JULIAN MARLEY - "Fără muzică, viața ar fi foarte plictisitoare"

Dana Ene
Pe urmele tatălui

Pe 18 august, la Arenele Romane din Bucu­rești, în cadrul celei de-a treia ediții a "Reggae Nights", îl puteți asculta în premieră pe Julian Marley, fiul regretatului Bob Marley. Iar dacă muzica tatălui a marcat generații întregi, Julian nu se dezice și ne arată că există o speranță de continuitate, fiind o în­trupare a zicalei "Așchia nu sare departe de trunchi". Are 38 de ani și este acum un respectat muzician de roots-reggae, cântăreț și compozitor, producător și filantrop. Până în prezent, a lansat trei albume reggae proprii, a fost nominalizat la un premiu Grammy și a câștigat în 2010, premiul "Albumul Anului", pentru ultimul lui disc, intitulat "Awake", la Concursul Inter­național al Muzicii Reggae din New York (IRAWMA).

"Cred că spiritul tatei trăiește în toți copiii lui"

Julian Ricardo Marley "Ju Ju" (cum îl alintă fami­lia și apropiații) este cel de-al nouălea copil recunoscut al lui Bob Marley. El s-a născut pe 4 iulie 1975, în urma unei relații extraconjugale a marelui artist cu o insu­lară din Barbados, Lucy Pounder. Julian este sin­gurul fiu al artistului jamaican născut și crescut la Lon­dra. Cu toate acestea, în fiecare vacanță de vară și de Crăciun, i-a vizitat pe frații și surorile lui vitrege din Jamaica. A crescut într-un mediu cu adevărat muzi­cal, așa că a deprins de mic tainele instrumentelor și a învățat să cânte singur la bas, tobe, chitară și clape. Avea doar 5 ani când și-a înregistrat primul demo, în studioul familiei Marley din Kingston, Jamaica. "Mu­zica a apărut în viața mea încă de la o vârstă fragedă. M-a înconjurat tot timpul. A fost normal s-o primesc în inima mea și s-o urmez. O iubesc și cred că fără ea viața ar fi foarte plictisitoare. E unul din marile daruri ale lui Dumnezeu. Muzica te ajută să treci peste orice. Când ești lovit de soartă, muzica te poate ridica", afirma el într-un interviu.
Și cum să nu fii vrăjit de muzică, atunci când te-ai născut în umbra unui mare geniu, ca Bob Marley?! Chiar dacă avea numai 6 ani când tatăl lui a murit, la timpuria vârstă de 36 de ani, Ju Ju nu l-a uitat nicio­dată. Și astăzi își amintește cu emoție de puținele mo­mente prețioase petrecute împreună: "Cea mai vie amin­tire pe care o am legată de tata este aceea dina­intea unui concert. Un concert pe care l-a susținut la Lon­dra, în 1980, la «Crystal Palace». Pe stadion era o atmosferă de-a dreptul electrizantă și mii de oameni abia așteptau să-l asculte cântând. Am fost extrem de emoționat să intru în spatele scenei ca să-l văd. A fost o întrevedere foarte scurtă, dar m-am simțit cu adevă­rat privilegiat că mi-a acordat mie din puținul lui timp liber, în loc să bage în seamă lumea, care pur și simplu stătea la coadă ca să-l cunoască".
Moartea tatălui nu l-a despărțit de frații lui vitregi, pe care mama i-a dat voie să-i viziteze în continuare, în mod regulat. Ei au fost primii care l-au susținut și încurajat în urmarea unei cariere muzicale. "Cred că spiritul tatei trăiește în toții copiii lui. Avem toți muzica în sânge", spunea el. Și într-adevăr, toți copiii lui Marley au încercat, măcar la un moment dat, o carieră muzicală sau măcar una tangențială acesteia.
În Jamaica, în multele lui vacanțe, Julian a furat meserie de la niște veterani ai muzicii reggae ca: Aston "Family Man" Barrett, Carlton Barrett, Earl "Wire" Lindo, Tyrone Downie și Earl "Chinna" Smith, care i-au devenit aproape o nouă familie. Aston, Carlton Barrett, "Wire" și Tyrone erau încă membri ai trupei The Wailers, fondată în 1963 chiar de Bob Marley, și alături de care au cântat, până în 1974. Ei l-au luat pe micul Julian sub aripa lor protectoare și i-au cultivat talentul înnăscut
Când legendarul Carlton Barrett, toboșar al trupei Wailers, a fost ucis, în 1987, Julian a compus două piese în memoria lui. Ba mai mult, a luat muzica și mai în serios, formând împreună cu niște prieteni o trupă roots-reggae, ce se numea Uprising. La numai 12 ani, cu Uprising a cântat în deschiderea tru­pei fratelui său, Ziggy Marley, dar și în deschiderea trupei The Wailers.
În 1992, s-a mutat în Jamaica, la frații lui, și au format trupa Ghetto Youths Crew. Împreună cu Stephen, Damian și Kymani Marley, au um­blat în lung și-n lat prin Statele Unite, unde au susținut concerte, timp de 3 ani consecutiv. "Aveam 17 ani și am hotărât că nu există pentru mine o altă cale decât cea a muzicii. Știam că în Jamaica este mult mai ușor să-mi urmez visul. Acolo, muzica e la ea acasă, te înconjoară, pur și simplu, e în răsăritul soarelui, în plajele însorite, în atmo­sfera de vis. Este, după părerea mea, locul ideal pentru a crea muzică reggae", afirma el.

"Încerc să fiu unic"

Trei ani mai târziu, Julian a lansat albu­mul său de debut, "Lion in the Morning", care l-a adus în atenția publicului, ca artist de sine stătător. A­cest disc însuma efortu­rile lui creative de până atunci și reflecta modul matu­r și sofisticat pe care îl atinsese în muzică, atât ca instrumentist, dar și în cali­tate de cântăreț și compozitor. Albumul a fost înre­gistrat la studioul Marley Music din Kingston, Ja­maica. Succesul a fost răsunător. Au urmat apariții la festivaluri prestigioase de gen, printre care Ja­maica Sumfest, sau Sunsplash, un concert alături de fratele lui, Damian la Lolla­palooza, dar și spec­tacole pe cont propriu, în Japonia, Brazilia și Mexic.
"Tata a fost unic. Așa încerc și eu să fiu, unic, și să creez genul acela de muzică ce poate fi gus­tată cu plăcere și acum, și peste 10 ani, și peste 50 de ani... Ascult încă melodiile tatei din anii '60 -'70 și descopăr mereu ceva nou în ele, sunete noi sau mesaje noi. Îi mai ascult și pe Nat King Cole și Stevie Wonder. Muzica lor nu moa­re. Oriunde te duci prin lume, poți să le auzi și azi melodiile, la terase, la radio etc. Genul ăla de muzică vreau să-l fac și eu, muzică cu sevă, cu rădăcini care vor prinde la public și peste 30 de ani, și în care oamenii se vor regăsi".
Anul 2009 i-a adus lui Julian o nominalizare la Premiile Grammy. Albumul "Awake", produs împre­ună cu frații lui, Stephen și Damian, cel mai recent album al artistului, este inspirat din viața și spi­ritualitatea lui, și conține influențe muzicale va­riate. La fel ca frații săi, Julian combină R&B, hip hop, dancehall, cu ritmu­rile roots și reggae, pe care tatăl său le-a facut faimoase în lumea întreagă.
Julian Marley este și el un adept al mișcării rasta­fariene, din care a făcut parte și regretatul lui tată, până aproape de moarte. Rastafari este o sectă spiritual creștină, ce a luat naștere în Jamaica anilor '30. Mem­brii ei (aproximativ 100 de mii în Jamaica) îl consideră pe împăratul etiopian Haile Selassie I (1892-1975) drept reîn­car­narea lui Hristos pe Pământ. Selassie I, îm­pă­ratul ortodox al Etiopiei, a fost un personaj mar­cant în istoria propriei țări, dar și a Africii. Fap­tul că îm­păratul etio­pian își putea urmări descen­dența, con­form tradiției, până la regele Solomon și regina din She­ba i-a con­vins pe adepții mișcării Rasta­fari că nu poate fi altul decât Iisus reîncar­nat. Împăratul nu s-a de­clarat niciodată de acord cu viziunea rastafariană, dar nici nu a contrazis-o. "Cine sunt eu să le contrazic cre­dința?", ar fi declarat Selassie, în 1966, când a fost întrebat ce părere are de mișcarea din insula jamaicană. El l-a trimis însă pe arhiepiscopul ortodox Abuna Yesehaq în Jamaica, ca reprezentant al său, ca să-i în­creș­tineze pe doritori, în numele lui Iisus. Înainte de-a muri, Bob Marley a fost botezat și trecut la ortodo­xism, de către Abuna Yesehaq, pe 4 noiembrie 1980.
(Pentru concertul lui Julian Marley de la Arenele Romane din București prețul unui bilet este de 45 lei. Biletele pot fi procurate online de pe www.myticket.ro, www.bilete.ro și www.biletoo.ro.)