Cei care nu fac rating

Ciprian Rus
Bacalaureatul 2013 va rămâne în is­torie drept "Bacalaureatul șpăgii".

O is­terie generalizată, malaxată de tele­viziunile de știri, tot mai preocupate de orice altceva decât de adevăratele pro­bleme care interesează România. Pre­mierul Victor Ponta a dat el însuși apă la moară acestei isterii, abandonând "buna guvernare" de care ni se tot vor­bește de mai bine de un an, pentru a trasa indicații de anchetă procurorilor puși pe urme­le absol­ven­ților de liceu duși la exa­men cu bani de "suc și să­rățele" pentru îm­bu­­narea comisiilor de eva­luare. Baca­laureatul 2013 readu­ce în prim-plan problemele grave din sis­temul de învățământ, în special, și din cel mai larg, social, din România. Căci, din­colo de note și de procentele de promo­vare, observăm acum, încă o dată, că sistemul livrează vieții reale a României de azi și de mâine tineri crescuți cu un veritabil cult al șpăgii, tineri al căror univers de va­lori e validat de cadre di­dac­tice pre­cum cele din cazul "Bolin­tineanu", care nu văd nimic rău în sutele de euro ascun­se în sutiene.
În toată isteria de mare rating a BAC-ului 2013, marele performer vine de la Cluj. Mihai Moceanu, un copil cu sin­drom Down, provenit dintr-o familie monoparentală, a luat examenul cu me­dia 7, în vreme ce 45% dintre copiii fără probleme speciale care s-au înscris nu au reușit să treacă testul. Povestea de succes a acestui copil, de o ambiție ieșită din comun, e tot o poveste despre abera­țiile sistemului educațional. Un sistem în care eforturile unui copil cu sindrom Down de a se realiza în viață sunt tratate adesea cu suficiență, cu indiferență și cu refuz. Necazurile unui astfel de băiat în calea devenirii sale nu vor fi niciodată subiect de dezbatere serioasă. E un caz "izolat", de rubrica "Diverse", la final de Jurnal, și nu o temă de isterie națională, precum acela al unui întreg liceu care se abo­nează cu o notă bună la BAC, pe siste­mul "aten­țiilor".
Cazuri la fel de izolate precum cel al lui Mihai sunt și cele ale loturilor olim­pice ale României, la olimpiadele inter­na­ționale de Fizică și Informatică. Lotul de la Fizică a obținut, recent, cinci me­dalii - două de aur și trei de argint, rezul­tat ce a plasat România pe primul loc în Europa și pe locul 5 în lume (me­daliile de aur au fost obținute de Cristian Frun­ză, clasa a X-a, și de Cristian An­dronic, clasa a XI-a, iar toți cei cinci me­da­liați sunt elevi ai Liceului Inter­național de In­formatică din Bucu­rești). La rândul lor, elevii români din lotul olimpic de In­for­matică au obținut două medalii de aur, o me­dalie de argint și una de bronz la Olim­piada Interna­țională de Informatică (me­daliile de aur au fost obținute de bis­tri­țeanul Rareș Darius Buhai, clasa a X-a la Colegiul Național "Liviu Re­brea­nu", și Vlad Alexandru Gavrilă, clasa a XII-a la Liceul Internațional de Infor­matică din București). La fel ca și Mihai Moceanu, băiatul harnic și onest care a luat 7 pe munca lui, nici acești băieți nu vor avea nevoie de șpăgi și pile ca să răzbească în viață. Prin urmare, despre ge­ul acesta de oameni nu se va auzi decât foar­te rar la te­le­vizor. Pur și simplu, mun­ca, ones­tita­tea și talentul nu fac rating în România de azi.