Meditația cascadei

Ilie Tudor
Liniștirea minții și a sufletului este mult mai facilă, plăcută și firească în mijlocul naturii. Iar locul ideal pentru ca minunea aceasta să se întâmple este o cascadă de munte. Priveliștea apei care se prăvălește la vale, sunetul și răcoarea pe care le răspândește alungă gândurile și potolesc mintea

Pentru a înțelege modul de efectuare, precum și valoarea terapeutică a acestui procedeu, este necesar mai întâi de toate să aducem un pic de lumină asupra acestui cuvânt atât de des întâlnit, dar al cărui sens este atât de puțin cunoscut: MEDITA­ȚIE. În "Dicționarul Explicativ al Limbii Române", meditația este definită drept: un "proces de examinare profundă a unei idei, situații sau probleme; cugetare adâncă; reflecție". În creștinism, mai ales în isihasm, meditația este descrisă mai sintetic și, totodată intuitiv, drept "o rugăciune fără cuvinte". Toate marile religii, cum ar fi creș­tinismul, budhismul, isla­mismul, taois­mul etc., la fel ca și disci­plinele spirituale (yoga, zen, reiki, arte mar­țiale etc.) recunosc valoarea medi­ta­ției și chiar au diverse tehnici de me­ditație. Interesant este însă că, indi­fe­rent de religia în care este făcută, medi­tația are întot­deauna trei carac­teristici comune:
1. Tăcerea deplină menținută de către practicantul meditației.
2. Concentrarea deplină a minții asupra unui singur subiect.
3. Transformarea gândirii în simțire - subiectul meditației nu este aprofundat printr-o analiză mentală, dublată de un monolog inte­rior, ci este transferat emo­țio­nal, este cunoscut și înțe­les cu sufletul.
Cunoscând aceste trei ca­racteristici ale meditației, pu­tem lesne intui că acest de­mers, deși unul din cele mai simple lucruri din lume, nu este chiar foarte ușor accesi­bil, mai ales nouă, oamenilor moderni. Venind din vacar­mul, disiparea și necontenita analiză mentală care carac­terizează lumea modernă, ne va fi, fără îndoială, dificil să trecem la o meditație pro­fundă, dacă nu avem un ajutor consistent. Or, cel mai eficient și la îndemână ajutor pentru a ajunge să medi­tăm cu adevărat eficient este, cine altcineva, decât na­tura. Iar apele repezi de munte, cu încântătoarele lor cascade, mai mici sau mai mari, au o asemenea putere de fascinație asupra noastră, încât ne induc spontan o anumită stare de meditație.

Exercițiu

În fața unei căderi de apă de munte, ne așezăm cât mai confortabil, cu spatele drept, și ne focalizăm privi­rea doar asupra apei înspumate, albe. Treptat, vom face abstracție de orice alt stimul exterior, păstrându-ne privirea, pe cât posibil fără să clipim, asupra cascadei. După câteva minute de privit în liniște, vom căuta să sim­țim cum mintea ni se liniștește, iar gândurile se estompează, făcând loc unui soi de tăcere lucidă. Când simțim această stare de tăcere, vom închide ochii și vom încerca să ne imaginăm cum fluxul acela de apă curată, pură, ne pătrunde în zona inimii sau, dacă ne este mai ușor, în zona creștetului capului. Vom simți cum acel flux de apă, vizualizat interior, ne spală de neliniști, de temeri, de furii, lăsându-ne curați interior, într-o simplitate sănătoasă și totodată fericită.
Dacă simțim că această vizualizare este dificilă, putem pur și simplu să rostim interior o mică rugă­ciune, după care vom căuta doar să simțim cascada, în acea stare de tăcere care apare spontan.

Efectele asupra sănătății

De la bun început, trebuie spus că efectele meditației cascadei asu­pra sănătății nu sunt foarte diferite de cele ale meditației în general, sin­gurul avantaj - foarte important de altfel - fiind acela că în acest cadru și cu această tehnică, starea meditativă apare mult mai ușor. E­fec­tele meditației sunt din ce în ce mai bine studiate în spitalele și cen­trele universitare, ele fiind resim­țite atât de persoanele sănătoase, cât și de cele bolnave. Efectul terapeutic al meditației este cel mai clar sesizabil la nivelul creierului și al proceselor psiho-mentale. Profe­so­rul Richard Davidson, de la Univer­sitatea din Wisconsin, SUA, după zece ani de studiu neuro­lo­gic al efectelor meditației, a concluzionat că acest pro­cedeu antrenează pur și sim­plu circuitele din creier responsabile de menținerea concentrării și de generarea empatiei, adică a capacității de a simți corect senti­men­tele semenilor noștri. Pro­fe­sorul american afirmă că, prin meditație constantă, creierul își dezvoltă anumite aptitudini extraordinare, la fel cum exercițiile fizice întăresc diverse grupe de mușchi. Ca atare, persoanele care meditează au o eficiență mai mare în muncă, sunt capabile de eforturi mai mari și, foarte important, suportă un stres, cu un consum psihic mult mai mic decât persoanele neantrenate. Mai mult, persoanele care meditează devin, gradat, mult mai capabile să-și îmbunătățească, să-și vindece relațiile cu ceilalți. A­ceasta, deoarece meditația activează o zonă din creier (nucleul limbic) responsabilă de simțirea emoțiilor celorlalți și de adecvarea comportamentului în funcție de această simțire.
Dincolo de performanțele în sfera intelectuală sau a simțirii, meditația ajută la vindecarea unui număr impresionant de afecțiuni. În primul rând, acest pro­cedeu ajută la calmarea anxietății, la eliminarea gradată a atacurilor de panică, a insomniei și a coșmarurilor. Apoi, meditația cascadei este în mod special recoman­dată persoanelor irascibile, care se confruntă frecvent cu stări de nervozitate, frustrare sau furie, precum și cu afecțiuni conexe acestor stări, adi­că: gastrită, sindromul colonului irita­bil, crize biliare, hipertensiune arte­rială, aritmii cardiace, angină pecto­rală. De asemenea, această teh­nică ajută la depășirea șocurilor emo­ționale produse de accidente, de des­părțiri, de pierderea celor dragi etc.
Trebuie ținut cont însă că medi­ta­ția, pentru a avea efect terapeutic, în­tocmai ca un medicament, trebuie ad­ministrată o perioadă suficient de lun­gă de timp. Ca atare, va trebui să ne mobilizăm mai des pentru a ajunge în natură și a ne bucura de beneficiile ei.