezultat. Încă o mostră, pe lângă cea a celebrelor bră­țări dacice din aur, despre grija statului român față de tezaurul moștenit de la ve­chii daci...

Cu respirația tăiată

"Dacii musai or fost oameni vrednici", spu­ne mândru moș Părău, "dacă or putut să ridice așa o mi­nunăție de ce­ta­te toc­mai sus, pe vâr­ful dea­lu­lui". Din pris­pa casei lui moș Părău, vezi piscul Cetățuii tocmai peste drum, înfipt semeț în norii morocănoși de în­ceput de primăvară. "Frumoasă tre' c-o fost Cetățuia pe vremea da­cilor, așa am auzât de la tinerii care or venit de la Mu­­zeu să sape sus, să găsască ce-o mai ră­mas de atunci!". Înaltă, cu ziduri mari și groase, cu turnuri zdravene, de unde puteai arunca cu bolovani dacă te ataca cineva, așa își imaginează moș Părău și vecinii lui, ieșiți între timp și ei la poarta casei, cetatea care păzea "Drumul aurului"...
Intuiția de meșter a lui moș Părău nu dă greș: în­tr-un colț al Muzeului de la Orăștie, arheologii care au săpat la Ardeu au creionat o frumoasă reconstituire a Cetățuii. La poalele ei se găsea o întinsă așezare civilă, iar acropola era fortificată cu piatră, pământ și lemn, având ziduri groase de 2 metri și înalte de 6-7 metri. Cea mai importantă parte a incintei era turnul-locuință, care era folosit de conducătorul cetății. Fiind construit cu etaj, turnul domina întreg platoul cetății. Podeaua era pavată cu lespezi de travertin adus din apropiere, de la Geoagiu, iar etajul era probabil din lemn, cu acoperiș de șindrilă, spun specialiștii care au cercetat arheologic situl de la Ardeu, în ulti­mii ani. Tot ei consideră că înălțimea turnului era impresionantă, de vreme ce urme ale sale, după prăbușirea datorată incendierii de către soldații romani, se găsesc de-a lungul a 16 metri. "În interiorul curții, care era compar­timentată, am găsit mai multe ateliere pentru prelucrarea bronzului, a osului și a cornului. De asemenea, undeva, la poalele cetății, în do­uă locuințe datate la distanță de 100 de ani, am descoperit urme ale aceleiași ocupații, după instrumentarul descoperit, și anume pre­lucrarea pieilor", ne spune Mihai Căstăian.
Pe lângă controlarea drumului aurului, Ce­tă­țuia Ardeului servea, datorită poziției sale pri­vi­legiate, și ca punct de vamă. "Bogăția și im­portanța Cetățuii sunt legate tocmai de poziția sa. În antichitate se circula pe Cheilei Ar­de­ului, iar cine deținea controlul acestor chei pu­tea să controleze vama. Era o vamă destul de im­portantă, căci piesele aduse din lumea gre­co-romană sunt numeroase, mai ales bron­zurile pe care arheologii le-au desco­perit", își continuă Mihai Căstăian povestea.
Însoțit de privirea grijulie a lui moș Părău, am luat pieptiș dealul Cetățuii. Din drum până la baza dealului e o coastă deja înverzită, în ciu­da ultimelor dâre de zăpadă ascunse în um­bra groasă a unor râpe. Urcușul greu începe abia apoi, pe cărărui călcate de o turmă de ca­pre, ce-și fac veacul sus, în Cetățuie. Oco­lești me­reu, cu pași adăugați, ca să poți înainta, prin­tr-o vegetație țepoasă, sâcâitoare, chiar da­că nu e înfrunzită. Din loc în loc, trepte săpate în deal de echipele de arheologi, fac urcarea pu­țin mai grabnică. După mai bine de 10 mi­nute ajungi sus, iar respirația ți se taie pe dată. Și la propriu, și la figurat. Ești, în sfârșit, mai aproape de "Rai", frumosul pisc numit astfel de sătenii din Ardeu. Vezi Piatra Peșterii, apoi privirea curge, de-a lungul Văii Ardeului, peste dealuri și munți, până hăt, departe. În zilele geroase de iarnă, de aici, de sus, de pe vârful Cetățuii Ardeului, Ardealul se vede ca-n palmă, în toată splendoarea sa, până departe, înspre Corabia-Vâlcoi, Zlatna sau Alba Iulia, acolo unde palpită inima de aur a Ardealului... Ai regatul lui Decebal la picioarele tale, respiri taina armoniei dacilor cu lumea și înțelegi de ce au preferat să moară luptând, în loc să-și părăsească aurul și zeii.

Fotografii de ANDREI CHERAN, CLAUDIU TÂRZIU și din colecția Muzeului Civilizației Dacice de la Deva