Răspuns pentru NICOLETA - Alexandria, F. AS 1070 - "Există tratamente cu plante contra hirsutismului?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Între sindromul ovarelor polichistice (SOP) și hir­su­tism există, fără îndoială, o legătură directă, cauzală, având în vedere că femeile care prezintă SOP produc o cantitate excesivă de hor­moni androgeni (masculini) ce pot duce la apariția în exces a părului facial sau în alte zone ale corpului (axile, piept, abdo­men etc.). Și cum în cazul dvs., ambele tipuri de manifestări sunt prezente (atât SOP, cât și hirsutism), este limpede că pentru a rezolva problema excesului de păr trebuie, mai întâi, să rezolvați cauza determinantă, adică sindromul ovarelor polichistice. Trebuie să știți că hirsutismul, consecutiv SOP, este doar un incon­venient de natură estetică, însă adevăratele probleme medicale pe care le poate genera sindromul ovarelor polichistice sunt reprezentate de apariția riscului cres­cut de diabet, hipertensiune arterială, niveluri anor­male ale grăsimilor sanguine și chiar afecta­rea patologică a arterelor coronare. Mai mult, deoarece sindromul ovarelor polichistice în­tre­rupe ciclul reproductiv normal și expune uterul unor cantități constante de estrogen - din cauza lipsei ovulației - femeile cu SOP pre­zintă un risc crescut de apariție a unor sân­ge­rări uterine anormale și a cancerului uterin. Se înțelege, din precizările dvs. și din faptul că vi se administrează Meguan, că sun­teți o persoană supraponderală (poate chiar obeză) și suferiți deja de diabet, aspect care complică lucrurile, deoarece, în mod obiș­nuit, femeile supraponderale au semne și simp­tome mai grave. În acest context, admi­nis­trarea metfor­minei (Meguan) este bineve­nită în tratamen­tul SOP, la persoanele diabe­tice, datorită efectului de inhibare a produc­ției de glucoză de la nivelul ficatului, fiind astfel nevoie de mai puțină insulină pentru a transporta zahărul sanguin în celule. Aici trebuie precizat că scăderea în greutate poate re­duce atât nivelurile de insulină, cât și pe cele de hor­moni androgeni. Totodată, administrarea unui medi­cament din clasa diureticelor - Spironolactona - poate contracara, la rândul lui, efectele excesului de hormoni androgeni, atenuând pilozitatea excesivă. Duphasto­nul, ca stimulator al producției endogene de progeste­ron, face și el parte din conduita terapeutică, în cazul sindromului de ovare polichistice, conduită pe care înțeleg că o și urmați în prezent.
Complementar tratamentului alopat, sindromul ovarelor polichistice poate fi combătut și prin admi­nistrarea unor suplimente naturiste, cum ar fi indolii (Indol3-carbinol), năpraznicul, extractele de Zmeur și Crețișoară, dar și izoflavonele din soia, regăsite în produsele Gydrelle Phyto sau Zheo-Hormonal.
Revenind la hirsutism, trebuie spus că niciun medicament care se poate administr pe cale orală nu a fost aprobat special pentru tratamentul pilozității exce­sive, dar unele pot fi eficiente pentru atenuarea nive­lurilor de hormoni androgeni. Aceste medica­mente includ corticosteroizii, anticoncepționalele orale care cuprind estrogeni și progestative și, așa cum aminteam anterior, diureticul Spironolactonă.
Un tratament naturist al hirsutismului trebuie con­ceput cu precauție, mai ales la persoanele care prezintă SOP, deoarece suplimentele naturale pot veni în con­tradicție cu medicația utilizată în scopul combaterii sindromului ovarelor polichistice. Asigurându-vă că, în timp, problema deranjantă a excesului de păr se poa­te gestiona cu succes, vă rog să mă contactați pentru stabilirea unui tratament individualizat!
Să auzim numai de bine!

Dr. Li LuoXi -specialist în medicină tradițională chineză - București, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

"Am dureri mari din cauza unei pietre la rinichi"
(Răspuns pentru ROTARU MIHAIL VIRGIL, F. AS 1018)


Mai întâi, ce sunt calculii renali? Calculii renali sunt bucăți de minerale care se găsesc la nivelul rini­chiu­lui. Acestea pot fi eliminate de organism prin ure­tere, uretră și vezica urinară. Atunci când o piatră co­boară, poate provoca dureri intense de spate sau pe o latură a corpului. Durerea coboară odată cu piatra eli­mi­nată de organism. Alte simptome sunt: nevoia acută de urinare, uri­nare cu sânge, vomă, febră, frisoane.
Remediile pe care vi le propun în continuare nu sunt pentru cazurile de obstrucție a trac­tului urinar. Dacă piatra nu depășește 5 mm, nu blochează tractul urinar, este rotunjită și suprafața sa este netedă, atunci se poate apela la terapii conven­ționale.

Care este cauza lor?
Cea mai întâlnită cauză a calculilor renali este faptul că, în general, nu avem obiceiuri să­nătoase. Deseori luăm cina la ore târzii, bem mult al­cool sau consumăm prea mult spanac, bem lapte înain­te de culcare sau ne place să mâncăm carne în exces, consu­măm organe de animale (inimă, rinichi, ficat). De multe ori ni se întâmplă să nu bem suficientă apă sau să amâ­năm procesul de urinare mai des decât ar trebui. În me­dicina chinezească, se crede că la nivelul rinichiului nu există echilibru între Yin și Yang. Yin-ul rinichiului este slab și, astfel, se generează prea multă căldură în organism.

Ce nu trebuie să facem
Nu trebuie să mâncăm: spanac, roșii, cartofi, cio­co­lată, lapte sau brânză (conțin foarte mult calciu), soia, fasole, căpșuni, pește, cafea, sare și organe de ani­male (ficat, rinichi, splină, inimă).
Nu fiți sedentari. Oamenii trebuie să se miște, să fie activi. Lipsa mișcării poate fi o cauză a apariției calculilor renali.

Masajul chinezesc, ventuzele, acupunctura și plantele chinezești
Mai jos sunt amintite trata­mentele uzuale în medicina chi­nezească, ce pot fi aplicate ca tratamente alternative:
Masajul. Ne putem face singuri masaj, pentru a stimula zona rinichilor, respectând următoarele mișcări: masajul în zona rinichiului se face cu ambele palme, atât în partea stângă, cât și în partea dreaptă, prin mișcări repetate, sus-jos. Aceste mișcări se fac de 200 de ori.
Un alt exercițiu ce stimulea­ză această zonă este efectuarea de bătăi ușoare pe rinichi, cu spatele palmei, de câte 200 de ori. Următorul exercițiu constă în ridicări pe vârfuri repetate de 200 de ori.
Acupunctura și tratamentele cu plante chinezești. Ședințele de acupunctură, însoțite de produsul numit NIAO GAN NING, constituie terapia ideală în cazul cal­culilor renali și nu numai. Acest produs se recoman­dă ca adjuvant în: infecții urinare, nisip și calculi re­nali, afecțiuni ale prostatei și vezicii urinare. Funcțiile terapeutice ale acestuia sunt următoarele: dizolvă calculii urinari și vezicali și previn blocajele renale cauzate de calculi, prin dizolvarea și eliminarea aces­tora.
Ventuzele. Se aplică în zona rinichilor.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Sunt contaminată cu virus herpes tip 2, fără a avea erupții"
(Răspuns pentru OLIVIA - București, F. AS 1043)


Stimată doamnă, Herpes simplex este considerat o boală dată de infecția cu virusul Herpes simplex. Deși forma cutanată este cea mai cunoscută de public, se consideră că virusul se cantonează și în siste­mul ner­vos și afectează mai multe organe, inclusiv esofagul, ochii și creierul. Sunt două tipuri implicate în infecția umană: 1 și 2. În mod clasic, tipul 1 afec­tează buza, iar tipul 2 zona genitală. Totuși, infecția cu tipul 1 există și în zona genitală, fie din cauza sexului oral cu cineva infectat sau inocularea de la buză (prin mâini sau lucruri de igienă intimă, cum ar fi prosoapele).
Dumneavoastră ați semnalat simptomele care ar putea fi atribuite unei infecții de tip herpes genital, care este posibil să fie transmisă și pornind de la buză, mai ales în cadrul unei familii ai cărei membri au avut toți infecție herpetică. Luați în considerare, deci, infecția de la buză, pe care ați semnalat-o drept sursă posibilă pentru infecția genitală și posibilitatea că v-ați infectat de la "pupatul familial", care se practică mult prea des. Nu este clar ceea ce doriți să spuneți prin "acum, analiza este în limite normale", deoarece pacienții rămân serologic pozitivi pe viață, în pofida tratamen­tului cu Aciclovir.
Recomandările CDC (Centrul de control pentru boli, SUA) includ următoarele pentru herpes genital:
* Pacienții să știe că, în stadiile asimptomatice, există eliminarea virală, mai ales în cazurile cu virusul herpetic tip 2, ceea ce îi face pe aceștia potențiali molipsitori, chiar atunci când nu au simptome. (Acest lucru înseamnă că și un viitor partener poate să fie infectat și "molipsitor", fără să știe).
* Pacienții să-și informeze viitorul (viitorii) parte­ner(i) asupra faptului că sunt infectați.
* Partenerii celor infectați cu virusul herpetic tre­buie să fie conștienți de faptul că și ei ar putea deja să fie infectați cu virusul herpetic, chiar dacă nu au obser­vat vreodată simptome și ar trebui să se testeze pentru a-și stabili statutul (infectat/neinfectat).
* Folosirea prezervativelor ar putea să reducă riscul transmiterii virusului.
* Trebuie ținut cont de faptul că infecția cu virusul herpetic poate crește riscul infecției cu virusul HIV.
* Riscul transmiterii virusului herpetic poate fi diminuat prin folosirea zilnică a antiviralelor.
Dincolo de acestea, abordările naturiste pot in­clu­de:
* Spălarea frecventă a mâinilor - reduce posibi­litatea de transmitere prin contaminare.
* Evitați să mai împrumutați lucrurile intime, cum ar fi prosoape, care pot duce la răspândirea mai ușoară a virusurilor.
* "Safe sex", adică sexul protejat - înseamnă rela­ții monogame, în primul rând. Cu partenerii noi folo­siți prezervative. Nu faceți compromisuri. Adulții care încep o relație serioasă ar trebui să se testeze la labo­rator și să se asigure că nu sunt un pericol pentru celă­lalt, înainte să renunțe la prezervative.
* Exerciții de relaxare, pentru a elimina stresul care contribuie la agravarea bolii. Puteți încerca exer­ciții de qi qong, yoga, tai chi sau gimnastică ușoară, care vă vor ajuta să reduceți stresul.
* Suplimente nutritive ce conțin lizi­nă, care este un aminoacid, ar putea reduce frecvența și durata episoadelor.
* Soluții/ loțiuni - cu zinc care cal­mează simptomele; cu iod, care usucă leziunile, dar este și distructiv pentru viru­sul herpetic.
* Plante medicinale. Se recomandă sucul de lămâie (o soluție de 1%), apli­cată des pe leziuni. Ceaiuri de tei, mentă, levănțică și passi­flora ar putea ajuta la relaxare. Echinacea poate crește imunitatea.
* Homeopatie - este, de departe, favorita mea în tratamentul herpesului. Atunci când medicamentul este dat constituțional, adică este individualizat, el împie­dică reapariția leziunilor. Alte medicamente homeo­pate, care pot fi folosite pe moment sunt: Borax, Dulcamara, Natrium muriaticum, Petroleum.
* Acupunctură - ar putea fi de ajutor, folosind meridianele: Vasul de concepție, Vasul guvernator, Plămânul, Intestinul gros și Ficatul.
Vă urez succes!