Totul despre piele

Rodica Demian
- Ce-i face bine? Ce-i face rău? Cum o putem proteja? Întrebări și răspunsuri valabile în mod egal pentru femei și bărbați -

Pielea noastră are nenumărate funcții: prote­jează corpul de influențele dăunătoare ale me­diului înconjurător, elimină, prin transpirație, substanțele toxice din organism. În plus, este un indi­cator al stării noastre fizice: iritațiile, descuamarea sau schimbările de culoare pot fi semnul unor probleme organice. Oamenii sănătoși au pielea curată și rumenă, de aceea ni se pare atât de atrăgător aspectul ireproșabil al unui ten. Pe asta mizează, de fapt, o întreagă indus­trie: sumele cheltuite de femei pentru produse cos­metice sunt din ce în ce mai im­por­tante, tinerele trecute de 30 de ani petrecând zilnic, pentru machiat, peste 30 de minute în fața oglinzii.
Următoarele întrebări și răspun­suri vă vor lămuri cum puteți avea o piele sănătoasă, ce produse trebuie să folosiți și ce ar fi bine să știți des­pre metodele anti-îmbătrânire.

CE-I TREBUIE ȘI CE NU-I TREBUIE PIELII

- Există tenuri care nu au nevoie de nici o îngrijire?

În principiu, pielea normală, să­nătoasă, se poate "descurca" și fără creme, mai ales vara, când umidi­tatea aerului este mare. Atunci este suficientă, în general, o protecție antiultraviolete. Iarna, însă, aerul e mai uscat și la fel și pielea. Și dacă este vorba de prevenirea apariției ridurilor, cremele sunt absolut necesare.

- Ce cremă se potrivește cu ce ten?

Tenul uscat, sensibil, are nevoie - în mod special - de grăsimi (lipide). Acestea aprovizionează pielea cu substanțe care nu există, în cantități suficiente, în înve­lișul ei protector. Se recomandă, deci, o îngrijire consis­tentă pe bază de uleiuri. În mod frecvent, cremele hi­dra­tante, pe bază de apă, nu sunt suficiente. Iar loțiunile cu alcool și săpunurile accentuează uscarea pielii.
Pentru pielea grasă, cele mai bune sunt cremele hidratante, pe cât se poate, cu proprietăți antibacteriene și regulatoare de sebum. Sebumul excedentar poate fi îndepărtat și în timpul zilei, cu șervețele speciale.
Așa-numitul ten mixt este uscat pe obraji și gras în zona T (frunte, nas, bărbie). Cremele folosite n-ar trebui să fie prea grase. În cazurile foarte pronunțate, se folo­sesc două creme, câte una pentru fiecare tip de ten.

- Folosind permanent creme, nu dezobișnuim pielea să se autoregleze?

- Nu. Componentele cremelor nu pătrund suficient de adânc pentru a produce modificări durabile. Dar o în­grijire exagerată poate declanșa dermatita periorală ("boala stewardeselor"), un fel de erupție acneică, mai ales în zona gurii. Ce o declanșează nu e foarte lim­pede. S-ar putea ca folosirea excesivă a produ­selor cosmetice să dăuneze învelișului protector natural al pielii. În acest caz, cremele se vor fo­losi mai rar și fața nu se va mai curăța decât cu apă.

- Bărbații necesită mai puțină îngrijire decât femeile?

- În acest punct, bărbații sunt avantajați. Epi­derma lor este mai groasă cu 20% decât a fe­meilor. Și are un țesut conjunctiv mai solid. În plus, așa-numitul înveliș hidrolipidic este mai stabil. Acest strat de grăsimi de la suprafață nu lasă apa să se evaporeze așa de repede, protejând pielea de efectele dăunătoare ale mediului înconjurător.
Dar pentru că producția de sebum este mai mare la ei, bărbații au - mai frecvent decât fe­meile - tenul gras. După circa 35 de ani, pielea bărbaților îmbătrânește mai repede decât cea a femeilor, pentru că regenerarea celulelor și rezistența țesutului conjunctiv se reduce din ce în ce mai mult. De aceea, începând de la această vârstă, ar fi bine ca și bărbații să folosească creme anti-aging.

- Există creme pe care le suportă toată lumea și care nu fac rău pielii?

- Cele mai sigure sunt produsele "de masă", pentru că producătorii lor au tot interesul ca ele să fie bine suportate. Altfel, numărul celor afectați ar fi imens. Dar o siguranță de 100% nu există.

- Este adevărat că apa multă usucă pielea?

- Da, pentru că apa "spală" sub­stanțele naturale care mențin umi­di­tatea epidermei. Această combi­nație de lipide și produse de des­com­punere rezultată din regene­rarea pielii formează o peliculă ca­re protejează epiderma de uscare. Spălarea frecventă poate deteriora stratul protector. De aceea, der­ma­tologii ne recomandă să facem duș doar o dată la două zile.

- Putem face ceva pentru piele și din interior?

- Da, printr-o alimentație echi­librată. Substanțele vegetale, de pil­dă, aprovizionează pielea cu fenoli, iar proteinele din produsele lactate, pește și leguminoase conțin aminoacizi care stimulează dezvol­tarea celulelor. Iar acizii grași nesa­turați, din uleiurile presate, protejează pielea de uscare.

- Ne putem încrede în promisiunile producătorilor de cosmetice?

Producătorii trebuie să dovedească că produsul lor obține performanțele înscrise pe ambalaj. Dacă acolo scrie că o cremă hidratantă produce umiditate 24 de ore, măsurătorile trebuie să arate că afirmația este întemeiată. În schimb, dacă un producător susține că un anumit extract din plante exotice folosit ar hidrata mai bine pielea decât celelalte creme de pe piață, afirmația nu trebuie dovedită. Cremele foarte scumpe nu conțin totdeauna ceea ce promit.

- Cât putem folosi o cremă începută?

- Acest lucru este scris pe cutie sau pe tub. Începând din 2005, producătorii de cosmetice sunt obligați să indice durabilitatea produselor, prin simbolul unei cutii deschise, plus durata - de pildă "12 M", pentru 12 luni. Nedeschise, produsele pot fi păstrate, de obicei, 30 de luni. Produsele fără substanțe conservante se alte­rea­ză mai repede.

- Chiar este nevoie de două creme: una de zi și una de noapte?

- Adevărul este că la nivelul pielii, noaptea au loc alte procese decât pe timpul zilei. Divizarea celulelor e de opt ori mai rapidă; irigarea sanguină este cea mai pu­ternică în jurul orei 23; la miezul nopții, producția de sebum este la cel mai scăzut nivel, iar la ora 4 dimi­neața, produsele de îngrijire pătrund cel mai bine în piele. Deci, aplicarea unei creme înainte de culcare este binevenită. Produsul trebuie să conțină mai multe gră­simi, având în vedere producția scăzută de sebum din timpul nopții.

- Cât de des trebuie folosit peeling-ul?
- Nu mai des decât o dată pe săptămână. Peeling-ul înlătură substanțele naturale care mențin umiditatea epidermei și, folosit prea des, usucă pielea. Persoanele cu piele uscată ar trebui să renunțe la peeling.

- Există vreun produs extern, eficient împotriva celulitei?

- Până în prezent, nu există nici o dovadă științifică a efectului tratamentului cosmetic asupra "pielii de por­tocală". Aceasta poate fi redusă, uneori, doar printr-o ali­mentație echilibrată, prin renunțarea la țigări și prin­tr-un consum redus de alcool și de cafea. De fapt, celu­lita nu este o problemă a pielii: ea apare atunci când ce­lu­lele adipoase formează "pungi" care, ajungând la su­pra­față, devin vizibile, sub forma unor denivelări inestetice.

- Cum se pot deosebi cremele cosmetice de alifiile medicinale?

- Substanțele active din produsele medicinale pot avea efecte secundare și, de aceea, concernele farma­ceutice sunt obligate să efectueze studii mai ample și mai costisitoare pentru produsele lor decât firmele cos­metice. Apoi, spre deosebire de medicamente, pro­du­sele cosmetice nu au voie să modifice aspectul pielii pes­te perioada de utilizare.

- Pubertatea a trecut de mult dar cu toate acestea, pielea multor persoane adulte prezintă impurități, coșuri.

- Acneea apare în nenumărate forme și faze ale vie­ții, de pildă, în cazul tulburărilor de metabolism sau atunci când nivelul hormonal depășește măsura. Per­soa­­nele cu tenul gras ar trebui să folosească o cremă hi­dratantă (pe bază de apă) și să îndepărteze de pe față sebu­mul excedentar cu substanțe detergente "blânde". Dacă măsurile acestea nu au efect, ar trebui consultat un medic dermatolog.

- După ras este nevoie de o apă de față?

- Mai degrabă de un balsam, pentru că apa de față poate irita și usca pielea, din cauza conținutului ridicat de alcool.

- Există persoane care se înroșesc imediat, iar când beau un pahar cu vin, simt că le iau foc obrajii. Este normal?

- În acest caz, ar putea fi vorba de o boală de piele cronică, rozaceea (în stadiu incipient: cuperoză). Al­coolul, aerul rece sau mâncărurile condimentate înro­șesc pielea imediat, iar după câțiva ani, pe obraji și pe nas devin vizibile vase de sânge dilatate. Sau pot apărea pe piele coșuri, exact ca în cazul acneei. Medicul der­matolog recunoaște imediat dacă este rozacee și pre­scrie alifii ce pot stopa - eventual - evoluția bolii.

- Ce substanțe declanșează, în mod frecvent, alergiile?

- Parfumurile și conservanții sunt cei mai puternici alergeni. În cazul parfumurilor, mai ales mușchiul de stejar (aromă puternic amăruie) și isocugenolul (aromă de cuișoară), iar dintre conservanți, tiomersalul favori­zează energiile.

- Cât de des putem merge la solar, fără probleme?

- Niciodată! Pentru că fiecare arsură atacă celulele pielii. Și cu cât sunt mai intense razele ultraviolete, cu atât e mai mare riscul cancerului de piele. Iar la solarii, tot corpul este deosebit de expus la aceste raze.

- Ce factori de mediu dăunează cel mai mult pielii?

- Pentru îmbă­trânirea evidentă și apariția cancerului sunt responsabile, mai cu seamă, ra­zele UV. Dar și fu­matul sau alcoolul deteriorează pielea: acce­lerează des­com­pu­nerea colagenului (o substanță care asigură fer­mitatea pielii) și, în plus, nicotina înrăutățește iri­garea sanguină.

ÎNGRIJIREA ANTI-VÂRSTĂ

- Care este momentul cel mai oportun pentru cremele anti-vârstă?

- Produsele respective au mai ales un efect pre­ventiv împotriva ridurilor. Mare parte a îmbătrânirii pielii se datorează luminii soare. Chiar și tinerele de 25 de ani ar putea folosi creme anti-aging, pentru că începând de la această vârstă, procesul de for­mare de noi celule înceti­nește, iar capacitatea de înmagazinare a umidității scade. Și ridurile se for­mează mai degrabă pe pie­lea uscată decât pe cea umedă. Aplicarea regulată a cremelor conferă tenului un aspect mai tânăr. Dar este nevoie de niște produse speciale? Efectul de prevenire a ridurilor atribuit coen­zimei Q10 sau colagenului (uti­lizat extern) nu a fost dovedit, el putând fi declanșat și de menținerea umidi­tății constante a pielii și de protec­ția împotriva ultra­violetelor.

- Odată ridurile apărute, mai folosesc cremele la ceva?

- Da, fiindcă estrogenii vegetali din unele produse, de pildă din soia, au efecte benefice asupra pielii fe­meilor trecute de menopauză. Ele pot compensa estro­genii lipsă, proprii organismului, și pot preveni pierde­rea fermității (lăsarea) pielii. În plus, utilizarea consec­ventă a cremelor încetinește apariția unor riduri noi. Studiile au arătat, de altfel, că vitamina A, ca ingredient al cremelor, acționează abia la persoanele trecute de 80 de ani.

- Pot "întinde" substanțele active cosmetice ridurile deja existente?

- Produsele cosmetice folosite extern micșorează minimal adâncimea ridurilor, ceea ce este abia vizibil cu ochiul liber. Până-n prezent, ridurile pot fi "umplu­te" doar prin metode invazive, adică cu injecții cu botox sau hialuron.

- Injecțiile respective dăunează sănătății?

- Cele cu substanțe precum acidul hialuronic, colagenul, grăsimea proprie sau poliacizii lactici sunt inofensive. Efectul lor durează între 4-8 luni. Cel mai apreciat pare a fi botox-ul, care paralizează mușchii feței, micșorând, astfel, ridurile de mișcare (de ex. cuta dintre sprâncene). Și pentru că se descompune în orga­nism, în circa 7 luni, nu există pericolul unor prejudicii durabile. Dar, ca la toate substanțele, pot să apară aler­gii. Iar în cazul unor doze prea mari o paralizie trecă­toare a feței ("pleoape căzute"). Siliconul - o altă sub­stanță de "umplere" a ridurilor - nu este recomandat de "Societatea europeană pentru chirurgie estetică", pentru că rămâne în organism și se pot forma chisturi în jurul mini-implantului sau poate aluneca.