Răspuns pentru IANOS SANTA - Baia Mare, F. AS nr. 1071 - "Cer ajutorul pentru neuropatie diabetică"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Efectele pe termen lung (cronice) ale diabetului apar încet și, în general, au puține simp­tome la început. Cu timpul, însă, com­plicațiile implică distru­gerea vaselor de sân­ge mari și mici, ceea ce are drept rezultat apariția de feno­mene patologice adiacente grave, cum sunt afecțiunile cardio-vasculare (aproa­pe inerente), re­ti­­nopatia diabetică, nefro­patia (cauză de insuficiență renală ce im­pune dia­liza), creșterea riscului de infecții prin alte­ra­rea capa­cității celulelor imunitare de a se apăra împo­triva ger­menilor patogeni care intră în organism etc.
Printre aceste complicații se numără și neuropatia periferică (diabetică), cauzată de nivelurile ridicate ale glicemiei, care, încet, dar sigur, distruge rețeaua de nervi (le afectează capacitatea de a transmite mesaje) ce conec­tează creie­rul cu mușchii, pielea și celelalte orga­ne. Înțepăturile, senzația de arsură, pa­restezia (amorțirea) sunt simptome obiș­nuite ale neuropatiei diabetice, iar, cu timpul, în lipsa unui tra­tament adecvat și a unui regim alimentar corect, se poate ajunge până la pierderea totală a sen­sibilității în zonele afectate. Mai mult, distrugerea nervilor care contro­lea­ză funcțiile autonome (sistemul neuro-vegetativ) poate duce la creș­terea frecvenței car­diace, accentuarea sudorației, la apa­riția unor probleme de con­trol sfincterian și chiar la impotență. Nu este de ne­glijat nici faptul că diabetul duce la scă­derea fluxului de sânge care ajunge la extre­mități (în special picioa­re), fenomen care, alături de distrugerea struc­turilor nervoase periferice, poate determina apa­riția unor răni deschise (ulcerații), mer­gând până la gan­grenarea zonei afectate.
În cazul dvs., precum și în cazul altor persoane sufe­rinde de neuropatie periferică consecutivă diabe­tului, medicația alopată și regimul alimentar rămân vectori terapeutici indispensabili și, de aceea, nu voi insista pe aceste aspecte, care rămân la latitudinea me­dicului dvs. curant. În schimb, consider că este im­por­tant să cunoașteți căile terapeutice prin care această pato­logie poate fi controlată în contextul mai larg al complicațiilor diabetului.
Astfel, s-a constatat că un deficit fiziologic prelun­git de magneziu favorizează insulino-rezistența, feno­men care face ca glucoza să rămână în sânge (nereu­șind penetrarea celulară) și să întrețină un nivel prea mare al glicemiei. Asigurarea unei doze zilnice de 400-500 mg magneziu ameliorează efectul insulinei injec­tate și contribuie la atenuarea complicațiilor diabetului (neuropatie, alterarea sistemului nervos). Sursele natu­rale de magneziu organic sunt produsele alimentare obținute din cereale integrale (paste, pâine, orez), legumele uscate (fasole albă sau roșie) și oleaginoasele (nuci, migdale, fistic) care conțin acizi grași monone­saturați ce protejează arterele.
Afinul - mirtilina conți­nută de frunzele acestui arbust are un efect hipogli­cemiant dovedit, protejează vasele sanguine și com­bate complicațiile hiperglice­miei, fiind un produs utilizat în tratarea oricărei forme de diabet.
Merișorul de munte - la fel ca și afinul, frunzele și fructele merișorului conțin principii active cu acțiune antidiabetică.
Eucaliptul, ginsengul și ginkgo-biloba sunt plante exotice cu puternice efecte antidiabetice și acționează prin stimularea producției pancreatice de insulină, diminuarea glicogenezei hepatice și sporirea troficității pereților vasculari.
O altă categorie de remedii hipoglicemiante indi­cate în controlul diabetului și al complicațiilor sale in­clude castravetele amar (Momordica charantia), ră­chitanul și schinduful. În sfârșit, dar nu în cele din urmă, extractul de muguri de dud negru, uleiul de luminița-nopții, lăptișorul de matcă (crud), tinctura sau uleiul volatil de cimbru, uleiul de in sau cel de cânepă, drojdia de bere, acidul gama-aminobu­tiric (GABA) sau coenzima Q 10 sunt, la rândul lor, reme­dii necesare atât pentru controlul valorilor glicemiei, cât și pentru stimularea procesului de refacere a struc­turilor nervoase deteriorate sau stimularea pro­ducerii neurotransmițătorilor implicați în conducerea influ­xului nervos (acetilcolina, dopamina).
Să auzim numai de bine!

Dr. Li LuoXi -medic specialist în medicină tradițională chineză - București, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

"Caut o rețetă naturistă pentru împiedicarea căderii părului"
(Răspuns pentru ILEANA - Drobeta Turnu-Severin, F. AS nr. 1007)


Stimată doamnă, există foarte multe motive pentru care ne cade părul. De obicei, acest tip de afecțiune este foarte greu de tratat, atât de către medicina alo­pată, cât și de cea naturistă. Nu se cunoaște o cauză anume care să determine căderea părului, ci sunt mai mulți factori care provoacă acest lucru. Totuși, sunt câteva procedee pe care ar trebui să le faceți pentru a menține părul sănătos și a ameliora din problemă. De aceea, doresc să vă împărtășesc un mic secret, o meto­dă din medi­cina tradițională chinezească, care să vă ajute: metoda pieptănului de lemn.
Pieptănați părul în fiecare di­mineață și seara timp de apro­xi­mativ 15 minute, cu un piep­tăn special, din lemn sau metal. Nu folosiți piep­teni din plastic. Cel mai bun este lemnul de piersic, de stejar sau santal. Atenție! Din­ții pieptă­nului să nu fie foar­te subțiri și ascuțiți, pentru a nu vă răni scalpul, și nu folosiți for­ța atunci când vă pieptănați.
Pieptănarea se va face ast­fel: din cele 15 minute, jumătate de timp pieptănati părul în mod nor­mal, dinspre față spre spate; jumătate de timp pieptănați părul din spate spre față.
Această metodă o puteți fo­losi împreună cu alte terapii sau tratamente, dar și se­parat. O puteți aplica oriunde, fie că sunteti acasă, la serviciu sau în vacanță. De ce acest pieptene vă poate ajuta: stimulează circulația, ajută la eliminarea toxi­nelor, curăță zona capilară.
Cel mai important este că prin sti­mularea circula­ției sângelui, pe această suprafață se hrănește rădăcina părului, ceea ce îl va face să crească. De aseme­nea, ajută la re­glarea echilibrului Yin-Yang. Este foar­te important să faceți acest trata­ment în fiecare zi. După apro­ximativ 2 luni veți simți că părul nu mai cade atât de mult și veți remarca că nu mai aveți mătreață. Părul devine luminos, curat, sănătos, fără mâncărime; părul își menține culoarea, iar firele albe încep să dispară.
După aproximativ 6 luni, se poate simți o îmbu­nătățire generală a organismului și nu doar a părului dumneavoastră.
Nu uitați: această metodă trebuie făcută constant și nu trebuie întreruptă. Tratamentul mai ajută la: dureri de cap, la nevralgia de trigemen, hipotensiune, amețeli, țiuit de ureche, insomnie, stres, memorie și probleme dermatologice ale scalpului.
Tuturor persoanelor care au aceste probleme le recomand să încerce metoda pieptănului de lemn. Suc­ces!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Băiețelul meu are exostoză-corocalcinoză"
(Răspuns pentru FLOAREA B. - com. Tulucești, Galați, F. AS nr. 838)


Exostoza reprezintă o excrescență ce se dezvoltă pe suprafața unui os, începând cu a doua lună de viață embrionară și până la 25 de ani. Organismul suferă un proces biologic complex, prin care își construiește țe­su­­tul osos, depunerea sărurilor minerale (în special a cal­ciului) fiind controlată de un hormon al parati­roi­delor, descoperit în 1970 - calcitonina.
Calcifierea sistematizată a țesuturilor în zona genunchiului, încheieturii mâinii sau omoplatului poate fi consecința dereglării acestui hormon implicat în controlul can­ti­tății de calciu din sângele și oasele noastre.
Vă rog să reveniți cu precizări sau să-mi comunicați dacă băiatul are hipercal­cemie, tiroidă hipoactivă cu un metabolism încetinit, caz în care calciul nu parcurge ciclul său normal, con­cen­trându-se în sânge și, suplimentar, în țesutul osos.
Dacă nu intervine calcitonina, nivelul calciului circulant crește exagerat, apărând astfel în diverse arti­culații sub formă de excrescențe.
În cazul în care la analize rezultă un exces de acid uric în organism, se poate lua în calcul un alt factor cauzator - guta, sau chiar prezența unor mici tumori benigne (osteom osteoid) ce apar frecvent la copii și adolescenți.
Pentru a preîntâmpina unele sechele, precum calci­ficarea cartilajelor și limitarea funcționării articula­țiilor, se folosesc, sub control medical, antiinfla­ma­toare (Colchicină), băi cu sare grunjoasă și sare de Bazna, periodic, la 7 zile, masaj cu unguent de arnică și mărul-lupului, zilnic - seara, ședințe locale cu apa­ratul Biop­tron, suplimente capabile să modifice me­tabolismul și să regleze funcția glandelor paratiroide, imunomo­dulatoare (Tre-en-en, L-arginine - ce favo­rizează absorbția normală a calciului, Hekla Lava - me­dica­ment homeopat al firmei "Boiron" Franța (5 granule de două ori pe zi), masaj cu Complex Anti­reu­matic - Natura Plant If.
Multă sănătate!