ANDREA BOCELLI la București

Dana Ene
- Legendă vie a muzicii lirice, aclamat pe toate marile scene ale lumii, italianul cu voce "de aur", cum e calificat de presa internațională, îi va încânta pe admiratorii din România cu melodiile lui răscolitoare și tandre. Alături de el, o altă mare vedetă internațională le va smulge ovații concetățenilor ei: Angela Gheorghiu -

Din 1994, când a câștigat Secțiunea Debut a Festi­va­lului de la Sanremo, Andrea Bocelli a înregistrat 14 albume de studio solo, atât cu muzică clasică, cât și cu muzică pop, trei albume Greatest hits și nouă opere integrale. A câștigat sim­patia și inimile a milioane de oameni, a vândut peste 80 de milioane de albume, a fost inclus în topul celor mai frumoși oameni din lume, al revistei "People", a fost nominalizat la Premiile Grammy, la categoria Cel mai bun debut, fiind primul cântăreț de muzică clasică, care a reușit această perfor­manță, după Leontyne Price, câștigătoare în 1961 la aceeași cate­go­rie.
În primăvara aceas­ta, pe scena bucureș­teană vor răsuna me­lodii ca: "Time to Say Goodbye", "Con te Partirò", "Vivo Per Lei", "Besame Mucho" sau "Nessun Dorma", dar și melodii de pe noul album al artistului, "Passione", lansat în luna ianuarie a acestui an. Discul "Passione" conține cântece de dra­goste, culese de pe coas­ta Mediteranei, pline de soare și de parfumul florilor de portocal, interpretate în stilul unic al lui Bocelli, dar și trei duete memorabile, dintre care unul virtual, cu celebra Edith Piaf ("La Vie en Rose").
La București, artistul italian va cânta alături de celebra noastră soprană, Angela Gheorghiu, de so­prana Paola Sanguinetti, de trupa DIV4S (alcătuită din patru tinere soprane italiene - Denise, Isabella, Vittoria și Sofia) - de grupul CARisMA (format din doi talen­tați chitariști, Magdalena Kaltcheva și Carlo Corrieri), apoi de Corul Radio, Orchestra Națională Radio, pre­cum și de Cezar Ouatu, participantul nostru la con­cursul Eurovision.

Lumina muzicii

Andrea Bocelli s-a născut în 1958, într-o familie de fermieri italieni, în sătucul La Sterza, din Toscana. "Când era gravi­dă, mama s-a îm­bolnăvit și a urmat un tratament care i-a afectat sarcina. A fost sfătuită de doctori să avor­te­ze, deoarece prun­cul pe care-l purta urma să aibă pro­ble­me. Însă tânăra și curajoasa ne­vas­tă nu a accep­tat avortul și așa m-am născut eu", spunea artistul, într-un interviu. Chiar dacă nu s-a născut cu malfor­mații severe, copi­lul familiei Bocelli a su­ferit, încă de la naște­re, de glau­com. Dar poate că tocmai lipsa acestui simț, vederea, a făcut să i se dezvolte în mod excepțional auzul și glasul. A învățat încă de la 6 ani să cânte la pian, apoi la flaut, saxofon, trompetă, trombon, chitară și tobe. Nu l-au pasionat numai instrumentele muzicale, și de aceea și-a exersat și vocea. Avea 12 ani când și-a pierdut defini­tiv vederea, în urma unui accident stupid, petre­cut pe terenul de fotbal al școlii. Chiar dacă doctorii au făcut tot ce le-a stat în putere, lovi­tura la cap, pe care micul Andrea a primit-o atunci, urmată de o hemoragie cerebrală puternică, s-au sol­dat cu orbirea totală. Un adevărat luptător, băiatul nu s-a dat bătut, canalizându-și toată energia spre muzică și învățătură. La numai 14 ani, a câștigat primul concurs muzical în Viareggio, unde a cântat aria "O sole mio".
Deși muzica a jucat tot timpul un rol important în viața lui, după terminarea școlii, în 1980, s-a înscris la Universitatea din Pisa, la Drept, și nu la Conservator, cum se așteptau cei mai mulți din fa­mi­lie. Ca să se întrețină în facultate, a cântat prin piano-baruri, unde a cunoscut-o, în 1987, pe prima lui soție, Enrica. După terminarea studiilor, a petre­cut un an pe băncile tribunalelor ca procuror.

Laurii gloriei

Calitățile lui vocale deosebite au fost descoperite în 1992 de monstrul sacru al muzicii ușoare italie­ne, Zucchero, aflat pe atunci în căutarea unui tenor, alături ce care să înregistreze melodia "Miserere". Rocker-ul a fost impresionat de tânărul Andrea și i-a trimis o înregistrare cu vocea lui celebrului Lu­ciano Pavarotti. Deși pentru realizarea melodiei incluse pe albumul lui a colaborat cu Pavarotti, Zucchero a fost însoțit, în turneul de promovare a albumului, de Bocelli. În 1993, Andrea Bocelli s-a prezentat la Festivalul de la Sanremo, la Sec­țiu­nea Tineret, cu melo­dia "Miserere", câști­gând competi­ția, iar un an mai târziu, avea să se claseze pe primul loc, tot la Sanremo, dar de data aceasta în cadrul festivalului mare, la Sec­țiunea Debut, cu "Il mare calmo della sera", titlu dat și al­bumului de debut, lansat în același an.
În 1995, apare cel de-al doilea album al artis­tului, intitulat "Bo­celli". Discul va face furori în Europa, iar soprana Sa­rah Brightman, impresionată de vocea tenorului și de me­lodia "Con te Parti­rò", acceptă să înregistre­ze o variantă ușor mo­dificată a acesteia, în duet cu Bocelli. Așa ia naștere "Time to Say Goodbye", o melodie care îl va ajuta pe cântărețul italian să ia cu asalt și piața engle­zească. Un alt duet, cel cu Marta Sánchez, "Vivo Por Ella" (din 1996), l-a ajutat să cucerească o altă piață puter­nică, cea vorbitoare de limba spaniolă.
Ambițiosul Andrea își va face loc și pe scena mu­zicii lirice, în 1998, când va interpreta rolul Rodolfo, din opera La bohème, la Teatro Comunale din Cagliari. În același an, primește din partea lui Céline Dion o invi­tație în cadrul emisiunii tv "These Are Special Times", unde cei doi au interpretat împreună melodia "The Prayer". "Am auzit pe cineva spunând că dacă Dum­­nezeu ar cânta, vocea i-ar semăna cu cea a lui Andrea Bocelli," a spus Céline în loc de introducere. Duetul lor a fost inclus pe coloana sonoră a desenului animat "Quest for Camelot" și le-a adus celor doi ar­tiști un Glob de Aur. De aici înainte, succesele se vor ține lanț de tenorul italian, care a obținut un loc în Guin­ness Book, pentru albumul "Sacred Arias" (1999) - cel mai bine vândut disc solo al unui solist de muzică clasică. Poate și pentru această recunoaș­tere, Andrea Bocelli va fi ridicat la gradul de Înalt Ofi­țer și va primi Ordinul de merit al Republicii Italie­ne, în 2006, și o stea proprie, pe Hollywood Walk of Fame.
Dăruit cu tot ce și-a dorit de la viață, de mai bine de zece ani, Andrea trăiește o nouă poveste de iubire cu ma­nagera lui, Veronica Berti, pe care a cunoscut-o în 2002, la puțin timp după despărțirea de prima soție, Enrica Cenzatti. Căsnicia cu Enrica durase zece ani. Din ea au rezultat doi fii, Amos (18 ani) și Mateo (15 ani). Amos este pianist și îl acompaniază uneori, pe scenă, pe talentatul lui tată, cum a făcut-o la finele Festivalului de la Sanremo de anul acesta. Și Veronica i-a dăruit lui Andrea o fiică, pe Virginia, în 2012.
(Pentru concertul de pe data de 25 mai, susținut la Romexpo în București, puteți găsi bilete în rețeaua Eventim, cu prețuri cuprinse între 150 lei la categoria a VI-a și 1.400 lei la categoria VIP.)