Energizați-vă natural!

Gilda Fildan
- Doriți să întâmpinați primăvara într-o formă excelentă? Acum este momentul să faceți o cură de trei săptămâni cu remedii homeopatice. Cele cinci variante pe care le prezentăm întăresc punctele, în mod obișnuit vulnerabile, ale organismului. Toate preparatele se găsesc în farmaciile homeopate, iar administrarea o găsiți în interviul de la sfârșitul articolului -

Scăpați de durerile de cap

Pulsează sau înțeapă, bubuie sau apasă - din datele cuprinse în studii științifice aflăm că peste 54 de milioane de europeni sufe­ră frecvent de cefalee, mai ales în acest ano­timp. Deoarece durata zilei se mărește, orga­nis­mul își modifică echilibrul hormonal, iar tem­peratura aerului în creș­tere și desele schim­bări de vreme su­pra­solicită sistemul cir­culator, ca și pe cel nervos.
Ce vă ajută - Nux vomica D6 de­clanșează un pro­ces de echili­bra­re generală, deci este de luat în prima săp­­tă­mână. Haplopappus D3, cu acțiune veri­ficată împotriva amețelilor și a vederii neclare, se va ad­ministra în a doua săptămână. În a treia și ultima parte a curei, Scutellaria D6 va com­bate durerile, excitabilitatea nervoasă și osci­lațiile tensiunii arteriale.
Ce vă mai este de folos - "Curățirea cu ulei" este o metodă de origine ayurvedică, prin care se îndepărtează toxinele din organism. Dimineața, pe stomacul gol, luați în gură o lin­gură de ulei de susan ori floarea-soarelui și, timp de 15 minute, plimbați lichidul prin cavi­tatea bucală, agitându-l încolo și încoace. Apoi scuipați uleiul și clătiți gura de mai multe ori cu apă caldă. Aplicați această procedură zilnic, vreme de două săptămâni.

Minicură pentru abdomen

Mâncare prea multă, prea grea, prea gra­să - în lunile de iarnă, sistemul digestiv muncește din greu. E absolut nece­sar să-i faceți o curățenie riguroasă, elimi­nând produșii reziduali ai metabolismului. Beți lichide din abun­dență și mâncați multe legume și fructe proaspete, pentru a vă completa rezervele de minerale.
Ce vă ajută - În prima săptămână, Nux vo­mica D6 favorizează evacuarea metaboliților. Urmează în a doua săptămână Carduus D6, care stimulează procesele metabolice la nivelul fica­tului și deto­xifierea. Luați în a treia săptă­mână Adlumia fun­gosa D4, pentru a vă asigura buna funcțio­nare a tubului digestiv.
Ce vă mai este de folos - Căldura ume­dă aplicată pe ficat îi furnizează acestuia energia ne­ce­sară, activează irigarea lui cu sânge și îl ajută să funcționeze cu randament sporit. Umpleți o buiotă cu apă fierbinte, înfășurați-o într-un prosop și pu­neți-o pe ultimele coaste, în partea dreaptă. Stați astfel în repaos, circa 20 de minute, după masa de prânz. Nu efectuați procedura seara, fiindcă atunci ficatul se află în intervalul său de odihnă.


Întăriți-vă spatele

Peste 80% dintre oameni au mereu pro­bleme cu spatele, îndeosebi suferind de dureri în zona coloanei cervicale și a celei lom­bare. Cauzele cele mai frecvente sunt obezita­tea, suprasolicitarea și sedentarismul. În gene­ral, noi acordăm prea puțină atenție spate­lui. Dacă muș­chii, tendoanele și ligamentele sale nu benefi­cia­ză de suficient antrenament, ajungem să avem dureri. Și nu arareori de vină este și psihicul: la mulți suferinzi, sursa simp­tomelor este stresul.
Ce vă ajută - În prima săptămână, Nux vomica D6 poate mobiliza forțele de autovin­decare ale organismului. Bryonia D6 vă ajută în a doua etapă să combateți stresul, echilibrând decompensările psihice și calmând durerile. În a treia săptămână, Paloondo D6 elimină con­trac­tu­rile musculare și realizează o destindere ge­nerală.
Ce vă mai este de folos - Întăriți-vă mus­culatura trunchiu­lui. Vă recomandăm un exercițiu util în a­cest scop. Întinde­ți-vă pe bur­tă, pe o saltea. Ri­dicați trun­chiul, spriji­nindu-vă în coa­te. Proptiți picioa­rele pe vâr­fu­rile dege­te­lor. Ridi­cați-vă tot cor­pul, ast­fel încât cea­fa, trun­chiul, popoul și pi­cioa­­rele să for­meze o linie dreaptă. A­poi ri­dicați alter­nativ pi­cioa­rele. Opt repetări.

Revigorarea sistemului imunitar

Acum, în această perioadă de tranziție de la sezonul rece la cel cald, organismul nostru este atacat de nu­meroși germeni patogeni. Iar variațiile bruște de temperatură ne fac deosebit de vulnerabili la răceli. Mecanismele noastre de autoa­părare au mai mult ca oricând nevoie de sprijin. Căci un sistem imunitar intact ține funcțiile tuturor organelor în echilibru.
Ce vă ajută - Din nou se administrează, în prima săptă­mână, Nux vomica D6, pentru a crește "recep­tivitatea" sis­teme­lor. Apoi, timp de o săptămână, Propolis D12. El prote­jează ner­vii și activează circulația. În a treia săptămână, cura se încheie cu Thuja D12, un remediu homeopat foarte apre­ciat pen­­tru acțiunea sa antiinflamatoare și imunostimulatoare.
Ce vă mai este de folos - Băile la picioare cu apă în­căl­­zită progresiv - două săptămâni, în fiecare seară - întăresc capa­citatea naturală de apărare a organismului, răspândesc în corp o căldură plăcută și au efect relaxant. Puneți într-un li­ghean apă încăl­zită la aproximativ 30 de grade, atât cât să vă depășeas­că puțin înălțimea gleznelor, țineți picioa­rele înăuntru și adăugați din când în când apă fierbinte, făcând ca tempe­ra­tura să crească treptat, pâ­nă la 40 de gra­de. Totodată, extin­de­ți-vă pro­gra­­mul spor­tiv și, pe cât posi­bil, efec­tuați-l în aer li­ber, având însă grijă să vă pro­tejați în spe­cial zona gâtu­lui de vânt, ume­zeală și frig, pentru a nu cădea victimă micro­orga­nis­­melor agre­sive.

Pentru o piele frumoasă

Un ten care și-a pierdut strălucirea și, în plus, tinde să se acopere de impurități? Modificările hormonale determinate de ano­timp afectează profund echilibrul pielii.
Ce vă ajută - Luați în prima săptămână Nux vomica D6, ca terapie de bază, apoi în săptămâna a doua Ber­beris vulgaris D6, care intensifică eliminarea toxinelor prin secreția biliară, ficat și rinichi. În ultima parte a curei, Okoubaka D3 va întări funcția de barieră a pie­lii și va activa metabolismul la nivelul ei.
Ce vă mai este de fo­los - Puneți câte 2 lingurițe de rădă­cină de brusture și rădă­cină de păpădie în 750 ml apă și fier­be­ți-le la foc mic, 20 de mi­nute, într-un vas aco­pe­rit. Pe urmă luați vasul de pe foc, adăugați 2 lin­gurițe de flori de trifoi uscate și lăsați să se infu­zeze 10 minute. Stre­curați și beți până la trei căni pe zi. Acest ceai medicinal activează meta­bolismul pielii și îmbu­nătățește structura înve­lișului cu rol protector al corpului nostru.
De asemenea, recomandabil: masajul de di­mi­neață. Îndată ce v-ați ridicat din pat, fricțio­nați-vă tot trupul, timp de 3 minute, cu o mănu­șă aspră de lufă sau o perie de masaj. Începeți cu laba piciorului drept, apoi urcați încet pe gambă și coapsă, cu mici mișcări circulare. Pro­cedați în același mod cu piciorul stâng. Înaintați în sus, masând rând pe rând abdomenul, fesele și spa­tele. La doamne, gâtul și decolteul trebuie tratate cu deosebită delicatețe. La sfârșit, vor avea parte de masaj și brațele, de la vârfurile degetelor până la umeri.


Dr. MARIA DRIMBA, specialist în homeopatie
"Cum se dozează corect granulele"


- Cum acționează remediile homeopatice asu­pra zonelor cu probleme ale organismului nos­tru?

- Homeopatia este o metodă em­pirică de tra­tament, inițiată în urmă cu mai mult de două se­co­le și bazată pe o gândire holistică. Medica­men­tele, cu­noscute de aproape toată lumea sub formă de gra­nule, restabilesc echilibrul fizic și psihic și activează mecanis­mele de autovindecare.

- Cum se face o asemenea cură de primă­vară?

- Fiecare din ele durează trei săptămâni și în fiecare săptămână se ia un alt remediu. Toate cele cinci cure încep cu Nux vomica. Desigur, se pro­ce­dează astfel cu un motiv întemeiat: în ho­meo­patie, noi știm ce eficiență are Nux vomica în sti­mularea reac­tivității, deoarece impulsionează toate procesele de reglaj din organism.

- Cum se dozează remediile?

- Se urmează schema săptămânală, luând din fie­care remediu câte cinci granule, de trei ori pe zi. Ele se lasă pur și simplu să se topeas­că în gură, cel mai bine o jumătate de oră înainte sau după masă.

- Există posibilitatea să apară efecte secun­dare?

- Nu - cu condiția ca remediul să fie luat co­rect. Căci administrarea pe termen lung a unui re­me­diu homeopatic poate stimula exce­siv organismul.

- Se pot aplica simultan și alte metode de tra­ta­ment?

- Remediile homeopatice pot fi combinate cu alte terapii, de exemplu cu proceduri Kneipp, acu­punc­tură sau Ayurveda. Chiar și aromaterapia se împacă bine cu homeopatia, dacă se renunță la ule­iurile care conțin mentol sau camfor. Acestea inter­fe­rează cu medicamentele noastre și le pot inactiva.