Povești adevărate și nu prea, despre făpturi bizare și locuri cu faimă rea

Yami Kamui
- România, ca orice altă țară din lume, își are, și ea, poveștile ei legate de demoni, strigoi, fantome răzbunătoare și alte arătări care populează castelele și cetățile în ruină, casele părăsite, locurile pustii. Desigur, uneori se pot găsi explicații logice pentru unele cazuri de bântuire, dar atunci când știința nu mai poate oferi explicații, intervine paranormalul, pentru a-l ajuta pe om să înțeleagă unele lucruri care, la prima vedere, par a fi fără de înțeles -

Legende despre locuri blestemate și fantome sunt răspândite în toate orașele și satele din Ro­mânia. Zeci și sute de ani la rând, statul la poartă a izvodit întâm­plări nemaiauzite, pornite, ade­sea, dintr-un nimic. După cum, nu o dată, întâm­plări cu adevărat miraculoase au fost minimalizate și luate în derâdere. Și toate astea, pentru că bârfa are mereu ne­vo­ie de un pumn de semințe sărate și de întâmplări fabuloase pentru a le tihni celor ce stau la povești. De pildă: despre cetatea Poenari de lângă Vidraru se spune că ar fi bântuită și că, din senin, uneori, noaptea, se aud urletele sfâșietoare ale victimelor sângerosului dom­nitor Vlad Țepeș. Pădurea Baciu de lângă Cluj este cu­noscută ca una dintre cele mai bogate păduri de pe glob în apariții ectoplasmatice. În Munții Vrancei, nu­me­roși martori oculari au declarat că ar fi văzut o silu­etă uma­noidă acoperită cu păr, ba unii dintre aceștia chiar au reușit să surprindă arătarea în fotografii. Despre Lacul Târnița se spune că ar fi locuit de niște pești uriași, cunoscuți sub numele de "lostrițe", care uneori ies la suprafață pentru a ataca înotătorii și bărcile. De mare atenție se bucură templul de la Șinca Veche, situat la doi kilometri de satul cu același nume din Munții Per­șani, în zona aflată între orașele Brașov și Făgăraș. Templul este o construcție misterioasă, am­plasată pe un punct de convergență ener­getică. De origine dacică, se pare, despre el circulă mărturii actuale, legate de niște voci bărbătești care se aud cân­tând în văzduh, vocile unor monahi așe­­zați aici în primele secole de după Hris­­tos. Localnicii spun că la templu, săpat într-o grotă, au avut loc vindecări mi­racu­loase. De asemenea, în zonă au fost ra­por­tate și întâlniri misterioase cu spiritul unui lup alb.
România are și propria variantă a le­gen­dei cu Sweeney Todd. În spatele curții de justiție din Iași era în trecut un vechi han, care ar fi avut dispozitive spe­ciale instalate în câteva camere, în așa fel încât, atunci când cineva se așeza pe pat, o trapă în podea se deschidea și persoana cădea în subsol, rupându-și gâtul. Carnea nefericiților care aleseseră să își petreacă noaptea la han era folosită la prepararea mâncărurilor servite jos, în cârciuma hanului. Se spune că adevărul ar fi ieșit la iveală atunci când un client a descoperit un deget de om în supa pe care o mânca.
La Mânăstirea Smeeni, de lângă Bu­zău, există trei cruci de piatră, despre ca­re se spune că ar fi crescut din pământ peste noapte. Monedele rămân atașate de aceste cruci, exact așa cum metalul se ata­șează de magneți. Mânăstirea are și o fântână despre care se spune că ar conține apă vie, cu puteri tămăduitoare.

Locuri blestemate

Multe străzi și zone din Iași sunt con­si­derate ca fiind blestemate, din cauza numărului mare de accidente rutiere care au avut loc acolo. Astfel de zone sunt porțiunea Lețcani de pe autostrada E583 (unde au avut loc majoritatea acci­den­te­lor), Sarca, Budai și Popricani. Din timp în timp, în aceste zone sunt chemați pre­oți pentru a alunga spiritele rele. De ase­me­nea, se spune că de când a fost insta­lată electricitatea în zona Lețcani, au fost ra­portate mai puține apariții fantomatice. De altfel, unele legende susțin că electricitatea ar face rău spiritelor itinerante, până la punctul de a le face să sufere. Pe lângă acestea, între blocurile 3 și 5 de pe Bulevardul Carol din Iași, există o trecere consi­derată blestemată. Legendele locale susțin că toți cei care trec prin acel loc nu vor mai putea să își trea­că examenele, motiv pentru care zona este evi­tată de elevi și studenți.
În Arad, pe Calea Timișoarei, se spune că ar exista o casă care nu poate fi terminată niciodată. Indiferent de cât de multă muncă este depusă și indiferent de cât de multe materiale sunt folosite, construcția casei, pur și simplu, nu ia sfârșit. Povestea spune că aici ar fi locuit un bătrân vrăjitor și casa ar fi devenit blestemată, părți din ea prăbușindu-se sau fiind distruse, în așa fel încât construcția să nu se poată încheia niciodată.
În Cimitirul Eternitatea din București exista o statuie de marmură neagră, care reprezenta o femeie cu brațele întinse, ca și cum ar fi invitat trecătorii să se așeze acolo. Statuia fusese așezată în cimitir în me­mo­ria unei femei care s-a sinucis aruncându-se în Dâm­bovița, îndurerată pentru că fusese trădată de cel pe care îl iubea. O tânără adolescentă, despre care se spu­ne că ar fi fost descendenta bărbatului pe care femeia moartă îl iubise, s-a așezat într-o seară în brațele statuii. Tânăra a fost găsită moartă a doua zi. Se crede că toți cei care s-au așezat noaptea în brațele statuii au murit. Zarva iscată a făcut ca, după moartea fetei, statuia să fie mutată din locul ei inițial. Noua ei locație rămâne necu­noscută.
O poveste similară se referă la o statuie din Ci­mi­tirul Eternitatea din Iași. Este vorba despre cripta fa­mi­liei Rosetti, care este considerată blestemată, adu­cătoare de ghinion și nenorociri. Fata îngropată acolo fusese uriașă. Pentru că tot creștea din ce în ce mai înaltă, tatăl ei a împușcat-o, vrând să o salveze de su­ferința de a fi atât de diferită de ceilalți. Se mai spune că, după câțiva ani de la îngroparea fetei, trei băieți puși pe șotii au intrat în cripta ei. Acolo, ar fi auzit vocea uri­așei, amenințându-i cu moartea, așa că au fugit în­gro­ziți. La scurt timp, au murit.
Despre Biserica Davila, de lângă Academia Milita­ră, din zona Panduri, se spune că ar fi fost o construcție care a aparținut diavolului încă de la început. Diverse secte satanice se întâlneau aici în trecut, până când poliția a aflat despre ce se petrecea și au evacuat-o. În biserică, pe pereți, poliția ar fi găsit cifre scrijelite și cruci întoarse. Cât despre crucea din vârful cons­truc­ției, și ea strâmbă, se spune că nu ar fi fost amplasată drept de la început. Totuși, explicația oficială este că de vină sunt bombardamentele germanilor asupra Pala­tului Cotroceni, din septembrie 1944.

Păduri bântuite

Pădurea Baciu de lângă Cluj apare pe lista celor mai bântuite locuri din lume. Se spune că în noaptea de Sânziene, ielele apar și dansează în pădure. Bărbații care le văd rămân marcați pe viață. Exemplu perfect de pădure bântuită, Pădurea Baciu poate fi privită ca fiind varianta românească a Pădurii Blair Witch din Anglia. În zonă au loc numeroase fenomene paranormale, cum ar fi apariții de forme ce plutesc deasupra solului sau lu­mini care apar și dispar. Există și forme umanoide, ca­re sunt invizibile pentru ochiul liber, dar care apar în fo­to­grafii. Acestea sunt numite "structuri bioplasmatice".
În zona pădurii este și un lac despre care se spune că s-ar fi format peste un vechi cimitir. Evenimentele paranormale din pădure au loc și noaptea, și ziua, deși mai rar în timpul zilei. Noaptea pot fi auziți pași și se pot observa ochi verzi și roșii, care privesc dintre copaci și se miș­că foarte rapid. Și sfere plutitoare pot apă­rea în zbor, prin pădure. Se spune că nimic nu li se întâmplă celor care merg în pădure doar pentru a o vizita. Lucruri inexplicabile li se întâmplă numai celor care se duc pen­tru a investiga fenomenele stranii care se petrec în zonă. Se mai spune și că mai mulți oameni ar fi avut parte de morți îngro­zi­toare în această pădure și că aceștia nu ar fi beneficiat de ritualurile funerare adecvate și, din acest motiv, spiritele lor nu pot trece în sferele superioare ale lumii de dincolo, rămânând blocate în Pădurea Baciu.
În pădure există și un loc numit "Poiana rotundă", unde există un cerc trasat pe pământ în interiorul căruia nu crește nimic. De asemenea, în pădure există și o zonă de aproximativ 300 de metri pătrați, unde ni­cio­dată nu cresc ciuperci. În această zonă poate ploua foarte mult, ca din senin, deși în restul pădurii nu cade strop de ploaie.
O altă pădure bântuită este Pădurea Tri­vale, de lângă Pitești. Cu ani în urmă, în zo­nă a avut loc o nuntă, dar fata nu îl iubea pe mire, așa că s-a sinucis, înfi­gându-și un cu­țit în stomac. După tragica întâmplare, au început să fie raportate tot mai numeroase întâlniri cu fantoma fetei în Pădurea Tri­vale.

Mirese-fantomă

În Giurgiu, o fată îmbrăcată în rochie de mireasă s-a urcat într-un taxi și i-a cerut șoferului să fie dusă la o casă veche, de pe Strada Nicolae Titulescu. Taximetristul a făcut ceea ce i s-a cerut, dar, când au ajuns la vechea casă, în loc de plată, fata i-a dat o verighetă, spunându-i că nu are bani la ea. După ceva timp, șoferul de taxi s-a întâlnit cu un amic și cei doi au vorbit despre ceea ce se întâmplase. Când a auzit povestea, prietenul taximetristului a fost șocat. Fata în cauză murise de câțiva ani buni, sinucigându-se după ce soțul ei murise, în ziua nunții, lovit de o mașină, exact când cei doi ieșeau din biserică. Ambii erau acum îngropați în Cimitirul Smârda. Șoferul de taxi a fost sfătuit de amicul său să ducă verigheta primită de la fată la cimitir și s-o îngroape la mormântul fetei, pentru a scăpa de un eventual blestem.

Alte bântuiri

La 55 de kilometri de Arad există o vilă care da­tează de acum 200 de ani. Localnicii știu că aceasta a aparținut unui boier important din zonă și cred cu tărie că ar fi bântuită. Dintre mărturiile cele mai importante privind evenimentele stranii petrecute în casă pot fi menționate aici relatările despre sunetele care se aud din direcția șemineului, precum și faptul că, în unele fo­tografii făcute în casă apar, în mod inexplicabil, ciu­date pete de lumină.
Nici școlile nu sunt scutite de prezența fantomelor. Un exemplu relevant în acest context este internatul liceului Hurmuzachi din Rădăuți, mai exact, baia de la cel de-al doilea etaj. Aici, o fată din Basarabia, care rămăsese însărcinată, îngrozită de posibila reacție a pă­rinților, a născut în secret, în spălătoria internatului. Co­pilul s-a născut însă mort și, speriată, fata s-ar fi si­nu­cis, spânzurându-se de duș. Legenda spune că, în pre­zent, în acea baie apa începe să curgă din senin, fără să fie cineva în apropierea chiuvetei, iar ușile se trân­tesc singure de perete, deși nu e nimeni prin preajmă!