Miracolul fânului

Ciprian Rus
- Elogiu lumii satului românesc, în paginile uneia dintre cele mai importante reviste internaționale: NATIONAL GEOGRAPHIC MAGAZINE

Căpițele de fân și țăranii maramureșeni care tru­desc din greu pe fânațe, în arșița verii, sunt ve­detele ediției americane pe luna iulie (ediție ju­biliară, dedicată împlinirii a 125 de ani) a celebrei reviste "National Geographic Magazine". Un omagiu adus de doi mari profesioniști ai presei internaționale unei lumi a satului care s-a pierdut de mult în Occident și pe care o mai regăsești, tot mai rar, doar prin cotloa­nele uitate de civilizație, dar binecu­vân­tate de Dumnezeu, ale Maramu­reșului și Ardealului. Sunt nu mai puțin de 20 de pagini, ilus­trate din bel­șug cu aspecte dintre cele mai variate ale satului ro­mânesc - banale, poate, pentru mulți dintre noi, cei care am trăit cu ele sau în vecinătatea lor, dar cât se poate de fascinante pentru străinii care răsfoiesc magazinul "National Geographic", obișnuiți, deja, de mai bine de ju­mătate de secol cu sate moder­ni­zate și stan­dar­dizate, ce aduc mai degrabă a cartiere reziden­țiale, la marginea marilor metropole.
Adam Nicolson, baron de Carnock (autorul textului, membru al Societății Regale de Litera­tu­ră din Marea Britanie și realizator pentru BBC TV) și Rena Effendi (fotograf, laureată cu premii in­ter­naționale, precum Getty sau National Geo­graphic) au pe­trecut peste două luni în România, în cursul anului trecut. Rezultatul acestui uriaș efort docu­mentaristic îl reprezintă peste 6.000 de fotografii (pe film!!!) și peste 200 de clipuri filmate. Teofil Ivan­ciuc, cel care a asigurat ghi­dajul celor doi profe­sio­niști de la "National Geo­graphic Magazine", spune că Adam Nicol­son a rămas profund impresionat de pivele care în alte țări mai există doar prin muzee, în vreme ce Rena Effendi, care a locuit chiar la prietenii noștri Popici, de la Grupul Iza, din Hoteni, a găsit în Ro­mânia unul dintre cele mai romantice locuri de pe glob.
Cele 20 de pagini din ediția jubiliară ame­ri­cană vor fi preluate, ulterior, de alte ediții simi­lare, editate în diferite limbi și colțuri ale lumii. "Povestea fâ­nului" va ajunge în casele a peste 35 de milioane de oameni (tirajul revistei), devenind cea mai vizibilă promovare a Maramureșului și Ardealului de până acum. "Re­clama pe care ne-o face «National Geo­graphic» va aduce, cert, în ur­mătorii ani, un val de turiști în căutarea «civili­za­ției fânului». Străinii și-au făcut treaba, promo­vân­du-ne, rămâne să ne-o fa­cem și noi, amânând măcar, dacă nu anulând, demolarea caselor, a graj­durilor, a porților și gardurilor, arun­carea la gunoi a obiectelor strămoșești, schimbarea cailor cu tractorul, a coasei cu moto­cositoarea, a ului­toa­relor clăi de fân cu asepticii baloți moderni, re­nunțarea la vaci și oi, la «teară», la cuptorul de fă­cut pâine, sau la «clopul», «gatiile» și «zadiile» moș­tenite din bătrâni", trage nă­dejde Teofil Ivan­ciuc.
"Nu puțini din cei care vor vedea fotografiile din Maramureș se vor întreba cum te cobori de pe o că­piță, după ce ai ridicat-o la 4-5 metri înălțime pe câm­pul cosit, cum e să te întorci acasă în­tr-un car cu fân sau să dormi în fân, sau, de ce nu, cum e să dai o mână de ajutor țăranilor într-o zi de coasă. Mulți vor vrea să în­țeleagă mecanismul in­genios al vâlto­rilor, vor fi ispitiți să adul­mece mi­rosul dintr-o ho­rin­cie sau acela de magiun fiert în li­vadă, în­tr-o du­pă-masă de toamnă", îmi po­ves­tește Rada Pavel, direc­toa­rea Centrului Județean de Informare Tu­ris­tică Maramureș InfoTurism. "Pe de altă parte, nu pot să nu remarc cum mai toate articolele despre Maramureș publicate în ultimii ani în presa occi­den­tală se încheie cu un fel de semnal de alarmă: «Poa­te su­praviețui aceas­tă lume?», «Grăbiți-vă, până nu trece!», «Ul­tima șansă de a vedea». Vesticii îngri­jo­rați stăruiesc, îndemnân­du-ne să nu facem ca ei, când vine vorba de tradiție și ruralitate, să nu re­pe­tăm greșelile lor", îmi mai spune Rada Pavel. Potri­vit lui Si­mi­on Alb, director al Biroului Național de Tu­rism al Ro­mâniei pen­tru America de Nord, Autoritatea Națională pentru Turism va susține apariția arti­co­lu­lui din "National Geographic" prin activități promo­țio­nale în SUA și Canada, cu tema "Anul Mara­mu­reș 2014".

Fotografiile marcate cu "National Geo­gra­phic" fac parte din ediția americană, iulie 2013, a revistei.