Dormiți bine?

Gilda Fildan
Dacă nu, vă propunem aici 18 modalități de a adormi ușor și profund seara, și de a vă trezi dimineața, proaspeți și în formă maximă

O treime dintre femei și un sfert dintre bărbați au probleme cu somnul

Somnul îndestulător are o însemnătate vitală pentru corpul nostru, la fel ca și respirația. În cursul nopții, întregul organism se rege­nerea­ză, sunt combătute infecțiile, creierul nostru prelucrea­ză impresiile adunate peste zi. Nenumărate studii con­firmă acest adevăr: cine doarme suficient arată bine, e mai echilibrat, ia mai prompt decizii, are un sistem imunitar mai puternic, iar metabolismul îi funcționează mai corect. "Somnul este indispensabil pentru o viață sănătoasă", subliniază specialiștii.
E cu atât mai îngrijorător faptul că o treime dintre femei și un sfert dintre bărbați au probleme cu somnul. Principala cauză o reprezintă stresul profesional, urmat de dificultățile familiale și necazurile cu sănătatea. Când e vorba doar de o perioadă limitată de stres, vă pu­teți ajuta cu somnifere. "Pentru a evita dependența, tabletele n-ar trebui luate mai mult de patru săptă­mâni", avertizează medicii. Dacă problemele persistă, e cazul să le luați în serios și să căutați cauzele. Căci, pe termen lung, lipsa de somn slăbește sistemul imuni­tar, face să crească ten­siunea arterială și poate declanșa chiar o depresie. Studiile dovedesc că persoa­ne­le care dorm în mod obișnuit mai pu­țin de șase ore pe noapte prezintă un risc de infarct mai mare cu 48% și sunt mai expuse la dia­betul de tip 2.

Dificultăți de adormire

Vă oferim mai jos o sumă de sfaturi, cu convin­gerea că ele vă vor ajuta să redobândiți un somn plăcut și odihnitor. Experimentați-le și alegeți ceea ce so­cotiți că vi se potrivește.

1. Faceți sport
Cei care fac sport cu regularitate dorm mai bine - aceasta este concluzia unui studiu efectuat la Univer­si­tatea din Basel. Însă programul de sport n-ar trebui să aibă loc prea târziu, seara: la început, efor­tul stimulează sistemul ner­vos, pentru ca oboseala să apară abia după câteva ore. Un alt studiu, de astă dată ame­rican, ne aduce o veste bună: sunt sufi­ciente fie și numai 150 de minute de exer­cițiu fizic pe săptă­mână.

2. Mai bine lumânări decât becuri
Progresul tehnic ne-a modificat deprin­derile zil­nice, dar corpul nostru funcțio­nează adesea după ve­chile tipare. Cercetă­torii americani au descoperit că iluminatul electric ne inhibă seara producția de me­la­tonină. În consecință, vom dormi prost, deoarece acest hormon reglează ritmul somn-veghe. Așadar, cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare, micșorați lumina în cameră sau înlocuiți-o cu aceea, mai blândă, a unor lumânări, dând astfel corpului posibilitatea de a se pregăti pen­tru odihna nocturnă.

3. Nucile aduc somnul
Mâncați seara un pumn de nuci. Neu­rologii de la Universitatea San Antonio din Texas au aflat că așa se triplează secreția de melato­nină. Ca regulă generală: luați masa de seară cu trei-patru ore înainte de a vă băga în pat, dând astfel orga­nis­mului răgazul necesar pentru digestie. Pe de altă parte, nici să vă culcați cu stomacul gol nu e o idee prea bună, fiindcă veți avea ten­siunea scăzută și puteți fi treziți din somn de o foa­me de lup.

4. Eliberați-vă mintea
Creierul e doldora de informații, mereu vă vine în gând câte ceva de rezolvat în ziua următoare - cum să mai adormi? Iată un truc care vă poate ajuta: notați-vă seara într-un carnet tot ce aveți de făcut și ce vă preo­cupă pentru ziua de mâine. Așa, odată ce ați pus capul pe pernă, vă veți deconecta mai ușor.

5. Cum procedăm cu sforăitul
39% dintre adulți dorm cu aproximativ o oră și ju­mătate mai puțin pe noapte, dacă partenerul lor sforăie. Li se întâmplă și capetelor încoronate, căci tot oameni sunt. Camilla a avut probleme cu soțul ei, prințul Charles: "Sforăie atât de tare, încât îl aud, chiar și cu dopuri în urechi", s-a plâns ducesa și s-a mutat din dormitor. Cine nu dorește să doarmă separat trebuie să respecte principalele strategii anti-sforăit: să renunțe la alcool seara, să dea jos kilogramele în plus, să folo­seas­­că dilatatoare nazale sau plasturi, eventual să ia în con­siderare o operație. Netratate, apneele din timpul sfo­­răi­tului pot avea urmări dramatice, ca infarctul sau ac­ci­dentul vascular cerebral. În multe cazuri, se obțin re­zultate foarte bune cu o mască aplicată pe față, care reglează aportul de oxigen în timpul somnului.

6. Lavanda alungă teama
Stresul cotidian ne provoacă, uneori, o neliniște interioară și sentimente nelămurite de teamă. Un reme­diu eficient este uleiul eteric de lavandă. Puneți câteva picături pe pernă, înainte de culcare, sau fricționați-vă tâmplele și pieptul cu un ulei de lavandă 10%. Ad­mi­nistrată zilnic, pe cale orală, sub formă de capsule, prin­cipiile active ale lavandei acționează asupra siste­mului nervos central, astfel încât stările anxioase vor dispărea în trei-patru zile, iar calitatea somnului se va îmbunătăți în patru până la șase săptămâni. Avantajul: nu dă depen­dență nici după mai multe luni de admi­nis­trare zilnică și nu se cunosc efecte se­cundare.

7. Mângâierile coboară nivelul stresului
Când facem dragoste, în timpul orgasmului, se eliberează mari cantități de oxitocină - hormon ce relaxează și dă o stare de oboseală plăcută. Ener­va­rea și frustrările dispar fără urmă. "Dar sexul nu tre­buie să fie prea sportiv, ca să nu aibă un efect de în­viorare", ne sfătuiesc spe­­cialiștii.

8. Duș cald împotriva caniculei
Din trei oameni, unul doarme prost, atunci când mercurul termometrelor ur­că la 30 de grade și pes­te. Aerisiți-vă dormitorul dimineața, ca să vă mai bucurați de un strop de ră­coare. În restul zilei, e mai bine ca ferestrele și jaluze­lele să rămână închise. Poa­te părea surprinzător, dar un duș cald sau o baie înainte de cul­care vă vor fi de ajutor, fiindcă dilată va­sele de sânge. Sărurile de baie cu lavandă și valeriană accen­tuează efectul calmant.

9. Șosetele ne păcălesc instinctul
Picioarele reci activează instinctul nostru de con­ser­vare: organismul se teme că am putea îngheța în somn - și ne împiedică să adormim. O baie la picioare sau o cremă pentru masaj, cu efect de încălzire, sti­mulează circulația locală. La fel de utile sunt o pereche de șosete, o buiotă sau o pernă umplută cu grăunțe, bine încălzită.

10. Presopunctură pentru o liniște desăvârșită
Pentru liniștire se recomandă stimularea a două puncte de presopunctură, situate pe fața interioară a antebrațului. Punctul "Inimă 7" se află în prelungirea degetului mic. Apăsându-l cu blândețe, timp de 20 de secunde, activăm producția de melatonină. Punctul "Pe­ricard 6" se găsește la distanță de aproximativ trei degete sub rădăcina degetului mare, între două liga­mente. Apăsarea ușoară și masajul cu mișcări circulare vreme de 30-60 de secunde favorizează relaxarea și ne liniștește mintea.

11. Păstrați-vă calmul
Dacă faceți eforturi supraomenești să adormiți și vă agitați de teamă că nu veți reuși, vă țineți corpul și creierul permanent în stare de alarmă. Sfatul medicilor este ca măcar să vă odihniți noaptea, întinși în pat, cu ochii închiși, chiar dacă nu dormiți. Și să beți un ceai de valeriană înainte de culcare.

12. Feng Shui pentru dormitor
Patul ar trebui așezat cu tăblia de la cap lipită de perete, deoarece aceasta ne dă un sentiment de sigu­ranță. "Acolo unde dormim, e bine să avem ușa în față, în nici un caz în spate", ne sfătuiesc specialiștii în Feng Shui. Obiectele grele - cum ar fi o etajeră - suspendate la capul patului sunt nein­di­cate, fiindcă ne creează un sentiment îm­povărător, de apăsare.

13. Atenție la telefonul mobil!
Închideți-vă, din când în când, mobilul în timpul zilei. Cercetătorii suedezi au des­coperit că o persoană care este disponibilă telefonic non-stop e amenințată de grave tulburări de somn și depresie.

14. Cultivați-vă prieteniile
Ce legătură au prietenii cu somnul? Au, nu există nici un dubiu în această privință, afirmă cercetătoarea suedeză Maria Nor­din. Ea a observat că absența contactelor sociale sporește riscul tulburărilor de somn.

15. Alcoolul ne privează de somnul profund
E adevărat că un pahar de vin, seara, ne face să adormim mai repede. Pe de altă parte, studiile demonstrează că, dacă am întrecut măsura, ne trezim de câteva ori în a doua jumătate a nopții, iar în dimi­neața următoare, ne simțim mai puțin odihniți. Toto­dată, alcoolul reduce fazele de somn profund și, în consecință, influențează ne­gativ capacitatea de memo­rare și motri­citatea.

16. Somnifere fără rețetă
Cine dorește să-și îmbunătățească som­nul ar trebui să încerce mai întâi remediile naturale. Valeriana ocupă prin tradiție pri­mul loc în top. Floarea pasiunii, roinița, ha­meiul, precum și combinațiile lor au un efect similar. Să nu uităm nici pilulele cu melatonină "Bien Dormir".

17. Când picioarele nu vă ascultă
Sindromul picioarelor neliniștite nu e un fleac. Picioarele dureroase și agitația lor neîncetată îi alungă pe suferinzi din pat. Deseori, ei se simt mai bine, după ce renunță la cafea, alcool și țigări. Dacă factorul de­clanșator este o carență de fier, ea poate fi compensată cu ajutorul unui supliment nutrițional. Cazurile mai grave au la bază, în general, o dereglare metabolică. În asemenea situații, este nevoie de un tratament medica­mentos, urmat sub supraveghere medicală.

18. Ultima soluție: laboratorul de somnologie
"Când cineva doarme prost de trei ori într-o săp­tămână, iar acest lucru se repetă pe durata a trei săp­tămâni consecutive, e cazul ca persoana respectivă să se prezinte la un laborator de somnologie", sunt de părere specialiștii. Mai ales dacă nu se constată exis­tența unor factori declanșatori clasici, cum ar fi stresul sau o infecție.