Nici foame, dar nici grăsimi!

Iulia Vlad
Cum începe să miroasă a primăvară, femeile intră brusc într-o stare de agitație, speriate de rotunjimile adăugate în timpul iernii, pe care n-au reușit să le înlăture.

Visul oricărei femei este să își recapete silueta suplă, de invidiat, și dacă s-ar putea, chiar peste noapte. Însă regimurile restrictive sunt periculoase și greu de ținut, iar kilogramele pier­dute de pe o zi pe alta se întorc întreit. În plus, orga­nismul trece printr-o traumă, dacă e privat de une­le vitamine și minerale. În cele ce urmează vă pre­zentăm trei diete care au ca element comun faptul că scăderea în greutate se produce într-un mod natural și sănătos. Ele favorizează slăbitul fără să îl trans­forme într-o corvoadă, prin stimularea metabolismului și scăderea apetitului, și au un efect excepțional atât pentru siluetă, cât și pentru sănătate.

Dieta în funcție de momentul zilei

În funcție de momentul zilei, organismul proce­sează diferit alimentele. Pe aceasta se bazează și urmă­toarea dietă, care presupune o alimentație echilibrată, legată de ritmul propriu al metabolismului. Această dietă caută întâi să elimine acele kilograme în exces pro­vocate prin stocarea de nutrienți pe care organismul nu i-a utilizat. Dacă o urmați cu strictețe, ar trebui să atingeți și să mențineți o greutate sănătoasă.
Mesele din prima parte a zilei ar trebui să fie cele mai consistente, pentru că ele dau energia necesară de-a lungul unei zile. De asemenea, tot energia prove­nită din aceste mese este folosită de organism în pro­cesul de refacere din timpul somnului.
Pentru micul dejun, se recomandă un aliment bogat în fibre, cum ar fi pâinea integrală sau fulgii de cereale, și unul bogat în proteine, ca brânza, ouăle sau carnea slabă. Acum este momentul să mâncăm și puțin unt.

• Exemplu de mic dejun:

omletă cu o felie de pâine cu unt sau lapte de soia cu cereale sau o felie de frip­tură cu pâine integrală și o roșie.
Pentru masa de prânz, la combinația de carbohi­drați și proteine animale sau vegetale se adaugă glu­cide cu eliberare rapidă.

• Exemplu de masă de prânz:

carne la grătar sau fiartă, slabă, cu salată de crudități sau cu legume fierte și cu orez, sau ciuperci la grătar și salată de crudități, cu paste din cereale integrale.
După amiază vă confruntați cu un maximum de nivel de insulină, deci poftă de alimente dulci. Gusta­rea poate fi un fruct-două, sau un bol mic de semințe sau nuci ori fructe uscate (stafide, caise sau prune), sau puțină ciocolată neagră.
Spre seară, digestia noastră "se relaxează", astfel în­cât alimentele ar trebui să fie ușoare și consumate cu cel puțin două ore înainte de culcare.

• Exemplu de cină:

broccoli fiert la abur cu pește, cartofi cu brânză sau iaurt.

Dieta cu alimente care ajută la slăbit

Dacă vreți să slăbiți fără efort, încercați să includeți următoarele alimente în mesele dvs. Nu numai că eli­mină retenția de apă, dar ajută de asemenea la sto­parea poftei de mâncare și la stimularea metabolismului.
Cele mai bune alimente pentru a pierde în greutate rapid:

• Fructe și legume crude

Nu doar că vă veți menține greutatea mult mai ușor dacă mâncați mai multe fructe și legume, dar veți pier­de în greutate, de asemenea, mult mai rapid. Corpul arde cu 20% mai multe calorii după ce ați mâncat o masă compusă în cea mai mare parte din fructe și le­gume. În plus, fructele și legumele bogate în vita­mina C, cum ar fi portocalele, lămâile, kiwi, ananasul, pot ajuta la arderea țesutului adipos, astfel că grăsimea poate fi ușor eliminată din organism.

• Fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz conțin o cantitate mare de fibre, care scad apetitul și vă fac să vă simțiți sătui, astfel încât vă veți păstra un nivel de energie ridicat, pentru pe­ri­oade lungi de timp. Dacă mâncați fulgi de ovăz cu 1-2 ore înainte de a merge la sală sau la orice tip de antre­nament pentru menținere sau pierdere în greutate, ful­gii de ovăz vă vor oferi o explozie de energie care vă ajută să vă antrenați mai intens. E indicat să mâncați fulgi de ovăz naturali, fără zahăr, ciocolată sau arome. Cercetătorii au constatat că atunci când sportivii au mâncat carbohidrați complecși (cum ar fi fulgi de ovăz) la micul dejun și masa de prânz, ei au ars mult mai multă grăsime în timpul zilei.

• Produse lactate

Cercetări recente au arătat că persoanele care au consumat produse lactate cu conținut scăzut de gră­sime (cum ar fi iaurt, brânză), de 2-3 ori pe zi, au pier­dut cu 50% mai multă grăsime decât cei care au ur­mat o dietă săracă în produse lac­tate. Produsele lactate conțin pro­teine de înaltă calitate, care ajută la su­primarea poftei de mâncare exa­gerate.

• Nuci, alune, semințe crude

Mâncați nuci, alune, migdale, orice fel de semințe, pentru a alun­ga foamea și pentru a obține, de asemenea, o doză bună de proteine sănătoase și acizi grași Omega 3, care vă vor ajuta să ar­deți grăsimile mai repede, dar mâncați-le crude, și nu prăjite și sărate, pentru a obține mult așteptata scădere în greu­tate.

• Mere

Mâncați mere, pectina conținută de acestea poate scădea absorbția de gră­sime din celelalte alimente. Pec­tina este, de asemenea, un pu­ternic inhibi­tor al apetitului, menți­nând senzația de sațietate pentru perioade îndelungate și ajutându-vă să nu mâncați prea mult. Un studiu făcut recent în Germania a demon­strat că persoanele care au mâncat un măr înainte de fiecare masă au pierdut în greutate cu 33% mai mult decât un grup-martor, care nu a mâncat mere.

• Alune braziliene

Alunele braziliene sunt bogate în seleniu, de care corpul are nevoie pen­tru producția de hormoni tiroi­dieni, responsabili pentru menținerea unui metabolism activ.

• Pește

Mâncați mai mult pește: somon, ton și sardine, pentru a stimula producția de leptină, o proteină ce are un rol important în reglarea greutății corporale.

• Condimente

Adăugați condimente la alimente, cum ar fi ardei iute, piper sau muștar iute, pentru a crește arderea grăsimilor de la 8 la 20%, timp de până la 3 ore după masă. Cercetătorii de la Univer­sitatea Oxford au demonstrat într-un studiu că adăugarea de doar 3 grame de ardei iute sau muștar iute la o masă i-a făcut pe consumatori să ardă în plus de la 45 la 75 de calorii. Și usturoiul este un diuretic puternic, care vă poa­te ajuta să îndepărtați exce­sul de apă. Ghim­birul are ca ingredient activ ginge­rolul, care crește producția de hormoni ce mă­resc canti­tatea de grăsime eliberată din depo­zi­tele sto­cate pentru a fi arsă drept combustibil.

• Carnea de vită

Carnea de vită conține o cantitate mare de acid li­no­leic conjugat (sau ALC), care este un acid gras esen­țial de mare ajutor în reducerea procentului de grăsime corporală. Potrivit "International Journal of Obesity", persoanele care, într-un ex­periment medical, au mâncat carne de vită au pierdut în greutate, în special din gră­simea abdominală, și au constatat și o reducere a nivelului de colesterol total și LDL colesterol, fără a urma nici o dietă sau fără schimbarea stilului de viață.

• Alimentele care conțin amidon rezistent

Acestea sunt: fasole boabe, porumb, banane, cartofi, linte, fulgi de cereale, pâine integrală.
Amidonul rezistent este o parte din amidon variabilă ca proporție, care nu poate fi digerat și funcționează ca materie de balast, ca și celuloza. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Colo­rado, este un alt tip de fibră alimentară, care oferă senzația de sațietate mult timp, în plus, potențează arderea grăsimilor.

• Avocado

Fructele de avocado conțin un car­bohidrat, numit D-manoheptuloza, care ajută la scăderea nivelului de insulină, prevenind depozitarea de grăsime (sau creșterea în greutate).

Dieta de detoxifiere

Este un program complex, care curăță organismul de toxine și în același timp determină o pierdere în greutate. Se recomandă să fie ținut în special la începutul primăverii, când corpul este mai receptiv la o astfel de transformare. Odată eli­minate toxinele acumulate în timpul iernii, meta­bo­lismul va reintra în normal, declanșând arderea gră­similor și eliminarea kilogramelor în plus. Dieta se bazează pe alimente care, consumate cu moderație, stimulează procesul de detoxifiere: cereale integrale (mai ales orez brun, fulgi de ovăz, porumb, secară, grâu), pâine integrală, miere, supe de legume, sucuri de fructe și legume, legume fierte sau crude, fructe proaspete, congelate sau uscate, iaurt, brânză de vaci, pește (crap, cod, macrou, păstrăv, somon, ton), carne de pui, tofu, lapte de soia, ulei presat la rece de măs­line, floarea-soarelui, porumb. Se vor bea minimum 2-3 litri de apă și ceai de plante pe zi. Regimul are un efect de detoxifiere și de scădere în greutate nu numai datorită alimentelor pe care le conține, ci și pentru că exclude: alcoolul, zahărul, pâinea albă, mezelurile, chipsurile și snack-urile, margarina, sosurile, mu­răturile, maioneza, ouăle, smântâna, untul, alimentele procesate și cu adiviti, conservele, băuturile acidulate.