Se poate și în România - O echipă de șase studenți români uimește experții de la AGENȚIA AEROSPAȚIALĂ EUROPEANĂ

Nina May
Numărătoarea inversă a început

În timp ce soarele strălucește pe cer și toată lu­mea se grăbește să ajungă la munte sau măcar în parcurile ora­șului, Sorina, Laura, Ion și Ca­mil stau aple­­cați peste masa de experimente, în sala Universității Politehnice din București. E sâmbătă. Un mic zar din metal plutește în aer. Cum e posibil? Degeaba căutăm sfoara de ca­re e atârnat. Ion Ciobanu mânuiește o pâr­ghie mică și obiectul se ridică sau co­boa­ră. Dă cubulețului un bobârnac și bucățica de me­tal se învârte liber în spațiu, de parcă ci­ne­va a oprit pentru o clipă forța gravitației. Ce în­cepe ca o joacă de copii poate să aibă când­va o aplicație tehnică serioasă. Poate chiar să schimbe lumea. Dar de­mons­trația a fost doar o introducere...
Laura Manoliu ne invită să luăm loc și por­nește proiectorul. Cei patru tineri care ne-au oferit, bucuroși, găzduire, ne dezvă­luie, cu mare seriozitate, expe­ri­mentul lor pentru ESA - Agenția Aerospațială Euro­peană, care lansează rachete în cosmos. În luna martie a anului vii­tor, un dispozitiv con­ceput de ei va zbura cu racheta REXUS, de la baza Kiruna, din Suedia, sub cercul po­lar, direct în cosmos. Cei șase stu­denți români ca­re au gân­­dit conceptul prin pro­priile forțe și tre­buie să se descurce sin­guri, cu fiecare detaliu - in­clu­siv cu finanțarea -, aș­teaptă ziua cea mare cu ne­răb­dare. Timpul pâ­­nă atunci va zbura: a­sam­blarea pie­selor, pro­­gramarea pe compu­ter, teste și parateste, consul­tații cu experți, căutarea sponsorilor și cercetarea firmelor. Cine oferă cele mai potrivite ma­teriale? Piesele vor re­zistă la lansare? Nu se va desface întreaga cons­trucție? Cel mai mic șurub trebuie studiat înainte, cum se va com­porta la marea încercare. Pentru ei, "nu­mă­ratoarea inversă" a început deja. De acum, nu mai pot să dea înapoi...

Dorul de performanță

Cum a ajuns o echipă de tineri din România la fron­tierele științei din Europa? Laura Manoliu, studentă în anul doi la Facultatea de Electronică și Informatică, povestește cum a început totul. Membrii grupului care par­ticipă acum la experimentele ESA se cunoșteau deja de la o competiție internațională la NASA (Agenția Aerospațială din Statele Unite) din 2012, pentru care au conceput împreună un roboțel de adunat nisip de pe lună. De atunci, Sorina Lupu, colegă de an și de fa­cul­tate cu Laura Manoliu, a ochit deja o altă com­petiție, pentru un program de cercetare studențesc, la racheta REXUS. Fascinată de faptul că nu este doar o com­petiție, ci o cercetare reală, și-a mai luat doi tovarăși de drum, pe Claudiu Cherciu, student în anul patru, și pe Ioana Ciucă, care studiază as­tro­fi­zica în anul întâi, în Anglia. În scurt timp, cei patru și-au găsit un subiect de cercetare potrivit: să to­pească cu ajutorul unui laser niște probe de metal, care sunt folosite pentru navele spațiale, în condiții de gra­vitație zero. Trag nădejde să fie de folos pentru sudura fisurilor la navele spațiale, care pot fi reparate chiar la fața locului. Vă puteți imagina un titlu de o șchioapă, în presa mondială: "Uitați ce fac studenții români - sudează sateliți în cosmos!"?
În fiecare clipă din timpul lor liber, fetele au sco­tocit maldăre de cărți și reviste, documentându-se temeinic despre acest subiect. Claudiu se gândește cum trebuie programată partea de teleghidaj. Foarte repede, cei patru au ajuns la concluzia că mai au nevoie de un coleg care se pricepe la partea mecanică. L-au găsit pe Camil Mureșan, student la Aeronautică, în anul doi. Acum, echipa nouă a intrat deja în criză de timp. În doar două săptămâni au trebuit să preda conceptul lor la ESA. După aceea, au trecut săptămâni pline de ne­răb­dare, speranță și momente de incertitudine. "Are, oare, experimentul nostru, șansa de-a câști­ga?".
Ca să dea un răspuns, 14 experți aerospațiali din Su­e­dia, Germania și Olanda stau aplecați peste pro­iectul trimis de la București. Nu le vine să creadă ce văd! Ca să nu mai vorbim că românii erau cea mai tânără echipă, printre sute de grupuri din țări mult mai obișnuite cu astfel de competiții internaționale: Franța, Italia, Spania, Suedia, Belgia...(germanii sunt scutiți de competiție, pentru că Germania plătește o mare par­te din proiect și cercetătorii au locuri asigurate în ra­che­tă). Românii și-au ales și un nume modest pentru echi­pa lor: LOW-GRAVITY (gravitație mică).

Vestea cea mare

Peste o lună a venit surpriza: alături de doar șase echipe din lume, LOW-GRAVITY a fost invitată în Olanda, în decembrie 2012. Cu mari emoții, dar plini de entuziasm, studenții români și-au susținut proiectul în fața unor experți din ESA și alte centre aerospațiale. Doar câteva zile mai târziu, Hugo Maree, de la ESA, din Noordwijk, Suedia, le scrie: "Dragi LOW-GRA­VITY, ... mă bucur să vă înști­ințez că expe­ri­mentul vostru a fost unul din­tre cele alese pentru zborul cu racheta REXUS 15&16, planificat în luna martie 2014". Incredibilul s-a întâmplat!
De atunci a început competiția con­tra­cro­nometru. Luna februarie 2013: antre­na­ment la Centrul Aero­spa­țial din Mün­chen, Germania, pentru o săptămână. Aco­lo, con­ceptul experimentului a fost verificat de spe­cia­liști. Dar românii erau pregătiți. Pen­tru cei cinci stu­denți nu a trecut nicio zi fără întâlniri, fără sesiuni de Skype cu co­lega lor din Anglia, fără consultații cu ex­perți autoh­toni. Sorina s-a confruntat cu sarcina de lider de grup. Repede, cei cinci au realizat că mai au nevoie de cineva cu expertiză în teleghidaj. Așa a intrat Ion Ciobanu în grup, doctorand la Facultatea pentru Auto­ma­tizare și Calculatoare. A­cum, LOW-GRAVITY era complet.
La verificarea concep­tului de la München, echipa din România a strălucit, ob­ți­nând rezultate extraor­dinare. Dacă în această fază ar fi fost descoperirte de­fi­cite grave, un angrenaj prea complicat sau prea pericu­los, totul era pierdut. În vizita din Germania, fie­care grup de parti­cipanți a be­neficiat de un mentor pro­fesionist. Bucu­roși, tinerii au aflat că renumitul direc­tor de la depar­tamentul mecanic al ESA, Koen De Beule, care era și cel mai mult soli­citat ce către toate grupele, a ales echipa din România. Au lucrat împreună în München, iar pentru vară, se așteaptă cu nerăbdare vizita lui De Beule în România. Cât pri­vește perioada din Mün­chen, studenții au fost foarte încântați. "De dimi­neață până seara, am avut cursuri despre subiecte foar­te interesante, altfel de­cât la facultate", poves­tește Sorina. "Startul va fi în apro­piere de cercul po­lar, unde nu se găsește ni­mic de cum­părat. De aceea, trebuie să avem totul în dublu exem­plar, pentru even­tualitatea că pică ceva la testele rigu­roase de dina­inte de start".
Cum i-a convins pe experții ESA proiectul lor? "Este primul experiment care aduce astfel de laser în cosmos", explică Sorina Lupu. "Și posibilitatea de a fi folosit pentru reparații la o stație aerospațială", ada­ugă Ion Ciobanu. Camil Mureșan argumentează: "Și construcția e simplă - are doar un laser, trei mostre de metal și un singur braț mișcător. Deși nu prea există riscul să nu funcționeze ceva". "S-au mirat foarte tare și despre faptul că suntem atât de tineri", se bucură Laura. "Ceilalți participanți erau măcar masteranzi, unii doctoranzi, unii lucrau deja la institute serioase".

Dacă vrei, poți și în România!

Ce spun părinții studenților despre faptul că odras­lele lor dedică atât timp unui proiect în afara orelor de fa­cultate? Sorina zâmbește un pic rușinată și mărtu­risește: "Ar prefera să mă consum mai puțin". "Pentru că ești perfecționistă!", izbucnește Laura în râs. At­mosfera între ei e minunată: glumesc, râd, discută, se bucură unul de celălalt. "Nu e ușor întot­deauna să fii motivat la maxim. Mai ales dacă ești mai interesat în domeniul tău, decât ceilalți studenți. Dacă te gândești nu doar la examen, ci și cum să faci cât mai mulți bani în viitor". În acest sens, și experiența cu ceilalți par­ticipanți la ESA deschide orizonturi. "Acolo sunt oameni ca noi", exclamă Ion Ciobanu și pre­ci­zează: "Cu cei de la REXUS pot să discut fără li­mite". Ocazii au fost destule, în ultima călătorie la Mün­chen, unde toți studenții pre­zenți au vizitat îm­preună o mâ­năstire la Andechs sau au luat masa special orga­nizată printre avioa­nele din muzeul de ae­ro­nave din Ober­schleis­sheim.
În luna iulie, pentru grupul LOW-GRAVITY începe o altă fază fier­binte. Atunci va fi ultima verificare teh­nică. "Du­pă aceea", explică La­ura, "schimbarea unui simplu șurub va fi a­proa­pe imposibilă". Pâ­nă atunci, este nevoie să se pună în mișcare și spon­sorii, fiindcă grupul trebuie să-și asigure și fi­nanțarea experi­men­tului. "ESA plătește doar pen­tru cursurile de pregătire și călătorii pentru patru membri", spune Laura, care a fost res­ponsabilă cu re­cru­ta­rea sponsorilor pentru competiția orga­nizată la NASA, anul trecut. "ESA ne încu­rajează pe toți să ne fa­cem cunoscuți prin Face­book, o strategie cu suc­ces în alte țări, dar la noi?" Totuși, scrisorile și nenumăratele e-mail-uri au adus primele rezultate. "Se pricepe", o provoacă bă­ie­ții în glumă, râzând: "Vorba dulce mult aduce". Firma Price Waterhouse Cooper România a făcut deja o donație pentru experimentul lor și a invitat echipa la sediul firmei, să-și prezinte pro­iectul în fața angajaților, ca o motivație pentru sprijinul fi­nanciar. Mesajul: "Dacă vrei, poți și în România!...".
Și din partea facultății a venit un ajutor. Univer­sitatea Politehnică a cumpărat laserul care a costat 1500 de euro și a promis grupului un laborator, pentru că deocamdată nu au niciun loc de întâlnire. În total, 6000 de euro vor fi necesari pentru realizarea experi­mentului. O sumă care nu pare imposibilă, dar totuși greu de strâns, mai ales pe timp de criză. "Stu­denții din străinătate au mult mai mult sprijin", a ob­ser­vat Sorina Lupu, din întâlnirile cu ceilați parti­ci­panți. În schimb, experții din România au oferit fără ezitare consultanță. La Institutul Național de Fizică, Laser, Plasmă și Radiație de la Măgurele (INFLPR, unde va fi construit cel mai mare laser din lume), tinerii au avut voie să studieze comportamentul metalelor la topire, înainte de prezentarea lor în Olanda. S-a dovedit un experi­ment esențial. Fie­care etapă din proiect îi apropie mai mult și îi "sudează". "Nelu ne în­drumă la partea elec­tro­nică", se bucură studenții mai tineri, care au, prin Ion Cio­banu, șansa de a compara teoria cu rea­li­tatea practică. Pentru toți e enorm de important să aibă colegi cu aceleași in­terese, cu care să schimbe gân­duri fără limite. Fie des­­pre pa­radoxurile din fi­zica cuan­tică, fie despre cris­ta­lele de apă, studiate de ja­po­nezul Masaru Emo­to, care a descoperit că for­marea lor este influen­țată de sen­timente! Pentru ei nu exis­tă tabuuri. Gân­durile lor încă zburdă, nu sunt dis­torsionate, socie­tatea nu le-a sufocat cre­ativitatea, prin întrebări de genul: "La ce îți folo­seș­te? Cât câștigi cu asta?".

Cine sunt visătorii

Camil Mureșan, din Ba­­ia Mare, mărturisește că se simte ca acasă în grup. "Cu ei pot să împăr­tășesc gânduri", spune stu­dentul de azi, rămas fără tată de la doi ani și care a ajuns la Facultatea de Ae­ronautică pe dru­muri ocolite. "După zece ani de înot de perfor­manță, mi-am dat sea­ma că vreau să lucrez cu capul". A devenit pi­lot planorist pentru ae­romodele și drone. "Am devenit chiar că­utat în acest do­me­niu, fiindcă mă pricep la construcția dro­nelor", spune Ca­mil, care vi­sează încă la o carieră ca pilot de încercare. Fiindcă școa­la de pi­lotaj este inaccesibil de scumpă, a decis să studieze Aeronautica în Ca­pi­tală. "Hotărât, m-am urcat în tren și când am ajuns în Bucu­rești, am mers pe jos până la Politehnică", po­ves­tește râzând. Ce spun rudele și prie­tenii despre parti­ci­parea la un experiment atât de mare? "Cei mai mulți nu știu", răs­punde Camil, modest. Însă mama lui e fas­ci­nată. "A spus întot­dea­una: faci ce vrei, eu te voi sprijini. Pentru as­ta îi mulțumesc din su­flet!".
Nici Ion Ciobanu nu a ajuns direct la Po­litehnică. "Până în clasa noua, m-am văzut ca un mare istoric! Trei sferturi din cărțile mele sunt despre istorie", zâmbește stu­dentul din Bacău. Cu greu s-a aco­modat în primii ani la facul­tate, până când a descoperit pa­siunea de a construi circuite elec­tronice, cu fel de fel de apli­cații. Pe lângă "cubulețul plu­ti­tor", ne arată și "fulgerul cân­tă­reț", un arc de descărcare elec­tric, care vi­brea­ză și cântă ca o coar­dă. Po­vestește de alte idei, pen­tru ca­re își găsește timp, pe lângă stu­diul și proiectul LOW-GRAVITY: un aparat de foto­grafiat aura, o cască care citește impulsurile din creier și le trans­formă în mișca­re... Vi­sul lui? "Aș dori să fac ceva deo­sebit în țara mea. Poa­te încă un satelit ro­mânesc?". Râde și adaugă: "Unul mai de suc­ces, mai frumos, cele­bru...".
Fetele din grupul LOW-GRA­VITY au doar 20 de ani. Sorina Lupu, team liderul, s-a născut în Iași, dar a ajuns la București încă din copilărie, "de aceea, din pă­cate, am pierdut accentul mol­do­venesc". După liceu, a stat cu bagajele făcute pentru Uni­ver­si­tatea din Cambridge, până când a primit, în ul­ti­ma clipă, o amânare. Azi, se bucură că a rămas aca­să.
Pentru Laura Manoliu, care vine dintr-o familie de tehnicieni din Bacău și a fost fascinată de fizică toată viața, o facultate tehnică i s-a părut fi­reas­că. "În­tot­deauna am vrut să știu cum se comportă mate­ria­lele. Ce ex­perimente au făcut al­ții, îna­inte de mine? Ce poate fi altfel în ex­pe­rimentele mele?". Tatăl ei a spus la început: "Alege mai degrabă o meserie în care nu bați tu la ușa altora, pentru un job, ci să te caute alții pe tine". Azi, bi­neîn­țeles, e mân­dru de fiica sa.
Ioana Ciucă, studentă la As­tro­fizică în primul an, la Dur­ham, în Marea Britanie, și cea mai tânără din grup, scrie prin e-mail: "Am dorit foarte mult să studiez aici, deși pă­rinții mei fac sa­crificii multe". În câțiva ani, ea se vede lu­crând la ESA, într-un ob­ser­­vator sau la cercetare, în do­meniul astrofizicii sau poate acasă, la Universitate.
Claudiu Cherciu, student la Au­tomatică, a fost de mic pa­sionat de asamblarea circuitelor electronice. Acum are cea mai mare experiență din grup în do­meniul roboticii. "Sunt foarte încântat să văd că ceea ce fac și programez «se mișcă»", spu­ne studentul din Constanța. "Pă­rinții întotdea­una m-au susținut, deși sunt sigur că le e greu, deoarece și eu, și fratele meu, studiem în București".
Dragă Sorina, Laura și Ioana, dragă Ion, Claudiu și Camil!
Când în martie 2014, racheta din Centrul Ae­rospațial din Kiruna se va pregăti să decoleze spre cerul albastru al cercului polar și voi veți urmări numă­ră­toarea inversă, frecându-vă mâinile de frig, dar cu ini­mile bătând ca tobele: 10 - 9 - 8 - ... - 2 - 1 - zero!, când racheta euro­peană se va desprinde cu foc și tunete de Pă­mânt, urcând în aer peste Europa și peste pla­netă, când va perfo­ra atmosfera și la 90 de kilometri distan­ță de Pământ se va elibe­ra de trepte, plu­tind apoi liber, în spa­țiul nesfârșit și adânc, când experimentul vos­tru va prinde viață, atunci va trebui nea­părat să știți: nu sun­teți doar cea mai tâ­nără echipă aflată în com­pe­tiție, nu sunteți doar între cei mai buni din toată Eu­ro­pa, mai aveți și un alt atu... O țară întreagă se va gândi cu bucurie și cu mândrie la voi: LOW-GRAVITY, adică România.


Date de contact pentru cei ce doresc să sponsorizeze proiectul: Laura Manoliu, mobil: 0747679295, e-mail: laura_mnl@yahoo.com.

Foto: GEORGE DUMITRIU și imagini trimise de echipa LOW-GRAVITY