Retrocedările ilegale anulează Marea Unire din 1918!

Ion Longin Popescu
În timp ce urmăream emisiunea "Jocuri de putere" de marți, 16 iulie, pe canalul Realitatea TV, mi-am spus, printre suspine de revoltă: da, asta este adevărata televiziune!

Rea­lizatorul, Rareș Bogdan, s-a întrecut pe sine, dând multe cla­se concurenței. Nu cunosc rezultatele privind audiența, dar sunt sigur că povestea retrocedărilor ilegale din Transil­vania, tema dezbaterii, a uluit și a revoltat multă lume. Mai ales că tânărul moderator s-a implicat emoțional, ca arde­lean, și a organizat foarte bine etapele emisiunii. I-a avut ca invitați în studio pe doi profesioniști de marcă: economistul elvețian de origine română Radu Golban și jurnalistul Cornel Nisto­rescu, alt ardelean pătimaș și patriot. Printr-o in­tervenție telefonică admirabilă, profesorul avocat din Târ­gu Mureș, Ioan Sabău Pop, a îmbogățit emisiunea cu infor­mații cutre­mu­rătoare, iar transmisiunea în direct de la Na­dăș, discuțiile cu țăranii și cu avocatul lor au completat un tablou de coșmar al Transilvaniei abandonate de guralivii ei politicieni de la București. S-a vorbit pe toate vocile de "politica abuzivă" prin care sunt restituite sute de proprietăți în Transilvania, de care beneficiază, în special, Forumul Democrat al Ger­ma­nilor din România, Biserica Catolică, Biserica Evan­ghe­lică și maghiarii din Transilvania, și care generează cheltuieli "colosale" pentru buget pentru că, astfel, statul devine chiriaș în școli, spitale și universități. Restituirile de miliarde de euro către Forumul german au stârnit vii comentarii. După cum se știe, de îndată ce România a ieșit din al doilea război mon­dial, a semnat un tratat internațional încheiat cu Aliații (Uni­unea Sovietică, Marea Britanie, Franța și Națiunile Unite), prin care s-a obligat să interzică toate organizațiile fasciste și, totodată, să le confiște averile. Or, Forumul German de astăzi nu este îndreptățit să pretindă că este continuatorul unei organizații (Gru­pul Etnic German) desființate de comuni­tatea mon­dială. Dacă, totuși, o face, atunci "ar trebui să ceară despă­gubiri Germaniei, nu României", a precizat eco­nomistul Golban. În emisiune a fost pus la punct și premierul Ponta, după gafa lui de la Berlin, potrivit căreia va iniția o lege de restituire a proprietăților minorităților și cultelor confiscate abuziv de comuniști. Radu Golban a explicat cât se poate de clar: proprietățile Grupului Etnic German nu au fost confiscate de comuniști! Ei nici nu erau la putere în 1944! Au fost confiscate, prin decret al Regelui Mihai, ca prim pas al României de a se alătura Națiunilor Unite, potrivit convenției de armistițiu.
Mult mai dramatică a fost situația din satul Nadăș, Arad, unde judecători corupți sau ignoranți au retrocedat așa-zișilor urmași ai unui grof maghiar întregul sat, cu case, gră­dini și cimitir! Acest tip de restituire criminală a pus oamenii pe drumuri și este strigător la cer că nadășenii, alături de alte zeci de mii de țărani ardeleni rămași fără pământ din cauza restituirilor ilegale către urmașii grofilor și către bisericile maghiare, nu sunt ascultați de autoritățile statului. Este vorba, de fapt, de proprietăți rezultate din reforma agrară înfăptuită în 1921 de Regele Ferdinand, care au fost despă­gu­bite de stat cu sute de milioane de coroane de aur ungare. Cu alte cuvinte, "niște presupuși urmași sau niște sam­sari care, prin acte false, au reușit să exercite presiuni asupra justiției, au ajuns să pună mâna pe sate întregi, spitale, școli, universități", a observat același Radu Golban. Emisiunea dedicată marilor gafe ale justiției române va continua. Rareș Bogdan este hotărât să se bată până va trezi întreaga Ro­mânie, ca să-și dea seama cât de aberantă este Legea țără­nis­tului Lupu, care ia, pe baza unor acte false, pământul și pă­durile românilor și îi împroprietărește pe străinii trăitori la Viena sau la Budapesta. Practic, prin retro­cedările inima­ginabile în alte țări din Europa, este anulată însăși Marea Unire de la 1 Decembrie 1918!