Răspuns pentru CAMELIA FAGE - Seini, Maramureș, F. AS nr. 1065 - "Am ciroză hepatică și nu vreau să ajung la transplant"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Nu știu în ce măsură, în cazul dvs., stadiul de fi­brozare hepatică impune efectuarea trans­­plantului, însă, transplantul hepatic este, în general, luat în discuție doar atunci când boala a avansat până la un punct dincolo de care nu mai poate func­ționa. Altfel spus, transplantul hepatic devine o op­țiune atunci când, din punct de vedere fiziologic, ficatul cu insufi­ciență nu mai poate asigura unele sau chiar toate func­țiile sale, vitale pentru organism, de sin­tetizare a bilei, de metabolism, de detoxifiere a sângelui, de coagulare etc. Mai mult decât atât, caracterul pro­gresiv și ire­ver­­sibil al acestei patologii, tradus prin generalizarea dege­nerării fibroase la nivelul întregului paren­chim hepatic, face ca procesul de rege­nerare hepato­citară (susținut de lobulii hepatici) să înceteze, fenomen ce de­ter­mină conse­cințe patologice de ordin vascular și to­xic (hipertensiune portală, ascită, va­rice esofa­giene, peritonită bacteriană spon­tană, encefalopatie hepatică etc.). De altfel, instalarea unor complicații severe, precum cele men­țio­nate ante­rior, reprezintă o regulă în cazul cirozei hepatice, indiferent dacă vorbim de ciroză alcoolică, ciroză post hepatită virală (cazul dvs.), ciroză biliară se­cundară sau ciroză prin hemo­cromatoză (depunere excesivă de fier sanguin în celu­lele hepatice).
Din păcate, nu există un tratament specific curativ pentru ciroza hepatică (care să se adreseze direct cauzei), ci doar unul care vizează prevenirea și tratarea complicațiilor, asociat cu unele măsuri de autoîn­grijire, care pot ajuta la scăderea afectării ulterioare a ficatului.
Având în vedere că, pentru orice bolnav de ciroză hepatică, conduita terapeutică reprezintă apanajul medicului (echipei de medici) care îl are sub supra­veghere, iar transplantul hepatic nu este o opțiune pe placul dvs., mă voi referi doar la prezentarea posibi­lităților terapeutice bazate pe remedii naturiste preta­bile la stoparea evoluției bolii.
Printre cele mai des folosite plante, în cazul hepati­telor virale (B, C, D) care pot determina fibrozarea hepatică, se regăsesc, fără îndoială, Armurariul, Astra­galus, Agaricus blazei, Ganoderma, Schisandra, Spi­rulina, Lemnul-dulce, Rostopasca și Anghinarea. Toa­te aceste remedii au proprietăți hepatoprotectoare, antihepatotoxice, hepatoregenera­toare, antivirale și stimulează sinteza internă de interferon - proteină cu rol important în apărarea organismului, atât împotriva infecțiilor (virale, bacte­riene), cât și a bolilor neopla­zice, hepatitelor cu virus B, C și D sau a leucemiei. Alături de acestea, Șofranul de India (Curcuma), ciu­percile Cordyceps și Coriolus, s-au dovedit a fi arme de luptă redutabile, în comba­terea hepatitelor virale și în stoparea procesului de fibrozare hepatică, con­secutiv acestora.
Clorofila este un alt remediu important (suc din frunze de pătrunjel, suc din frunze de urzică, leurdă, suc de iarbă de grâu) în managementul patologiilor hepatice severe, prin capacitatea de a inhiba replicarea virală, împiedicarea procesului de fibrozare hepatică, regenerarea hepatocitelor și detoxifierea țesutului hepatic.
În sfârșit, dar nu în cele din urmă, produsele api­cole (miere, polen, lăptișor de matcă, propolis, venin de albine), acționează direct la nivelul microzomilor hepatici, activând și susținând procesele enzimatice de detoxifiere, proprietăți care le recomandă în tratamen­tul hepatitelor epidemice, hepatitelor toxice, cirozelor hepatice și steatozei hepatice. Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"M-am infestat cu Klebsiella"
(Răspuns pentru GRIGORE PANCU, F. AS nr. 943)


Această bacterie din familia Enterobacteriaceae este des întâlnită în tractul respirator, intestinal și urogenital al oamenilor și animalelor. Infecția, indi­ferent de localizare, poate evolua către bacteriemie (semn de infecție a sângelui).
Această bacterie Gram-negativă cu aspect bacilar, se găsește în mod normal și permanent în tractul gastro-intestinal, ajutând la fermentarea lactozei. Când sistemul imunitar slăbeș­te din diverse cauze, organismul va face eforturi mari în lupta cu aceste micro­organisme. Cei mai afectați sunt bărbații peste 40 de ani cu diabet, la care pre­zența germenilor Klebsiella pot provoca infecții ale tractului urinar complicate, infecții ale căilor biliare sau infecții nozocomiale, cu sursa de infecție în mediul intraspitalicesc (când se fac explorări instrumentale, când se fac analize, catete­rismele), solul, apa, aerul și oamenii, animalele sau plantele, unde își găsesc gazde propice pentru para­zitare.
Tratamentul: de regulă, infecția este rezistentă la Ampicilină. Pentru a învinge acest agent etiologic, este indicat ca în paralel cu tratamentul alopat (Amikin, Amikozit, Orobin, Pierami, Cefoxitin), la indicația medicului, să luați unele stimulatoare imunitare puter­nice: Imune Gold Green, Goldenseal Root, Cat's Claw, GE 132, Cordyceps, Fluxstem Imunostim, frunze de măslin cu extract, Citonat etc.
Infuziile din plămânărică, sovârv, cimbru și anason (1 linguriță din fiecare la 1 litru apă), la care se adaugă tinctură de muguri de plop, potențează extraordinar efectul vindecă­tor. Altă variantă de tratament eficace este Augmentinul, fo­losit des pentru afecțiunile tractului respirator superior, în paralel cu Carotenoid Com­plex și Tre-en-en.
Se poate folosi cu succes și a doua combinație de ceaiuri: salvie, urzică, roiniță, năpraz­nic, trei-frați-pătați, năsturel. Multă sănătate!

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriție - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Cum să mă vindec de fisură anală?"
(Răspuns pentru E. ISBĂȘOIU, F. AS nr. 1051)


Fisura anală este o ruptură în mucoasa care căptu­șește rectul inferior (anus) și care provoacă durere în timpul tranzitului intestinal. Este o afecțiune frecventă. Majoritatea fisurilor anale se vindecă cu tratament ambulator, la domiciliu, în câteva zile sau săptămâni (fisuri anale acute). Fisura anală afectează persoanele de toate vârstele, în particular tineri și, de altfel, și per­soane sănătoase. Este comună și pentru femei și băr­bați, cu aceeași frecvență. Câteodată, o fisură anală și hemoroizii se dezvoltă în același timp.
Fisurile anale sunt cauzate de în­tin­derea forțată a canalului anal. O fisură se poate dezvolta în cazul unei constipații, când se în­cearcă eliminarea unui scaun voluminos și tare, atunci când nu se relaxează mușchii anali (mușchii sfinc­terieni) în timpul tranzitului intes­tinal sau câteo­dată, după diaree repetată. Traumele pot de asemenea cauza fisuri. În timpul nașterii, 11% din­tre femei dez­voltă fisuri anale. Fisurile pot fi provocate și de intro­ducerea degetului (de exemplu în timpul unei con­sul­tații), in­serții de corpuri străine sau rapor­turi se­xuale anale. În anumite situații, o fisură anală poate fi pro­vocată de boala Crohn, o boală infla­ma­torie a intes­tinului (IBD) care cauzează diaree cu sânge, dureri abdominale, fe­bră, scăderea în greutate și fistule perianale.
Majoritatea fisurilor anale se manifestă prin:
* durere lancinantă (ascuțită, înțepătoare) sau o du­rere arzătoare, în timpul defecației. Durerea poate fi scurtă sau poate dura mai multe ore, după defecație.
* mâncărimi.
* sângerări, adesea o pată mică de sânge roșu pe șervețelul igienic. Trebuie consultat doctorul, dacă exis­tă asemenea sângerări în timpul defecației. Sân­gele combinat cu scaunul este de obicei un semn al altei maladii, posibil o boală inflamatorie a intesti­nu­lui (IBD) sau cancerul colorectal.
Ca tratament naturist vă recomand:
Intern: Bettacaroten, Zucca, Thuza, Form. Anemii, Flu Shield, Ulei primulă+E, Probiotic, Chantaris CH9, Tonic antihem "E-lite", Tonic imunitar "E-lite".
Local: Superforte Supozin, unguent cu mărul-lu­pului. Medicamentele subliniate se găsesc la farmacia "E-lite Nutriția" din Deva.

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"La 21 de ani, am multe vinișoare vineții pe picioare"
(Răspuns pentru MELANIA, F. AS nr. 988)


Problema cu care vă confruntați se datorează pro­ba­bil unei deficiențe circulatorii la nivelul picioarelor, care poate fi rezultatul unor formațiuni varicoase in­terne (invizibile la exterior) sau externe, dar și unor stări de fragilitate a vaselor capilare.
Pentru ameliorarea circulației san­guine vă propun să încercați aplicații locale în zonele respective cu unguentul Stimuven Plus gel și cu Soluția rela­xantă cu spânz (fosta soluție cu spânz Doctor Boici), ambele produse de firma "Exhelios" Timișoara, pe care le pu­teți găsi în farmacii sau la magazinele de produse natu­riste.
Pentru întărirea vaselor capilare, respectiv reduce­rea fragilității acestora, există medicamente sub formă de ta­blete, conținând rutosidum, res­pectiv, medica­men­tul românesc Rutosid, comercializat și sub alte de­numiri ale unor fabrici din străinătate, ca de exemplu Biru­tan, Flavonol, Oxyritin, Ruvit, Violaquercitin.
Veți utiliza acest medi­ca­ment conform indicațiilor din prospect. Vă doresc succes!