"Becali Show"

Ciprian Rus
În "Truman Show", unul dintre filmele-emblemă ale Hollywood-ului de la sfârșitul anilor '90, Truman (jucat de comediantul Jim Carrey, la primul său rol dramatic major din carieră), un agent de asigurări oarecare, într-un orășel american oarecare, descoperă, stupefiat, că trăiește, de fapt, o viață falsă.

În loc să fie un slujbaș simplu, este, încă de la începutul vieții sale, per­sonajul principal al celui mai vizionat serial de tip "reality-show" din lume. Oră­șelul în care trăiește este un imens platou de tele­viziune, iar toți cei care îl încon­joară, de la părinți și soție la vechii săi colegi de școală și la cei mai buni prieteni și confidenți nu sunt altceva decât niște actori geniali, plătiți regește ca să trăiască, minut cu minut, zi de zi, vreme de zeci de ani, în viața lui. Truman, un copil abandonat la naștere și înfiat de o mare corpo­rație TV, este o victimă a sistemului media aflat în cău­tarea show-ului total: o viață de om desfășurată, cu bune și cu rele, live, pe micul ecran, în fața a miliarde de te­lespectatori sedați. Pentru că nu se inventase actorul perfect, care să-și joace viața de la naștere până la moarte, s-a inventat victima perfectă: Tru­man.
Personaj natural, deopotrivă comic și dramatic, pre­cum Jim Carrey în zilele lui bune, Gigi Becali a fost, la rândul său, mai cu seamă în ultimul deceniu, actorul celui mai popular "reality-show" din România. Doar scenariul diferă: locul copilului simplu, care crește undeva în Ame­rica, e luat de miliardarul excentric de Pipera, de-abia cocoțat pe valul celebrității. Gigi Becali, cel de pe micile noastre ecrane, e un personaj inventat. O armată de oa­meni și resurse nelimitate au fost puse la bătaie pentru a face personaj dintr-un cioban devenit mare latifundiar peste noapte, după Revoluție. Ani de zile, Gigi, cu poves­tea și cu excentricitățile lui, uneori simpatice, alteori gro­solane, a făcut turul televiziunilor din România: a fost fi­nul cel umil și nașul cel generos, campion și mare înfrânt, a fost miliardarul arogant și creștinul darnic de la Athos, a fost șmecherașul de anii '80 și europarla­men­tarul de 2012, a fost senator, ca să devină, iată, marea vic­timă. O viață live, pe micul ecran, cu clinchet de șampanii fine și zdrăngănit de cătușe, cum nici Hollywood-ul nu și-a putut imagina!
Însă - și nu e singurul caz, ci doar cel mai vizibil - mai înainte să devină personaj principal în spectacolul mediatic, Gigi Becali era deja o victimă a infernalului sis­tem securistico-politico-economic de la noi. Trăia, ca și Truman, o viață falsă. Înainte ca televiziunile să-l des­copere, personajul Gigi Becali fusese pregătit și scos la înaintare de adevărații "regizori" ai "reality-show"-ului trăit de noi toți în ultimii 20 și ceva de ani. Începând cu fra­ții Păunescu, Viorel Hrebenciuc și Crin Antonescu, trecând prin mai multe garnituri de miniștri ai Sportului și ai Apărării, Gigi a fost paravanul în spatele căruia s-au jucat și se joacă interese care de multe ori l-au depășit pe latifundiarul din Pipera...
În "Truman Show", la capătul platoului, după o aven­tură fabuloasă, Truman descoperă o pânză uriașă, iar din­colo de ea, izbăvitor - lumea reală. La noi, Gigi Becali s-a trezit față în față cu gratiile pușcăriei. A greșit, desigur, iar acum plătește. Însă adevărații "regizori" sunt acasă, li­niș­tiți, în fotolii, urmărind curioși, la televiziunile de știri, de­ta­lii despre primul mic dejun al lui Gigi la Ra­hova. Show-ul continuă!