OMARA PORTUONDO și ELIADES OCHOA, cu BUENA VISTA SOCIAL CLUB

Dana Ene
Regal muzical cubanez în iunie, la București și Cluj

Pe 25 iunie, La Sala Palatului din Capitală, și pe 26 iunie, la Sala "Horia Demian" din Cluj, vă dau întâlnire doi mari maeștri ai muzicii cubaneze - Omara Portuondo și Eliades Ochoa, care vor cânta împreună cu celebra orchestră Buena Vista Social Club. Toți au mai fost și au mai cântat pe la noi, dar pentru prima dată vin în formulă completă, pentru două concerte unice.
Adevărați pionieri și ambasadori ai stilurilor son mon­tuno, danzón, cha cha cha sau bolero, Eliades Ochoa și Omara Portuondo se numără printre repre­zen­tanții de seamă ai muzicii din insula caraibiană. Au milioane de fani în lumea întreagă și sunt foarte iubiți pe meleagurile noastre, unde muzica lor, cu aromă de tutun și zahăr brun topit, este extrem de gustată.

Există un viitor și la 80 de ani

La cei 82 de ani ai săi, Oma­ra Portuondo, marea doam­nă a muzicii son, este încă plină de vitalitate, chiar dacă nu mai poa­te dansa ca pe vremuri, în anii '50, când făcea parte din trupa de balet Cabaret Tropi­ca­na și amețea protipendada cu­ba­neză cu pașii ei de dans. Vocea i-a rămas însă clară și profundă, iar pofta de viață este la fel de mare, ca la 17 ani. Nu regretă nicio clipă că a renunțat la iubire în favoarea muzicii. "M-am îndrăgostit și eu, m-am că­sătorit, însă tatăl copilului meu nu a înțeles cariera mea, cu toate tur­neele și călătoriile ei, așa că ne-am despărțit. Fiecare cu viața lui. N-aș fi putut să renunț la muzică", afirma artista într-un interviu acor­dat în exclusivitate colegului nos­tru, Iulian Ignat, în 2006.
De mai bine de 60 de ani, Omara farmecă întreaga Cubă cu vocea ei. Nu și-a părăsit țara, deși a avut numeroase ocazii, mai ales în 1961, atunci când sora ei, Hay­dee, alături de care a dansat și a cântat în cvartetul Aida, a părăsit grupul, în favoarea visului american, și a îndemnat-o să-i urmeze exemplul. După succesul pe care grupul îl avusese în America, viitorul părea să-i surâdă. Dar Omara a rămas în apartamentul ei modest de pe esplanada Malecón, din Havana (devenit astăzi adevărat loc de pelerinaj pentru toți iubitorii de nueva trova, bolero, jazz și son) și a continuat să trăiască în propria-i țară, în timp ce sora ei s-a pierdut în marea de visători americani.
Omara Portuondo se numără printre puținii artiști cubanezi norocoși, care nu au fost uitați, chiar și în cei mai urâți ani ai comunismului, reușind să ră­mână în inimile compatrioților, prin muzica ei valoroasă. Nu s-a limitat doar la muzică, devenind un artist plurivalent, s-a făcut re­marcată chiar și ca actriță. Cântă încă din anii '50 și a făcut turnee în lumea întreagă cu cvartetul Aida, apoi din 1967 singură, ca solistă, însă abia la aproape 70 de ani a dobândit faima internațională, odată cu proiectul "Buena Vista Social Club". Duetele cu Ibrahim Ferrer au urcat-o pe noi culmi ale gloriei.
Regizorul german Wim Wenders a avut motive în­temeiate să-i aleagă pe Ibrahim Ferrer, Ruben Gon­zalez, Cachaito Lopez, Compay Segun­do, Omara Por­tuondo și pe Eliades Ochoa ca să filmeze un documen­tar anto­logic despre muzica cubaneză, în anii ei de aur. Fără virtuozitatea acestor artiști, iubitorii de muzică din întreaga lume nu ar fi aflat de piesele "Chan Chan", "El Cuarto de Tula", "Candela" sau de "Dos Garde­nias". Oma­ra este însă singura repre­zen­tantă fe­mi­nină a acelei epoci inclusă în proiectul "Bue­na Vista Social Club". O femeie puter­ni­că, ce are acum peste 60 de ani de ca­rieră și experi­en­ță pe scena mu­zi­cală, și care, la 70 de ani, când a sim­țit iar gus­tul glo­riei, a re­năs­cut. Du­pă două discuri Bue­na Vista Social Club, unul în colabo­rare cu regre­tatul Ibra­him Ferrer și altul so­lo, Omara a în­regis­trat, din anul 2000 pâ­nă acum, nu mai pu­țin de 15 dis­curi, sub atenta suprave­ghe­re a fiului ei, Ariel Ji­me­nez, care îi este și ma­nager.
A înregistrat și trei dvd-uri: "Live in Mont­real" (2007), "Oma­ra Portuondo & Maria Be­thania Live" (2008), alături de cunoscuta cântă­reață braziliană Maria Bethania, și "Omara & Chu­­cho" (2011), împre­ună cu unul din­tre cei mai mari pianiști de jazz din țara ei natală - Chucho Valdés. "După mine, au fost mai multe mo­mente de aur în mu­zica cubaneză. Suntem iar în topuri, pentru că știm să ne reinventăm muzica, fără a ne desprinde însă de tre­cut. Succesul Buena Vista nu s-a răsfrânt doar asupra celor care au făcut parte din proiect, ci și asupra or­ches­trelor mai mici, din cluburi și de pe terase, care cân­tă același tip de muzică", afirma artista într-un interviu acordat publicației Los Angeles Times.
Omara cântă, în continuare, în cele mai renumite cluburi din orașul ei natal, Havana, cum ar fi: Tro­pi­cana, Delirio Habanen și Cafe Cantante. "Iubesc Tro­picana", spunea într-un interviu, "sunt invitată perma­nent acolo. La Tropicana am cântat în deschiderea concertului lui Nat King Cole (în 1958 n.r.); un bărbat de culoare minunat, într-un costum alb. Am văzut-o și pe Sarah Vaughan acolo, dar nu am cântat niciodată împreună". Deși octogenară, artista merge în lungi turnee prin lumea în­treagă și are încă pro­iecte de viitor, ce in­clud un nou album, care va fi lansat pro­babil la finalul anului cu­rent.

Chitaristul cu pălărie de cowboy

Dacă sunteți fani Buena Vista, vi-l a­min­tiți, cu siguranță, și pe Elia­des Ochoa, El sonero de Santiago de Cuba, cu vocea lui profundă, pălăria de cowboy și armoniile dulci-amarui ale chita­rei sale. La 66 de ani, este unul din "mezi­nii" Buena Vista. Chiar dacă s-a născut după ce splen­doarea insulei începuse să pălească, atunci când plantațiile cu trestie de zahăr și cazinourile pline cu mafioți deve­niseră doar povești, Eliades a reușit să ab­soarbă ca un burete esența muzicii son, devenind unul dintre cei mai importanți interpreți ai stilului.
Alături de cei doi "dinozauri", Omara și Eliades, vor cânta pe sce­nele din România și instrumentiștii din Orquesta Buena Vista Social Club(TM), dintre care îi remarcăm pe:
* Jesus "Aguaje" Ramos este șe­ful de orchestră, iar trombonul lui poate fi auzit în toate înregistrările de muzică cubaneză ale casei de discuri World Circuit. Măiestria lui inter­pretativă și abilitățile de dirijor i-au asigurat un loc de cinste în turneele mondiale ale legendarilor Ibrahim Ferrer, Ruben Gon­zález și Omara Portuondo.
* Barbarito Torres a fost conducătorul muzical al trupei Grupo Campoalegre și a cântat cu Afro-Cuban All Stars, iar pe albumul lui solo, intitulat "Havana Café", i-a avut ca invitați pe Ibrahim Ferrer și Omara Portuondo.
* Guajiro Mirabal este unul dintre cei mai cunos­cuți trompetiști din Cuba. Valoarea lui a fost recunos­cută și are parte de propriul album - "Buena Vista Social Club Presents Manuel Guajiro Mirabal". Este supranumit "trompeta Cubei" și a fost nominalizat la Pre­miile Gram­my și Latin Grammy.
(Biletele pentru concertul Bue­na Vista Social Club feat. Omara Portuondo & Eliades Ochoa, de la Sala Palatului, costă între 75 și 300 lei și sunt disponibile în rețeaua Eventim, pe www.eventim.ro sau la casa de bilete a Sălii Palatului.)