Răspuns pentru D.C., F. AS nr. 1068 - "Băiatul meu, în vârstă de 20 de ani, se simte rău și nu știm cauza"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Cu siguranță, este necesar ca fiul dvs. să se pre­zinte, pentru investigații de specialitate și precizare de diag­nostic, în cadrul clinicii de hematologie de pe raza localității în care locuiți. Spun asta deoa­rece, semnele și simptomele pe care le descrieți par să reprezinte, din păcate, semnalmentele unei patologii limfatice, mai precis ale limfomului Hodgkin.
Chiar dacă multe dintre semnele și simptomele limfomului Hodgkin sunt similare celor ale gripei, cum ar fi febra, oboseala și transpirațiile nocturne, creș­te­rea dimensiunilor ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului și axilei, dar mai cu seamă scăderea ponderală accentuată și persistența stărilor febrile pledează pentru diagnosticul de boală Hodgkin.
Este util să știți că diagnosticul de boală Hodgkin presupune un istoric medical, un examen fizic, o radio­grafie toracică, analize sanguine și de urină. Totodată, diagnosticul poa­te fi confirmat cu ajutorul unei biopsii ganglionare, care presupune prelevarea de țesut ganglionar, pen­tru a fi studiată pre­zența elemen­telor caracteristice din boala Hodg­kin (transformarea lim­focitelor B în celule Reed, anor­male). Uneori, se extrage doar o por­țiune din gan­glio­nul limfatic pen­tru examinarea la mi­croscop, partea rămasă utilizân­du-se ca mar­ker în evaluarea răs­pun­sului la trata­ment. Ulterior con­firmării diag­nos­ticului de boală Hodgkin se pot efec­tua și alte inves­tigații pentru depistarea stadiului evolutiv al bolii și orientarea spre cele mai bune op­țiuni terapeutice. Acest proces poar­tă denumirea de stadializare și poate presupune o biop­sie de mă­duvă osoa­să, o tomografie computerizată de abdomen și torace sau alte investigații, cum ar fi tomografia cu Galiu.
Bineînțeles, tratamentul depinde de criteriile de severitate, incluzând tipul și stadiul bolii, numărul și zona ganglionară afectată, vârsta și starea de sănătate a pacientului. De la caz la caz, opțiunile terapeutice includ radioterapia, chimioterapia sau chiar transplan­tul de celule stem, în cazul în care boala reapare după o remisiune inițială indusă de chimioterapie.
Cu speranța ca, totuși, suspiciunea de boală Hodg­kin să nu se confirme în cazul fiului dvs., consider, așa cum spuneam la început, că aceste investigații trebuie făcute pentru lămurirea deplină a situației. Nu neglijați!
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Am disfagie și nu mă pot alimenta normal"
(Răspuns pentru ADRIANA GROZAVU, F. AS nr. 1036)


Stimată doamnă, ar fi fost de ajutor dacă ați fi spus ceva despre celelalte diagnostice pe care le aveți, fiind­că ar fi putut fi relevante. Disfagia este o tulburare în pro­ce­sul de înghițire (care implică vreo 50 de mușchi și nervi) și se poate manifesta doar la hrana solidă, li­chidă sau la ambele. Sunt două grupe de disfagii - dis­fagie orofaringiană (cauza este la nivelul gâtului) sau dis­fagie esofagiană (cauza este la nivelul esofagului).
Cauzele specifice sunt multe și includ accidentele vasculare, sclerodermia, infecțiile, inflamațiile, bloca­jul esofagian de la tumorile esofagiene sau tumorile din jurul esofagului, care îl comprimă, precum și gas­trita de reflux. De asemenea, unele medicamente pot duce la gură uscată, ceea ce poate cauza dificultate în înghițire.
În afară de investigațiile făcute de dvs., examenele neurologice și ORL ar fi utile. Analizele sângelui pentru tulburări inunologice ar putea fi de folos.
Tratamente naturiste posibile pentru această afecțiune:
* Combaterea stresului - Reacția neadecvată la stres poate conduce, în unele situații, la dificultăți în înghițire.
* Exercițiile care ajută esofagul să funcționeze mai bine. Acestea sunt utile în special pen­tru oamenii care au suferit un accident vascular.
* Dieta îmbogățită cu fier poate fi de folos, în unele cazuri de disfagie.
* Alimentele semisolide, de consis­tența laptelui bătut, a piureului etc. care pot fi mai ușor de înghițit decât solidele și lichidele; astfel, riscul aspirației în sistemul respirator a lichidelor este eliminat.
* Homeopatia este excelentă pentru tratamentul disfagiei. Medicamente precum Belladonna, Causti­cum, Gelsemium, Hyosciamus, Ignatia și Stramonium ar putea fi utile. Totuși, ideal este un tratament indi­vidualizat, constituțional.
* Acupunctura este o altă metodă foarte bună. Ajută mult în cazurile pricinuite de tulburări neurolo­gice, deși răspunsul ar putea să fie lent. Printre puncte­le care pot fi folosite sunt cele de pe meridianele Sto­mac, Splină, Pancreas, Intestin Subțire, Ficat, Cord.
Vă urez succes!

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriție - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Sunt obeză, hipotiroidiană și mă consider un om distrus"
(Răspuns pentru IOANA B., F. AS nr. 1020)


Doamnă Ioana, înțeleg perfect prin ce treceți. Pen­tru o femeie frumoasă, așa cum menționați că ați fost, să crească în greutate de la 52 kg la 160 kg este mai mult decât un calvar. Sigur că afec­țiu­nile de care pomeniți au le­gătură unele cu altele. După cele două sar­cini, din cauza unor dere­glări hor­mo­nale, v-ați îmbolnăvit de hipo­tiroidism. Hipotiroidismul v-a dat acele stări groaznice de leșin, spas­mofilie, căderi de calciu și cal­viție. Toate aceste afecțiuni, în timp, ne­tratate, v-au dus la această greu­tate și la grave probleme de sănă­tate, pre­cum depresia.
Tratarea și ameliorarea tuturor acestor probleme depinde, în primul rând, de voința dvs. Dacă aveți voin­ță pu­ternică, veți reuși să ur­mați anumite proceduri terapeutice, într-un insti­tut specializat.
Va trebui să începeți cu dieta. Pentru a nu fi traumatizantă, trebuie să țineți legătura cu un nutriționist care să vă consi­lieze. La început, acesta trebuie să vă motiveze psiho­logic, apoi să vă impună câteva reguli alimentare de bază. Începeți să renunțați la câteva alimente și com­binații de alimente care vă fac cel mai rău. Astfel, în­cer­cați să nu mai mâncați pâine, grăsimi, dulciuri, prăjeli și făinoase. Dacă nu puteți să renunțați la pâine, înlocuiți-o cu pâine hipocalorică, din semințe de in, do­vleac sau cereale integrale. Nu consumați car­ne decât o dată pe săptămână: piept de pui sau pește la gră­tar. Nu consumați fructe imediat după ce ați mâncat alte alimente. Încercați să înlocuiți o masă pe zi cu fructe și legume. Consumați trei căni pe zi de ceaiuri diuretice și apă plată. Nu consumați o masă con­sistentă seara. Cina să fie o felie de pâine hipo­calorică și un iaurt. După ce v-ați obișnuit cu aceste prime reguli alimentare ca mod de viață, cereți nutri­ționistului să vă combine alte diete alimentare.
Pentru a vă fi mai ușor cu dieta și pentru a observa scăderea în greutate mai repede, urmați și o schemă de tratament cu suplimente nutritive, care să taie pofta de mâncare, să dizolve grăsimile și să vă creeze un con­fort psihic optim pentru lupta cu kilogramele în plus. Acestea vă reglează și glanda tiroidă. În astfel de ca­zuri, vă pot recomanda produse naturiste deosebit de eficiente: Tonicul 90-60-90 "E-lite", Elite Heritage III de zi și de noapte, tinctura de Sânziene, Shecure, De­no­xinal, Tiroidin, Calciu coral, Nutritonic, Carnitină-Crom-Vanadiu, unguent cu sânziene pentru masajul local al zonei tiroidei, de 2-3 ori pe zi.
Tonicul 90-60-90 "E-lite" are efect depurativ, deto­xi­fiant, hipocolesterolemiant, dislipidemic, diuretic, an­ti­edematos, anticelulitic, taie pofta de mâncare, re­glea­ză glandele endocrine, reglează digestia, dizolvă grăsi­mea. Este recomandat în cure de slăbire, obe­zi­tate, hi­percolesterolemie, intoxicații cu alimente sau medi­ca­mente, celulită, edeme, gută, boli ale tiroidei, boli me­tabolice, constipație, boli hepato-biliare, boli renale.
Pe lângă aceste recomandări, ideal ar fi să urmați și anumite proceduri terapeutice pentru slăbire. La greu­tatea dvs., cele mai potrivite ar fi împachetările, elec­trostimularea, masajul anticelulitic și de drenaj limfa­tic. Aceste proceduri sunt deosebit de eficiente, acțio­nează local și vă ajută să scăpați mai repede de kilo­gramele nedo­rite. Condiția de a avea efect este să ur­mați cel puțin câte două proceduri pe săptămână.
Să nu vă așteptați la minuni din prima săptămână! Cel mai sănătos se slăbește cu maximum 2-3 kg pier­dute în fiecare lună. Se reglează metabolismul și înce­pe să funcționeze corect și, doar din luna a doua, înce­pe să se observe pe cântar, ca apoi, de la o lună la alta, rezultatele să fie promițătoare. Vă doresc mult succes!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Fiica mea are colon iritabil și dispepsie abdominală"
(Răspuns pentru IOANA - Rm.-Vâlcea, F. AS nr. 931)


Tulburările digestive cu caracter funcțional (flatu­lență, greață, arsuri, dureri abdominale), apar ca ur­mare a proliferării la nivelul intestinelor a unor bacterii dăunătoare din familia Bacillacee, ce cuprinde bacili gram-pozitivi, larg răspândiți în natură.
Specia sus menționată trăiește în intes­tinul gros al omului și, atunci când se admi­nistrează unele anti­bio­tice (care de obicei perturbă flora intestinală distru­gând bacte­riile ce facilitează digestia), produce o in­flamație specifică numită colită pseudo­membranoasă, însoțită de colon iritabil, en­terocolită, meteorism ab­dominal și, cel mai grav, boala Crohn, cu complicațiile sale cu­noscute.
Evoluția sub tratament este favorabilă, iar în caz de recidivă, obligatoriu se mai face o coprocultură, pentru evidențierea bacteriei implicate și evaluarea sensibilității germenilor. Întrucât recidi­vele sunt frec­vente, vă recomand să limitați utilizarea antibioticelor la strictul necesar și să urmați un trata­ment naturist cu următoarele produse antiinflamatoare, antiparazitare, carminative și cicatrizante, capabile să protejeze mu­coa­sele afectate - Gastritix, Goldenseal root, Mico De­fense, Imune, Green Gold Solar, Cat's Claw, Jarro-Do­phi­lus + Fos, conform schemei terapeu­tului. Pe o peri­oadă de 3-6 luni, fata trebuie să bea 3 căni pe zi, alter­nativ, din următoarele ceaiuri: salvie, sunătoare, mușe­țel, coada-șoricelului, cerențel, busu­ioc, sulfină, urzică vie, urzică moartă, cimbrișor, nalbă mare, afin, izmă. Ceaiurile se beau după mesele princi­pale (infuzie 1 lin­guriță la o cană) sau cu 15 minute înainte de fiecare masă. Regimul alimentar va fi sărac în albu­mine (pro­teine solubile în apă) iar consumul de iaurt, chefir și lapte bătut - ridicat. Evitați să beți sifon, apă minerală acidulată, Pepsi, Coca Cola. Nu mâncați re­pe­de. Res­pec­tați ora meselor, evitați ali­men­tele iritante și fier­binți. Pentru dieta completă, contactați-mă! Multă sănătate!