O boală tăcută: FIBROZA FICATULUI

Dr. Ion Nica
- Sunt estimări că în țara noastră există aproximativ două milioane de persoane purtătoare de virusuri hepatitice -

Această suferință este urmarea unei depozi­tări de material din proteine printre celu­lele ficatului, peste limitele fiziologice, deteriorând progresiv laborioasa sa activitate. Mai trebuie spus că aceas­tă modificare patologică structurală are impor­tanță prin faptul că este prezentă în cele mai multe boli cro­nice he­patice. În acest organ devenit fi­bro­zat se blochează schimbul de substanțe chimice dintre hepa­to­cite (celule specifice ale fica­tului) și sân­gele circulant, cres­când mult presiu­nea în sistemul venei porte, situație plină de riscuri la acești bolnavi. Sunt estimări că în țara noastră există apro­ximativ două milioane de per­soane purtătoare de virusuri hepatiti­ce, potențialii viitori bolnavi de boli acute și cronice cu fibroză, inflamație și steatoză (ficat gras). În orga­nis­mul fiecărui suferind cronic hepa­titic exis­tă fenomenul natural de cicatri­zare, în fapt, inflamația și fibroza, un fel de vindecare cu de­fect. Dacă pro­gresia maladiei nu a fost oprită, ur­mează evoluția spre ciroză și cancer, cu speranța unui trans­plant.

Fibroza hepatică și sistemul venei porte

Pentru a înțelege manifestările și opțiunile de trata­ment, amintim că acest sistem venos asigură drenarea sângelui din aproape tot tubul digestiv (esofag, stomac, intestine până aproape de canalul anal), splină, pan­creas și vezică biliară. Vena portă, lungă de circa 8 cm, nu are valve, iar diametrul său nu trebuie să depășeas­că 10-12 mm, dacă sângele care trebuie să intre în ficat nu întâmpină dificultăți. După cum vom arăta, obstruc­ția acestui sistem venos, în afara sau în interiorul fica­tului, produce multe semne clinice, prin ridicarea pre­siunii intravenoase și dilatarea până la ruperea aces­tor vase, cu sângerări în organele digestive.

Manifestări și simptome

Creșterea tensiunii portale poate produce jenă dureroasă difuză, în diferite zone abdominale; abdo­menul își mărește volumul cu lichid de ascită; apoi senzația de "prea plin" și astenie fizică, chiar la un vo­lum redus de mâncare, balonare accentuată, dureri în capul pieptului și arsuri, dureri retrosternale, vomă cu sânge sau cu aspect de zaț de cafea, ori scaune cu același aspect, diaree repetată, mâncărimi persistente pe tegumente, pete roșietice pe podul pal­melor; ficatul, splina, vezica biliară și pancreasul apar mărite.

Cauze

Cauzele ce pot produce fibroza ficatului sunt multiple: virale, fungice, parazitare, toxice etc. Virusurile hepati­tice pot produce activarea unor celule din ficat (celulele stelate) care pot pro­lifera peste normal, crescând astfel se­creția extracelulară de proteine, care de­teriorează structura hepatică. Alte cauze: ciroza biliară, hemocromato­za, alcoolul, drogurile, medicamen­tele (metotrexat, amiodaronă, paracetamol și altele), fără a omite obezitatea, prezentă, uneori, chiar din copilărie și adolescență. Se mai semnalează o cauză "ascunsă": deze­chi­librul florei intestinale, consecință mai ales a abuzului de antibiotice gene­ra­toare de dispepsii diareice. Gradul de fibrozare se amplifică prin coparti­ci­parea mai multor factori incriminați, motiv pentru care cercetările medicale sunt foarte concen­trate pe tot ce înseamnă boli de ficat.

Diagnosticare

Stabilirea diagnosticului acestei stări destructurante hepatice este un amplu proces de gândire medicală în echipă, recunoscând că numai manifestările clinice nu sunt suficiente în acest scop. Metoda invazivă a biopsiei, considerată depășită de unii, trebuie folosită și în prezent, pentru evidențierea fibrozei și a gradului de fibrozare. Pentru stabilirea corectă a diagnosticului sunt necesare tehnici imagistice (RMN), deloc agre­sive, mijloace ce pot aprecia elastici­tatea (elastografia) ficatului. Examenul ecografic este și el necesar, pentru că poate ajuta la punerea mai din vreme a diagnosticului, cu precizarea că orice ușoară modificare a ecogenicității arată un substrat morfologic deteriorat în ficat. De asemenea, testele pentru evidențierea activi­tății unor gene implicate în sinteza unor proteine și enzime hepatice, coroborate cu alte analize, sunt con­siderate foarte utile pentru stabilirea neinvazivă a diag­nosticului.

Măsuri generale și tratament

La modul ideal, ar fi existența unui tratament care, după ce s-a depistat fibroza la începutul ei ori la insta­larea cirozei, să facă tot procesul reversibil. În me­dicină există multe studii clinice care au arătat că în cazul multor bolnavi cu fibroză hepatică, boala a fost evident ameliorată. Totul a fost posibil o dată cu am­plificarea cunoștințelor de biologie moleculară, pri­vind fibroza hepatică, care pot stopa boala în stadii inci­piente, ceea ce înseamnă mult pentru viața bol­navilor. Pentru hepatitele cronice virusale, reducerea inflamației este prioritară tratamentului antifibros, în timp ce pentru hepatitele neinfecțioase (alcoolice, pa­ra­zitare, medicamentoase, chimice, toxice) este foarte posibil ca eliminarea cauzelor să stopeze progresia bolii. În cazul multor bolnavi, trebuie reamintit că s-a mâncat mai mult decât trebuia și din ce nu trebuia, s-a băut și fumat mult, ajungându-se, adesea, la obe­zitate, steatoză ori boală cronică de ficat. Consumul de apă și de sare trebuie atent coordonat, periodic, în funcție de starea clinică de moment, apreciată de medicul curant, cel care stabilește regimul ali­­mentar și continuarea și ajus­tarea medicației la exter­narea din spital. În ceea ce privește remediile din plante, unele din ele au trecut de mult proba timpului, și în medicina clinică, având bune efecte în regenerarea celu­lelor ficatului, suprimarea depunerii de material fibrilar și de colagen, reducerea nive­lului enzimelor hepatice (ALT, AST) și a steatozei. Printre acestea se numără: salvia, armurariul, rostopas­ca, gălbenelele, care au do­vedit că întăresc membrana hepatocitelor și reduc necro­zarea lor. (Astenia fizică și somnolența, apărute mai ales după mese, persistând câteva săptămâni, necesită consult la medic, singurul în măsură să stabilească pașii de urmat.)