Răspuns pentru D. C., F. AS nr. 1068 - "Băiatul meu de 20 de ani se simte rău și nu știm cauza"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Cu siguranță, este necesar ca fiul dvs. să se pre­zin­te, pentru investigații de specialitate și precizare diag­nostică, în cadrul clinicii de hematologie de pe raza localității în care locuiți. Spun asta, de­oa­rece semnele și simptomele pe care le descrieți par să reprezinte, din păcate, semnalmentele unei patologii limfatice, mai precis ale limfomului Hodgkin. Chiar dacă multe dintre semnele și simp­tomele limfomului Hodgkin sunt simi­lare celor ale gripei, cum ar fi febra, obo­seala și transpirațiile nocturne, creșterea dimensiunilor ganglionilor limfatici de la nivelul gâtu­lui și axilei, dar mai cu seamă scăderea ponderală ac­centuată și persistența stărilor febrile pledează pen­tru diagnosticul de boală Hodgkin. Este util să știți că diag­nosticul de boală Hodgkin presupune un istoric medical, un examen fizic, o radiografie toracică, ana­lize sanguine și de urină. Totodată, diagnosticul poate fi confirmat cu ajutorul unei biopsii ganglionare, care presupune preleva­rea de țesut ganglionar pentru a fi studiată prezența elementelor carac­teristice din boala Hodgkin (transfor­marea limfocitelor B în celule Reed, anormale). Uneori, se extrage doar o porțiune din ganglionul limfatic pen­tru examinarea la microscop, partea rămasă utilizându-se ca marker în eva­luarea răspunsului la tratament. Ulterior confirmării diagnosticului de boală Hodgkin, se pot efectua și alte investigații pentru depistarea stadiului evolutiv al bolii și orientarea spre cele mai bune opțiuni terapeutice. Acest proces poartă denumirea de stadia­li­zare și poate presupune o biopsie de mă­duvă osoasă, o tomografie compu­terizată de abdomen și torace sau alte investigații, cum ar fi tomografia cu gallium.
Bineînțeles, tratamentul depinde de criteriile de severitate, incluzând tipul și stadiul bolii, numărul și zona ganglionară afectată, vârsta și starea de sănătate ale pacientului. De la caz la caz, opțiunile terapeutice includ radioterapia, chimioterapia sau chiar trans­plan­tul de celule stem, în cazul în care boala reapare după o remisiune inițială indusă de chimioterapie.
Cu speranța ca, totuși, suspiciunea de boală Hod­gkin să nu se confirme în cazul fiului dvs., consider, așa cum spuneam la început, că aceste investigații tre­buie făcute pentru lămurirea deplină a situației. Nu negli­jați! Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"De șapte ani sufăr de mâncărimi insuportabile"
(Răspuns pentru GEORGE - Sebeș, F. AS nr. 1043)


Stimate domn, mâncărimilor li se spune, în termeni medicali, prurit. Pruritul are o sumedenie de posibile cauze, uneori cauza poate fi chiar de nedescoperit. Im­portant în a determina probabila cauză este să vă lămu­riți în legătură cu factorii care agravează pruritul și cu cei care ameliorează simptomele, apoi dacă există boli asociate (diabet, renale, hepatice, de sânge). Este nece­sar să vă faceți și analize, cum ar fi hemoleucogramă, glicemie, probele hepatice și renale, probele imuno­logice, printre altele, pentru a putea elucida cauza. De menționat este faptul că pruritul afectează pielea, mu­coasele și corneea. În plus, unii factori, cum ar fi căl­dura, stimulează terminațiile nervoase responsabile pentru senzația de prurit.
Din punct de vedere naturist, pruritul poate fi considerat o tulburare dată de vântul patogenic, care pătrunde în canalele superficiale. Este un indiciu că ficatul este slăbit, căci el este responsabil pentru ener­gia de tip yang, ce circulă în straturile externe.
Abordările naturiste care v-ar putea fi de folos:
* Medicație - având în vedere vârsta dvs., este important să se verifice (poate prin eliminarea siste­matică), dacă vreun medicament sau vreo combinație de medicamente vă cauzează pruritul.
* Obiceiuri nesănătoase - alcoolul afectează ficatul, iar fumatul - ficatul și plămânul. Trebuie oprite aceste obiceiuri.
* Stăpâniți-vă impulsul de a vă scărpina - căci acesta duce la un ciclu de scărpinare-mâncărime-scăr­pinare crescut.
* Îmbrăcămintea - nu trebuie să vă irite. Evitați în special lucrurile făcute din fibre sintetice.
* Folosiți săpunuri neparfumate și fără substanțe chimice, căci acestea pot provoca mâncărimi. De asemenea, tre­buie aleși detergenți pentru spălarea ru­felor, pe aceleași principii. Clătiți cât se poate de bine rufele.
* Evitați accesoriile iritante - bijuterii, ceasuri, lanțuri etc.
* Hidratarea pielii - folosiți una dintre cremele existente pe piață, în special cele care conțin ceramide, căci acestea îmbunătățesc bariera cutanată, reducând pierderile de umezeală. Acest lucru este foarte impor­tant la vârstnici și la cei suferind de unele boli, precum diabetul zaharat sau dermatita atopică. Dușurile răco­ritoare au efect de calmare a pielii și de hidratare.
* Creme cu calamine - ajută la calmarea mâncă­rimilor (este mai utilă crema decât loțiunea, căci loțiu­nea va usca pielea, ceea ce va agrava simptomele). Uneori, cremele cu acid salicilic (2-6%) sau cu uree (până la 10%) care sunt hidra­tante pot fi de ajutor.
* Unele plante medicinale ar putea fi de folos, de pildă Aloe vera, utilă pentru ficat și diabet, levănțica sau teiul - pentru calmare, nuca - pentru probleme neurologice etc.
* Exerciții de relaxare - cum ar fi tai-qi, yoga - ajută pacienții să-și poată controla sentimentele nega­tive, care stau la baza tulburărilor.
* Consilierea - ajută la re­cu­noaș­terea sentimen­te­lor negative, dacă aces­tea ar putea fi o origine psihogenă pen­tru prurit. În acest sens, este ne­voie de răbdarea și sprijinul iubitor al celor apro­piați, pentru depășirea si­tuației.
* Dietă - trebuie să verificați dacă dieta dvs. nu aduce, totuși, elemente de intoleranță alimentară care vă pot pro­voca pruritul.
* Homeopatie - trebuie mereu să vizeze individul, în special în bolile cro­nice. Însă unele medicamente cum ar fi Caladium (prurit în zona genitală), Doli­chos pruriens (prurit de origine hepa­tică), Graphites, Pso­rinum, Rhus toxi­codendron, Sulphur, printre altele, ar putea fi de folos.
* Acupunctură - elimină vântul și diminuează căl­dura la nivelul intestinelor. Cele mai utile meridiane sunt: Ficat, Intestin gros, Plămân, Rinichi.
Vă urez succes!

Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0258/86.56.77 (pt. comenzi), 0788/23.38.73

"Caut tratament naturist pentru diabet incipient"
(Răspuns pentru IOAN PIAȚA - Câmpia Turzii, F. AS nr. 1069)


Argila terapeutică "ALGO" reglează în­tregul meta­bolism, funcționarea tutu­ror glandelor endocrine, in­clu­siv a pan­crea­sului. Se obțin rezultate foarte bune în scăderea glicemiei, folosind cura cu argilă "ALGO", o perioadă lungă de timp, 2-3 luni, cu câte 5 pahare pe zi. Argila nu are niciun efect secundar.

Dr. CĂTĂLIN LUCA - medic de medicină generală cu competențe în Ayurveda și apifitoterapie - Laboratoarele BIONATURA PLUS, tel. 0752/15.29.70, 0752/15.29.71, e-mail: contact@bionaturaplus.com

"Doresc un tratament naturist pentru fibroză pulmonară"
(Răspuns pentru CĂTĂLINA MARGARETA MICLOȘ - Arad, F. AS nr. 1068)


În primul rând, este foarte important să nu mai aducem în organism substanțe care să încarce și mai mult plămânul, să-l "înfunde" - și aici mă refer, în spe­cial, la produsele lactate, care, în urma digestiei incom­plete, creează un mu­cus care încarcă foarte mult plă­mânul. Lactatele se pot înlocui cu produsele din soia. De asemenea, evitați produ­sele din carne greu digera­bile, cum sunt cele de porc, vită și oaie. Este foarte important ca tratamentul să cu­prindă substanțe care să emulsioneze secrețiile de la nivel pulmonar (care creează o stază la acel nivel) și să le elimine, decon­gestionând plămânul și permițându-i să se regenereze. Pentru aceasta, este necesar să luați Protect Activ Zeolit - câte 3 capsule, de două ori pe zi, și Oxigenare Celulară - conform prospectului. Astfel, plămânul se va decongestiona și respirația va fi mult mai ușoară. Foarte util este și Biostem - câte 2 capsule, de două ori pe zi, pentru a ajuta plămânul să se regenereze. Aici, oxigenarea are un dublu rol: ajută la purificarea și decongestionarea plămânului, dar mai importantă este acțiunea lui de transport al oxigenului, necesar proceselor metabolice vitale organismului, astfel gene­rând și susținând procesul de regenerare pulmonară.
În paralel, vă recomand să vă preparați un macerat la rece, foarte eficient în cazul afecțiunii dvs. Se face un amestec de plante medicinale din: 50 g soc, 100 g busuioc, 100 g cimbru, 100 g ciuboțica-cucului, 110 g sunătoare, 100 g tei, 100 g mesteacăn. Se amestecă toate plantele într-o pungă de hârtie. Seara, se iau 5 linguri din ames­tecul de plante și se pun într-un litru de apă plată, se lasă la macerat la rece până dimineața, când se strecoară. Se bea în­trea­ga cantitate rezultată, pe parcursul zilei: câte un pahar mic (80 ml), din oră în oră, cu înghițituri mici, după ce lichidul a fost plimbat 3-4 minute prin gură.
De mare ajutor sunt și uleiurile volatile de busuioc, brad și eucalipt: se iau câte 3 picături din fiecare, de trei ori pe zi, cu apă, miere sau cu maceratul indicat. La fel de utile sunt și gemoterapicele de coacăz negru, vâsc, stejar - câte 20 de picături de trei ori pe zi din fiecare. Cura se ține timp de 3 luni, apoi se reevaluează situația pulmonară și, în funcție de rezultate, se decide tratamentul ulterior.