Răspuns pentru MELANIA - Arad, F.AS nr.1078 - "Sufăr de diaree cronică și am slăbit foarte mult"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Analizând simptomele descrise de dvs., se poate bănui că diareea și pierderea ponderală importantă au drept cauză incapacitatea pancreasului de a secreta enzimele necesare pentru o digestie adecvată și pentru absorbția grăsimilor din dietă. Această stare se numește "insuficiență pancrea­tică exocrină" și se datorează, cel mai pro­babil, unei pancreatite cronice, insta­late în decursul unei perioade mai mari de timp. În comparație cu durerea per­sis­tentă din pancreatita acută, durerea din pancreatita cronică poate varia între: con­stantă, ocazională, intermitentă sau absentă, așa cum se întâmplă în cazul dvs. Insuficiența pancreatică instalată poate determina, așa cum ați observat, scăderea ponderală și emisia unor fecale abun­dente, moi și palide (scaun decolorat), urât miro­sitoare și amestecate cu grăsimi (steatoree) și alimente nedigerate. Devine clar că absența enzimelor pancrea­tice (fermenți), precum amilaza, lipaza sau tripsina face ca alimentele ingerate să nu mai poată fi mistuite corespunzător, astfel că amidonul, grăsimile și proteinele se elimină aproape întregi prin mate­riile fecale, iar organismul nu mai poate asimila nutrienții necesari (malabsorbție). Ca urma­re, organismul slăbește mult și continuu, țesutul adipos și musculatura se "topesc", apar frecvent manifestări traduse prin transpirații reci, tremu­rături, paloare, insomnie, aspecte care, laolaltă cu lipsa poftei de mâncare și diareea (problema dvs. principală), determină scăderea capacității fizice și intelectuale, instalarea asteniei și a iras­cibilității.
În altă ordine de idei, trebuie spus că pan­creatita cronică survine ca urmare a repetatelor accese de pancreatită acută, după boli ale ficatului (ciroză), ale vezicii biliare (calculi, colecistită), ale căilor biliare (angiocolită), după ulcerul duodenal sau după diferite infecții microbiene și virale. Aceste aspecte patologice determinante, pre­cizate sau nu, sunt importante, deoa­rece tratamentul pancreatitei cronice depinde, în bună masură, de re­zolvarea sau ținerea sub control a acestor afecțiuni. Așa stând lucrurile, este ușor de înțeles că, pentru a combate eficient diareea cronică pe care o acuzați, tre­buie, mai întâi, rezolvată problema insufi­cienței pan­crea­tice (pancreatita), o stare patologică abordată, de obicei, pe două coordonate principale: durerea și malabsorbția. Însă, pentru că în cazul dvs. durerea este absentă, tratamentul trebuie să vizeze, preponderent, sindromul de malabsorbție.
Acest protocol terapeutic presupune administrarea de preparate enzimatice pancreatice (ex. Mezym, Zy­mogen), care se utilizează pentru a înlocui fermenții ce nu sunt secretați în duoden de către pancreas. Bi­neînțeles, terapia enzimatică trebuie obligatoriu aso­ciată cu o dietă din care vor lipsi alimentele cu conținut ridicat de grăsimi.
Din punct de vedere naturist, ameliorarea defici­tu­lui de enzime se poate realiza prin consumul constant de fructe și legume crude și, în special, al acelora care sunt cunoscute pentru conținutul lor de enzime pan­creatice, cum sunt Ananasul sau Papaya. Aveți la dispoziție și alternativa administrării de suplimente naturiste care conțin enzime pancreatice și digestive, cum ar fi capsulele cu extract de Papaya și Ananas sau produsul Cosm Enzime, promovat de Fares.
În privința diareei, puteți folosi, în măsura în care medicamentele antidiareice consacrate nu vă ajută (Saprosan, Furazolidon etc.), produse naturiste, cum ar fi extractul din mlădițe de Afin, Biozheolyth, extractul de Mentă, acidul glutamic (L-glutamine), Trifyla (tablete), pulbere de Răchitan (3-4 lingurițe pe zi) sau uleiurile volatile de Mușețel și Salvie, care dețin proprietăți astringente, antiseptice și antidiareice puternice. Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Mă îngrijorează mulțimea de alunițe care-mi apar pe corp"
(Răspuns pentru MIRELA - din Arad, F. AS 1038)


Stimată doamnă,
Alunița este un nume popular pentru nevi. Nevii sunt aglomerări de celule cutanate, anormale, dar nu și ma­ligne. Ele pot fi congenitale (de la naștere) sau dobân­dite (după naștere). Sunt mai des întâlnite la oamenii cu ten mai deschis la culoare, indiferent de rasă. Însă sunt mai frecvent întâlnite la rasa albă decât la cea neagră. Nevii dobândiți apar cel mai des în deceniile 2 și 3 ale vieții. Ele pot apărea pe tot corpul. Se pare că folosirea fotoprotecției ar diminua frecvența apariției nevilor la copiii mici.
Ceea ce descrieți dumneavoastră, însă, par să fie papiloame. Aceste le­ziuni au, adesea, culoarea pielii, sunt pe­dunculate (au un gât), sunt asimpto­matice, apărând în zonele unde se plia­ză pielea (gât, axilă, zona inghi­nală). Nu au o cauză cunoscută, deși sunt întâlnite frecvent la oamenii suprapon­derali. Una dintre complicațiile frecvent întâlnite este traumatizarea lor (prin lănțișoarele purtate drept po­doa­bă pe gât, de pildă), ceea ce poate provoca durere, sân­gerare sau infecție. Mai pot fi strangulate (sucin­du-se pe propriul gât). Ele sunt benigne.
Primul pas în tratament și prevenție este slăbirea.
Puteți încerca și unele medicamente homeopate, Nitric acidum, Silicea, Thuja. Papiloamele trebuie deosebite de veruci (negi), care au o suprafață aspră, în timp ce ele sunt netede. În afară de cele descrise, există și keratoze actinice (mai puțin probabil să fie cazul dumneavoastră), care sunt leziuni de regulă ma­ro­nii, cu margini neregulate, plate (apărând ca niște pete ușor reliefate), în zonele expuse soarelui - cap, brațe, mâini, gambe, precum și pe piept și spate, în zona supe­rioară. Sunt considerate leziuni premaligne și trebuie urmărite cu mare grijă de către un specialist. Consider că este bine, având în vedere deschiderea subiectului "alunițe" și declanșarea sezonului actual al vacanței de vară, să spun câte­va lucruri despre aces­tea.
Transformarea nevilor este mereu o sursă de mare în­grijo­rare pentru dermatologi, deoa­rece melanomul malign este o formă de cancer cutanat foarte gravă și tot mai des în­tâlnită. Nevii (alunițele) tre­buie văzuți de un medic, dacă se schimbă aspec­tul (simptome, culoare, mă­rime, topografie), iar cei cu nevi multipli să fie controlați regulat de către specialist.
În evaluarea nevilor, sem­nele alarmante includ o regulă sim­plă, de ABCDE:
A= asimetrie (o jumătate nu seamănă cu cealaltă)
B= "border", adică margine (care trebuie să fie re­gulată); marginile neregulate, "ciupite" etc. sunt sem­ne suspicioase.
C= culoarea trebuie să fie uniformă. Culorile mul­tiple - în special albastru, gri, alb și roșu - ridică semne de întrebare.
D= diametrul mai mare de 6 mm ridică suspiciuni.
E= evoluție, adică modificări în aspect, creștere, simptomatologie sunt semne de întrebare.
Nevii trebuie căutați și în locuri ascunse, cum ar fi între degetele de la picioare, căci aici, malignizarea (adică evoluția spre cancer) poate fi rapidă.
Dacă unul dintre aceste semne este prezent, este cazul să cereți urgent o consultație dermatologică.
Cu privire la "depigmentarea pielii de pe mână", este foarte posibil să aveți vitiligo, care este legat de stres și este considerat o boală imună. Totuși, mai sunt alte posibile diagnostice, ceea ce impune recoman­da­rea unui consult de specialitate, pentru a clarifica cât mai bine problema. Vă urez succes!

Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro

"Tatăl meu are metastaze, după un melanom malign"
(Răspuns pentru CLAUDIA BUCA, F. AS nr. 1054)


Melanomul malign cutanat este o formă de cancer al pielii extrem de agresivă. Factorii favorizanți ai acestei boli sunt expunerea îndelungată la radiații ultraviolete, tenul palid, părul blond sau roșu (natural), ochii albaștri, ereditatea (aproximativ 10% dintre bolnavii cu melanom malign survin la membrii ace­leiași familii), mutații ale unor gene cu rol în divi­ziunea celulară normală, prezența nevilor atipici, unele traumatisme.
Mai rar, melanomul se poate dezvolta și la nivel vaginal, anal sau al globului ocular. Metastazele pot să apară pe orice organ, dar cel mai frecvent sunt afectate ficatul, plămânii, sistemul nervos central și glandele suprarenale. Tratamentul alopat include chi­rurgia, radio sau chimiopterapia, transplantul autolog de măduvă.
În cazul tatălui dvs., fiind vorba de metastaze hepa­tice, pulmonare și osoase, este necesară analiza atentă a documentelor medicale și elaborarea unui program de tratament complex. Este bine de știut că nu se poate face un tratament eficient cu un singur produs, și sunt necesare protocoale terapeutice gândite de persoane cu experiență în domeniu și care să țină cont de simp­tome, evoluția bolii, afecțiunile conexe, vârsta pa­cientului etc. Se evită, astfel, folo­sirea unor produse "din auzite", care rezolvă orice problemă de sănătate!
În Centrul de Consultanță Natu­ropată SECOM(R), folosim produse naturale premium, care conțin ex­tracte standardizate în doze optime. Cele peste 160 de produse pe care le avem la dispoziție ne permit ela­borarea programelor de tratament adaptate cazului concret al fiecărui pacient. Și în medicina comple­mentară "există bol­navi, nu boli".
În cadrul Centrului de Consul­tanță SECOM(R) func­ționează un magazin de unde pot fi procurate produ­sele recomandate. De asemenea, puteți beneficia de carduri de fidelitate cu reduceri și promoții lunare, la achiziționarea produselor.

Dr. CĂTĂLIN LUCA - Cabinet BIONATURA PLUS, tel. 0752/15.29.70, 0752/15.29.71, e-mail: contact@bionaturaplus.com
www. bionaturaplus.com


"Am dureri cumplite la înghițit, parcă mi se găurește pieptul"
(Răspuns pentru MIHAELA - București,
F. AS nr. 1076)


Este necesar să eliminați din alimentație, pentru o perioadă de timp, orice tip de lactate, carnea de porc, vită și oaie. Ca direcție de tratament, vă recomand o purificare, oxigenare și regenerare la nivelul siste­mului nervos central, care a fost bulversat din cauza unui șoc emoțional pe care l-ați avut în trecut. Astfel, tratăm în paralel și simptomatologia.
Luați câte 2 capsule de Activ Protect Zeolit, de două ori pe zi, iar după o săptămână, creșteți doza la câte 3 capsule, de două ori pe zi. În paralel, luați Biostem - 2 capsule dimineața (timp de o săptămână), apoi 2 dimineața și 2 seara, plus tratamentul cu Oxigenare Celulară (conform prospectului, mărind doza cu câte o picătură la fiecare două zile). Faceți un amestec din urmă­toarele plante: 100 g răchitan, 100 g sânziene, 100 g tei, 100 g captalan, 100 g lavandă, 100 g busuioc și 100 g salvie. Puneți 5 linguri din acest amestec într-un litru de apă și faceți un macerat la rece: agitați bine, apoi lăsați la macerat până dimineața. Strecurați lichidul obținut și păstrați-l la rece, într-un recipient de sticlă. Cantitatea obținută se bea pe tot parcursul zilei, cu înghițituri mici, după ce-l plimbați bine prin gură.
Cumpărați de la Plafar extract gemoterapic de tei și coacăz negru. Trebuie să luați din fiecare câte 20 de picături, de trei ori pe zi. Înainte de culcare, se ames­tecă 2-3 linguri de argilă ALGO cu apă, până se obține o pastă mai groasă. Se pune cataplasma pe zona gâtu­lui și se ține până dimineață. Urmați întregul tratament timp de două luni. Am rugămintea să ne comunicați cum vă simțiți, pentru a vă indica tratamentul în con­tinuare.