Consacrarea lui Victor Ponta

Toma Roman
Congresul PSD, desfășurat la București în 19 și 20 aprilie a.c., nu a provocat nici o surpriză.

"Or­ganizarea impecabilă", după cum au consta­tat delegații, i-a asigurat solemnitatea con­greselor co­mu­niste de odinioară și strălucirea serbărilor pentru pre­miile Oscar. PSD-ul este, pe de-o parte, moștenitorul struc­turilor organizatorice ale PCR, adaptate "pentru Oscar", vremurilor noi. Fostul eșalon secund al no­men­claturii comuniste, care a preluat puterea în decembrie 1989, și-a aranjat succesiunea, urmașii săi - formați în aceleași obiceiuri - având în plus glazura educației occi­den­tale. În anii de după răsturnarea comunismului ceaușist, grupați în aceeași formațiune politică (numită pe rând FSN, FDSN, PDSR, PSD), ei au pus stăpânire pe majo­ritatea resurselor țării, și-au împărțit toate po­zi­țiile ad­minis­trației, au devenit de neînlocuit în toate re­lațiile ex­terne ale României. Dacă primele bătălii politice erau purtate pentru excluderea efectivă a oricărei con­cu­rențe "civile", după schimbarea generațiilor, ele au de­ve­nit bătălii pentru menținerea statu-quo-ului, pentru impu­nerea aparenței europene și democratice, pe fondul deți­nerii totale a puterii. PSD-ul a atins deja "scopurile" FSN-ului inițial: deținerea resurselor și excluderea forțelor politice de reală opoziție, care ar putea tulbura tabloul idilic al "democrației" românești.
PSD-ul are (în alianța cu PNL-ul și PC-ul) majo­ri­tatea parlamentară absolută. O asemenea zdrobitoare ma­joritate nu s-a mai impus din 1990, când FSN-ul - con­dus de Ion Iliescu - a zdrobit partidele istorice, proas­păt reînființate, și a blocat timidele încercări ale unei so­cietăți civile extrem de firave de a provoca lustrația. În majoritatea absolută a fostelor state socialiste, lus­tra­­ția a dus la îndepărtarea (temporară) a liderilor co­mu­niști și a membrilor poliției politice (Securitatea - în cazul Ro­mâniei). În lipsa lustrației, FSN-ul a devenit gru­parea politică reprezentativă a foștilor activiști și "lu­crători" comuniști, celelalte partide fiind, pur și sim­plu, pe­netrate. Sub conducerea lui Ion Iliescu, vopsiți în par­tid de centru-stânga, foștii "lupi tineri" ai PCR-ului au devenit partenerii de neînlocuit ai Occidentului. Obice­iu­rile cosmetizării realității, prin dublul limbaj, expu­ne­rea "vitrinei", pentru a acoperi mizeria din spate, s-au trans­mis la urmașii lor, uniți de necesitatea conservării pri­vile­giilor obținute, a dominării unei societăți dezin­for­mate, derutate de transformarea modului de viață și de schimbarea profundă a ierarhiei valorilor. Nu avem locul (și nici nu are acum rostul) să arătăm cum a ajuns să controleze ansamblul social, gruparea celor mai bogați oameni din România, "socialismul" PSD-ist fiind în fapt masca unei oligarhii economico-financiare fără scrupule. Slăbiciunea și corupția - programate - a presupușilor săi adversari politici fac din formațiunea PSD-istă gruparea cea mai puternică politic a României. Orice încercare de a-i limita puterile duce automat la solidarizarea mem­brilor săi "în jurul partidului", cum s-a întâmplat în criza din vara lui 2012, care a impus USL-ul (PSD+PNL+PC) drept forța politică absolut dominantă a țării. Dacă Ro­mâ­nia nu ar fi avut o serie de obligații ca membră a UE și a NATO, ea și-ar fi aservit totul: instituțiile juri­dice, pre­­ședinția, instituțiile administrative "împărțite" elec­toral etc. Dacă România ar fi fost o insulă, partidul unic și-ar fi aruncat masca și ar fi apărut cu toate com­po­nen­tele sale. Depinzând economic de Occident, România tre­buie să păstreze însă aparențele democratice, separația pu­terilor și libertatea individuală, stabilitatea și predicti­bi­litatea legislativă. Politicienii adunați în PSD au rea­lizat această situație, acceptând - spre deosebire de par­tenerii lor liberali - coabitarea și (fie și de formă) regulile europene ale jocului. Congresul PSD-ului a fost, de aceea, o confirmare a maturizării generației "cârlanilor", care au demonstrat că și-au însușit perfect lecția ante­ce­sorilor. "Organizarea impecabilă" - prin care solem­nitatea protocolară a comunismului de odinioară s-a unit cu "sclipiciul" hollywoodian - era previzibilă, rezultatul - după câștigarea alegerilor - fiind inevitabil. Congresul PSD a fost, aparent cel puțin, o manifestare previzibilă de consacrare a actualului lider, Victor Ponta.
La comuniști, într-adevăr, nimic nu era improvizat. Același lucru se poate spune și despre Congresul PSD. Mai întâi, prin reunirea tuturor liderilor din trecut (Ili­escu, Gherman, Năstase, Geoană), dar și a diverselor "aripi" care s-au desprins și au revenit la matcă (exem­plul recent fiind UNPR-ul), s-a urmărit afirmarea "uni­tății de monolit" ce încheagă partidul, indiferent de îm­pre­jurările contradictorii pe care le traversează. Apoi, prin transformarea "martirului" Adrian Năstase într-un re­per moral, s-a căutat transmiterea semnalului că par­­tidul nu-și abandonează niciodată fiii în fața agre­siunilor externe. Atitudinea PSD-ului față de penalul Adrian Năstase este exemplificatoare pentru perspectiva sa asupra independenței Justiției. În al treilea rând, ară­tând nu numai unitatea în continuitate, ci și solidaritatea în jurul liderului, PSD-ul a vrut să demonstreze aliaților (din PNL și PC) unde se află lidership-ul în USL, ce forță im­pune direcția în politica actualei puteri. În ciuda declarațiilor de armonie în diversitate, PNL-ul trebuie să accepte dominația PSD-istă, chiar cu prețul ștergerii, tot mai accentuate, a propriei identități. Arătând cât de solidar este cu "echipa sa", V. Ponta a vrut să-i sugereze lui C. Antonescu, liderul liberal, cine "face jocurile" în USL.
Congresul PSD a fost, în ultimă instanță, o consacrare a lui Victor Ponta ca lider absolut. Pactul cu T. Băsescu îi asigură, în plus, stabilitatea funcției administrative. Înțelegerea cu "baronii" partidului, inclusiv pe problema "regionalizării", îi conferă siguranța susținerii lor. Ponta trebuie însă, la rându-i, să le satisfacă pretențiile deloc minore. Ca pe vremuri, PSD-ul i-a pregătit un succesor, în cel mai apropiat colaborator, președintele executiv, Liviu Dragnea.