O primăvară în ritm de rock

Dana Ene
Trupele de rock autohtone s-au dezmorțit de timpuriu anul acesta. Cele mai iubite dintre ele au pornit la drum, fără să mai aștepte soarele primăverii, în turnee de promovare a noilor albume sau, pur și simplu, ca să învioreze publicul deprimat de atâta ploaie și frig. Iată doar patru evenimente de gen care nu ar trebui ratate

Zdob și Zdub - "Basta Mafia"

Etno-rockerii de la Zdob și Zdub vă așteaptă să încingeți hora pe 12 aprilie, în Hard Rock Café din București, unde vor lansa în cadrul unui concert spe­cial, noul lor disc, intitulat "Basta Mafia". Acesta este cel de-al șaptelea album al trupei moldovenești și con­ține 13 piese cu rezonanțe folclorice și cu voie bună, în stilul inconfundabil pe care îl promovează de 18 ani încoace - Roman Iagupov (voce), Mihai Gîncu (bas chitară), Sveatoslav Staruș (chitară), Andrei Cebotari (tobe), Valeriu Mazîlu (trompetă, cimpoi) și Victor Dandeș (trombon și instrumente populare).
Cu ocazia lansării albumului "Basta Mafia", Zdob și Zdub au pornit într-un turneu prin toată țara. Până la finalul anului, vor străbate 18 orașe din România. Cel mai recent single al trupei, cuprins și pe "Basta Mafia", a fost lansat în luna ianuarie a aces­tui an și se intitulează "Mol­dovenii s-au născut", "un cântec ce este dedicat tuturor moldovenilor care locuiesc la ei acasă și departe de ea...", după cum afirmă chiar mem­brii formației. Pentru că au o grămadă de fani aici, iar acest nou disc al lor era așteptat cu nerăbdare, biletele cu loc la masă s-au vândut ca pâinea caldă. Mai puteți găsi doar bilete în picioare, în număr limitat, pe www.iabilet.ro la prețul de 50 de lei.

Alternosfera - "Epizodia"

Alți moldoveni de peste Prut, care au reușit să cucerească inimile fanilor rock-ului alternativ de la noi, sunt cei de la Alternosfera. Ei și-au pornit turneul de promovare a celui mai nou album al lor intitulat "Epi­zodia", cu ocazia Zilei Internaționale PI (?), respectiv în luna a III-a, ziua a-14-a, în clubul "The Silver Church" din București, dar până la finalul lunii aprilie îi mai puteți asculta live, la "Club Fierărie" din Sucea­va, pe 19 aprilie, în "Underground Pub" din Iași, pe 20 aprilie, sau puteți da o fugă chiar la ei acasă, la Chi­șinău, unde vor cânta în TBA, pe 27 aprilie. "Epi­zodia" cuprinde single-ul "Singurătate", dar și "Dru­muri ? (necunoscute)" sau "Nepoata lui Gagarin" și face parte dintr-un triptic numit chiar "Epizodia". Chin­tesența tripticului gravitează în jurul celebrei și importantei constante matematice PI (?). Prima parte a acestuia este albumul "Virgula", lansat în octombrie anul trecut, care a primit deja numeroase aprecieri, iar cel de-al treilea disc al seriei va fi lansat până la sfâr­șitul anului.
Alternosfera a fost fondată în 1998 și, în pre­zent, e compusă din: Marcel Bostan (voce, clape), Marin Nicoară (chitară, clape), Sergiu Aladin (chitară, clape), Vicosh (bass) și Anatol Pugaci (tobe).
(Pentru concertul de la Iași, prețul unui bilet este de 20 de lei. Puteți achiziționa bilete din club Under­ground, în fiecare zi, după ora 20.)

Luna Amară - "Pietre în Alb"

Și clujenii de la Luna Amară le-au pregătit fanilor o adevărată sărbătoare. Nick Făgădar (voce, chitară), Mihnea Blidariu (voce, trompetă, chitară), Sorin Moraru (bass), Răzvan Ristea (tobe) și Șerban Onțanu (chitară) sunt în plin turneu național de promovare a video­clipului piesei "Pietre în Alb", care face parte din albumul cu același nume, lansat în octombrie 2011.
Videoclipul, în regia lui Dorin Marcu, are la bază un concept original al trupei, fiind un clip "de stare", care exprimă vizual mesajul muzicii și al versurilor piesei. Rolul principal în acest videoclip îl interpretează actorul Ovidiu Ghiniță, tatăl solistului Mih­nea Blidariu. "Sunt foarte fericit că am reu­șit, în sfârșit, să colaborez cu tata, într-un proiect artistic. Eu sunt muzician, el e actor și aș fi regretat dacă nu ne-am fi întâlnit și în lumea artei. De altfel, și el este foarte bucuros de cola­borare. Când i-am propus să apară în clip, a fost de acord imediat, fără rezerve. Pentru mine, e un actor de o expresivitate extraordinară. Poți să-l filmezi și când stă și tot iese ceva fain... Și pentru că acum a pășit el în lumea mea muzicală, sper din tot sufletul ca pe viitor să pășesc și eu în lumea lui și să cola­borăm într-o piesă de teatru", declară Mihnea.
(După ce au încins atmosfera pe 6 aprilie, în Club Fire din Capitală, clujenii de la Luna Amară vor ajunge la Pitești, pe 12 aprilie, în Club Hush, apoi la Buzău, pe 13, în Cafeneaua Artiștilor, la Brașov, pe 20, în Rockstadt Club, și la Timișoara, pe 27 aprilie, în Daos Club. )

"Fără droguri, doar rock"

Acesta este titlul celui de-al treilea eveniment al campaniei "Artă Contra Drog", ce urmea­ ză să se desfășoare pe 14 aprilie, la Sala Palatului din București. Evenimentul mar­chează reîntoarcerea pe scenă a lui Cristi Minculescu, alături de formația LOTUS, într-un concert special. LO­TUS este noua trupă înființată de Minculescu în Ger­mania și este alcătuită din: Judy Seutter (chitară), Boris Rusakov (bass) și Jurgen Heigl (tobe). Cristi Minculescu le-a pregătit fanilor mai multe surprize, printre care și primele piese înregistrate după despărțirea de Iris: "King­dom Of Dreams" (o baladă cu influențe celtice), "Mamma Don't Allow" (o melodie rock'n'roll standard), dar și celebra "Strada ta" (compoziție integrală, muzică și text, Cristi Minculescu, din epoca de aur care l-a con­sacrat ca vocea Iris-ului, refăcută în manieră... euro­peană).
În cadrul aceluiași eveniment, vor mai urca pe scena Sălii Palatului și membrii formației COMPACT. Paul Ciuci (voce, chitară), Aurel Vasilescu (tobe), Adrian Tin­ca (bass) și Adrian Kiseleff (clape) vor face o trecere în revistă a tuturor succeselor care au marcat istoria gru­pului.
Vor fi 3 ore de rock de cea mai bună calitate, în com­pa­nia unor nume de marcă din istoria românească a ge­nului.
(Accesul la eveniment se va face pe bază de tichete donație, cu prețuri cuprinse între 60 lei categoria a-III-a și 100 lei categoria I, ce pot fi achiziționate exclusiv în rețeaua Eventim.)