Bravo, TVR 2!

Silvia Kerim
La televiziunea publică, Majestatea Sa, Cultura, câștigă tot mai mult teren!

Iată o constatare care ne umple inima de bucurie. Acest plural ne cuprinde pe toți cei exasperați de vulgaritatea, de mârlănia, de comportamentul de mahala care s-au extins ca o boală colectivă peste mai toate emisiunile de tip "Divertisment", oferite de posturile noastre de televiziune: certuri, urlete, bârfe, despre cine cu cine s-a mai iubit și de câte ori, care cu mai care s-a împăcat după un divorț "scandalos", personaje adevărate sau fictive de-o urâțenie morală care-ți întoarce stomacul pe dos. Cât privește frumusețea fizică... orizontul tele­vizorului e ocupat de tone de gene false, buze umflate cu botox, sâni falși, siliconați. Până și filmele prezentate pe aceste canale par a fi alese ca să placă unui public cu gus­turi suburbane: violență în comportament, limbaj de mahala, nuditate, scene cu "sex bestial", bătăi cumplite, omo­ruri, distrugeri de tot felul, scene cu "sfârșitul lumii"!
Așa încât, oferta mai nouă a TVR 2 ne pare a fi o bine­venită invitație pe un tărâm curat, cu priveliște îmbietoare și oameni frumoși și normali. Di­rectoarea Canalului 2 al TVR este Liana Săndulescu, un nu­me binecunoscut telespecta­to­rilor datorită emisiunilor pe care le-a produs sau realizat ea însăși de-a lungul anilor, întot­deauna cu deosebit profesio­na­lism.

- De când ați fost numită în acest post, stimată Liana Săn­dulescu?

- Din februarie 2013, dar lucrez în televiziunea publică încă din 1989. La bază sunt profesoară de filozofie, am ab­solvit Facultatea de Filozofie a Universității București. Tot­deauna am fost împătimită de televiziune. De-a lungul anilor am creat vreo 10 titluri de emisiuni, am produs - împreună cu oameni din echipa mea - mii de ore de pro­gram. Printre emisiunile la care țin foarte mult au fost "Profesioniștii", cu Eugenia Vodă, "Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia", "Cerbul de aur", căruia i-am fost câteva ediții producător, am gândit emisiunea "Seara bună", cea prezentată de Cătălin Ștefănescu și, împreună cu Iuliana Marciuc, sunt autoarea proiectului de mare succes, "Confesiuni".

- O experiență care explică succesul de azi...

- Vă mulțumesc pentru faptul că socotiți acest demers al nostru a fi unul victorios. Am încercat, cu redactorii noștri, selectați printre cei mai buni de la fostul canal "Cul­tural" al televiziunii, să ne adresăm - nu inițiaților, pasionaților de carte, de muzica de operă și simfonică, de arta plastică, celor ce cunosc prea bine cărările ce duc spre alte tărâmuri magice - săli de concerte, Ateneul Român, săli de teatru de operă, galerii de artă, librării, biblioteci - ci, mai degrabă celor pe care dorim să-i ade­menim spre aceste lumi miraculoase. Copleșiți de coti­dian, de stresul de zi cu zi, oamenii uită de... România frumoasă, de România vie, cea care creează, zilnic, eveni­mente culturale, care merită să fie aduse la cunoștința marelui public. Cu ajutorul redacției de cinema, încercăm să programăm filme de calitate, filme de autor, unele antologice, din repertoriul național ori internațional. Înce­pând cu luna iulie, duminicile după amiaza vor fi dedi­cate, în exclusivitate, filmului românesc!

- Una dintre emisiunile care atrage cei mai mulți telespectatori este - cred eu - "România frumoasă"...

- Într-adevăr, emisiunea, cu o durată de 50 de minute, este animată (n-am zis "prezentată") pentru că nu e vorba despre o simplă prezentare, ci de una făcută super profe­sionist, dar și cu tot sufletul, de doi tineri frumoși și ele­ganți, cu o ținută aristocratică, pe măsura unei "Româ­nii frumoase", și anume, Andra Gavril și Marius Constan­ti­nescu. Suntem bucuroși ca publicul să se regăsească în emisiunile noastre, să afle în ele normalitatea și valorile după care tânjește, cam rare în ultimul timp, să admire profesionalismul unei echipe de tineri "născuți și făcuți" pentru televiziune.
Așadar, bun venit, dragi telespec­tatori, pe cărările ce duc spre o "Ro­mânie fru­moa­să", ghi­dați de "călău­ze­le" de la TVR 2.