Noi amenințări împotriva agriculturii

Ciprian Rus
Un proiect de regulament propus la ni­velul Uniunii Europene amenință cu dispa­riția de pe piață a sute de mii de soiuri vechi, tradiționale, de semințe, păstrate de sute de ani de țărani.

Încă o dată, lobby-ul marilor companii mul­ti­naționale de agri-business e pe cale să dea o lovitură de grație micilor agri­cultori. Potrivit propunerii înaintate de Directoratul General Sănătate și Con­su­ma­tori, cerințele pentru co­mercia­li­zarea semin­țelor și materialului săditor vor fi înăsprite și aplicate uniform în toate țările membre ale Uniunii Euro­pene. Directoratul încearcă să argu­men­teze că semințele vechi, rare sau tradiționale, păstrate de sute de ani de țărani, nu ar pre­zenta suficientă puri­tate a ma­te­ria­lului genetic și nu ar oferi calitate și si­gu­ranță pentru consu­ma­torii europeni, mo­tiv pentru care totul va trebui să se con­­formeze ce­rințelor industriei bio­teh­no­logice. Ex­cep­țiile prevăzute de Co­mi­sia Europeană nu sunt decât praf în ochii unor țărani și mici pro­ducători care, în plus, vor fi su­puși unei birocrații excesive, în pri­vința etichetării, am­bală­rii sau taxării. Un lung șir de piedici în ca­lea biodi­ver­sității, a inovării în agri­cul­­tură, a țăranilor, grădinarilor și a ce­lor care mai cred în varietăți vechi și rare. "Le­gea nu ar afecta doar agricul­tura, ci, implicit, și consumatorii, ale căror op­țiuni alimentare vor fi restrânse și limi­tate doar la ceea ce ar oferi marile com­panii de agri-business", ri­pos­tează, alături de alte organizații inter­na­țio­nale, asociațiile Eco Ruralis și Re.Gene­ration din România.
Venit la doar o săptămână după în­treaga tevatură le­ga­tă de interzicerea, de la 1 iunie, a bicarbonatului din micii noș­tri strămoșești, proiectul Directo­ratului General Sănătate și Consuma­tori nu vine decât să dea apă la moa­ră cu­ren­tului eurosceptic, întreținut cu abilitate de o zonă a sferei publice din Ro­­mânia. Nu e o noutate, ne-am obiș­nuit deja cu dublul standard al clasei politice de la noi: Uni­unea Europeană e mumă când ne serveș­te sau ne apără interesele mes­chi­ne sau de moment, Uniunea e ciumă când, vezi-Doam­ne, ne atacă valorile și tradițiile etc. Ca de obicei, detaliile, une­le esențiale, sunt lă­sate deo­parte: de pildă, faptul că ro­mânii din Pa­tronatul Căr­nii nu și-au fă­cut temele temeinic și la timp în pri­vința protejării mititeilor cu bicar­bo­nat. Sau faptul că obține­rea derogării e foarte probabilă, doar că ea nu se obține în urma unor interviuri la Antena 3 sau a unor conferințe de presă, ci în urma depunerii unei documentații serioase și a trecerii unor banali pași procedurali. La rândul său, proiectul pri­vind semin­țele nu e un atac împotriva Ro­mâ­niei, ci parte a unei campanii ge­ne­ralizate, în care ma­rile corporații în­cearcă să își impună agenda în fața con­curenților lor mai mici și, uneori, insu­ficient de bine organizați. E o luptă de lobby pe viață și pe moarte, în care Ro­mânia ca stat și organizațiile din țara noas­tră tre­buie să devină cât mai urgent ac­tive, pe temele lor de in­te­res, fie că e vorba de micii de 1 Mai, fie că sunt se­min­­țele vechi, tradiționale, fie că e pro­tejarea albi­nelor. Ultimul exemplu nu e în­tâm­plător. Dim­potrivă, spune totul le­gat tocmai de dublul standard din poli­tica româ­nească. România tocmai a votat îm­potriva unei pro­pu­neri a Comi­siei Europene privind in­ter­zicerea unor pes­­ticide care ar dăuna al­binelor, în vre­me ce majoritatea țărilor UE au vo­tat pentru interzicerea lor... De semințe și de albine ne arde nouă, când UE ne taie rația de bi­car­bonat? Astea-s probleme mici! Cu muștar.