Drumeții muzicale

Dana Ene
Ce poate fi mai plăcut decât mirosul fânului proaspăt cosit, în diminețile răcoroase, cu rouă?! Și ce altceva poa­te fi mai plăcut decât serile petrecute în jurul focului de tabără, împreună cu prieteni buni, ascultând muzică? Iată două destinații unde tabloul tocmai descris chiar poate deveni realitate:

Gărâna Jazz Festival

(În perioada 11-14 iulie, în inima Banatului, se des­fășoară cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Inter­național de Jazz de la Gărâna.)
Iubitorii acestui gen muzical sunt așteptați cu mic cu mare în Poiana Lupului, pentru patru zile de cântări și voie bună la iarbă verde. Artiști de mare valoare vor concerta de joi până duminică, înce­pând cu orele 19.00 și până la apariția zorilor. Ca la majoritatea edițiilor, invi­tații vor fi de top, jazzmani care și-au pus amprenta pe acest stil mu­zical, revoluționându-l. Printre aceștia se numără și saxofonistul american Charles Lloyd (75 de ani), proaspăt câștigător, în 2013, la Montreal, al premiului "Miles Davis" la Festivalul Internațional de Jazz. Muzician din Tennessee, Mr. Charles cântă la saxo­fon încă de la 9 ani, și în cei aproape 50 de ani de carieră a înregistrat 48 de albume proprii și a avut numeroase colaborări cu artiști celebri. Iată că anul acesta, pașii îl poartă pe melea­guri mioritice, iar concertul său face parte chiar din turneul lui aniversar. La noi, va prezenta proiectul Sangam (Confluențe), alături de alți doi mari artiști, percuționistul indian Zakir Hussain și un com­patriot al lui Charles, bateristul Eric Harland.
Tot de peste ocean vine și chitaristul și compozi­torul Bill Frisell (62 de ani), un muzician al cărui renume mondial a prins contur încă de la începutul anilor '80, așa încât astăzi este recunoscut drept unul dintre cei mai mari chitariști de jazz din lume.
Englezul John Surman se numără și el printre "greii" ce vor veni în această vară pe vârful Seme­nicului. Saxofonistul britanic este un cunoscut compo­zitor de free - și modal-jazz, iar muzica lui a fost inclu­să pe coloana sonoră a numeroase filme, cum ar fi: "Twin Peaks", "Fight Club" sau "Kafka". De altfel, regi­zorii David Lynch, Theo Angelopoulos, Krzysztof Kieslowski, Tom Tykwer și Jean-Pierre Jeunet sunt "abonați" demult la muzica lui, folosindu-i melodiile în repetate rânduri pentru filmele lor.
Tot la Gărâna sunt așteptați și vizitatori din nordul bătrânului continent european, și anume, norvegienii Arild Andersen (67 de ani, bas) și Bugge Wes­seltoft (49 ani, compo­zitor și pianist), ca și sue­dezul Magnus Ös­tröm (48 de ani, tobe).
Cunoscătorii genu­lui vor avea surpriza plăcută de a se reîn­tâl­ni pe scena de la Gă­râ­na și cu mari artiști ro­mâni ca: Mario Flo­­rescu, Peter Sa­rosi, Lu­i­za Zan, Sorin Roma­nes­cu, Eugen Gondi și Nicolas Simion.
Una din marile re­velații ale festiva­lului va fi, cu sigu­ranță, saxofonistul Peter Wert­heimer din Israel, ma­re muzician de origine română, școlit și for­mat la Timișoara, care a plecat din țară acum aproa­pe 30 de ani și a cărui reîn­toarcere va fi emo­ționantă și pen­tru prota­gonist, și pentru spec­tatori. În prezent, Peter își des­fășoară activitatea cu mare succes în diferite pro­iecte internaționale. Artiștii enumerați sunt însă doar câțiva dintre invitații de anul acesta. Ca și în anii pre­cedenți, vor mai exista și alte activități menite să vă umple frumos timpul liber, atunci când nu ascultați muzică și nu admi­rați splendoarea naturii. Două expo­ziții vor putea fi admirate pe toată perioada festivalului: în Poiana Lupului - "Happy Birth­day Mister Lloyd", dedicată jazzis­tului american Charles Lloyd de artista Elisabeth Lili Ochsenfeld/text Caius Giura, și retrospectiva în imagini "Primul festival de Jazz, Gărâna/Brebu 1997 - La Răscruce", a artistei fotografe Carmen Keilhofer.
În 11 iulie se va lansa cartea Iulianei Nălățan, "India Dars­han - 18000 km de călătorii interioare", iar în 13 iulie, între orele 11-17, la Arthouse Gărâna Wolfsberg 145 va fi vernisată expoziția internațională de artă vizuală "Eyemazing Florile­gium", organizată de Elisabeth Lili Ochsenfeld.
Biletele pentru festival costă 70 lei pe zi, iar un abo­nament pentru toate cele 4 zile de festival costă 250 de lei. Programul complet îl găsiți pe garana-jazz.ro.

FânFest - Roșia Montană

Festivalul FânFest se pregătește de cea de-a VIII-a ediție, care se va desfășura în perioada 15-18 august, la Roșia Mon­tană. În fiecare an, el ne reamintește că Roșia Mon­tană mai e încă acolo, în inima Apusenilor, și ar fi bine să rămână așa. Este o adevărată sărbătoare a rezistenței. De opt ani, o mână de oameni demni și încăpă­țânați rezistă febrei aurului și refuză să plece, să-și părăsească gospodăriile, pen­tru un pumn de galbeni efemeri și o mare de cianură. Ei au stârnit o adevărată fur­tună și cea mai mare mișcare de mediu și socială din România.
Ca să le arate că nu sunt singuri și nu luptă în van, an de an, oameni din lumea întreagă vin în luna august și li se alătură organizatorilor pentru câteva zile, ca în­tr-un manifest artis­tic. Ceea ce s-a trans­format într-un adevărat festival cuprinde evenimen­te muzicale și artistice, dezba­teri și ateliere practice, care au ca temă centrală opoziția față de începerea proiec­tului minier cu cianuri de la Roșia Montană.
FânFest aduce în prim-plan alternativele de dez­vol­tare ale regiunii, precum turismul, agricultura și inițiativele locale. Vor fi pa­tru zile pline, cu proiecții de filme documentare, pie­se de teatru, dezbateri, ate­lie­re, expoziții, concerte, tu­ruri ghidate, activități spe­­ciale pentru copii, acti­vi­tăți re­creative și un târg țărănesc. Toți artiștii de la FânFest performează pro bono.
Accesul este liber la toa­te eveni­men­tele or­ga­nizate, sin­gurele venituri rezultând, în beneficiul localnicilor, din găzduirea par­ticipanților și vânzarea de produse autohtone.
Anul acesta există și o noutate: PRE-event-urile FânFest (evenimente itinerante premergătoare festivalului), care ne introduc în atmosferă și aduc în orașe un pic din săr­bătoarea ce cuprinde Roșia Montană cu pri­lejul acestui festival. Este o ocazie specială pentru cei care nu pot să se desprindă de asfaltul fierbinte ca să aibă Roșia Montană în orașele proprii și să călătorească măcar cu gândul pe meleagurile de poveste din Apu­seni, care mâine ar putea deveni doar o legendă.
Timișorenii sunt primii care intră în această nouă aventură. Aici, pe 5 iulie, în Club Daos, vor putea as­culta "Implant pentru refuz", "Faceplant" și "Me­tha­done Skies".
Pe 6 iulie, Clujul se alătură FânFest-ului. În Parcul Central, în foișor, sunt or­ga­nizate, între orele 14-20, mai multe evenimente: o expoziție foto a lui Ed­mond Kreibik, o expoziție de artă protestatară sem­nată Laurențiu Ridichie, un atelier de confecționat in­strumente muzicale pentru copii: "Când zgomotul pri­mește un ritm" cu Bufnița cea Înțeleaptă, atelier de jonglerii și slackline, un atelier de percuție și ca­poiera, Cercul Întreg, iar de la ora 20, în Gambrinus Pub - Piața Unirii 25, se poate urmări proiecția fil­mului documentar "Vâlva neagră din Roșia Mon­tană", în regia lui George Avgeropoulos din Grecia, realizat în 2012, și îi puteți asculta în concert pe Mihnea Blidariu (Luna Amară) & Andrei Puiu (The Mushroom Story) și Ada Milea. Vor mai fi organizate evenimente pe 4 august în Alba Iulia, la București, Iași și Viena. Pentru acestea din urmă, detaliile vor fi afișate în curând, pe site-ul fanfest.ro.
Intrarea este liberă, dar nu uitați: VOI faceți FânFest! Orice donație este binevenită și apreciată.