Probleme la ordinea zilei

Rodica Culcer
- Noul proiect al caselor naționalizate privește nu doar locuințele luate cu forța în anii socialismului, ci și clădiri, monumente istorice sau biserici. Va reiz­bucni scandalul Centrului istoric al Clujului, reven­dicat de maghiari? Și războiul dintre greco-catolici și ortodocși?

- Restituirea se face în baza unor principii de drept, nu în baza unor criterii etnice și nu se poate referi doar la locuințe, pentru că, pe de o parte, o serie de imobile care aveau destinația de locuință înainte să fie con­fis­cate de co­muniști au fost transformate ulterior în școli, spitale sau muzee, iar pe de altă parte, dacă suntem un stat euro­pean liber, atunci trebuie să garantăm toate pro­prietățile private, nu numai locuințele. Or, statul co­munist a confiscat proprietăți de la români și maghiari deo­potrivă, iar în 1948, anul naționalizării, Clujul apar­ținea de Ro­mâ­nia Mare. De ce atunci puteau să con­vie­țuiască pro­prietarii români și cei maghiari și acum nu ar putea? Nu putem fugi de istorie: maghiarii au avut o elită care a deținut proprietăți, cum au avut și ro­mânii. În plus, un imo­bil restituit va fi îngrijit mai bine decât unul aflat în pro­prietatea statului sau a primăriei. Am fost de curând la Cluj și am constatat că răul făcut orașului de Gheorghe Funar nu a fost încă reparat și că acest splendid oraș nu este valorificat pe deplin. Exem­plul altor orașe a de­mons­trat că proprietatea privată este mai bine administrată și îngrijită decât proprietatea de stat. Statul se plânge în­totdeauna că nu are bani și lasă monumentele în paragină. Muzeul de Artă din Cluj, găzduit în palatul Bánffy, nu ară­ta strălucit săptămâna trecută, când l-am vizitat, deși se află în proprietatea statului român, nu-i așa? În con­cluzie, nu cred că ar trebui să ne preocupe apartenența et­ni­că a proprietarilor de drept, ci modul în care vor ad­ministra proprietățile redobândite. Dacă ele vor fi re­novate și exploatate eco­nomic judicios, întreg Clujul va câștiga, nu doar ma­ghiarii, care reprezintă de fapt doar 19% din populația orașului. Ar fi oare mai bine să le plătim foștilor pro­prietari maghiari despăgubiri imense și să lăsăm clă­dirile în proprietatea statului român, care le lasă în paragină? Mă îndoiesc.
Pe de altă parte, precedente de restituiri către pro­prie­tarii maghiari există deja în Transilvania: în Alba, Co­vasna, Mureș și Harghita există destule conace resti­tuite familiilor maghiare care le-au posedat înainte de 1948, care le-au restaurat impecabil și le-au trans­format în obiective turistice sau în hoteluri, creând astfel locuri de muncă și surse de câștig, inclusiv pentru stat.
În ceea ce privește proprietățile cultelor, nu putem privi chestiunea decât din punct de vedere juridic: pro­prie­tățile bisericii greco-catolice au fost trecute abuziv în proprietatea bisericii ortodoxe, după scoaterea în afara legii a greco-catolicilor de către comuniști, în 1948. Care ar fi temeiul juridic care ar justifica refuzul retro­cedării proprietăților? Conflictele ce vor izbucni - dacă vor iz­bucni - trebuie rezolvate de autorități prin apli­carea legii, nu prin cedare la demonstrații de forță și șan­taje. Aș pune pariu că, dacă nu sunt ațâțate de po­liticieni, conflictele inter-confesionale se vor rezolva mai ușor. Pun însă în acest context și o altă întrebare: dacă am restitui bise­ri­cilor proprietățile confiscate, nu am putea oare să re­nun­țăm la finanțarea lor de la buget? Până la urmă, Ro­mâ­nia este un stat sărac, și pentru că este incapabil, din mo­tive politice, să valorifice la ma­ximum resursele ma­teriale de ca­re dispune - iar pro­prie­tatea privată este o imensă re­zervă de bogăție, nu doar pentru proprietari, ci și pentru stat.

- Traian Băsescu pare tot mai decis să se implice în organizarea unei Mișcări Populare bine articulate. Spa­țiul de dreapta începe să fie îngust. Între PDL, for­ma­țiunea lui Mihai Răzvan Ungureanu și Miș­carea Popu­lară, cine are sorți să-i convingă pe cetă­țenii ro­mâni?

- Potrivit unui recent sondaj, după alegerea lui Va­sile Blaga în fruntea partidului, PDL a scăzut în sondaje la 13%. Hrănit cu nostalgia unității în cuget și simțiri a fostului PD, fostul partid de guvernare se îmbată cu iluzii și se lasă măcinat de rivalități și conflicte interne. PDL-iștii s-au bătut între ei pentru putere și pentru funcții și au ui­tat complet de electorat, partidul lor fiind tot mai puțin ca­pabil să ofere soluțiile și strategiile pe care acesta le așteaptă. Forța Civică este inexistentă și nimeni nu ar putea numi alt membru al acestui partid, în afară de Mi­hai Răzvan Ungureanu. În plus, există des­tu­le indicii că este un partid de strânsură. Mișcarea Popu­lară începe să se con­tureze ca o speranță politică, după desemnarea lui Ma­rian Preda ca lider. Domnul Pre­da este serios și cre­dibil, bine documentat și curajos, deși nu știm cât de ca­ris­matic se va dovedi. Ideea de a atrage într-o forma­țiu­ne civică nou-creată electoratul educat și întreprin­ză­tor, cel care a asigurat victoria la limită a dreptei în 2004, 2008 și 2009 și care astăzi nu se consideră reprezentat, se poa­te dovedi salvatoare pentru dreapta politică de la noi, cu condiția ca ea să nu fie confiscată de politicieni opor­tu­­niști. Deocam­da­tă, vedem că intelectualii din aripa re­for­­mistă a PDL, cum sunt Cristian Preda și Teodor Ba­conschi, dau sem­ne că ar fi atrași de Mișcarea Populară, ceea ce este un lucru bun. Dacă și Monica Macovei se va ală­tura aces­tei mișcări, atunci vom avea și o garanție că Mișcarea Populară se va preocupa de chestiunea inte­grității în politică, despre care până acum ne-a spus prea puțin.
Chestiunea delicată legată de Mișcarea Populară este înaltul patronaj al președintelui Băsescu. Domnul Băses­cu este un politician experimentat, un politician de partid, prag­matic și uneori cinic. Este adevărat că a avut in­te­ligența de a-i asculta pe intelectualii de calitate și reticenți la compromis, inteligență care a lipsit și lipsește PDL. Totuși, "ce-l mână pe el în luptă"? Vrea oare să realizeze echilibrul politic, absent astăzi, de dragul țării, sau pentru a oferi o platformă politică unor personaje politice care-i sunt apropiate și care acum stau pe tușă? Este o po­si­bi­litate pe care nu o putem ex­clude, ceea ce ne face extrem de vigilenți față de evo­luția Mișcării Populare.
Acestea fiind zise, creditez Mișcarea Populară cu cele mai mari șanse de creștere, și pe PDL cu cele mai pu­ține. MP a pornit bine, îndreptându-se spre cetățean și situân­du-se în afara politicii convenționale, și-a ales bine li­derul, nu se teme de intelectuali și are un pro­gram inte­re­sant. Adică, tot ce nu are PDL. Să vedem în­să care va fi pri­mul com­promis...