Răspuns pentru IOANA - Canada, F. AS nr. 1060 - "Nu mă pot vindeca de anemie"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Capacitatea redusă a sângelui de absorbție a oxige­nului și de transportare a acestuia prin organism sub formă de hemoglobină este, în aproxi­mativ 90% din cazuri, rezultatul unei deficiențe de fier, de obicei cauzată de perioade de viață dificile prelungite sau de sângerări ce provin din ulcere, hemo­roizi sau afecțiuni ale gingiilor. În ace­lași timp, deficiențele de acid folic și cia­nocobolamină (vitamina B12), leu­ce­mia, talasemia, unele afecțiuni genetice și chiar o reacție adversă a unui medicament, pot sta la baza instalării anemiei, situație în care numărul he­matiilor sau cantitatea de hemoglo­bină din ele sunt scăzute sub valorile nor­male.
Anemia feriprivă, căci despre ea vorbim în cazul dvs., se poate datora unei cantități scăzute de fier în dietă, absorbției inadecvate a fierului, pier­derilor sanguine datorate menstre­lor abundente sau altor tipuri de hemora­gii criptice (nedetectate). În acest con­text, cred că ar fi necesar să luați în calcul și posibilitatea unei pierderi cro­nice de sânge dintr-o sursă din or­ga­nism, cum ar fi un ulcer gastric, un polip colonic sau chiar o hernie hia­tală. Dacă vă hotărâți să faceți inves­tigații pentru identificarea aces­tor posibile cauze, trebuie să știți că și boala Crohn sau boala celiacă (intoleranță la gluten) vă poate afecta capacitatea de absorbție a substanțelor nutri­tive, ducând la anemie prin de­fi­cit de fier. De asemenea, e im­portant să cunoașteți că anumite medicamente pot interfera cu absorbția fierului. Spre exem­plu, utilizarea regulată a medi­camentelor puternice care blo­chează producția acidă a sto­ma­cului, numite inhibitori de pompă protonică (ex. Aci­phex, Prilosec) pot duce la anemie feriprivă, deoarece sucul gastric acid este necesar pentru conversia fierului din dietă într-o formă de fier care poate fi absorbită la nivel intestinal.
Înțelegând că, deși urmați un tratament adecvat aso­ciat cu o dietă bogată în fier, starea de anemie per­sistă, am făcut precizările anterioare cu scopul de a vă conduce spre depistarea exactă a cauzei (cauzelor) de­terminante. În altă ordine de idei, trebuie știut că defi­citul de fier nu se poate vindeca peste noapte. Ar putea fi nevoie să luați suplimente de fier câteva luni bune sau mai mult, pentru refacerea rezervelor organis­mului. Nutriția adecvată este, cu siguranță, cheia com­baterii anemiei feriprive, dacă aceasta nu este produsă, așa cum spuneam, de o anumită afecțiune.
Consumul alimentelor bogate în fier: carne, pește, ouă, legume, fructe, cartofi, orez, miere de albine, ger­meni de grâu, sos de tomate, drojdie de bere (acid folic) etc. - este important pentru cei care suferă de anemie feriprivă, inclusiv pentru vegetarienii convinși sau cei care țin cure de slăbire. Totuși, în cazurile se­vere de anemie, sursele alimentare nu sunt suficiente, iar suplimentele trebuie să aibă un rol esențial în recu­perarea dvs. Suplimentele orale de fier sunt de obicei mai bine absorbite dacă sunt luate pe stomacul gol și se asociază cu produse ce conțin vitamina C (prefe­rabil organică), care crește absorbția fierului la nivel intestinal. Mai mult, se pot administra și forme de fier injectabile, intravenoase sau intramusculare, pentru creșterea depozitelor de fier, deși acestea nu sunt în general necesare în majoritatea cazurilor.
Schema de tratament naturist, în cazul anemiei feriprive, ar trebui să includă, pe lângă dieta bogată în fier, și remedii care au la bază lăptișor de matcă (inten­sifică procesul de formare a globulelor roșii), Echi­nacea (2x200 mg pe zi), Angelică, Gențiană, Cătină (pulberi sau extracte), extractul din mlădițe de Tamarix (stimulează hematopoieza), sucuri naturale obținute din morcovi, spanac, urzică, pătrunjel, sfeclă roșie, păpădie, salată verde etc.
Pentru informații suplimentare, contactați-mă telefonic! Să auzim numai de bine!

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriție - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Se poate vorbi de o vindecare definitivă a vaginitei?"
(Răspuns pentru ELENA OLTEANU - Brașov, F. AS nr. 1054)


Stimată doamnă, vaginita, sub diversele ei forme, reprezintă cea mai frecventă patologie ginecologică, ce prezintă manifes­tări variate. Este o iritație și/sau inflamație a vaginului și poate fi cauzată de schimbări în echilibrul florei vaginale și, de cele mai multe ori, poate fi asociată cu o infecție. La femeile aflate la me­nopauză, vaginita poate fi provocată de un nivel redus de estrogen care afectează țesuturile, ce devin subțiri, uscate, provocând mâncărime și durere. În acest caz vorbim de vaginita atrofică.
În toată experiența mea profesională de până acum, nu am avut niciun caz cu această afecțiune, care să nu-și găsească rezolvarea printr-un tratament naturist complex și bine dozat. Este foarte important să se ac­țio­neze și asupra cauzei care a declan­șat vaginita, nu doar asupra simpto­melor locale.
În primul rând, vă recomand o dietă pentru detoxifiere, echilibrarea pH-ului din organism și întărirea imunității. Este bine să evitați dulciurile, carnea de porc și de vită, mezelurile, afumăturile, lactatele cu multe grăsimi, prăjelile, băuturile carbogazoase. Vă recomand să aveți o alimentație bazată prepon­de­rent pe cru­dități: fructe și legume proas­pete, sub formă de salate, sucuri natura­le, care hrănesc celulele și regenerează, echili­brând pH-ul din corp. Consumați mai des legume de culoare verde, care au clorofilă și ajută la eliminarea toxi­nelor; consumați: sfeclă roșie, morcovi, ardei, tomate, caise, lămâi, kiwi, nuci, sâm­buri de migdale, caise, alune, se­min­țe de dovleac și floarea-soa­relui crude, cereale integrale, tă­râțe, uleiuri presate la rece (măs­line, in, sâmburi de stru­guri). Toate acestea, prin vita­minele și mineralele pe care le conțin, aci­zii grași esențiali, ajută la pro­tecția și sănă­tatea pielii, mu­coa­selor și întă­resc imunitatea.
Tratamentul naturist pe care vi-l recomand vizează refacerea florei vaginale, are rol cicatri­zant, antiinfecțios, antiinfla­ma­tor și reglator hormonal și tre­buie urmat pe o perioadă de minimum 3-6 luni.
Local, vă recomand Superforte Ovulin - cremă solidă, câte o doză în fiecare seară, timp de 20 de zile, cu 10 zile pauză și aplicații intravaginale cu un gel pe bază de plante și acid hialuronic. Tratamentul intern este compus din Tonic ginecologic "E-lite", Tonic imu­nitar "E-lite", Biofloran, Mabelle, Ulei de cătină, Ulei de luminița nopții+vitamina E, Argilă, Imunostim, Salcie.
Prin compoziția sa unică și deo­sebit de complexă, Superforte Ovulin contri­buie semnificativ la reglarea nivelului hormonal și a PH-ul vagi­nal, previne și acționează benefic asu­pra simptomelor precoce ale afectării aparatului genital fe­minin, are efecte pozitive în cazurile de infecții, inflamații, chisturi și fibroame la nivelul aparatului genital feminin. Produsul este recomandat în afecțiuni precum Candida, Tricomonas, E-Coli, cistită, rană pe col uterin, metroanexită acută și cronică, chist ovarian, fibrom uterin, cancer de col uterin, polip vaginal și uterin, tumoare în zona genitală, vaginită, infecție cu Pa­piloma virus, dereglări menstruale, sterilitate, mi­coze, fibromastoză.
Tonicul Imunitar "E-lite", Tonic ginecologic "E-lite" și Superforte Ovulin - cremă solidă se prepa­ră la Farmacia "E-lite Nutriția" Deva, Str. Mihai Emi­nes­cu, bl. H1, parter.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"În urma unei răceli puternice, soțul meu a rămas fără miros"
(Răspuns pentru CĂLIN ADRIANA - Constanța, F. AS nr. 1058)


Pierderea mirosului de care suferă soțul dvs. are implicații majore în viața sa: anumite gaze și alimente alterate nu mai pot fi conștientizate, dispare aroma alimentelor, deoarece simțul olfactiv este foarte înrudit cu simțul gustului ("gustul de la distanță").
Terapia tulburării olfactive (pierderea mirosului în cazul de față) vizează dezobstrucția nazală și ventilația eficientă a epiteliului olfactiv (receptorii mirosului). Prognosticul tulburării de miros din cauză respiratorie este bun, dar rezervat în cazul anosmiei neurosenzo­riale. Vă recomand următoarea schemă de tratament:
* Dimineața și seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor naza­le cu o soluție salină (1 lingură sare gemă la 1 litru apă călduță), sau soluții ste­rile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Steri­mar).
* Se instilează în fosele nazale câte 2 picături dintr-o soluție preparată (rețetă proprie) și vitamina A uleioasă/ ulei de cătină.
* 10 zile ședințe de aerosoli cu Dexametazonă/ Fli­xotide nebules în ser fiziologic.
* Inhalații și pulverizații cu Ocnasept (soluție salină cu extract din plante medicinale aromatice), de două ori pe zi, timp de 15-20 de zile.
* Completarea tratamentului alopat cu fito-gemo­terapie: tinctură/ceai/extract din coacăz negru și trei-frați-pătați.
* Ionizări endonazale cu calciu gluconic 1% - 10 șe­dințe.
* Vitaminoterapie grup B: se administrează injec­tabil i.m. zilnic, câte 1 fiolă B1 și B6, timp de 10 zile.
* Obstrucțiile importante ale foselor nazale (hiper­trofia cornetelor, deviația de sept, polipoza nazală) asociate tulburărilor de miros beneficiază de cauteri­zare/mucotomie, septoplastie sau chirurgie endosco­pică a sinusurilor paranazale.

Dr. IULIA VLAD - medic specialist medicină de familie, competență apifitoterapie și acupunctură, S.C. Medical Resonans Sistem SRL, București, tel. 0722/56.41.20

"Am dureri lombare și infecții urinare recidivante"
(Răspuns pentru ILEANA - Bacău, F. AS nr. 1052)


În cazul infecțiilor urinare recidivante sunt necesa­re remedii antibiotice, dar și remedii care să crească imu­nitatea și să tonifice rinichii, iar pen­tru dureri, remedii antiinflamatoare natu­rale. Plante cu efecte antibiotice în caz de in­fec­ții urinare sunt merișo­rul, afinul, ienu­părul, care se folosesc sub formă de pul­beri, macerate sau capsule. Gokhru este o plantă foarte bună pentru rinichi, deoare­ce, pe lângă efectul antibiotic, este și un tonic renal foarte bun. Se găsește sub formă de capsule la plafare. Plante puternic antiin­flamatoare sunt Bos­wellia (se găsește și sub numele de Sallaki în plafare) și scoarță de salcie. Vă pot ajuta și băile de șezut cal­de, cu infuzie din coada-calului și scoarță de salcie.