Psiholog NORICA FISCHER-POPA - "Niciodată să nu vorbiți direct despre despărțire"

Redactia
- E bine să ne amestecăm, ca rude sau prieteni, într-o relație de cuplu pe cale să eșueze? Da, răspund psihologii. Dar trebuie să știm cum s-o facem -

- De ce rămân împreună doi oameni, care, de fapt, ar face mai bine să se despartă?

- Există numeroase motive, pe care noi nu le putem vedea din exterior. Suferința celor doi n-a atins încă pragul maxim, chiar dacă nouă așa ni se pare. Avantajul de a rămâne împre­u­nă este mai mare decât acela de a se se­para. Sau își doresc să trăiască altfel de­cât părinții lor, care, eventual, au di­vor­țat. Și invers: rămân alături, în pofida unor probleme imense, deoarece asta le-a fost dat să vadă în copilărie, în pro­pria familie, iar ei urmează acest exemplu. Mode­lele de comportament preluate de la părinți și repetate in­conștient ne împiedică, adesea, să pornim pe o cale nouă. Se adaugă, fără îndoială, și temerile. Cum vor suporta copiii separarea părinților? Voi rezista eu, oare, să trăiesc singur(ă)? Și o atitudine pe care o întâlnesc frecvent la femeile și bărbații trecuți de 35 de ani: și unii, și alții se tem că nu vor mai găsi pe nimeni alături de care să poată fi fericiți. Aproape toți oamenii din ziua de azi visează să trăiască după modelul romantic: o iubire ca în povești, unică, și, pentru că au eșuat în așteptările lor, le vine greu să-și imagineze că viața le va mai oferi ceva asemănător. Au nevoie de timp ca să înțeleagă că despărțirea poate însemna și eliberare.

- Există și cupluri separate în fapt, care totuși continuă să trăiască împreună, fie pentru a salva apa­rențele, fie - în cazul femeilor, mai ales - pentru a nu trebui să renunțe la beneficiile materiale. Poate func­ționa o astfel de conviețuire?

- Dusă pe termen lung, aceasta este o viață ne­să­nătoasă, care sporește ris­cul de apariție a depresiei sau a unor afecțiuni psihosomatice. Deoarece nu este o for­mă de existență liber aleasă, ci una suportată ca o po­vară, chiar da­că, poate, persoanele în cauză încearcă să se convingă singure de contrariu. În asemenea si­tuații, se manifestă, de exemplu, dureri de cap și tul­bu­rări ale impulsului alimentar, îndeosebi de tipul buli­miei, insomnii și melancolii. Iar o posibilă evoluție depresivă creează suferinzilor dificultăți și mai mari la despărțire: le lipsesc inițiativa, curajul și încrederea în sine. Căs­nicia nu trebuie transformată într-un spital în care soții trebuie reabilitați medical. Dar multora le vine greu s-o ia de la început.

- Ca terț - frate, soră, prieten, apropiat, am voie să mă amestec într-o relație care eșuează?

- Da, însă depinde cum o faceți. Spunând direct: "Trebuie să te desparți", îl veți determina pe celălalt să reacționeze automat, împingându-l să se situeze pe o poziție opusă, aceea de a rămâne în cuplu. De ase­me­nea, privind din afară, este nu numai dificil, dar poate fi și insolent să apreciezi care este momentul oportun pentru o despărțire.

- Prin urmare, cum ar trebui să-mi formulez opinia?

- În primul rând, nu dați sfaturi, atunci când nu vi se cer. Ați putea să întrebați mai întâi: "Vrei să stăm de vorbă, simți nevoia?". Noi facem prea rar acest lucru. De obicei, abordăm subiectul în mod direct, ne simțim implicați, e limpede că avem o dorință egoistă de a-l discuta. Căci, oricine are o relație a trăit el însuși, când­va, dilemele unei despărțiri, dar, de fapt, refuză să re­cu­noască și profită de problemele celuilalt, pentru a-și prelucra propriile temeri și frustrări.

- Și în al doilea rând?

- În al doilea rând, n-ar trebui să menționați des­părțirea ca pe o soluție obligatorie și inevitabilă, ci mai curând să puneți întrebări, introduse prudent cu "Pre­su­punând că...". Astfel îi lăsați celuilalt o anumită libertate de mișcare, arătându-i că vă gândiți împreună cu el și la alte posibilități și, în același timp, îl ajutați să-și facă o imagine despre viitorul său. Iată câteva exemple de întrebări: "Presupunând că te-ai despărțit, cum ar fi viața ta mai departe? Cunoști persoane care s-au despărțit? Ce observi pozitiv la ele? De ce ți-ar fi frică?". Sau: "Presupunând că ai rămâne în această re­­lație, cum ar arăta viața ta peste cinci ani?". Per­sonal, vă puteți pregăti pentru această discuție, reflec­tând în modul următor: "Cum m-aș simți eu, într-o si­tuație similară? Cum m-ar putea încuraja un prieten să vorbesc despre problemele mele?".

- Prietenii cei mai apropiați sunt și cei mai buni interlocutori în situații de acest gen?

- Nu întotdeauna. Deoarece, fiind prea aproape de conflict, riscă să se identifice cu cei pe care vor să îi sfătuiască, prin urmare, să-și piardă imparțialitatea. De alt­fel, dacă două prietene sau doi prieteni discută o pe­rioadă îndelungată numai despre despărțire, ezitări și dubii, aceasta le va afecta, în final, prietenia.

- Este tăcerea o soluție mai bună, pentru a nu pune prietenia sub semnul întrebării?

- Într-o prietenie adevărată tăcerea poate fi o tră­dare. Uneori, când sunt date echilibrat, sfaturile sunt de un folos uriaș. Pe de altă parte, cei care tac o fac și fi­indcă se tem că o astfel de discuție îi va obliga să se confrunte și cu insatisfacțiile din pro­pria lor relație. Că se va trage perdeaua și în viața lor, dezvăluind lucruri pe care le țin ascunse, pă­călindu-se astfel că totul este ok.

- I-am spus unei pri­etene că ar trebui să se des­par­tă de bărbatul ei, însă până la urmă cei doi au ră­mas împreună. Cum ne va influența acest lucru pri­etenia?

- Ar trebui să vorbiți deschis cu ei, să le spuneți: "Am crezut, într-adevăr, că relația voastră nu mai are șanse, acum voi ați hotărât altfel, deci eu m-am înșelat. Sau poate că voi v-ați înșelat - vom vedea ce se în­tâmplă mai departe".

- În felul acesta, sugerez că mă îndoiesc de reușita lor...

- În felul acesta, vă exprimați sincer punctul de ve­dere. Iar îndoielile dvs. sunt justificate. Există oa­meni care au nevoie să parcurgă mai multe etape, înainte de a se despărți. Sunt unii care își iau foarte în serios re­lația și se străduiesc s-o construiască pas de pas, ca pe un scenariu de film, o relație în care ambiția e mai mare decât iubirea și nu pot renunța, cu una, cu două, la ea, sau alții care sunt prinși într-o spirală a depen­den­ței, ceea ce înseamnă că au mari probleme să-și redo­bân­dească libertatea. Numeroase femei se învinovățesc pe sine pentru eșecul căsniciei lor. De aceea, oamenii respectivi trec printr-o serie de ezitări, înainte de a reuși să facă efectiv pasul.

- Bărbații reacționează altfel decât femeile în legătură cu tensiunile din cuplurile dificile?

- Putem lua ca exemplu cazul unei femei umilite de soțul ei, în timpul unei cine, cu prietenii, la un res­taurant. Unul dintre bărbații aflați de față ar fi inter­venit: "Hei, cum vorbești cu soția ta?". Pe el nu îl pre­o­cupă conflictul existent în acea relație, ci simp­tomul pe care îl percepe nemijlocit: frazele ofensatoare. Din experiența mea, am observat că bărbații sunt mai puțin înclinați să reflecteze la contextul unei relații. Ei reac­ționează mai degrabă punctual.