Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Rețetă salutară pentru toxiinfecție alimentară

Toxiinfecțiile alimentare se manifestă prin febră până la 40° și multe scaune (5-15 pe zi). Sunt urgențe me­dicale care dacă nu sunt tratate imediat pot duce la deces. De aceea se cheamă salvarea și ești internat în spital, unde se fac perfuzii. Eu m-am tratat pe mine și încă 4 persoane acasă, cu un tratament simplu și am rezolvat problema în 2 zile (ieftin). Iată rețeta: 2 tablete de NoSpa și 2 capsule de Ercefuryl se iau deodată, cu ceai de mușețel sau mentă. Ercefurylul este un anti­bio­tic care combate uimitor infecția digestivă, iar NoSpa combate spasmele digestive. După numai o oră, febra începe să scadă și, în 6 ore, scade complet. În acest timp, pot să mai apară scaune, dar puține. Timp de 6 ore, nu se mănâncă nimic. Se bea ceai de mușețel (fără reținere). La 6 ore de la începutul tratamentului, se iau alte 2 tablete de NoSpa și alte 2 capsule de Er­ce­furyl. După 6 ore dispar și scau­nele. În acest timp, se poate mânca pâine albă prăjită, cu piept de pui fiert în apă și cu orez fiert, până ajunge mucilagiu. Această alimentație induce floră de putre­facție, care combate fermentația. Pentru întreți­nere, se poate lua și în a doua zi 1 Er­cefuryl și 1 NoSpa la 6 ore. La nevoie, chiar câteva zile. Și în a doua zi se mă­nâncă tot carne fiartă slabă, cu ceai de mușețel sau mentă, orez fiert, pâine albă prăjită. Dacă du­pă 2 zile nu mai aveți scaune, se întrerupe tratamentul. Este bine ca în continuare să se țină un regim care exclude cruditățile, laptele, grăsi­mile, prăjelile, dulciurile con­centrate, excitantele (1 săptă­mâ­nă). Am ajuns la această rețetă, combinând sfaturile a doi medici. Unul mi-a recomandat Erce­furyl, iar celă­lalt NoSpa. N-a fost salutar niciunul, dar combinate, re­zolvați pro­ble­ma ieftin și evitați internarea în spi­tal. În 1-2 zile sunteți recuperat acasă.
FLORICA ANGHELESCU - Calea Moșilor 205, bl. 11B, ap. 18, sector 2, București

Ajutoare pentru diabetici

* Salvia. Se bea în fiecare zi câte o cană de decoct de salvie.
* Schinduful. Se beau zilnic 2-3 căni de infuzie. Tratamentul durea­ză un an.
Prepararea infuziei: se macină o lingură cu semințe prin râșniță, iar pulberea obținută se pune la infuzat într-o cană cu apă fierbinte, 10 minute. Se strecoară și se con­sumă cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă.
* Extractul de dud Zuccarin (disponibil în far­macii) echili­brea­ză glicemia.
* Scorțișoara. În diabet, scorțișoara contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Se bea în fiecare dimineață o cană cu ceai, în care s-a presărat și un vârf de cuțit de scorțișoară.
* Anghinarea. Cura cu ceai de anghinare ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Tratamentul nu e bine să dureze mai mult de 30 de zile, deoarece poate duce la apariția unor colici hepatobiliare.
* Ceapa. În diabet, se ia tinctură de ceapă, 10-15 picături pe zi.
* Cicoarea. Reglează nivelul de glicemie. Se bea câte o ceașcă cu decoct înainte de masă. Rădăcina de cicoare se fierbe cam 15 minue, se bea înainte de masă.
* Aloe. Ajută la reglarea funcției glandei pancrea­tice.
* Frunzele de afin. Se prepară un ceai care are pro­prietatea de a scădea zahărul din sân­ge, datorită mir­tilinei, numită și "insulină vegetală". Pentru a mări eficacitatea ceaiului, frunzele de afin se pot asocia cu păstăi de fasole uscate și frunze de dud. Se bea câte o ceașcă înaintea fiecărei mese principale.
* Soia ameliorează diabetul. Preparatul se obține din 250 g boabe de soia la un litru și un sfert de apă. Se pune la înmuiat, se lasă 48 de ore, apoi se scurge (fără a se arunca lichidul). Se dau boabele de 2 ori prin mașina de tocat carne și se trec o dată prin sită. Se amestecă piu­reul cu apa și va rezulta astfel lap­tele de soia. Se ia timp de 10 zile, sea­ra, înainte de culcare, cu înghițituri mici.
* Ajutați regimul și cu un ceai cu efect hipoglicemiant: infuzia de obli­geană. Se prepară dintr-o lingură de rizom uscat și mărunțit, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 15 minute, apoi se stre­coară. Se iau 4-5 linguri pe zi. Ceaiul se bea cu regularitate, zilnic. Dacă-l beți zilnic, vă puteți "răsfăța", apoi, cu o cio­colată pentru diabetici sau ceva fructe.
Alimente cu proprietăți hipoglice­miante:
* fasole verde, pătlăgele vinete și roșii, spanac, urzică, salată, năsturel, varză
* lămâi, mere, afine, coacăze negre (se consumă cu restricție)
* decoct de ovăz (0,5-1 l zilnic)
* ceapă, usturoi.
Alimente permise fără restricție:
* brânză de vaci, ouă (nu mai mult de 5 ouă pe săptămână), grăsimi vege­tale, unt, lapte, iaurt neîndulcit, lapte bătut, polen, pește slab, carne.
* baza alimentației o constituie salatele și mâncă­rurile din legume ca: andive, ardei, castraveți, cono­pidă, dovleac copt, dovlecel, fasole verde, spanac, lo­bo­dă, mămăligă, roșii, vinete, sparanghel, varză albă, cea­pă, țelină, usturoi, păpădie, cicoare, urzică.

Rețetă utilă în alimentația diabeticilor

Pui în stil oriental
Ingrediente (pentru 4 porții; glucide/porție: 12 g): busuioc și mentă proaspete, 3 fire de ceapă verde, 2 căței de usturoi, 2 linguri ulei de măsline, o linguriță de ghimbir ras, o vânătă mică (tăiată cubulețe), 2 ardei grași - tăiați julien, 500 g piept de pui - tăiat fâșii, 2 linguri sos de soia, o linguriță de pudră de ginseng, sare, piper alb, după gust.
Mod de preparare: Busuiocul, menta, ceapa verde tocată grosier, usturoiul și ghimbirul se pun în blender și se mixează până la omogenizare. Separat, se călesc vânăta și ardeii, se adaugă fâșiile de piept de pui, sosul de soia și cockteiul de plante aromatice. În final, se pune pudră de ginseng, sare și piper. Preparatul se ser­vește cald.
(Ginsengul conține o substanță antidiabetică, de­nu­mită ginsecozid, care pe de-o parte, stimulează produc­ția pancreatică de insulină, iar pe de altă parte, "dimi­nuează glicogeneza hepatică".)
Dr. CORINA BĂRBUȚĂ - Huși, jud. Vaslui

Infecții peniale

Acum 45 de ani, pe penis mi-au apărut vegetații albicioase. M-am operat la un spital din Iași. S-a răzuit ve­getația, care și-a făcut din nou apariția, necesitând o altă intervenție chirurgicală. Un farmacist din Moi­nești, județul Bacău, mi-a recomandat să tamponez ve­getația cu acid acetic glacial. Am pus vată în vârful unui băț de chibrit și am tamponat locurile cu vegetație. În câteva săptămâni, am scăpat de această problemă. Cu deosebită considerație,
FLORIAN TRIFU - Buzău