Lege dură pentru caracatița insolvenței

Ciprian Rus
Așa ceva nu e posibil într-o țară mem­bră a Uniunii Europene, care speră la a deveni competitivă pe o piață economică tot mai dură și mai complexă:

un tânăr stilat din România, în vârstă de puțin peste 30 de ani, genul care vorbește bine, are aer de lider și poartă că­mașă în carouri fine, își per­mite, într-un singur an (2012), să provoace insolvența a nu mai puțin de 69 de firme din portofoliul său! Un alt tânăr, în vârstă de numai 23 de ani, bagă în insolvență "doar" 56 de firme. Podiumul "campionilor insolvențelor", publicat recent de colegii de la revista "Capital", e încheiat de un afacerist de 38 de ani, cu 39 de firme în insolvență, în vreme ce în top mai punctează încă o mână de tineri, cu vârste cuprinse între 28 și 31 de ani, toți cu câte 28 de firme intrate în insolvență. Vinovați de această situație care împinge pe marginea prăpastiei o mulțime de firme de bună calitate din România sunt, pe de o parte, legea, care permite multe scăpări, dar și ușurința cu care judecătorii acceptă planurile de redresare a firmelor (peste 70% din insolvențele acceptate anul trecut în București au fost cerute chiar de patronii respectivelor firme). Nu e de mi­rare atunci că o mulțime de "întreprin­ză­tori" deștepți folosesc umbrela insolvenței ex­clusiv pentru a scăpa de datorii sau pentru a da țepe. Numele lor nu prea con­tează, pen­tru că, oricum, nu sunt personaje cu­nos­cute, iar vârsta contează doar pentru a ve­dea unde duce perfidia celor ce îi ma­nipulează pe acești tineri cu ambiții de businessmeni versați. Gândiți-vă de două ori când aveți de-a face cu un tinerel spil­cuit, care vă propune o mare afacere, pozând în mare corporatist și informați-vă cât se poate de bine asupra firmei pe care o reprezintă. S-ar putea să nu fie decât un țepar pus pe făcut bani, de pe afacerea dumneavoastră...
Insolvența este, categoric, o instituție-cheie în orice economie capitalistă. Este șansa oricărei firme de a-și demonstra buna credință și onestitatea în fața partenerilor cărora le-a produs pierderi și a mediului de afaceri. Numai că în România, problema insolvențelor e strigătoare la cer! În 2012, insolvențele au atins vârful absolut, pier­derile creditorilor ajungând la circa 13% din PIB-ul României. 28.000 de firme au intrat în insolvență anul trecut, dublu față de anul de început al crizei și cu aproape 30% peste precedentul vârf (21.700 insol­vențe în 2010). Mai grav pentru creditori este faptul că, în România, nici 5% dintre cei care își declară insolvența nu ajung să evite falimentul, iar rata de recuperare a creditorilor este cea mai mică din Europa - doar 30%.
Vestea bună e că noul Cod al Insol­ven­ței, care va fi publicat luna viitoare, pe site-ul Ministerului Justiției, prevede ca mana­ge­rii găsiți responsabili pentru intrarea fir­melor în insolvență să fie obligați să aducă bani de acasă, pentru a acoperi o parte a datoriilor. De asemenea, administratorilor vinovați li se va putea ridica dreptul de a mai conduce o firmă pentru o perioadă de până la 10 ani. Proiectul de Cod, gândit de un grup de specialiști din case de avocatură, firme de insolvență, dar și din Guvern, ar putea deveni lege până la sfârșitul anului.