VINDECAREA SISTEMULUI RESPIRATOR

Elena Josan
Sistemul respirator, acest aparat unic cu care ne-a înzestrat Dumnezeu, este, probabil, cea mai vulnerabilă parte a corpului, ce poate fi afectată de o gamă foarte variată de factori fizici, fizio­logici și psihologici:

1. Răcelile. Mai ales răcelile repetate, unele dintre ele declanșate chiar vara, pun la încercare plămânii.
2. Alimentația nesănătoasă. Unele alimente (pâi­nea albă, alcoolul, untul de calitate inferioară, dulciurile și grăsimile, E-urile din alimente, edulcoranții) contri­buie la acumularea de mucus în plămâni.
3. Emoțiile negative. Un impact negativ conside­rabil asupra plămânilor îl au descurajarea, mâhnirea, tristețea și melancolia. Dorul și tristețea pot provoca scăderea imunității, ce va duce la tuberculoză pulmo­nară. Deprimarea, care pentru credincioșii ortodocși este considerată unul dintre păcatele capitale, are efect funest și ruinează sănătatea plămânilor.
4. Mediul poluat contribuie la acumularea de mu­cus și toxine în alveolele pulmonare. Dacă adăugăm se­dentarismul zilnic în birouri cu aer stătut, lipsa de efort fizic, fumatul, stresul frecvent, dar și cataclismele - putem să înțelegem de ce omenirea respiră tot mai greu, de ce crește numărul bolnavilor de astm, bron­șită, em­fizem, bronșiectazie, tuberculoză sau pneu­monie și cancer.

Organismul ca sistem

Deseori, medicii sunt criticați pentru faptul că tra­tează organele, și nu organismul în întregime. Medicina modernă ignoră deseori influența reciprocă, relația și interacțiunea dintre organe. Dar același lucru se întâm­plă uneori și în terapiile naturiste, când bolnavului îi sunt prescrise numai ceaiuri sau alte remedii și proce­duri ce acționează local, și nu se apelează la toate for­țele ascunse ale organismului. Vindecătorii din cele mai vechi timpuri cunoșteau exact calea pe care trebuie să mergi pentru a aduce organismul la starea optimă. Chi­nezii antici au alcătuit o hartă a legăturii și a interac­țiu­nii dintre organe, conform căreia, înainte de a începe îm­bunătățirea stării de sănătate a plămânilor, trebuie să ac­ționăm asupra organelor ce se află în abdomen. Ast­fel, îmbună­tă­țind funcționarea intestinului gros, putem trata mai eficient plămânii. De ce intestinul gros? Când intestinul nu este purificat, suferă plămânii și viceversa. Când inspirăm aer poluat, plin de praf, substanțe chimi­ce nocive și microbi, organismul se apără de acest atac, producând mucus sau spută, care poate să conțină mai multe produse pato­logice: puroi sau sânge, celule ale membranelor mu­coase și chiar resturi de țesut pulmo­nar. De obicei, flegma eliminată din plămâni se înghite, trece prin tractul digestiv și în cele din urmă aduce în intestin o nouă cantitate de toxine, care se întorc în sis­temul respirator prin fluxul sanguin. De aceea curățarea intestinelor, descrisă într-un articol publicat într-un număr trecut al revistei (1068), este obligatorie în peri­oada de pregătire pentru un tratament al afecțiunilor sistemului respirator.

Etapele de întremare a sistemului respirator

Procedurile încep în perioada cea mai favorabilă lor, odată cu prima fază a lunii (Lună nouă), timp de o săptămână.

O stare de spirit pozitivă

Înainte de a începe orice procedură legată de un tratament al organelor interne, oferi­ți-vă puțin timp pentru a vă crea o stare de spirit pozitivă, prin "aprin­derea" în creier a unor imagini care să contribuie la succesul vin­decării. Este vorba despre autosugestie, o tehnică prin care subconștientul se mobili­zea­ză în lupta cu boala. Perioada optimă este intervalul dintre orele 6 și 7 dimi­neața. Imediat după trezire, respirați adânc și lent 1-2 minute, cu ochii în­chiși, relaxați toți mușchii, după care inventați un scenariu prin care boala e alungată din corp. Iată un exemplu:

Meditația cu lumină albă

Stați întinși și, în timp ce respirați profund, închi­puiți-vă că, odată cu aerul, pătrunde în corpul dvs. o energie strălucitoare, de culoare albă. Ea parcurge tot tra­­seul respirator - sinusuri, trahee și ajunge în bronhii și în plămâni. Toate căile respiratorii sunt umplute cu lumina aceasta albă-strălucitoare care are în ea o putere enormă de viață. Respirați normal, în timp ce lumina rămâne în dvs. și vă încălzește căile respiratorii. Un jet de energie alb-stră­lucitoare vă umple plămâ­nii, îmbibă tot țesutul pulmonar și îl încăl­zește. Toată sputa, tot mucusul, toate depo­zitele de puroi din alveole sunt topite de căl­dură, se dizolvă și sunt evacuate din corp. Imaginați-vă lucrurile astea cât mai concret: lumina care intră, dru­mul pe care îl parcurge, felul în care umple corpul de viață, felul în care topește și elimină rezi­duurile. În locul lor, rămân plămânii să­nătoși, încărcați de o forță extraor­dinară de viață și sănătate. Cu fiecare respirație, prin plămâni curge un fluviu de sănă­tate. Toate celulele din țesutul pul­monar renasc la viață. Întregul sis­tem respirator lu­crează activ, pu­ter­nic. Puteți respira neobișnuit de ușor și liber. Odată sce­nariul termi­nat, deschideți ochii. Mul­țumiți-i lui Dumnezeu că sunteți în viață și rugați-l din suflet să vă ajute să vă recâștigați sănătatea.
Exercițiul de autosugestie tre­buie repetat dimineață de dimi­nea­ță. Are un rol decisiv. Dacă scena­riul cu lu­mină nu vă place, inven­tați dvs. altul mai potrivit. Impor­tant e mesajul: răul poate să fie în­vins. În clipa de față, autosugestia e practicată în toate marile centre de sănătate din lume, fiind considerată o terapie științifică.

Curățarea nasului

Imediat după autosugestie, se fac exerciții de res­pirație, la alegere. Aceste tehnici, care necesită o anu­mi­tă concentrare și un efort fizic, vor elibera căile res­pi­ratorii de mucusul și flegma acumulate acolo pe timp de noapte. În general, exercițiile de respirație sunt luate din tehnicile orientale, al căror unic scop este stabilirea cursului normal al energiei vieții prin toate organele și țesuturile. Ca să eficientizăm respirațiile, e bine să ape­lăm tot la o metodă orientală de curățare a nasului: această tehnică veche, utilizată pe scară largă în medi­cina din Orient, contribuie la eliminarea mucusului și a flegmei acumulate în căile respiratorii superioare - gât, nas și sinusuri. Procedeul: se înmoaie un deget în unt topit, apoi se introduce în fiecară nară, pe rând, la adân­cime maximă, și se masează pereții interiori ai na­sului. Masajul se face cu mișcări lente, mai întâi în sensul acelor de ceasornic și apoi invers, câte 27 de ture în fiecare direcție.

Exerciții de respirație

Condiția principală este să folosim respirația abdo­minală pentru antrenarea diafragmei și curățarea mai bună a plămânilor.
1. În picioare, poziție relaxată. Inspirăm adânc, um­flând cât putem abdomenul. Nu expirăm! Pompăm aer din burtă în piept și înapoi, de câteva ori, timp de 8-10 secunde, până se produce un schimb deplin de gaze în plămâni.
2. Așezați pe scaun, cu brațele atârnate și puțin des­făcute, inspirăm lung, adânc. Se expiră apoi scurt, cu efort, în 4-5 etape. Fiecare ex­pirație se asociază cu o aplecare înain­te, tot mai jos, până când pieptul se lipește de picioare, iar bra­țele sunt du­se înapoi - în sus, ca niște aripi.

Respirații cu sunete

Exercițiile au eficiență mai mare dacă sunt com­bi­nate cu pronunțarea anu­mitor sunete.
1. Încă din Antichitate, medicii orientali au stabilit că sunetul "A" are o influență puternică asupra orga­nis­mului, respirația devine mai adâncă, se mărește con­sumul și îmbogățirea (gra­dul de saturație) a țesuturilor cu oxi­gen, se tratează porțiunile de sus ale plă­mânilor, se diminuează problemele în cazuri de dureri în gât, pier­dere de voce și boli respiratorii. Stați în ge­nunchi, sprijiniți-vă cu mâinile de podea. Scoateți lim­ba afară și stră­duiți-vă să atingeți cu vârful ei băr­bia. Faceți o inspirație adâncă, apoi expirați și pronunțați sunetul "a-a-a-a-a". Repetați de 10 ori. În caz de boli cronice, exercițiul se repetă de 2-3 ori pe zi, iar în stare acută - de 5 ori pe zi, până veți simți o ușu­rare.
2. Și sunetul "HA" este foarte eficient. Exercițiul propus curăță sistemul respirator, diminuează ner­vo­zitatea, stările de oboseală și tris­tețe. Stați drepți, cu picioarele de­păr­tate la lățimea umerilor, tălpile paralele. Inspirați lent, ridicând brațele relaxate deasu­pra capului. Faceți o pauză de 5 secunde, fără respi­ra­ție, închipuindu-vă că stați pe marginea unei prăpăstii, ținând în mâini un sac cu bolile și problemele care vă apasă și de care trebuie să scăpați neapărat. Faceți o expirație energică, asociată cu sunetul "HA", în același timp aruncați sacul cu probleme în prăpastie, lăsați brațele în jos și aplecați-vă trupul înainte. Faceți o inspirație lentă, ridicați mâinile deasupra capu­lui, expi­rați relaxat și duceți mâinile în jos prin lateral. Se face exercițiul de 2-5 ori, în funcție de starea dvs.
3. În timpul zilei, se fac diferite respirații cu efort: se umflă baloane, se suflă printr-un pai în apă, se expiră prin buzele lipite sau se fluieră.

EXERCIȚII DE PURIFICARE A PLĂMÂNILOR

Masajul toracic

Încălziți bine palmele, frecându-le una de cealaltă, apoi bateți ușurel cu palma stângă partea dreaptă a piep­tului și cu cea dreaptă partea stângă. Acum strân­geți pumnii și bateți ușor regiunea pulmonară din spate (da­că nu reușiți să ajungeți cu mâinile, atunci vă poate veni în ajutor o sticlă goală din plastic sau un prosop rulat strâns). Acest masaj ajută la eliminarea rezi­duurilor din plămâni (fumătorii înrăiți vor observa acest lucru prin schimbarea culorii pielii în porțiunile ma­sate, care vor căpăta o culoare maro). Atenție! Doam­nele, la efectua­rea acestui masaj, nu trebuie să-și atingă zo­na glandelor mamare. În timpul epidemiilor de gri­pă, în cazuri de bronșită, astm, emfizem pulmonar, pre­cum și în con­diții ecologice nefavorabile (smog, at­mosferă poluată, fum din incendii) sau de muncă în între­prinderi polu­ante, efectuați exercițiul de 6-24 de ori pe zi.

"Purificare miraculoasă"

Exercițiul curăță plămânii și bronhiile de spută, mărește volumul plămânilor, are efect expectorant, acti­vează tot lan­țul de glande en­docrine, îmbogățește sângele cu oxi­gen, masează mușchii piep­tu­lui. Stați drepți, cu pi­cioarele îndepărtate la lăți­mea ume­rilor. Rețineți respi­rația, du­ceți capul pe spate și vă aple­cați puțin trunchiul înapoi. Cu vârfurile degetelor încor­date sau cu palmele lo­viți ener­gic în partea de sus a cu­tiei toracice. Percuțiile să fie mai slabe în zona gâtului, în schimb, insistați acolo un­de apare senzația de gâdileală sau furnicături. Dacă se face corect, apare imediat dorința de a tuși. Atunci expirați brusc și tușiți. Poate să pro­ducă și vomă, deoarece orga­nismul s-a apucat de curățare și aruncă tot ce dăunează să­nătății. Se repetă de 3 ori.

Terapii cu plante

O rețetă complexă pentru curățarea plămânilor

Se prepară un amestec din părți egale de muguri de pin, ciuboțica-cucului, pătlagină, iarbă-mare, trei-frați-pătați, fenicul, cimbru, lemn-dulce, mac, sulfină, flori de soc. Amestecul se păstrează în borcane cu filet. Seara se infuzează în termos, timp de 2 ore, 3 lingurițe de amestec de plante, în 300 ml de apă clocotită. Toată infuzia strecurată se bea caldă, înainte de culcare. O cură durează minimum 2 luni, în care pot apărea simp­tome neplăcute, precum tuse puternică și expectorație. Pentru diminuarea lor, se consumă ceai fierbinte cu mul­tă lămâie sau cu miere de albine.

Elixir pentru afecțiuni bronhopulmonare, tuberculoză, astm provocat de polen

Amestecați câte 50 de grame muguri de pin, muguri de mesteacăn, fructe de măceș, coada-șoricelului și o linguriță de pelin. Peste amestec se toarnă 1,5 litri apă rece și se lasă acoperit 2 ore, apoi se pune pe foc, se aduce la fierbere și se ține pe foc mic încă 2 ore. Se în­velește oala cu ziare, deasupra cu o plapumă și se in­fu­zează timp de 4 ore, apoi se strecoară. În infuzie se adaugă 150 ml tinctură de gălbenele, 50 ml suc de aloe și 250 ml miere de albine. Se amestecă bine, până se dizolvă mierea. Se lasă la întuneric timp de 4 zile. Se bea câte o lingură de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Puteți să completați rețeta cu 30 g rădăcină de lemn-dulce, dacă luați antibiotice, care afectează ficatul și flora intestinală. În unele țări, lemnul-dulce se prescrie bolnavilor care se tratează cu antibiotice, ca să scadă efectul lor negativ. Planta are proprietăți benefice în terapia sistemului respirator și în curățarea ficatului. (Atenție! Sucul sau preparatele din aloe nu se folosesc în cazuri de graviditate sau hemoragii uterine, deoarece stimulează fluxul de sânge în zona genitală.)

Untură de bursuc cu plante

La un borcan de 500 g de untură se adaugă o lingură de muguri de mesteacăn, o lingură flori de soc și 2 lin­guri lichen de piatră uscat și râșnit. Se ține o oră pe baie de aburi, la foc mic. După răcirea la temperatura came­rei, se încorporează în untură o jumătate de pahar de miere de albine. Înainte de culcare, compoziția se ames­tecă bine. Se consumă câte o linguriță, cu apă sau lapte cald. Concomitent, se freacă zona plămânilor (din față și din spate), cu o alifie cu efect de încălzire și îmbunătățire a circulației.

Ovăz

Strămoșii noștri ne-au lăsat o rețetă eficientă de înlă­turare a mucozităților din plămâni. Un pahar de boabe de ovăz nedecorticate se fierbe în 500 ml de lapte, pe un foc slab, până ce volumul decoctului scade la jumătate. Ovăzul se pisează cu o lingură de lemn sau se mixează și se trece prin sită. Decoctul se prepară și se bea de trei ori pe zi, câte 150 ml, înainte de masă. Ovăzul rămas se amestecă cu 150 ml de lapte cald, se mai strecoară o dată și se bea între mese. După 7 zile de administrare, plămânii încep să se cu­rețe, bolnavul tușește câte 20-30 de minute, iar cei ce au avut înainte pneumonie pot elimina bucățele de spută de culoare verzuie.

Trio de legume

Acest remediu curăță în 4 săptămâni plămânii și întreg organismul. Se amestecă într-o oală emailată câte 500 ml de sucuri proaspete de morcov, sfeclă, ridiche neagră și țuică de cea mai bună calitate. Oala se acoperă cu capac, se unge pe margini cu aluat, pentru erme­tizare, și se ține 1-1,5 ore în cuptor, la cea mai mică temperatură, apoi se lasă acolo până se răcește. Timp de o lună, se beau câte 50 ml de lichid, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Cura se repetă, dacă este nevoie, după o pauză de 10 zile.

Sirop de ceapă și usturoi

Se toacă mărunt o ceapă mare și 4-5 căței de usturoi, se amestecă cu 150 g de zahăr sau miere de albine și se lasă 2-3 ore într-un loc cald. Din sucul obținut se consumă câte o lingură, de 3-4 ori, după masă, o zi pe săptămână.

Sirop de conifere

În lunile mai-iunie se culeg vârfurile fragede, cu ace moi, de pe crengile coniferelor, și se pun în borcane de 1 litru, în straturi alternative, cu zahăr sau miere de albine și se presează bine cu o lingură de lemn. Bor­canul se lasă 3 săptămâni în frigider, apoi se strecoară. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, între mese, până se consumă tot siropul din borcan. Următoarea cură poate fi începută după o pauză de 2-3 săptămâni.

Lapte de pin

Este un remediu popular milenar ce curăță foarte bine alveolele și bronhiile de spută la bolnavii cu astm, bronșită cronică, emfizem, pneumonie, și se recomandă în mod expres și celor ce s-au lăsat de fumat. Mod de preparare: se spală bine 3 conuri verzi, sub un jet de apă, se pun într-o crăticioară sau într-un termos împre­ună cu o bucățică de rășină cât o monedă de 10 bani și se toarnă deasupra 500 ml de lapte clocotit. Se învelește vasul în plapumă și se infuzează 3-4 ore. Se beau câte 250 ml din laptele strecurat, dimi­neața pe nemâncate și seara, înainte de culcare, timp de 1-2 luni. Conurile nu se aruncă, se spală bine și se mai folosesc de 2 ori, tăiate în două.

Pastile din rășină de brad

Dacă bucățelele de rășină culese de pe tulpina co­pacului sunt uscate bine, se pisează, până se ob­ține o pulbere fină. Se consumă câte jumătate de lin­guriță, cu puțină apă, de 2-3 ori pe zi, între mese. Dacă rășina este proaspătă și cleioasă, atunci se modelează biluțe, cât un sâmbure de cireașă, se pun pe farfurie și se țin 3 ore în congelator, apoi se pun într-un borcănel cu filet. Ca să nu se lipească între ele, biluțele se trec prin zahăr brun sau prin scorțișoară - în cazul acesta, se reglează și glicemia.

Emfizemul pulmonar

Apare atunci când alveolele țesutului pulmonar sunt umflate dincolo de limitele acceptabile și pierd capaci­tatea de a se con­tracta. Astfel, se afectează apro­vi­ziona­rea normală cu oxigen și eliminarea de bioxid de car­bon, ce poate să ducă și la insuficiență cardiacă. Em­fizemul este cauzat în multe cazuri de expunerea la fac­torii agresivi de mediu. Printre cei mai importanți sunt dioxizii de sulf și azot, generați de centralele electrice și aflați în gazele de eșapament, fumul negru, ex­cesul de ozon, freonul (frigidere, spray-uri de uz cas­nic, parfu­muri etc). La persoanele în vârstă, boala apa­re ca efect simultan al mai multor factori etiologici acumulați în timpul vieții, mai ales la muzicanți ce au cântat la instrumente de suflat sau la sticlari - profesii ce soli­­cită la maximum plămânii. Fumatul are și el un rol ne­gativ în dezvoltarea afecțiunii.

Terapii din bătrâni

* În trecut, bătrânii foloseau sucul de vrejuri verzi de cartof - 1/2 de linguriță pe zi. Concomitent, se fă­ceau inhalații cu aburi de la cartofii fierți.
* Pieptul sau spatele, în zona afectată, se unge cu terebentină naturală sau cu grăsime de capră și se acoperă cu cartofi calzi, fierți în coajă, tăiați pe lung, în jumătăți.
* Se infuzează o lingură dintr-un amestec de 2 părți frunze de mesteacăn, câte 1 parte ienupăr și rădăcină de păpădie, în 200 ml de apă fierbinte. După răcire, lichidul strecurat se împarte în 3 părți egale și se bea cu o oră după masă, timp de minimum 3 luni.
* Pentru îmbunătățirea circulației la nivelul plă­mânilor se infuzează, vreme de 30 de minute, în 600 ml de apă clocotită, 2 lingurițe de măceșe și câte o linguriță de semințe de pătrunjel, iarbă de rostopască și strugurii-ursului. Timp de 6 săptămâni, se bea câte un pahar, de 2 ori pe zi, înainte de masă.

Un aer tămăduitor

Ce măsuri mai putem lua pentru starea de bine a organismului? În loc de cocktail-ul toxic de gaze, pu­tem să le oferim plămânilor un aer pur dacă vom planta în ghivece salvie, ceapă și usturoi, sovârf, roiniță, ienu­păr sau busuioc. Dacă nu vă plac plantele de cameră sau nu aveți condiții, folosiți aromaterapie cu uleiuri de eucalipt, busuioc, cedru, lavandă, pin sau brad alb, lă­mâie sau cimbrișor. Uleiurile curăță aerul, îl îmbo­gățesc cu arome și îmbunătățesc starea sistemului res­pi­rator afectat.