Cum să nu ne îngrășăm în vacanță

Iulia Vlad
A sosit, în sfârșit, vacanța!

E timpul să lăsăm în urmă programul, ceasul care sună ener­vant dimineață de dimineață și stresul de la serviciu... Din păcate, concediul aduce, în afară de energie și suveniruri colorate ca niște ilustrate poștale, și kilograme în plus. De cele mai multe ori, vacanța e sinonimă cu a uita de dietă și de exercițiile fizice zil­nice. Ce mare scofală să pui pe tine unul-două kilogra­me în plus, veți spune. Se duc, de cum te întorci la ser­vi­ciu. Ei bine, nu se prea duc. Și dacă în fiecare vacanță adăugăm doar două degete de grăsime în plus, de-a lungul anilor, se vor strânge o mulțime de kilo­grame, de care ne va fi tare greu să scăpăm. În plus, excesele alimentare din această perioadă ne pot deregla meta­bolismul. Păcat, fiindcă vacanța este momentul perfect pentru a ne păstra silueta sau chiar a slăbi. Se­cretul este de a păstra echilibrul între obiceiurile sănă­toase și li­cen­țele culinare ale vacanței. Vacanța este, prin defini­ție, un moment uriaș de libertate și bucurie, așa că ideea de a urma tocmai acum niște reguli prea stricte nu e prea potrivită. Moderația, însă, da. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta nu doar să vă simțiți, dar și să arătați excelent.

Apă la tot pasul

Beți multă apă, atât în drumul spre destinația de vacanță, cât și în timp ce sunteți acolo. Apa umple sto­macul și hidratează pielea. În unele mijloace de trans­port sau locuri de așteptare, temperatura prea ridicată vă face să transpirați în exces. La fel și pe plajă sau în vârful muntelui. Luați exemplul vedetelor occidentale, care, de câte ori sunt fotografiate pe stradă, au o sticlă cu apă minerală în mână. Știu ce fac. Un stomac care este umplut - chiar și cu apă - poate reduce senzația de foame și ajută la prevenirea mâncatului în exces.

Pregătiți gustări sănătoase

Pizza, maioneze, hamburgeri, fripturi preparate în sosuri grele, cartofi prăjiți la pungă - ca să evitați toate aceste alimente nocive, cumpărate din gară, aeroport sau hotel, produse cu multe calorii, pregătiți de acasă gustări sănătoase, pe care să le aveți la îndemână. Luați cu dvs. alimente neperisabile, cum ar fi punguțe cu nuci, alune, fructe - banane, mere sau fructe uscate. Păstrați-le în geantă, atunci când vă aflați la plajă sau vizitați obiective turistice, astfel încât să puteți mânca la fiecare câteva ore. Este un mod inteligent de a alunga foamea și de a nu mânca exagerat la următoarea masă.

Fiți selectiv la bufet

Majoritatea hotelurilor în care veți locui în vacanță oferă mai ales la micul dejun alimente la liberă ale­gere, într-o varietate uriașă, căreia nu-i poți rezista. Înainte să vă umpleți farfuria cu tot ce vă ispitește, beți puțină apă, care vă va potoli foamea. Gândiți-vă că o masă prea îmbelșugată vă va obosi și vă va crea som­no­lență. Alegeți produse sănătoase, cum ar fi brânzeturi slabe, fructe, iaurt, ouă, pâine prăjită sau cereale inte­grale. Asigurați-vă că micul dejun include alimente bogate în proteine și vitamine, care necesită mai mult timp pen­tru a fi digerate, astfel încât să nu simțiți foa­me, o oră mai târziu.

Fiți selectiv și la restaurant

Chiar dacă mesele au fost incluse în preț, nu în­seam­nă că trebuie să mâncați tot ce vi se pune în față. Mai important decât banii este să aveți grijă de orga­nismul dumneavoastră. Odată ce ați luat decizia să vă mențineți greutatea sau să slăbiți, axați-vă pe alimente cu puține calorii. Alegeți carne de pui sau curcan, fiartă sau la grătar, alături de legume crude sau fierte, pește, fructe și evitați sosurile. Măsură și la alcool, pentru că deshidratează și încetinește metabolis­mul. Nu trebuie să numărați caloriile, dar dacă mâncați cu moderație, nu-i un capăt de țară dacă din când în când mai călcați pe alături. Un truc simplu și deosebit de eficient: nu mâncați cu 3 ore înainte de a merge la culcare.

Alegeți un cocktail sau un desert
(dar nu pe amândouă)


Băuturile și deserturile sunt un ritual de vacanță, dar dacă aveți grijă de silue­tă, alegeți ori una, ori alta. Scanați cu privirea întregul meniu, înainte de a co­manda. Dacă mousse-ul de ciocolată vă face cu ochiul, lăsați Pinot-ul pentru mâine seară și tratați-vă cu apă.

Luați antrenamentul cu dvs.

Nu este nevoie să vă petreceți ore întregi la sală, fă­când exerciții. Câteva minute de antrenament în ca­mera de hotel sau și mai bine, afară, în aer liber, vă pot ajuta să rămâneți în cea mai bună formă. Câteva figuri de gimnastică, alergări ușoare pe malul mării, diminea­ța sau seara, când plajele rămân pustii, sau săritul corzii sunt ideale. O coardă poate încăpea în orice valiză. Alternați câteva minute de sărit coarda cu abdo­mene, flotări și exer­ciții de stretching. Repetați de câteva ori, și gata antre­namentul de vacanță.

Faceți mișcare

Profitați de vacanță ca să vă pla­nificați cât mai multe ieșiri în aer liber. Gândiți-vă să închiriați biciclete ca să explorați zona în care vă aflați sau să faceți o excursie, mergând pe jos. In­di­ferent dacă ați ales marea sau mun­te­le, peste tot există peisaje superbe. Încercați să faceți o plimbare, dimi­neața sau seara, după cină.
Jocurile cu mingea în apă, la mare sau la piscină, sunt și ele devoratoare de kilograme, subțiază talia și vă ajută să ardeți calorii. Un truc: câteva minu­te de gimnastică în apă sunt ușor de făcut pentru oricine, indiferent de condiția fizică și vă ajută să slăbiți și să vă modelați masa musculară foarte ușor. Apa acționează asupra circulației venoase și limfatice, ceea ce permite o mai bună oxigenare a țesuturilor, factor esențial în procesul de slăbire.
Dacă sunteți în oraș, uitați de trans­portul public și luați-o la pas. Este o modalitate foarte bună, atât de a des­coperi în intimitate locul în care sun­teți, cât și un mijloc de a arde, prin mers, calorii. Vacanța în oraș permite, și ea, implementarea de activități fi­zice în programul zilnic, cu condiția să alegeți zonele cât mai îndepărtate de carosabilul poluat: plimbați-vă prin parcuri, prin locurile verzi de la periferia orașelor. Solicitați o cameră de hotel la un etaj superior și urcați scările, în loc să folosiți liftul. Alegeți restaurante la dis­tanță de hotel și uitați de mașină.

Regele somn

Dormiți atât cât simțiți nevoia, astfel încât să vă relaxați, dar să fiți activ atunci când vă treziți. Progra­mul de somn este în strânsă legătură cu greu­tatea. Cu cât dormiți mai puțin, cu atât mân­cați mai mult și adăugați kilograme.

Nu neglijați sufletul

Menținerea sau scăderea în greutate nu înseamnă doar dietă și exerciții. Dacă vă hrăniți spiritual, nu aveți nevoie de multă mâncare. Când mintea este infuzată cu gân­duri frumoase, înălțătoare, corpul răspunde cu echilibru și sănătate. Deci: luați cu dvs. două-trei cărți care să vă încânte sufletul și muzica potrivită, pentru a vă legăna gân­du­rile. Creați-vă un colțișor și un timp pro­priu în fiecare zi, pentru reflecție și medi­tație.

Trucuri pentru slăbit

Orele fixe

Decât să vă înfometați cu diete hipo­calorice, mai bine vă impuneți, pur și simplu, un orar strict de masă. De pildă, nu mâncați decât la orele 9, 14 și 20, fără nici un alt supliment între mese. Ast­fel, chiar dacă mâncați des­tul de mult la o masă, veți do­bândi un lucru foarte important, și anume: con­trolul asupra apetitului alimentar. Mai mult, cu timpul, veți reuși să con­tro­lați prin simpla voință și fără prea mari bătăi de cap sau frus­­trări, chiar și obișnuințele sau prefe­rințele ali­men­tare, care se știe că sunt cel mai greu de dezrădăcinat. Și, dacă ați reușit să vă impuneți orele fixe de ­masă, atunci puteți aplica re­gula de aur a regimurilor de slăbit...

Regula sfertului

Este împrumutată din regimurile dietetice ayurvedice și este carac­terizată de nutriționiștii care au stu­diat-o și au aplicat-o drept "cel mai simplu și mai inteligent mod de a slăbi". Iată în ce constă ea:
- mâncați normal, atât cât să simțiți că v-ați săturat, vreme de 2-3 zile, timp în care veți observa care este porția de hrană care vă satisface.
- odată ce ați aflat-o, reduceți-o în următoarele zile cu un sfert, nu mai mult.
- continuați să vă hrăniți cu porția de hrană redusă cu un sfert, până când organismul se obișnuiește cu ea și nu mai simțiți nici un fel de foame chinuitoare, pe parcursul zilei.
- odată ce v-ați obișnuit cu această rație de hrană, mai reduceți-o cu un sfert ș.a.m.d., până când ajun­geți la greutatea dorită.
- dacă ați slăbit prea mult și vreți să mai puneți un kilogram-două la loc, veți mări porția de hrană, de asemenea, cu un sfert, așa încât organismul să nu aibă probleme de digestie sau asimilare.

Apă fierbinte cu lămâie

Atunci când simțiți că vă este foame, consumați câteva înghițituri (o jumătate de pahar) de apă fier­binte, în care stoarceți un sfert de lămâie. Aproape instantaneu, senzația de foame va dispărea și, chiar dacă veți vrea să mâncați, nu veți putea lua mai mult de câteva înghițituri. Motivul: sucurile gastrice sunt inactivate. Este un tratament foarte bun pentru per­soanele care au o foame "tăioasă", cu arsuri la sto­mac și senzație de nervozitate. De asemenea, este un leac indicat celor care suferă de gastrită hiperacidă sau care au predispoziție spre ulcer. În plus, e un aport excelent de vitamina C.