Tati Popa - "Cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru noi este dragostea. Iar cei care dăruiesc dragoste, la rândul lor, sunt fericiți"

Claudiu Tarziu
Hoteni, comuna Hărnicești, județul Maramureș. Un punct pe harta ortodoxiei românești, cu tot ce are ea mai frumos: credință, iubire, speranță. Un tânăr preot, Ioan Ardelean, slujește aici "Liturghia de după Liturghie", adică urmează îndemnul Mântuitorului de a-i ajuta pe oamenii nevoiași. Dintre toți, cei mai vulnerabili i se par copiii abandonați. Și vrea să-i ia pe cât mai mulți în familia sa. A crescut deja 11. Ei știu că părintele Ardelean le este adevăratul tată. Tati Popa

Satul

Are numai un drum principal și două ulițe. Un drum străjuit de porți înalte, în lemnul cărora și-au înscris sufletul meș­teri măiaștri. Drumul duce la biserică și mai departe. Dar noi ne oprim la biserică. E lo­cul de unde își iau pu­tere sătenii, în fiecare duminică. Greco-cato­licii - la prima oră a dimineții, ortodocșii - de pe la ceasurile zece încolo. Căci satul și biserica sunt împărțite în bună pace între cele două confesiuni.
Sfântul lăcaș a ve­nit gata con­struit peste Tisa, în urmă cu aproa­pe 200 de ani (1784), din Slatina, "capitala" Maramureșului istoric, rămas astăzi pe tărâm ucrainean. La nouă ani după ce a fost termi­nată, a fost adusă peste apă, la Hoteni. Poartă hramul Sfinților Ar­han­gheli Mihail și Ga­vriil, dar n-are nimic războinic în ea, ci este gătită ca o fată mare care își așteaptă peți­torii. Toate icoanele sunt împodobite cu mari ștergare albe cu flori roșii, țesute în casă, așa încât pereții par grădina lui Dum­nezeu. Toate băncile și vreo doi pereți sunt acoperiți de cergi groase, cu flori roșii și negre, încălzind locul. În această biserică mică, dar primi­toare, l-am întâlnit pe părintele ortodox Ioan Ardelean.

Preotul

Părintele Ardelean te cucerește cu zâmbetul său blând, de copil. Vorbește așe­zat, limpede și ușor profesoral. Năs­cut în 1972 la Strâmtura, pe Valea Izei, în Maramureșul Voievodal, a visat de mic să devină... salvator. A vrut de când se știe să salveze oameni. I-au trecut prin minte toate profesiile care se ocupă de salvarea oamenilor aflați în dificultate, de la medici la pompieri. După absol­virea liceului, a făcut o școală postliceală sanitară. Temerar și ambițios, nu s-a mul­țumit să rămână asistent medical și a ur­mat, apoi, și Facultatea de Teologie, sec­ția Asistență Socială. Și a început să fie implicat în proiecte sociale. Într-un târ­ziu, a înțeles că trupul trebuie salvat îm­pre­ună cu sufletul și că, cel mai adesea, trupul poate fi salvat numai prin suflet. A urmat și Facultatea de Teologie Pasto­ra­lă, pentru a se preoți. De 17 ani, Părin­tele Ardelean este profesor de religie la Școala "Nicolae Iorga" din Baia Mare, iar de 15, preot la Hoteni și tată al unor copii luați de suflet. Are doi băieți ai săi, după sânge, Andrei (14 ani) și Alexandru (11 ani), și mai așteaptă o fe­tiță, dar este tată și pen­tru alți șapte copii orfani. Acestora din urmă ar putea spune că le-a sal­vat viața. Toți îl strigă "Tati Popa", spre amuza­mentul său înduioșat.

Proiectul

Visul părintelui Arde­lean a început să prindă contur în anul 1998, când a primit finanțare de la Uniunea Europeană pen­tru proiectul "Acasă la Hoteni", care își propu­nea să le ofere experiența unei vieți de familie, limitată la finalurile de săptămână și va­can­țele școlare, unor copii din Centrul de Plasament Baia Mare. Inițial, au fost aleși 15 băieți și fete care nu au avut nicio­dată o familie și care au fost primiți, pentru pe­rioade de la câteva zile la câteva săp­tămâni, în familiile unor creștini orto­docși din Hoteni. Proiectul a durat un an, iar până la sfârșit s-au bucurat de bine­facerile sale 30 de copii, care s-au legat atât de mult sufletește de părinții lor de ocazie din Hoteni, încât au continuat să se întâlnească și după terminarea proiec­tului. Mai mult, unii țărani au luat copii în plasament sau i-au înfiat. Așa s-a în­tâmplat cu Mihaela Petruș, care a rămas la o familie din sat până azi. Părintele Ar­delean e mândru că în primăvara acestui an a și cununat-o pe Mihaela, care acum își face casa ei, în Hoteni. În familia pă­rin­telui Ioan Ardelean a rămas, de ase­me­nea, o fată, Delia.

Familia

La încheierea proiectului "Acasă la Hoteni", părintele a gândit un altul, "din care nu mai pot ieși, căci ține cât toată viața noastră". Anume, și-a dorit să poată primi în familia sa cât mai mulți copii, pe care să-i îngrijească la fel ca pe ai săi și să-i ajute și când vor fi maturi. Împreună cu fundația britanică "Hope and Homes for Children" a construit o casă mare și în­căpătoare. "Delia mai are 13 frați și noi am vrut să-i aducem pe cât mai mulți dintre ei aici, ca să fie la un loc, să se în­tregească familia. Parohia noastră era nouă pe atunci și destul de mică, cu nu­mai 30 de familii, cum a și rămas de alt­fel, și nu avea o casă parohială. A trebuit să facem una suficient de încăpătoare pen­tru zece, cincisprezece suflete", spu­ne preotul.
După ridicarea casei, patru frați ai De­liei s-au mutat aici și au fost crescuți de soții Ardelean. Pe alți patru frați, deja majori la vremea aceea, părintele Arde­lean i-a ajutat să-și facă un rost în viață. Până acum, în casa speranței preotului Ardelean au crescut 11 copii orfani. Cel mai "vechi" în casă este Paul (16 ani), care a venit acum 13 ani. Cel mai mic co­pil pe care l-a luat părintele avea un an și două luni: Mirabela, acum în vârstă de 13 ani. "Cei care s-au făcut mari au ple­cat numai când au putut să se în­tre­țină singuri. Au stat la noi și au învățat tot ce te poate învăța o familie și după ce au împlinit vârsta majoratului. Sunt căsătoriți acum și ne reunim în marea noastră familie și cu ei, la răstimpuri, mai ales de sărbători", povestește pă­rin­tele. Copiii din familia Ardelean, in­diferent că sunt de sânge sau de suflet, trăiesc în ace­leași condiții și după aceleași re­guli. "Facem lecții cu ei, îi în­vățăm să lu­cre­ze pe com­pu­ter, dar și la câmp. Avem ce­va pă­mânt dat de să­teni, două vaci, ze­ce scroafe cu pur­cei, iepuri, găini, și tot ce mai trebuie într-o gospodărie bună. Dar toți tre­buie să lucrăm pen­tru asta, chiar dacă mai avem și trei angajați. Pen­tru că, dincolo de necesitatea de mo­ment, munca e bu­nă și pentru a-ți însuși un mod de viață". De altfel, el însuși nu se dă în lături de la coasă, prașilă sau tăiat lem­ne. Este mereu un exemplu, și în casă, și la câmp, și în biserică. Și face totul din dragoste. "Copilul are ne­voie de un blid de mâncare și de un acoperiș deasupra ca­pu­lui, dar nu astea îl fac om. Aceste nevoi de supraviețuire îi pot fi satisfăcute și de un centru de plasament. Însă numai dragostea îi dă încredere în el, îl des­chide către lume, îl pune într-o rându­ială. Iar dragostea nu poate fi oferită de un funcționar, de un angajat la stat, oricât de binevoitor ar fi. Dragostea este sau nu este. Poate cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru noi este dra­gostea, iar cei care dăruiesc dragos­te, la rândul lor, sunt fericiți".
Când îl asculți pe părintele Ardelean, totul pare simplu: e de ajuns să iubești și totul se rezolvă. Dar recunoaște și sfinția sa că nu este așa. "De la copilul luat din stradă, până la cel care se simte iubit, prețuit și se comportă ca atare, făcând progrese la școală și în viața de familie, e un drum chinuitor uneori. E foarte greu să modelezi un om. În plus, pentru fie­care năzbâtie a lor, ne mai primim și re­pro­șuri: așa te-a învățat popa?", măr­turisește, zâmbind timid, părintele.
Ierarhia bisericească l-a fericit pe pă­rintele Ioan Ardelean, de numai câteva luni, cu o parohie mai mare, de 900 de suflete, într-un sat vestit al Maramure­șului, Desești, unde se află una din cele mai frumos pictate biserici de lemn din țară. Acolo, însă, părintele va trebui să ducă la bun sfârșit construirea casei pa­rohiale, aflată "la roșu", și mai ales adap­tarea acesteia la o familie atât de nu­me­roa­să. Până va fi gata noua locuință, fa­mi­lia Ardelean rămâne în Hoteni, de unde sătenii nu i-ar prea lăsa să plece, căci îi iubesc mult.

"Cea mai bună predică a păstorului din comunitate e fapta lui"

- Părinte, sunteți o familie cu po­sibilități financiare reduse. Cum reușiți să întrețineți atâtea per­soane?

- Dumnezeu te aju­tă să găsești solu­țiile, dacă vrei să faci ceva bun. De 17 ani, și eu, și soția suntem dascăli la Baia Mare, unde am făcut nave­ta, pentru că din paro­hie chiar nu puteam trăi. Însă, un mare ajutor am primit de la Fundația "Hope and Homes for Chil­dren", care ne-a asigu­rat pla­ta personalului admi­nis­­trativ - că avem trei angajați, care se ocu­pă de curățenie și hra­nă pentru copii - în­cepând din 2002 și până în 2011. De acum doi ani, tot prin mijlo­cirea Fun­da­ției, salariile sunt achitate de un spon­sor, "Porsche România".

- Vă mutați la Desești în curând. Veți duce acolo și alte proiecte începute aici?

- Da, în special Tabăra Națională de Artă și Solidaritate - un proiect la care noi ținem foarte mult și care, în fiecare vară, umplea ulițele satului Hoteni de copii și de pic­tori din toată ța­ra. Pe lângă co­piii noștri, ve­neau încă 30 de copii in­stituțio­nalizați și tot atâția pic­tori profe­sio­niști, și pictau împre­u­nă, într-o ex­pe­­riență de men­to­rat, cu ex­presie pe pân­ză.

- Activita­tea socială nu vă distrage de la ce aveți de făcut ca preot? Nu vă consumă timpul și ener­gia pe care alți preoți le chel­tu­ie numai pen­tru slujbele Bise­ricii și asistența duhovnicească a credincio­și­lor?

- Îmi consu­mă, dar nu mă sustrage. Dim­po­trivă, pentru mine e o împli­nire. Pentru că dacă e cuvântul sec, fără rod, este degeaba. Cea mai bună predică a păstorului din comunitate e fapta lui și cu fapta lui sădește dragostea, milostenia, frățietatea și toate celelalte virtuți. Dacă doar vorbești despre ele și îi îndemni pe alții să le practice, dar la tine nu se vă­desc, nu convingi pe nimeni. Apoi, Sfân­ta Liturghie n-ar fi deplină fără partea de după, pe care o numim "Liturghia aproa­pelui" sau "Liturghia de după Liturghie", în care îndemnul "să ne iubim unii pe alții ca într-un gând să mărturisim" se con­cretizează în viața noastră. E firescul lucrării unui preot. Fiecare preot este într-o comunitate și un lucrător social care sprijină multe grupuri vulnerabile. Multe!

"Când Dumnezeu găsește ușa sufletului întredeschisă de fapta cea bună, intră"

- Proiectele sociale pe care le-ați de­rulat aici au dat și roade duhov­nicești?

- În primul rând, comunitatea și-a schimbat radical mentalitatea față de co­pilul instituționalizat, pe care în general îl percepea negativ, ca pe un fel de rebut al societății. La început, când am adus co­piii în sat, puțini ne-au fost alături, reac­ția cea mai frecventă fiind de respin­gere și de împotrivire. Pe urmă, încet, încet, oamenii au ajuns să-i accepte pe copii și chiar să-i vadă ca parte a comu­nității. Au și oprit mulți copii în familiile lor. Cred că este un mare câștig, nu nu­mai social, ci și duhovnicesc, pen­tru că sufletele credin­cioșilor s-au înmuiat și s-au îm­bogățit cu milă și bunătate. Soli­dari­tatea, generozitatea, blân­dețea sunt virtuți care odată clădite în su­flet cresc și se ma­nifestă mai depar­te. Și atunci, credința nu mai este trăită formal. De altfel, Mântuitorul ne avertizează: "Nu tot cel ce zice Doamne, Doam­ne va intra în îm­părăția lui Dumne­zeu". Adică, dincolo de declarații tre­buie să existe și fapte. Pe ur­mă, am văzut la eno­riași și o participare mai mare la slujbe, mai in­tensă, și o mai mare aplecare spre cele du­hovnicești. Când Dum­nezeu găsește ușa sufle­tului întredeschisă de fapta cea bună, intră.

- Dar de copii se prinde credința?

- Ei trăiesc duhul din familia noastră, participă la toate slujbele bisericii alături de noi și nu-și închipuie o duminică fără prezența la Sfânta Liturghie. Dar nu le-am impus. Ei au venit singuri, pentru că se simt parte din această fa­mi­lie care mer­­ge la muncă, la sapă, la coasă și la biserică.

- V-ați visat de mic un sal­vator. De ce ați ales să-i salvați pe copiii aban­do­nați și nu al­te persoane, bă­­trâni sin­guri, oa­meni bol­navi...? V-a în­demnat ceva din biografia sfinției voas­tre?

- Dumne­zeu ne alege pen­­tru lucrarea sa, și cred că pe mine m-a ales pentru ceea ce fac. Poa­te a con­tri­buit și locul în care am venit preot. Hoteni este un sat în care se nasc pu­țini copii și așa a fost în ulti­me­le trei secole. În fami­lia în care m-am născut, suntem șase co­pii. Eu sunt cel mai mare. Poate a contat și asta, căci am fost învățat să am grijă de alții. Dar dacă întrebarea dvs. vizează dragostea, n-am suferit de ab­sen­ța afec­țiunii, dar nici n-am fost cocoloșit. Într-o familie mare, părinții n-au timp să-și răs­fețe pruncii. Într-o familie mare înveți însă solida­ritatea, generozitatea și unita­tea. Și asta, oare, nu înseamnă tot dra­goste?

Biserica din Desești

Satul Desești este atestat documentar de la 1360, iar biserica sa, cu hramul Sf. Paraschiva, a fost clădită din lemn, pe locul uneia mai vechi, la 1717. Sfântul lăcaș a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în decembrie 1999. Ce o face specială este pictura murală a zugravilor Radu Munteanu și Gheorghie din Desești - doi dintre cei mai renumiți pictori din Maramureș -, care se păstrea­ză impecabil și după aproape trei vea­curi. Zugravii aceștia au pictat și alte paisprezece icoane pe lemn, aflate în biserică.