Marea soprană MARIANA NICOLESCO a fost numită Ambasador Onorific UNESCO

Silvia Kerim
"Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul"

Există români al căror prestigiu uriaș se im­pune pe întreaga planetă. Este cazul so­pra­nei Mariana Nicolesco. Numită de presa interna­țio­nală Ultima Divă, Primadonna Assoluta, Regina della Scala, Diva Divină, ea a strălucit cu personali­tatea ei scenică fără egal și cu vocea ei de o rară frumusețe și forță expresivă. A primit, cu mai mulți ani în urmă, Medalia de Aur UNESCO, pentru Merite Artistice, din mâinile Directorului General Federico Mayor, "în semn de recunoaștere a per­formanțelor sale pe scenele marilor teatre de operă ale lumii". Suc­ce­so­rul acestuia, Koïchiro Matsuura, i-a decernat Diplo­ma de Artist UNESCO pentru Pa­ce, "în semn de recunoaștere a an­gajamentului său în favoarea moș­tenirii mu­zi­cale, a creației ar­tistice, a dialo­gu­lui între culturi și a promovării idea­lurilor Organi­za­ției Națiu­ni­lor Unite pentru Edu­cație, Ști­in­ță și Cultură". Iar de curând, la Pa­ris, ea a de­venit Ambasador Ono­rific al Orga­ni­za­ției Națiu­ni­lor Unite pentru Edu­cație, Știință și Cul­tură, alături de un grup de alte per­sonalități, cu o influență hotă­râ­toare asupra tine­rei gene­rații.

- Draga noastră doamnă Ma­riana Nicolesco, titlul de Am­basador UNESCO e o distincție excep­țio­nală, care se adaugă ne­număratelor dvs. titluri...

- Așa cum am avut prilejul să spun de multe ori, toate aceste titluri, care mă onorează, desigur, repre­zintă pentru mine un arsenal important în bătăliile pe care le duc pentru obținerea mijloacelor necesare îndrumării tinerei ge­nerații de artiști lirici spre cul­mile artei. În cuvântarea pe care am ținut-o la Palatul UNESCO, am evocat credo-ul meu, rațiunea mea de a fi, ca artistă, felul în care înțeleg să servesc arta sacră a cântului și splendorile pe care ni le oferă infinitele posibilități de expresie ale vocii umane, instrumentul suprem al adevărului: da, acesta este cuvântul, căci arta ne revelează deo­potrivă adevărul și frumosul, comori inestimabile pe care suntem chemați să le prezervăm și să le glorificăm.
Nicio carte nu ne va învăța vreodată să cântăm. Transmiterea directă, de la maestru la elev, a legilor și a valorilor eterne ale acestei arte va fi întotdeauna garanția că acestea nu se vor pierde în vreun fel. Și ar fi tragic dacă s-ar pierde, căci vocea și cântul sunt totdeodată legătura noastră primordială cu Creatorul și vehiculul comuniunii noastre. Într-adevăr, nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul.
În numele acestui credo, am creat Festivalul și Con­cursul Internațional de Canto "Hariclea Dar­clée", la Brăila. Și nu e, desigur, o întâmplare, faptul că, din 1995 și până azi, au luat parte la aceste eve­ni­mente și la Cursu­ri­le de Măiestrie Ar­tis­tică, pe care le ofer gra­tuit, peste 2000 de tineri artiști, ve­niți din 47 de țări și din 5 continente, dintre care unii se afir­mă azi cu suc­ces pe scenele interna­țio­nale.

- Ce efect a avut "lecția" dvs., așa de sen­sibilă, despre virtu­țile emoționale și mo­rale ale cântului, despre care se vorbește, de obi­cei, în termeni strict pro­fesionali?

- Cuvintele mele au fost, într-adevăr, înde­lung aplaudate de par­ti­ci­panții la reuniune, ale căror sen­timente au fost rezumate astfel de Jean-Michel Jarre: "Cu emoție îi mul­țumim Marianei Nico­lesco, pentru tot ce re­prezintă în muzică și pen­tru a ne fi amintit tuturor sacralitatea vocii umane, primul nostru instrument de comunicare".

- Se apropie ediția 2013 a Cursurilor de Mă­iestrie Artistică "Master Classes", pe care le oferiți la Brăila...

- Vom căuta, cum facem întotdeauna, ca între 29 iulie și 4 august, să ne apropiem de valorile eterne ale Artei. Mă bucur că și acum, ca la fiecare ediție anterioară, s-au înscris zeci de tinere talente din mai multe țări și de pe mai multe continente.

- Stimată doam­nă Mariana Nico­les­co, am să fac o mică paranteză în dialogul nostru, pentru a vă adresa o întrebare... sentimentală, care sunt sigură că îi va interesa și pe cititorii noștri: cum funcțio­nează un cuplu for­mat din personalități de anvergura dvs. și a soțului dvs., criticul și istoricul de artă Radu Varia? Care este se­cretul acestei fe­ricite conviețuiri atât de îndelungate?

- Răspunsul e sim­plu și... scurt: preo­cupările noastre coin­cid ori sunt comple­men­tare. Prin Radu i-am cunoscut, de-a lungul timpului, pe mulți dintre marii pic­tori și sculptori euro­peni și americani, în­cepând chiar cu Sal­vador Dali. Pe de altă parte, Ra­du, care, în calitate de critic și is­toric de artă de renu­me internațional, a iubit dintot­deauna cântul, muzica de operă, muzica în general, are un instinct rar privind calitatea vocilor, a sune­tului, deși - culmea! - el nu cunoaște notele muzi­cale! Fapt e că marii interpreți împreună cu care am înregistrat discuri, i-au cerut să noteze pe partituri tot ce credea el că nu sună bine. Și să știți că întot­deauna a avut câștig de cauză! În rest, cred că și edu­cația, și formația noastră culturală ne apropie. Radu, fiu al generalului Mihai Varia, erou al celui de al Doilea Război Mondial - și al Ofeliei Varia, născută Verusi, a avut parte de o educație aleasă. E licențiat în Litere al Universității București, Doctor în Istoria Artei și Civilizației al Uni­versității din Paris, mem­bru de onoare al Acade­miei Regale a Scoției. Este autorul unui studiu fun­da­mental dedicat lui Brâncuși, care, în America atin­ge cota de 5.500 (cinci mii cincisute!) de dolari exemplarul. "Qui dit mieux?" Se poate mai bine? Și aș mai adăuga ceva: amân­doi avem mult umor, aspect esențial al vieții noastre co­mu­­ne. Iată o parte din secretul pe care ați dorit să-l aflați.

- După atâta ac­tivitate prodigioasă, după Master Classes, vor veni și zile de meritată vacanță, bănuiesc...

- Fără îndoială. Dar nu știu nici când, nici unde ne vom pe­trece această vacanță! Sigur e că și acele zile vor fi unele... ac­tive. Arta nu are va­canță!