Un salt în bine: PREMIILE GOPO 2013 - editia a 7-a

Oana Darie
- Covorul roșu întins la Opera Națională, mai puțini blugi, mai multe "4 ace" și Mihai Bobonete ca gazdă a serii au făcut din Gala Premiilor Gopo 2013 cea mai reușită ediție din toate timpurile: elegantă, dar în același timp hazlie, emoționantă și caldă -

Gala premiilor Gopo a adunat la Opera Na­țio­nală 800 de invitați și jurnaliști, atât din trus­tul PRO cât și din sfera filmului româ­nesc independent. Au fost prezenți Amalia Enache și Mircea Solcanu, gazdele transmisiunii live de pe ProCinema, starurile recentului "Poziția Copilului", Lu­minița Gheorghiu și Ilinca Goia, regizorii Marian Cri­șan, Călin Peter Netzer, Florin Piersic Jr., fiecare având un film acum pe marile ecrane din România ("Rocker", "Poziția copilului", respectiv "Killing time"), actorii Dorian Boguță, Malvina Cervenschi, Cri­­na Semciuc, Ana Ularu, Radu Iacoban, Dorotheea Petre, Dan Bordeianu, Marius Florea Vizante, Diana Du­mitrescu, Dana Rogoz, Laura Cosoi, Medeea Ma­rinescu, Adela Popescu și minunata Iulia Vântur.
"Toată lumea din familia noastră", aiuritorul, ne­vro­ticul și negrul film al regizorului Radu Jude, a pri­mit luni seara trei dintre cele mai importante trofee: pen­tru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Corina Sabău). Actrița Lu­minița Gheorghiu, remarcabilă în "Poziția copi­lului", a ridicat sala în picioare când a înmânat trofeul Gopo pentru Cel mai bun film. În absența lui Radu Ju­de, producătoarea Ada Solomon, proaspăt întoarsă de la Berlin cu Ursul de Aur, a ținut unul dintre cele mai în­duioșătoare discursuri ale serii, un apel la bune prac­tici adresat colegilor de breaslă: "Când sunt în străi­nătate, nu-mi dau voie să fiu emoționată. Când sunt la filmare, nu-mi dau voie să fiu emo­ționată. În seara asta, în fața dumneavoastră, îmi dau voie să fiu emoționată. Mulțu­mesc tutu­ror ce­lor care ați votat la Premiile Go­po, indiferent pentru ce filme ați votat. Cred că această competiție ar fi fost cu atât mai mi­nu­nată, iar eu cu atât mai fericită pentru reu­și­tele co­le­gilor mei, dacă această com­pe­tiție ar fi fost com­pletă". Fă­cea, desigur, referire la refuzul lui Cris­tian Mungiu de a fi prezent, cu "Du­pă dealuri", prin­tre nomina­li­zații Gopo 2013. "De ce iubesc cel mai tare și mai tare me­seria as­ta?", continua Ada So­lomon. "Pen­tru că ea nu se face de unul sin­gur. Ea se face în­totdeauna împreună. Și cred că acesta e sin­gu­rul cu­vânt de ordi­ne care ar tre­bui să ne gu­ver­neze. În com­pe­tiție ne pun ope­rele noas­tre, dar lu­cru­rile se cons­truiesc îm­preună. E vi­sul meu ca această industrie să fie unită în România, să putem să-i apla­udăm din suflet pe colegii noș­tri, atunci când câștigă, să putem să-i ajutăm atunci când le e greu și să putem face în așa fel încât cine­matografia românească să rămână cu ușile deschise. E o mare onoare să fii cineast român în lume azi și sunt recu­nos­cătoare pentru asta".
Dar nu doar talentul lui Radu Jude a fost apreciat la Premiile Gopo, ci și actorii care au dat viață perso­na­­jelor din "Toată lumea din familia noastră". Ei au ob­ținut pentru performanța lor toate premiile de in­ter­pretare de la a­ceastă ediție. "Nu există ro­­luri mici pen­tru ac­tori mari", spu­nea Do­ro­theea Pe­­­tre, a­nun­­țând no­mi­na­li­zările la ca­tegoria Cea mai bună ac­triță în­tr-un rol se­cun­dar, premiu disputat anul a­cesta de Alina Ber­­zunțeanu ("Despre oameni și melci"), Ozana Oan­cea ("Visul lui Adalbert"), Tamara Buciuceanu-Botez și Mihaela Sîrbu ("Toată lumea din familia noastră"). Nu­mele Mihaelei Sîrbu a fost pronunțat după deschi­de­rea plicului, probabil unanim îndrăgită pentru inter­pre­tarea rolului Otilia: "Sunt recu­nos­că­toare regi­zo­rului și producătorilor, juriului care m-a propus și vo­tanților care au considerat că merit acest premiu". Poa­te cel mai așteptat nume al serii a fost cel al ac­to­rului Gabriel Spahiu, candidat, alături de Doru Ana ("Visul lui Adalbert"), Sorin Leoveanu ("Undeva la Palilula") și Tudor Smoleanu ("Și caii sunt verzi pe pereți") la premiul Gopo pentru Cel mai bun actor în­tr-un rol secundar: "Pentru mine, premiul ăsta în­seam­­nă un soi de recunoaștere din partea breslei noas­­­tre. Dar sunt trei oameni cărora le datorez re­cu­noș­tință dincolo de faptul că fac parte din această breas­lă: domnului Cătălin Naum, care m-a adus până la porțile institutului (n.r. - Universitatea de Artă Tea­tra­lă și Cinematografică I.L. Caragiale), doamnei Ol­ga Tudorache și domnului Adrian Pintea. Vă mulțu­mesc și vreau să știți că mă gândesc deseori la voi". Pre­miul pentru Cel mai bun actor în rol principal a fost disputat de Adrian Titieni ("Și caii sunt verzi pe pe­­reți"), Ga­briel Spahiu ("Visul lui Adalbert") și Șer­ban Pavlu
("Toa­tă lumea din familia noastră"). Tro­feul i-a re­venit lui Șerban Pavlu, amuțit pe scenă de aplauzele generoase și energice ale colegilor din sală: "I-așa fru­mos că-mi vine să vorbesc în engleză. (râ­de) Sunt foar­te emoționat. Înainte de orice, aș vrea să-i mulțumesc lui Radu Jude pentru șansa imensă pe care mi-a dat-o cu rolul ăsta. Apoi, aș vrea să mul­țumesc unei actrițe fără de care nu știu cum ar fi fost filmul, dar cu sigu­ranță că eu nu aș fi fost la fel, în acest film: Sofia Ni­co­la­escu". De altfel, unul din­tre cele mai amuzante mo­mente de la Gală a fost apa­riția pe scenă a celor doi mici actori care s-au re­marcat anul trecut: Sofia Ni­co­laescu ("Toată lumea din familia noastră") și Aaron Șer­ban ("Su­per­man, Spiderman sau Bat­man"), răs­plă­tiți de orga­ni­zatori cu două trofee Go­po de cio­co­lată! Ei au fost mesagerii premiilor pentru Cel mai bun debut - câș­ti­gat de Gabriel Achim, pen­tru regia fil­mului "Visul lui Adalbert" și Tânără Spe­ranță - oferit lui Nicolae Constantin Tănase, pen­tru scurtmetrajul "Blu".
Aproape nelipsit din filmele anului trecut și no­mi­nalizat la categoria Cel mai bun actor într-un rol prin­cipal, dovedind un desăvârșit spirit "pro" față de cine­matografia românească de mulți ani deja, actorul Adri­an Titieni a primit luni seară Premiul ProCinema.
"Undeva la Palilula", debutul în cinematografie a lui Silviu Purcărete, a avut cele mai multe nominalizări anul acesta: 11! Extraordinara lui realizare, gran­dioa­să, nebună, păstrând în film stilul care l-a propulsat printre cei mai valoroși regizori de teatru din România, a fost răsplătită cu nu mai puțin de 7 trofee Gopo! Cu performanța pe care doar experiența o poate aduce, Lia Manțoc a dominat categoria Cele mai bune costume, iar Helmut Stürmer și Dragoș Buhagiar au fost răs­plă­tiți pentru Cele mai bune decoruri dintr-un film ro­mâ­nesc. Premiul pentru Cea mai bună imagine i-a fost acordat lui Adrian Silișteanu, pentru cadrele compuse în "Undeva la Palilula", iar Gopo pentru Cel mai bun montaj i-a revenit lui Cătălin Cristuțiu, premiat a doua oară, semn că acest tânăr monteur este un nume pe care ar fi bine să-l reținem. Vasile Șirli a fost răsplătit pentru Cea mai bună muzică originală, iar echipei de sunetiști formate din Tudor Petre, Cristinel Șirli, Cris­tian Tarnovețchi și Florin Tăbăcaru i-au fost recu­nos­cute meritele la categoria Cel mai bun sunet. Tot fil­mului "Undeva la Palilula" i-a revenit și premiul pen­tru Cel mai bun machiaj și coafură: niciun dram de pudră și niciun zuluf n-au fost în plus sau în mi­nus, sub atenta grijă a Danei Roșeanu, Mi­nelei Popa, Doi­nei Popa sau a lui Ionel Popa, echipa de maeștri care au cre­at perso­najele pe care le-am cunos­cut la Palilula, pe chipurile ac­torilor.
"Ce bine că furtul actoricesc nu este introdus în legea pentru furturi!", spunea Cristi Ia­cob, anunțând Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră. "Probabil aș fi în­hățat ani buni de ocnă grea, pentru că de la omul pe care îl vom premia în această seară am furat cu ghiotura: îl invit pe scenă pe maestrul Mitică Po­pescu". A fost un moment deosebit de emoționant: minute în șir de ovații și aplauze, cu sala ridicată în picioare.
"Turn Off the Lights", în regia Iva­nei Mladenovic, a câștigat Gopo pen­tru Cel mai Bun Film Documentar. Tro­feul i-a fost înmânat regizoarei de Rene Kubasek, director al Centrului Ceh, unul dintre cei mai im­por­tanți sus­ținători ai fenomenului numit fil­m do­cu­men­tar. Rene Kubasek, vor­bind în română, a ținut să su­bli­nieze că "filmul docu­men­tar face bine la cap", în­dem­­nând publicul româ­nesc să își facă din când în când acest ca­dou: să caute la cine­ma filmele docu­men­tare euro­pene.
Echipa "Toată lumea din familia noastră" a anun­țat că vineri, 29 martie, la sala de cinema a Muzeului Ță­ranului Român, vor sărbători succesul de la Premiile Gopo și lansarea pe DVD a filmului cu o proiecție spe­cială! După film, actorii Mihaela Sîrbu, Sofia Ni­co­laescu, Gabriel Spahiu și producătorul filmului, Ada So­lomon, vă invită să-i cunoașteți. Putem spune, în sfâr­șit, ca americanii odinioară, că de data asta, cei din industria de film românesc chiar au nimerit-o! Să fi fost dorința de a lăsa deoparte disputele trecutului, acea poziționare "anti-ceva", într-un moment dificil pentru societatea noastră? Să fi jucat un rol superstiția celor 7 ani de ajustare? Oricare ar fi cauza acestui salt în bine, ce am simțit urmărind Gala Premiilor Gopo vine din aceeași briză a schimbării, anunțată de filmele anului 2012: o invitație destinsă la dialog, adresată pu­blicului. Nu putem decât saluta acest nou val de gân­dire din noul val de cinema românesc.