Un medicament folosit în exces: CORTIZONUL

Gilda Fildan
O simplă injecție, și durerea a dispărut. E cât se poate de firesc, așadar, ca injecțiile cu cortizon în articulații și mușchi să fie atât de îndrăgite de medici și pacienți. Din păcate, ele nu sunt și sănătoase

Terapia cu cortizon este aplicată în exces. Întrebuințate corect și dozate judicios, injec­țiile cu cortizon pot fi providențiale, atunci când e vorba de inflamații foarte grave, însă medicii s-au obișnuit să apeleze la ele prea des.
Corticoizii - aceasta este denumirea științifică - pot fi combinați sau nu cu alte substanțe active și sunt in­jec­tați în articulații, mușchi, ligamente, în bursa sino­vială (mai ales la articulația umărului), ca și în nervii care ies din coloana vertebrală. Mult prea frec­ventă este și metoda de a combate durerile nespecifice de spate, injectând în mușchiul fesier cortizon asociat cu un analgezic, de exemplu diclofenac. Adesea, pa­cienții sunt cei care solicită asemenea injecții, din dorința de a reveni în formă cât mai repede posibil. "S-a demon­strat, totuși, că acțiunea medicamentelor nu e mai pu­ternică decât în varianta administrării lor pe cale ora­lă", spun medicii americani. De aceea, tre­buie să ai motive întemeiate pentru a-ți asuma riscu­rile unei in­jecții cu cortizon.

Efecte secundare periculoase

Efectele secundare ale injecțiilor sunt conside­rabile. Printre cele mai frecvente se numără abcesele formate pe locul înțepăturii, deoarece cortizonul poate provoca necrozarea țesutului. În astfel de cazuri, se efectuează o incizie, care uneori trebuie să fie destul de profundă - cu toate eventualele complicații ce pot rezulta de aici.
Un risc și mai mare îl reprezintă pătrun­derea unor germeni patogeni în țesut sau în articulație, odată cu injecția. Aceasta se poate întâmpla cu ușurință, chiar și atunci când se respectă cu strictețe regulile de igienă. "Con­secințele pot fi rapide și devastatoare, întrucât corti­zonul blochează sistemul imunitar, dând germe­nilor posibilitatea de a prolifera", afirmă specialiștii.
În raport cu numărul mare de injecții efectuate zil­nic, ponderea unor asemenea complicații este sub 50%, concluzionează cercetătorii. Însă, "atunci când se ma­nifestă, ele îmbracă, în anumite situații, aspecte grave și pot conduce la un deznodământ fatal". Concret, aceas­ta înseamnă: în cazul cel mai nefericit, injecția imprudentă poate provoca ruperea unor ligamente, dis­trugerea completă a articulației respective (impu­nând soluția extremă a amputării), paralizia membrelor inferioare sau o septicemie ce amenință însăși viața pa­cientului. Dar, cu toate că bolnavii sunt în general in­formați de către medici asupra riscului de apariție a unei infecții, foarte puțini dintre ei își imaginează posi­bilitatea reală a unor astfel de consecințe dramatice. În țările europene, practica a devenit atât de răspândită, încât într-un raport dat recent publicității de o comisie medicală din Germania se sublinia faptul că numărul de injecții cu cortizon depășește de zece ori media internațională. Concluzia: "Pacienții sunt expuși unor riscuri inacceptabile".
Și mai există încă un argument demn de luat în considerare: injecțiile calmează, într-adevăr, durerile acute, dar nu înlătură cauzele lor profunde, care con­stau de cele mai multe ori în poziții defectuoase ale corpului și în suprasolicitare. Prin urmare, nici artroza nu trebuie privită ca o uzură inevitabilă a articulațiilor, legată de vârstă. Pentru a reuși să evite durerile pe ter­men lung, numeroși pacienți au nevoie de un întreg com­plex de măsuri terapeutice. Printre acestea, se regăsește aproape întotdeauna și un program de exer­ciții fi­zice, menit să corecteze postu­rile și deprinderile de mișcare greșite, precum și să stabilizeze muscultura din zona articulației afectate. Ca măsură de urgență - și de scurtă durată - este ne­cesară, totuși, stoparea pro­ce­selor inflamatorii, fiindcă ele agravează deteriorarea țesutu­lui. Însă tocmai aceasta se poate face și fără atât de contro­versa­tul cortizon. De exemplu, rezul­tate bune se obțin cu ajutorul acupuncturii, al tratamentelor cu laser, al câmpului magnetic sau al terapiei cu frecvențe înalte.

Soluția salvatoare: lipitorile

Alături de aceste metode high-tech, este practicată, cu succes, și una arhaică: lipitorile. Dezgustătoarele lipitori, setoase de sânge. Însă, chiar dacă este vorba de o formă de tratament foarte veche, aplicațiile ei mo­derne au fost temeinic cercetate de oamenii de știință. Studiile arată că, la 80% din pacienții cu artroză sau tendinită cronică, durerile se reduc, în medie, la jumă­tate, imediat după aplicarea terapiei. Rezultatul se datorează unui cocktail compus din peste treizeci de substanțe (cea mai cunoscută din ele fiind hirudina), pe care lipitoarea le secretă, atunci când suge sângele. Unele din aceste substanțe au putut fi izolate, dar s-a dovedit că injectarea lor nu produce nici pe departe același efect. Singura problemă e scârba pe care o pro­voacă micile animale. Dar durerile trec repede, câteo­dată după numai o zi, și această stare de bine durează luni sau chiar ani.

Alternative la injecția cu cortizon

Alegerea terapiilor care pot fi eficiente depinde de simptomele in­di­viduale, prin ur­mare, decizia se ia pentru fiecare caz în parte. Pe ter­men lung, sunt uti­le îndeosebi pro­gra­mele spe­ciale de antrenament pen­tru întărirea mus­cu­laturii și co­rectarea mișcării, deoarece ele combat cauza durerilor. Împotriva durerilor acute acționează metodele pe care vi le prezentăm în conti­nuare.

Electrostimularea

Stimularea electrică a nervilor prin piele slăbește sau întrerupe influxul nervos care transmite senzația de durere la creier.

Acupunctura

O serie de studii clinice arată că această metodă de tratament preluată din medi­cina tradițională chineză este mai eficientă - de exemplu în gonartroză și în durerile lom­bare cronice - decât tratamen­tele alopate.

Terapia cu frecvențe înalte

Impulsurile electrice de înaltă frecvență stimulează pozitiv țesutul în zona dure­roasă, însă nu există încă o confirmare științifică defini­tivă a acestui efect.

Terapia câmpului magnetic

Activează metabolismul celular și accelerează procesul de vindecare. Studiile atestă efectul pozitiv în gonartroză.

Lipitorile

Cercetătorii au constatat că în gonartroză lipitorile ameliorează simptomele mai eficient și mai durabil decât unguentele.

Acidul hialuronic

Este o componentă naturală a lichidului sinovial. Injectat în articulație, el calmează durerile și face să crească mobilitatea articulației respective. Însă acidul hialuronic nu poate influența uzura articulară. Sunt po­si­bile unele efecte secundare: dureri și (mai rar) in­flamații.