Demolatorii atacă noaptea

Ion Longin Popescu
Cei care, din diverse motive, îl susțin as­tăzi pe demolatorul numărul unu, de după Cea­ușescu, Sorin Oprescu, primarul neferi­ci­tului București, vor regreta amarnic și se vor rușina mâine-poimâine, când se va trage linie și se vor calcula pagubele imense aduse patrimoniului și identității bucureștene de acest "vodă" dis­creționar și șmecher.

Deși avea îm­potrivă câteva sentințe jude­cătorești definitive, Oprescu a dat ordinul demolării Halei Matache pe timp de noapte, încălcându-și propria pro­misiune de a lăsa și de a restaura cunoscutul monument pe amplasamentul original. În plângerea penală înaintată parchetului de sector, Asociațiile Salvați Bucureștiul, Pro Do Mo, Active Watch și Eco Civica cer pedep­sirea răufăcătorilor, care și-au pus semnătura pe autorizația și avizele ilegale, în­călcându-se hotărâri judecătorești irevocabile. Iată Lista Rușinii - ca un insectar al netrebniciei, pentru un viitor care trebuie să afle cine au fost de­mo­latorii patrimoniului urbanistic al tristei capitale a tuturor românilor: Sorin Mircea Oprescu, primar; Gheor­ghe Pătrașcu, ar­hitect șef (un funcționar cu mâ­necuțe, obe­dient, care pare a fi uitat tot ce a învățat în fa­cultate); Tudor Toma, secretarul general al pri­măriei, fost consilier PDL; Daniel Cons­tan­tin Barbu, ministru decorativ al culturii, un anti ONG-ist cu ordin de la partid; Radu Bo­roianu, secretar de stat la Cultură, scos de la naftalină de PNL și pus pe post de curea de transmisie între partid și minister; Marius Damian, directorul Direcției pentru Cultură a Municipiului București, un con­tinuator fidel al răposatului Ștefan Damian, plecat dintre noi cu conștiința încărcată de numărul monu­men­telor demolate. Toți acești oficiali, de revol­tă­toare prezență în fruntea destinelor monu­mentelor naționale, sunt chemați în instanță pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere a monumentului Hala Matache și pentru abuz în serviciu, prevăzut de art. 248 C.P.
Într-o cavalcadă de minciuni, comunicatul de presă al primăriei povestește ce avize frumoase și "betonate" deține municipalitatea, fără a scoate un cuvânt despre sentințele definitive ale tribunalelor și curților de apel din București și Cluj-Napoca, ce anulează toate avizele și autorizațiile în cauză. Practic, Oprescu Vodă Demolatorul a pornit la atac sfi­dând justiția, ca un Don Quijote de Ferentari. Deși vestitul inginer Iordăchescu, cel ce a mutat bi­sericile pe timpul lui Ceaușescu, se află încă în pli­nă putere de muncă, și ar fi putut fi invitat să gă­sească soluția tehnică a mutării halei (mutare despre care chiar experții primăriei generale și ai minis­te­rului dezvoltării au spus că nu este necesară!), Opres­cu a preferat să demoleze, obsedat de puterea personală și de locul pe care-și închipuie că-l ocupă în simpatia bucureștenilor. Nicușor Dan, președin­tele Asociației Salvați Bucureștiul (cel ce a mai câștigat 10 procese cu Primăria Generală!) pre­cizează clar: "Lucrările de distrugere a monumen­tului istoric au loc în baza unor acte în mod fla­grant ilegale". Pe lângă hotărârile judecătorești, pri­marul general încalcă și Convenția pentru pro­tec­ția patrimoniului arhitectural al Europei, sem­nată de statul român la Granada, la 3 octombrie 1985, în care se prevede: "Fiecare parte se an­gajează să interzică deplasarea integrală sau a unei părți a unui monument protejat". Cu alte cu­vinte, cine mi-a fost Ceaușescu, cine-mi e Oprescu! Ambii au încălcat aceeași convenție, șmecherește, demolând cu o indicație din deget și avându-i ca "vasali" politici pe miniștrii fără personalitate ai culturii. Potrivit constatărilor lui Nicușor Dan, Opres­cu nu are de gând să reconstruiască hala demolată. Nu este prevăzut locul și nu se știe dacă sunt bani pentru reconstrucție. Și, apoi, n-ar mai fi Hala Matache, pentru că se va pierde din substanța monumentului original, prin înlocuirea unei părți a acestuia cu materiale contemporane. Așa vom ajun­ge să avem, în locul Halei Matache, Hala Opres­cu, poate chiar Hala Boroianu și, de ce nu, Hala Bar­bu...