CURĂȚAREA INTESTINELOR

Elena Josan
Foarte multe boli se dezvoltă în intestine. Lungimea tractului gastro-intestinal este de 16 m, împărțită în cinci părți. Fiecare parte (esofag/stomac/duoden/intestin subțire/gros) este separată printr-o supapă numită sfincter. În stare normală, toate supapele sunt închise. Când omul consumă hrană nesănătoasă, medicamente puternice, sfincterele își pierd elasticitatea și rămân deschise, ceea ce provoacă formarea de materii reziduale, toxice, iar substanțele hrănitoare se extrag mai greu. Boala sosește cu primul tren. Până atunci, mai există o șansă: curățarea intestinelor

Pregătirea

Înainte de a începe curățarea, avem nevoie de câteva metode de pregătire a organismului, începând cu schimbarea dietei. Atunci când mâncarea este mai ușoa­ră și mai naturală, procedurile terapeutice au efect mai rapid, cu mai puțin efort și cu rezultate conside­rabile. Scopul metodelor pregătitoare este eliberarea substanțelor nocive, indiferent de locul unde s-au as­cuns.

Metoda 1

Băi fierbinți
Ca detoxifierea să aibă succes, trebuie să ne rela­xăm, să ne încălzim corpul și să hidratăm organismul. Pen­tru aceasta, se folosesc băi fierbinți sau băi de aburi. Pentru persoanele în vârstă și cele slabe, sunt potrivite băile calde, iar pentru tineri și persoanele obeze - baia uscată (sauna sau baia cu aburi). Durata unei proce­duri poate fi de 5-25 minute. Ea se finali­zează prin tur­narea apei reci sau la tem­pe­ratura ca­merei. Aceste pro­ceduri se fac, în medie, de trei ori pe săptămână (o zi da, o zi nu).

Metoda 2

Unt topit, masaje și alergări
Se ia dimineața, pe sto­ma­cul gol, o lingură de unt topit sau se face masaj cu unguente pe bază de gră­sime. Persoanelor cu ten gras, precum și celor cu exces de mucus în căile respiratorii, le sunt recomandate aler­gări de dimineață. Aceste proceduri încălzesc orga­nis­mul, îmbunătățesc circulația sângelui, ajută la norma­lizarea metabolismului și îndepărtarea impurităților prin piele.

Metoda 3

Dietă fără lapte, făinoase și carne
Se trece la o dietă mai ușoară. Se renunță la produ­sele care rețin toxinele în organism și nu le permit să iasă liber: produse de patiserie (brioșe, prăjituri, pâine albă), produse lactate, pește, carne. Acestea se scot din meniul zilnic și se înlocuiesc cu fructe, legume și su­curi proaspete, nuci, alune, cereale integrale și ceaiuri din plante, ceai verde și apă de izvor. În meniu, se adaugă alimente care produc efect de căl­dură: usturoi, ceapă, ghimbir, cuișoare, scorți­șoa­ră și piper. Trebuie avut în vedere faptul că ele provoacă pofta de mâncare, iar excesul lor poate dăuna ficatului și vezicii biliare.

Metoda 4

Cură cu semințe de in
O procedură obligatorie, înainte de orice metodă de curățare a organismului de toxine, este pregătirea intes­tinului: se ia o cană de semințe uscate de in și se toarnă într-un vas cu 3 litri de apă clocotită. Apa se ține pe un foc mic, cu capac, aproximativ cinci ore, și apoi se răcește. Se bea cel puțin un litru pe zi împreună cu semințele de in. Se poate adăuga un pic de miere. O cură durează două săptămâni.

Metoda 5

Eliminarea disbacteriozei
Folosirea unor medica­mente omoară micro­flora intestinală și favorizează apariția florei dăunătoare, care e rezistentă la medi­ca­mente, mai ales la antibio­tice. Aceasta afectează me­ta­bolismul și produce dis­bac­terioza ce ne face multe probleme. Timp de o săp­tă­mână sau două, în fiecare dimineață, se mănâncă pe stomacul gol, cu o oră îna­inte de masă, un cățel de usturoi, iar seara încă un cățel de usturoi, la 2 ore du­pă masă. Semnul de vinde­care este oprirea procesului de fermentare în tractul di­gestiv.
Pentru o defecare nor­mală, este necesară o dietă cu terci de cereale, pâine neagră sau integrală, tărâțe, mul­te legume crude. Aceas­ta va duce la refacerea pu­terii musculare intestinale.

Curățarea intestinului subțire

Curățarea regulată a intestinului sub­țire, cel puțin o dată la șase luni, aduce beneficii mari sănătății. Răcelile frec­vente, lipsa de concentrare, oboseala, som­no­lența se vor diminua vizibil. La femei, cu două zile îna­inte de începerea ciclului, se oprește cură­țarea și se reia cu două zile după ciclu.

Dieta de 3 zile

Prima zi - Di­mineața începe cu ceai de plante sau ceai verde și fructe uscate sau nuci. La prânz - fructe proas­pete, fructe uscate, nuci (în cantități potrivite). Seara se bea ceai de plante. Se face și o baie cu infuzie din plante adăugată în apă.
A doua zi - Este cea mai grea, dar trebuie ținută în­toc­mai, fiindcă astfel curățarea nu va fi eficientă. Se beau 3 l de apă congelată și dezghe­țată. În apă se poate adăuga suc de lămâie și miere de albine. Dacă simțiți că vă este foame, mâncați un pumn de fructe uscate sau nuci.
A treia zi - Este și cea mai importantă. Dimineața, beți un ceai verde sau de plante și 150 ml suc de mor­cov, mâncați un pumn de fructe uscate sau nuci. Pentru curățarea bună a intestinului trebuie să mâncați cât mai multe alimente cu celuloză: salată de varză, sfeclă și morcov proaspăt, legume și mult zarzavat. La sfârșitul zilei se beau 350-500 ml de ceai din plante, iar înainte de a merge la culcare, se consumă o ceașcă de iaurt, di­­zolvând în ea două linguri de tărâțe.

Proceduri facultative

Purificare cu ceapă coaptă
Este o metodă bătrânească. Se taie o ceapă mare în jumătate, se stropește cu ulei și se bagă la cuptor pentru 35 de minute, la foc mediu. Se consumă cu două ore îna­inte de cină, împreună cu 300 ml apă rece. Nu se adaugă sare.

Cocktail pentru purificare
Pentru a face această băutură se ia un pumn de fulgi de ovăz, 6-8 prune uscate, o sfeclă rasă pe răzătoarea cu orificii mari. Peste amestec se toarnă 2 litri de apă clocotită și se fierbe timp de 15 minute, pe un foc mic. Decoctul, care seamănă cu un jeleu, se consumă (350-500 ml) cu 2 ore înainte de culcare. Dacă este posibil, se aplică căldură în zona ficatului, pentru 30-40 mi­nute. Amestecul care rămâne după strecurare se mă­nân­că dimineața, după prima masă. E foarte util să fa­ceți o cură de curățare, o dată pe săptămână, doar cu acest lichid.

Hidroterapie

Sunt două metode de curățare a intestinelor cu apă.

Curățarea cu apă pură
1. Zilnic, se bea dimineața un pahar de apă de izvor (de preferintă, de la frigider). În timpul zilei, se bea doar apă. Cu 3 ore înainte de culcare, nu se mai bea și nu se mănâncă nimic, deoarece lichidul se reține în organism și produce edeme.
2. După trezire, se beau 2 pahare de apă rece, apoi, în urmă­toarele două ore, se vor bea cel puțin trei pa­hare de apă ames­tecată cu miere de albine proaspătă (în­tr-un raport de 1 lin­guriță de miere la 250 ml apă). Până la prânz se mă­nâncă doar fructe și legume. Pe la orele 4-5, se mănâncă mâncare ușor digerabilă.
3. Foarte eficient pentru curățarea intestinului este următorul remediu popular: se toacă mărunt pătrunjel și mărar proaspăt, se toarnă pes­te amestec un pahar de apă rece, se lasă acoperit 20-30 de minute și se bea lichi­dul nestrecurat.

Curățarea cu apă sărată
Când curățăm intestinele în acest fel, este necesar să respectăm un regim alimentar strict și să renunțăm la obiceiurile nesănătoase. Consumul zilnic de apă se calculează astfel: se începe cu o doză de 10 ml de apă pentru fiecare kilogram de greutate corporală, apoi se mărește treptat doza, până la 30 ml. Există trei mo­dalități de a curăța intestinul cu sare:
1. Se beau 100 ml de apă, apoi 30 mg de sare se di­zolvă în 150 ml de apă curată și se bea.
2. Se dizolvă sare (cât se pune în supă) într-o can­titate mare (2 -2,5 l) de apă curată și se bea.
3. După masă se bea apă, apoi se pune pe limbă un praf de sare și se ține până se dizolvă.

Curățarea cu cărbune medicinal

Pastilele de cărbune sunt ieftine, accesibile și dimi­nu­ează foarte bine simptomele de intoxicare. În 1913, Mi­chel Bertrand a realizat un ex­periment: a înghițit 5 gra­me de arsenic (de 150 de ori doza letală) amestecate cu cărbune activ. Experimentul s-a terminat cu bine. Pul­be­rea a scos din organismul sa­vantului toată otrava.

Regulile de folosire ale cărbunelui medicinal
1. Pastilele se beau pisate.
2. În timp ce se iau pastilele, nu se administrează alte medicamente.
3. Dacă sunt necesare, totuși, alte medicamente, se administrează cu 3 ore după luarea cărbunelui. (Primă­vara, când digestia și circulația sângelui devin lente, ar trebui evitat consumul exagerat de medicamente.)
4. Se ia zilnic, timp de o săptămână, înainte de ma­să, câte o lingură de cărbune amestecată cu miere sau cu apă. Purificarea va fi mult mai eficientă dacă înainte de culcare se bea o cană de ceai de păpădie.
5. Consumați seara 6 pastile de cărbune pisate, ames­tecate cu o lingură de ceapă tocată mărunt.
6. În caz de balonare, diaree, colită și dispepsie, se folosesc câte 2 grame de cărbune, de trei ori pe zi, îna­inte de mese, cu 100 ml de apă curată.

Fitoterapie

Se amestecă o linguriță de rădăcină de lemn-dulce, câte o lingură flori de mușețel și mătase de porumb. Se infuzează în 500 ml de apă clocotită timp de 40 de minute. Se bea câte 150 ml, de două ori pe zi, timp de o lună. Puteți adăuga și miere de albine.

Curățarea intestinului GROS

Clisme

Cel mai des, pentru curățarea intestinului gros (sau a colonului) se propun clismele: injectarea unui fluid în rect, cu scopul de a curăța colonul sau pentru a admi­nistra unele medicamente sau chiar substanțe nutritive. Lichidul introdus în colon, în cazul clismei, înmoaie scau­nul, dizolvă crustele de pe pereții intes­tinului și ajută la eliminarea deșeurilor. Dar clismele au multe contraindicații. Nu este de dorit să se facă clismă în cazul bolilor asociate cu febră, dureri de cap severe, slăbiciune, greață, stomac deranjat, în timpul acutizării bolilor cronice. Se cere părerea medicului. În cazuri de insuficiență cardiacă și renală, hiperten­siune gravă, după un infarct miocardic recent sau după o intervenție chirurgicală. De asemenea, nu se face procedura în cazul bolilor de colon cu dureri abdo­minale, supra­solicitare și surmenaj, femeile - în timpul sarcinii și alăptării sau în timpul menstruației.

Colon curățat cu rostopască
Se recomandă, în special, persoanelor care au probleme cu ficatul, colecistul sau care au polipi în intestine. Frunzele proaspete și tulpinile de rostopască se dau prin mașina de tocat, se opăresc cu apă fierbinte, în raport de 1: 10 (un pahar de plantă la 10 pahare de apă fierbinte). După răcirea infuziei, se strecoară li­chidul și se administrează sub formă de clismă (cu 2-3 ore înainte se face o clismă cu apă curată). Această pro­cedură este deosebit de eficientă în cazul în care bolnavul reușește să rețină lichidul în intestin timp de 1-2 ore. Uneori, e de-ajuns să faci doar câteva clisme, și din intestin încep să se elimine polipii. O cură durea­ză 10-20 de zile și se repetă după o pauză de 2-3 luni. Concomitent cu elimi­narea de polipi intes­tinali, de pe piele încep să cadă papiloamele (negii suspendați). Pa­pi­loamele sunt un semn clar că în intestin au crescut polipi.

Microclisma - o rețetă de medicină tradițională
Reacții negative la clismele cu cantități mari de apă pot apărea la persoanele care sunt predispuse la deshi­dra­tare, la cele care au cir­culația proastă (mâinile și picioarele reci). De regulă, sunt persoane slabe, cu pielea uscată, care se constipă și se balonează des, au du­reri de spate, în zona sa­crală, șolduri, ciclu dureros. În cazul acesta (mai ales în perioada de acutizare a bolilor cronice), se folosesc microclisme, sau băi cu plante.
Utilizarea procedeului: se iau 100 ml de lapte de vacă și se adaugă 20 g (o lingură) de unt topit, de calitate. Se încălzește puțin și se introduce cu pompița mică în colon, cel mai bine la apusul soarelui. Persoana în cauză trebuie să stea culcată, cu o pernă sub fese, până în colon se absoarbe toată compoziția. După 2-3 microclisme, se restabilește flora intestinală sănătoasă și scaunul devine normal.
Pentru diversificarea tratamentului, puteți adăuga în lapte o lingură de ceai concentrat de pelin, un praf de ghimbir, jumătate de linguriță de sare sau jumătate linguriță de usturoi pisat. În loc de lapte, se poate folosi supa de oase sau de carne, mai ales de berbec. Pentru ca preparatele să se absoarbă mai bine, înainte de microclisme se face o irigare simplă, cu 1,5 litri de ceai de mușețel.

Curățarea colonului cu miere de albine
O lingură de miere de albine se dizolvă într-un pahar de apă, la temperatura camerei, apoi se adaugă o lingură de suc de lămâie. Se întroduce lichidul în colon cu pompița mică și se ține timp de 10-15 minute. În pa­ralel cu microclisma se consuma 150 ml iaurt ames­tecat cu 50 ml suc de mere. Acest tip de curățare se recomandă și în diabetul zaharat.

Microclismă cu cafea
În 200 ml de apă clocotită se pun 3 linguri de cafea măcinată, se fierb timp de 3 minute, apoi vreme de 12 minute se ține la foc foarte mic, sau se infuzează 15 mi­nute în termos. Se strecoară și se răcește la tem­peratura camerei.
Cafeaua introdusă în intestin nu are efecte noci­ve asupra sistemului nervos, în schimb, activează perfect intestinul gros și ajută la eliminarea substanțelor toxi­ce. În plus, are un efect benefic asupra ficatului, vezicii biliare și glandelor suprarenale, diminuează durerile de cap la cei cu migrene. Acest procedeu ajută și per­soanelor cu început de răceală.

Alte remedii

Remediu pe bază de iaurt și făină de hrișcă
Un amestec de iaurt și făină de hrișcă, în afară de curățarea intestinului gros, reduce nivelul de zahăr în sânge, normalizează metabolismul și curăță vasele sangvine, îmbunătățește activitatea pancreasului. Această băutură ajută și la scăderea în greutate.
O lingură de făină de hrișcă se amestecă cu un pahar de lapte bătut, făcut în casă, și se pune seara în frigider. Se bea dimineața, cu jumătate de oră înainte de masă. Cura de curățare durează 14 zile.

Curățarea cu usturoi și legume
Dimineața, pe ne­mân­cate, se mănâncă un cățel de usturoi și două mere sau salată de sfeclă. Se poate amesteca ustu­roiul cu salata. Sfecla se dă pe răzătoarea cu orificii mici. Usturoiul se pisea­ză sau se taie mărunt și se amestecă cu ulei nera­finat. Seara, se mănâcă salată de varză sau o farfurie de griș cu lapte.

Curățarea cu orez
Orezul se spală și se ține în apă rece timp de 2 ore, după care se stre­coară și se ține la cuptorul încălzit până se usucă. Se mixează în râșnița de cafea. Se toarnă 4 linguri din făina de orez rezultată într-o cratiță și se adaugă 500 ml lapte, 50 g zahăr, un praf de sare. Se lasă pe foc până ce orezul e fiert. (Făina de orez gata preparată se găsește la plafar sau în marile magazine.) Dimineața, pe nemâncate, cu jumătate de oră înainte de masă, se bea un pahar de decoct de orez în ames­tec cu o lingură de făină de hrișcă și un praf de scorțișoară. O cură durează o săptămână.

Exerciții de respirație
Zilnic trebuie făcute, de o sută de ori, exerciții de inspi­ra­ție-expirație, cu umflarea abdo­menului. Prin această metodă, diafragma masează organele in­terne și ajută la eliminarea "ză­cămintelor" din intestine.