Cine a salvat Delphi va salva și Roșia Montană!

Ion Longin Popescu
Abandonat de România, patrimoniul din Apuseni este luat în grijă de Europa

Duminică, 16 iunie, principala organizație eu­ro­pea­nă de patrimoniu, Europa Nostra, îm­preună cu Insti­tutul Băncii Europene de Investiții (BEI) și Banca de Dezvoltare a Consiliului Eu­ropei (BDCE) au anunțat "Cele 7 Monumente și Situri din Europa aflate în cel mai mare pericol" (7 Most Endangered). Acestea sunt: Am­fiteatrul roman de la Durres (Albania); zona-tam­pon din centrul ora­șului Nicosia, Cipru; fortificațiile Vauban din Briancon (Franța); mânăstirea renas­cen­tistă din San Benedetto Po (Italia); mânăstirea de secol XV din Setubal (Portugalia); situl istoric minier de la Roșia Montană (România) și biserica armenească Sf. Gheorghe din Mardin (Turcia). Cele 7 Monumente și Situri aflate în cel mai mare pericol au fost nomina­lizate din 14 situri can­didate, selecționate de un Co­mi­tet Consultativ compus din experți internaționali.
Anunțul siturilor câștigătoare a fost făcut la Atena, cu ocazia Congresului care marchează cea de-a 50-a ani­versare de la înființarea prestigioasei organizații Eu­ropa Nostra. Știrea a fost anunțată și la București, într-o conferință de presă ținută la librăria "Cărturești", de principalii autori și susținători ai proiectului câștigător: organizațiile ARA (Arhitectură.Restaurare.Arheologie), Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România, Alburnus Maior și Parohia Unitariană Roșia Montană. Comentând includerea Roșiei Montane pe lista "7 Most Endangered", vicepreședintele fundației Pro Pa­trimonio, arhitectul Șerban Sturdza, a spus: "E o co­ti­tură în societatea românească, legată de un sit cu va­loa­re universală". Abandonată de autoritățile române centrale, județene și locale, Roșia Montană este, în sfârșit, luată în grijă de Europa. Deși miniștrii succesivi ai Culturii, Kelemen Hunor, Puiu Hașotti și Daniel Bar­bu, au refuzat înscrierea sitului din Apuseni în Lista Ten­tativă a UNESCO, dovedind lipsă de curaj și de res­ponsabilitate, iată că vine o celebră entitate europea­nă și, analizând cu obiectivitate faptele, valoarea ines­timabilă și importanța istorică, trage concluzia că patri­moniul abandonat de România are valoare universală și trebuie salvat.
Comentând programul "7 Most Endangered" al Europa Nostra, organizație pe care o conduce, celebrul tenor Placido Domingo a spus: "Aceste monumente și situri au fost selecționate nu doar fiindcă ne spun o po­veste fascinantă despre trecutul nostru comun, în­tărind sentimentul apartenenței la o familie europeană, dar și pentru faptul că sunt foarte prețioase pentru co­mu­nitățile locale, profund angajate în salvarea lor. Salva­rea acestor situri va acționa și ca un catalizator pentru revitalizarea economică și socială a localită­ților și zo­nelor învecinate. De aceea, Europa Nostra adresează un apel unui mare număr de parteneri publici și pri­vați, la nivel local, regional, național și european, pen­tru a-și uni forțele și a asigura un viitor pe măsura siturilor selecționate".

"Investiția în salvarea patrimoniului contribuie la creștere economică și crearea de locuri de muncă"

La rândul său, directorul general al Băncii Euro­pene de Investiții și Decan al Institutului BEI, Rémy Jacob, partener generos și hotărât al Europa Nostra, a spus: "Investiția în salvarea patrimoniului contribuie la dezvoltare durabilă și, în cele din urmă, la creștere economică și locuri de muncă. Grație impactului său pozitiv asupra economiei locale și regionale, sprijinul acordat salvării și punerii în valoare a patrimoniului se înscrie în scopurile Băncii Europene de Investiții (BEI). Institutul BEI, împreună cu Europa Nostra și partenerii asociați, va întreprinde eforturile necesare pentru a evalua siturile selecționate și a contribui la elaborarea unor planuri de acțiune realiste, în strânsă colaborare cu autoritățile și organizațiile naționale și locale, publice și private".
De menționat că Europa Nostra și Institutul BEI, partener fondator al Programului "7 Monumente și Situri aflate în cel mai mare pericol", vor efectua mi­si­uni de salvare la aceste situri de patrimoniu, după sfârșitul verii. Mai precis, experți angajați de Ban­ca Europeană de Investiții (BIE) și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), vor oferi analize și consiliere asupra moda­li­tă­ților de finanțare, ca, de pildă, prin fonduri ale Uni­unii Europene sau, după caz, prin împrumuturi.

La Mulți Ani, Europa Nostra!

Președintele executiv al Europa Nostra, diplomatul Denis de Kergorlay, Cavaler al Le­giunii de Onoare (vezi Formula AS nr. 1062), a adre­sat, de asemenea, un mesaj pentru presă.
"Timp de 50 ani, Europa Nostra s-a preocupat activ de salvarea patrimoniului, pretutindeni în Euro­pa, de la anticul sit din Delphi, Grecia, la începutul anilor '80, și până la orașul istoric L'Aquila, în 2010. Suntem mândri că anul acesta, pentru prima dată, am inaugurat un program opera­țio­nal și de sprijin, în partenariat cu o instituție de un asemenea presti­giu ca Banca Europeană de Investiții. Alianța noastră de­mons­trează re­cunoșterea, de că­tre instituțiile Uni­unii Eu­ro­pene, a responsa­bili­tății acesteia, față de salva­rea patrimoniului cultu­ral al Eu­ropei, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona (articolul 3.3). Ne așteptăm ca "Programul 7 Mo­numente și Si­turi aflate în cel mai mare pericol" să încu­rajeze și al­te instituții și orga­ni­zații să sprijine eforturile noastre de a salva și pro­mova patrimoniul unic al Europei".

"Peisajul minier de la Roșia Montană este unul dintre cele mai reprezentative din Europa"

În expunerea de motive, specialiștii și membrii ju­riului Europa Nostra își justifică, așa cum se proce­dea­ză de obicei, alegerea făcută.
"Peisajul de la Roșia Montană a suferit trans­for­mări profunde, ca urmare a activităților de minerit, timp de peste trei milenii. Patrimoniul subteran constă în­tr-o vastă rețea de galerii (aproximativ 150 km, din­tre care 7 km datează din timpurile dacice și romane), pre­cum și echipamente și alte vestigii in situ. Vestigiile de locuire supraterană (situri funerare romane, edificii și drumuri, ca și zone medievale și moderne) de­mons­trează o interacțiune multiseculară intensă dintre om și mediu. Peisajul minier de la Roșia Montană, unul dintre cele mai reprezentative din Europa, este, în pre­zent, serios amenințat de un uriaș proiect minier în ca­rieră deschisă. Organizațiile neguvernamentale loca­le, sprijinite de organizații de patrimoniu națio­nale, europene și internaționale, militează împotriva acestui proiect de mulți ani. Ele cer găsirea unei soluții al­ternative durabile, a unui plan de dezvoltare pe termen lung, bazat pe conservarea și valorificarea patrimo­niului fără egal al Roșiei Montane".

"După ce ai distrus peste 140 de case, poți convinge numai oameni neinformați că ai restaurat 20!"

Președintele organizației ARA (Arhitectură. Resta­u­rare. Arheologie), Monica Mărgineanu Cârstoiu, este o personalitate cunoscută pentru pozițiile incisive ale domniei sale față de amenințările ce plutesc asupra întregului patrimoniu construit din România.
"Nominalizarea Roșiei Montane printre cele 7 situri europene aflate în pericol, de către un organism in­ternațional de anvergura Europa Nostra, oferă o șansă concretă, solidă, pentru salvarea unui patri­mo­niu de valoare universală, de care toți românii ar tre­bui să fie mândri, dacă l-ar cunoaște și înțelege. Da­că statul român va ști să valorifice această ex­cepțională oportunitate rămâne de văzut. E de sperat că va înțelege, în cele din urmă, că aneantizarea me­mo­riei istorice înscrise în patrimoniul cultural și natu­ral de la Roșia Montană ar aduce atin­gere intereselor naționale și vi­itorului european al Ro­mâniei. E de sperat ca, prin ca­na­lele media, să se poată manifesta o cam­panie corectă de informare a popu­lației. Un minim efort de infor­ma­re ar clarifica opinia publică, de­oa­rece în spatele gesticu­lației abun­dente a unei companii care își exaltă în presă și la televi­ziuni așa-zisele restaurări de la Ro­șia Montană nu se află decât o propagandă găunoasă, bazată pe «receptivitatea» celor care nu știu. Este o ipocrizie de neiertat să pretinzi că vei salva Roșia Mon­tană, transformând-o într-un deșert. Tipul de tu­rism pe ca­re-l propune Gold Corporation este expulzat de orice minte sănătoasă, pentru că este un turism prin­­tr-un cadavru. După ce ai distrus peste 140 de ca­se, poți convinge numai oameni neinformați că ai res­taurat 20!"

"Așteptăm ca statul român să răspundă onorabil acestui apel european"

Arhitectul Ștefan Bâlici, împreună cu colegul său Virgil Apostol, vicepreședinți ai Asociației ARA, sunt autorii proiectului înaintat la Bruxelles. Comentând consecințele implicării băncilor europene, alături de prestigioasa organizație Europa Nostra, Ștefan Bâlici a spus: "Dosarul de includere a Roșiei Montane în lista Celor 7 cuprinde un plan de acțiune structurat pe 10 direcții distincte cărora le corespund proiecte con­crete. Planul urmărește să contribuie eficient la păs­trarea patrimoniului cultural al sitului prin cercetare și documentare, prin conservare directă și punere în valoare. Planul va contribui la menținerea și creșterea veniturilor comunității, protejând în același timp bio­diversitatea și valoarea habitatelor recunoscute inter­național. Așteptăm ca statul român să iasă din izolarea în care s-a poziționat față de problema patrimoniului Roșiei Montane și să răspundă onorabil acestui apel european".

Consiliul Europei: "Cultura contează"

Maria Berza, președintele fundației "Pro Pa­tri­monio" și membru al juriului Europa Nostra, este con­vin­să că nu domnia sa a determinat selectarea Roșiei Montane printre cele 7 situri câștigătoare, ci valoa­rea excepțională a acestui sit atât de com­plex.
"Includerea monumentelor de la Roșia într-un program de pro­tec­ție european atestă faptul că în Eu­ropa se introduce o nouă politică, și anume asocierea patrimoniului cul­tural și natural, cu programe de dezvoltare durabilă. De altfel, Con­si­liul Europei a și întreprins studiul «Cul­tura contează». Roșia Montană va fi vizitată de experți, în septem­brie, atât pentru eva­luarea mo­nu­mentelor aflate în pericol (galeriile mini­ere antice), cât și pentru a evalua deznădejdea în care se află situl minier. Din acest moment, sper că va în­ce­ta declarația potrivit căreia numai mineritul este sal­varea zonei și sursa de locuri de muncă. Europa Nos­tra spune clar: soluția nu este aceasta, ci dezvol­tarea armonioasă prin valorificarea atuurilor culturale și naturale pe care le are Roșia Montană".