Cum să depășim stările depresive

Iulia Vlad
Tristețea sufletească nu cunoaște anotimpuri. Deși nu se potrivește deloc cu strălucirea molipsitoare a verii, ea își vede de treabă, făcând o mulțime de nefericiți să trăiască în întuneric. Există scăpare? S-ar putea ca sfaturile pe care vi le oferim să aibă folos

Avem o tristețe accentuată, o senzație de gol interior, de vinovăție, de inutilitate, aproape nimic din ceea ce făceam înainte nu ne mai place, ne e tare greu să luăm o decizie, gândim și ne miș­căm lent, mâncăm și dormim prea mult sau prea puțin, suntem permanent obosiți. Iată simptome care arată că în mintea și sufletul nostru s-a instalat o depre­sie. Fie că urmăm sau nu un tratament dat de medic pen­tru ameliorarea acestei stări, efortul personal de a depăși această perioadă dificilă e foarte important. Me­dicamentele ne pot ajuta parțial să vindecăm o depre­sie, dar există și alte căi, de pildă, terapia foarte la mo­dă în lume, numită terapie cognitiv-comporta­mentală, care se concentrează pe schimbarea gândirii și a com­por­tamentului. Când e practicată cu consecvență, ea poate fi un ajutor foarte eficient, înlocuind cu succes medicamentele. Câteva dintre metodele, tehnicile aces­tei terapii le putem practica și acasă, fără nici o pregă­tire specială. Iată câteva sfaturi pentru a întrerupe suc­cesiunea de gânduri negative care stă de fapt la baza oricărei depresii.

Nu transformați în catastrofă orice lucru rău care vi se întâmplă

O modalitate de a ne sabota singuri este de a lua un eveniment nefericit din viața noastră și de a-l trata ca pe o sursă continuă de negativitate. "Cei care și-au pier­dut locul de muncă obișnuiesc să facă acest lucru", spun psihologii. Deși și-au pierdut locul de muncă din motive economice, personalizează acest lucru ca și când ei ar fi vinovați. În loc de a gândi "nu voi găsi alt loc de muncă", încercați să vă spuneți "voi găsi un loc de muncă, dacă am răbdare și perseverez". Este, de asemenea, nesănătos să ne imaginăm ceva negativ care ni s-ar putea întâmpla în viitor. De exemplu, nu lăsați preocupările legate de bani să escaladeze în convin­gerea că în curând nu vă veți mai putea plăti datoriile și veți rămâne fară casă. Căutați, mai degrabă, noi ofer­te de muncă (există o întreagă bursă a lor, pe inter­net și în presă) pentru a face rost de mai mulți bani. Vă veți mobiliza și veți alunga și depresia, căreia îi place să zaci, nu să acționezi.

Opriți ruminația

Ați avut vreun conflict cu un coleg sau un prieten, cu o iubită sau un iubit, și continuați să vă gândiți obse­siv la asta, amplificând furia, stresul, supărarea? Acest tip de reacție este cunoscut sub numele de ruminație, adică rumegarea la nesfârșit a unor idei obsedante, și nu face altceva decât să crească depresia. În timp ce re­flecția e un lucru bun, care vă poate ajuta să analizați și să rezolvați problemele, ruminația este exact opusul. Psihologii sugerează că, în cazul în care vă surprindeți ruminând, de ajutor vă pot fi meditația (cel mai ușor se obține prin respirație numărată de tip yoga) sau aba­terea gândurilor, "tăiatul cu foarfeca". Este un exer­cițiu psihologic care ne recomandă ca în clipa când ob­sesia se apropie iarăși de noi, să ne imaginăm că avem în mână o foarfecă mare, cu care tăiem gândurile ne­gre, reorientându-ne mintea spre altceva. Terapia cog­nitiv-comportamentală are deseori ca scop înlăturarea ruminației, pentru că aceasta poate fi foarte dăună­toare pentru sănătatea min­tală.

Lăsați deoparte globul de cristal

Foarte puțini dintre noi suntem înzestrați cu capa­citatea de a prezice viitorul. Dar persoanele depresive sunt adesea convinse că știu ce se va întâmpla peste o zi, peste o lună, peste un an. Și de obicei ceea ce văd e rău, dacă nu chiar ca­tastro­fic. Din fericire, previziu­nile noastre sum­bre rareori devin realitate. Sfatul psiholo­gilor: încercați să rămâneți în prezent. De câte ori diva­gați cu imaginația, apucați-vă să faceți un lucru con­cret, care cere atenție: citiți, ui­tați-vă la televizor, lucrați în grădină, în­tâlniți-vă cu un prieten. Alcătui­ți-vă un calendar cotidian cu astfel de în­delet­niciri, înlăturând timpii morți în care imaginația să o ia razna din nou.

Nu insistați asupra trecutului

Este inutil să vă spuneți că ar fi trebuit să faceți un lucru sau nu ar fi trebuit să îl faceți. Nu puteți să schim­bați trecutul, dar puteți să trăiți în prezent. Lăsați evenimen­tele tre­cute și nu vă blamați pentru alegerile greșite. Gândurile obse­sive asupra trecutului pot genera anxietate, la fel ca îngrijorarea cu privire la viitor.

Căutați ajutor

O caracteristică a depresiei este izolarea. Ea apare cu ușurință atunci când vă pierdeți locul de mun­că și, deci, viața socială, dar de multe ori dvs. înși­vă vă ale­geți singurătatea și deprimarea, conside­rân­du-vă un om de prisos. Cea mai bună soluție este reîntoarcerea între oameni, mai ales între persoane aflate într-o situa­ție asemănătoare. "Odată reconectat la rețeaua socia­lă, primești sfaturi și încurajări și ești antrenat în di­verse activități", spun psihologii. "Să stai acasă singur agra­vează depresia. Relaționarea cu alte persoane vă va ridica moralul".

Stabiliți-vă un program

Chiar dacă vă este greu, treziți-vă și luați mesele la aceeași oră zilnic (chiar dacă nu vă e foame) și evitați să leneviți pe canapea, în timpul zilei. Creează mole­șeală și accentuează depresia. Persoanele depresive au tendința să mănânce și să doarmă dezordonat, spun psihologii. "Chiar dacă vă simțiți căzut, sunteți cu moralul la pământ, este foarte important să stabiliți și să respectați un program zilnic. Acest lucru vă oferă o senzație de siguranță, care vă ajută mult. Dacă aveți posibilitatea să includeți și socia­lizarea, întâl­nirea cu rudele sau prietenii, în rutina dum­nea­voastră zilnică, cu atât mai bine".

Evitați gândirea "alb-negru"

Persoanele depresive au tendința de a gândi în extreme: "Sunt un ratat. Nimeni nu mă iu­bește. Nu voi avea niciodată un loc de muncă". Dar gândirea în tipare negative te poate arunca definitiv într-un șanț. Aceste gânduri te pot paraliza și te pot opri să faci ceea ce te-ar salva dintr-o situație proastă. Încercați să gândiți mă­car în nuanțe de gri, spun psihologii. Colorați negrul cu puțin alb.

Verificați gândurile negative

Dacă sunteți depresiv, gândurile se potrivesc acestei stări. Oricum, ele sunt rareori ancorate în realitate. În­cercați ca atunci când identificați un gând negativ, să căutați o dovadă con­cretă că este ade­vărat. De pildă: toți colegii de birou mă disprețuiesc. De unde rezultă ideea asta? Aveți do­vezi? Încercați să aprofundați gân­dul negru. Veți vedea, adesea, că nu are temei. E doar o im­presie creată de fondul dvs. de­presiv. "Feriți-vă să vehiculați gân­duri ne­ga­tive în mintea dvs., fiind convinși că ele sunt ade­vă­rate. Tre­buie să veniți cu dovezi solide în sen­sul acesta", spun psiho­logii.

Stabiliți-vă obiective

Selectați-vă câteva obiective sim­ple pe care să le puteți atinge cu ușu­rință. Acestea ar trebui să fie speci­fice, măsura­bile, rea­li­zabile, dătătoare de satisfacții și limitate în timp. De exem­plu, decizia de a avea un loc de muncă până la sfâr­șitul săptămânii este nerealistă. Dar decizia de a posta două cv-uri online până la sfâr­și­tul săptă­mânii este bună. "Este specifică, realizabilă, nu cere prea mare efort și ar putea aduce rezolvări", spun psiho­logii.

Păcăliți-vă un pic

Scrieți pe o hârtie toate lucrurile pe care le făceați cu plăcere înainte de a deveni depresiv. Acestea ar pu­tea fi mersul la film, sportul, întâlniri cu prietenii sau cititul ziarului la cafeneaua din colțul străzii. Apoi în­cercați să reintroduceți aceste activități, una câte una, în viața dvs., chiar dacă nu prea vă entuzias­mează. Con­centrați-vă pe activități care vă pot da un sentiment de realizare, de împlinire de moment, cum ar fi curățe­nia în apartament sau spălatul mașinii. Aces­tea pot aju­ta la ameliorarea depresiei.

Nu negați că sunteți depresiv

Refuzul de a recunoaște situația în care vă aflați nu face decât să înrăutățească lucrurile, în timp ce accepta­rea ei poate ușura suferința. În general, în loc să pretin­deți că totul este bine și nu s-a întâmplat nimic, cunoaș­terea și acceptarea stării depresive vă permite să luați măsuri pentru ameliorarea ei. Încercați să analizați cu calm ce a dezlegat suferința. Scrieți cauzele pe o bucată de hârtie. Asta va clarifica mult lucrurile.

Tratați-vă bine

Fiți atenți la felul cum gândiți și vorbiți cu propria dvs. persoană și comparați-l cu modul în care vorbiți cu oricine altcineva. Dacă există o diferență, încercați să vă purtați cu persoana dvs. mai drăguț, mai îngăduitor. "Suntem de multe ori drăguți cu cei din jur, dar cu noi înșine suntem aspri. Ar fi de dorit să folosim un singur standard", recomandă psihologii.