STING - "Back To Bass" - Reîntoarcerea la bas

Dana Ene
Pe 31 iulie, revine la București, la Romexpo, unul dintre cei mai mari cântăreți ai zilelor noastre - Sting

Debarcare XXL

La cei 61 de ani, după mai bine de 36 de ani de carieră, muzicianul britanic deține recordul a 16 premii Grammy (6 dintre acestea obținute împreună cu trupa Police, între anii '70-'80), trei Brit Awards, un Glob de aur, un premiu Emmy și trei nominalizări la Oscar. A vândut aproape 100 de mili­oane de albume, atât solo, cât și alături de Police, și se află în top 10 al "Celor mai bogați oameni din industria mu­zicală brita­nică", cu o avere estimată la 180 mi­lioane de lire sterline (după revista "Sunday Time" din 2011).
Concertul de la noi face parte din turneul mondial "Back To Bass", început încă de la finele lui 2011. Este un turneu aniversar, dedicat întregii cariere solo a artistului, și a coincis cu lansarea dublului său album "The Best of 25 Years", din octombrie 2011. La București, veți putea asculta numai și numai hituri, precum: "If I Ever Lose My Faith in You", "Every Little Thing She Does Is Magic", "Fragile", "Ro­­xanne", "Sacred Love", "Every Breath You Take" etc.
Pentru că este un artist cu o mare experiență sce­nică, Sting nu a lăsat nimic la voia întâmplării, de aceea vine la noi însoțit de muzicieni unul și unul. Va cânta acompaniat de o trupă formată din cinci instru­mentiști: vechiul său colaborator, chitaristul Dominic Miller, Vinnie Colaiuta - tobe (care a mai cântat și alături de Frank Zappa sau Chick Corea), David Sancious - clape (fost colaborator al lui Peter Gabriel, Santana și Zucchero), Peter Tickell - vioară electrică și Jo Lawry - voce. În deschidere, vor cânta Mike & The Mechanics și James Walsh.

Atingerea păsării Phoenix

După ce a ajuns pe culmile glo­riei în anii '80-'90, seducătorul bri­tanic cu ochi albaștri, voce pro­fun­dă și talent componistic de ex­cepție s-a înfruptat în noul mileniu din gloria culeasă altădată. Chiar da­că nu a lipsit de pe scena muzicală în ulti­mii ani și este considerat în con­ti­nuare unul din­tre cei mai buni autori de rock, Sting nu a mai compus de-o bună vreme un album integral. De la "Sacred Love", din 2003, care a fost premiat cu patru discuri de aur, două de platină și un premiu Grammy, pentru melodia "Whenever I Say Your Name" cân­tată în duet cu Mary J. Blige, artistul s-a mulțumit să expe­rimenteze doar sunete și aranjamente noi.
A lansat în 2006, în colaborare cu bosniacul Edin Karamazov (interpret de lăută), un album intitulat "Songs from the La­byrinth", ce conține me­lodii din epoca elisabetană, com­puse de John Dowlan (1563-1626). Trei ani mai târziu, apărea dis­cul "If On a Winter's Night..." ce conținea colinde vechi de Crăciun, datând de prin Evul Mediu, iar în 2010 a lansat pe piață "Symphonicities", realizat în colabo­rare cu Royal Philharmonic Orchestra. Acesta este cel de-al 10-lea album de studio al lui Sting și cuprinde melo­diile lui de succes (cum ar fi "En­glishman in New York") reor­chestrate în variantă clasic-simfo­nică. În 2011, scoate un dublu album, intitulat "The Best of 25 Years", alcătuit din cele mai cunoscute și iubite melodii ale lui de când s-a lansat solo.
Marea surpriză pentru fanii artistului englez va veni însă în această toamnă, când Sting lan­sează, în sfârșit, un album nou-nouț, intitulat "The Last Ship". Acesta va cuprinde o parte din melodiile compuse pentru un musical ce va purta același nume și care va fi lansat pe Broadway anul viitor. Este un proiect ceva mai vechi, la care Sting lucrează de mai bine de trei ani, îm­preună cu doi cunoscuți scenariști ameri­cani, John Logan și Brian Yorkey. Artistul en­glez, pe numele său real Gordon Sumner, și-a ales ca decor pentru musical-ul pe care îl pregă­tește un șantier naval din Wallsend (Anglia), aflat la o aruncătură de băț de locul nașterii lui.
La 61 de ani, britanicul este, atât fizic cât și muzical, mai în formă ca niciodată, ca dovadă noul album, musicalul și prelungirea turneului "Back to Bass" cu încă 38 de concerte, atât în America de Nord, cât și în Europa, ultimul dintre acestea urmând să se desfășoare chiar la București. "Nu mă simt deloc bătrân. Mai am o mulțime de lucruri de învățat. Aș vrea să fiu mai deștept, un soț mai bun, un tată mai bun, un prie­ten mai bun. Îmi pare rău că-mi neglijez prietenii atât de tare, dar nu-mi prea place să vorbesc la telefon, iar de e-mail-uri și internet nici nu poate fi vorba", povestea el într-un interviu acordat revistei "The Telegraph".

Ciocolată, yoga și amor

Și ca să se mențină și mai multă vreme tânăr, urmează de ani buni un regim de viață sănătos. Pentru că ambii lui părinți au murit de cancer, înainte de-a atinge vârsta de 60 de ani, artistul și-a impus de ani buni o dietă alimentară destul de severă și mănâncă macrobiotic.
"Nu mănânc niciodată zahăr, sare, cartofi sau pâine, dar din când în când îmi permit o tabletă de ciocolată sau o sticlă de vin. Pă­cătuiesc o singură dată pe zi, cu unul din cele două delicii".
Ca să se mențină într-o formă fizică bună, aleargă zilnic 8 km, și din 1990 practică yoga. A început cu Ash­tanga Vinyasa Yoga, iar acum practică Tantra și Jiva­mukti Yoga. Este considerat de multă lume un expert în domeniu și de aceea a fost rugat de yoghinul Ganga White să îi scrie nota introductivă la cartea "Yoga Beyond Belief", pe care acesta a publicat-o în 2007. Cu toate acestea, Sting mărturisește că soția lui, Trudie Styler, este adevărata expertă. "Foarte rar fac exerciții de yoga cu Trudie. Este mult prea în formă pen­tru mine. Suntem amândoi competitivi, iar dacă ne luăm la întrecere, ea câștigă detașat. Îmi scot pălăria în fața ei!", povestea într-un interviu din 2011. Poves­tea lor de iubire durează, în ciuda nenumăratelor aven­turi ale artistului, de peste 30 de ani și au împreună pa­tru copii: Mickey (29 ani), Jake (28 ani), Pauline "Coco" (23 ani) și Giacomo (19 ani). Artistul mai are doi copii dintr-o căsnicie anterioară, cu actrița Frances Tomelty: Joseph (36 ani) și Catherine (31 ani). Doi din­tre copii i-au călcat pe urme, și anume Joseph și Coco. Joseph este liderul trupei engleze "Fiction Plane", iar Coco are propria trupa - "I Blame Coco", care a cântat și în țara noastră.
(Biletele pentru concertul lui Sting de la Romexpo pot fi găsite în rețeaua Eventim cu prețuri între 144,84 lei și 479,25 lei.)