Răspuns pentru SIMONA - București, F. AS nr. 1077 - "Căutăm urgent un tratament pentru scăderea bilirubinei"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În afară de câteva boli hepatice moștenite (sin­dro­mul Gilbert, sindromul Dubin-Johnson, colestaza be­nignă recurentă etc.), care determină creșterea concentrației bilirubinei în sânge și produce icter, hiperbilirubi­nemia este una dintre manifestările obiș­nuit întâlnite în hepatitele cronice și în ciroza hepatică, stadiu mai avansat al unor hepatite cronice și al insufi­cienței hepatice.
Sigur, hiperbilirubinemia nu este sin­gura anomalie prezentă în ciroza hepatică, scăderea glo­bulelor albe și roșii, a trombocitelor, a proteinelor totale sau a albuminei serice sunt tot atâtea indicii evidente ale ficatului sclerozat, stări patologice care arată că acesta nu mai poate face față sintezei de sub­stanțe nutritive, dar nici nu mai poate descompune și elimina deșeurile toxice rezultate din activitatea orga­nismului. Mai mult, într-o fază avansată a cirozei, fază în care, din păcate, se găsește și colegul dvs., în afară de apariția varicelor eso­fagiene și a icterului, crește și con­centrația de amoniac din sânge, fenomen care determină apariția encefalopatiei hepatice (ficatul afec­tat nu mai poate filtra ele­mentele toxice din sânge, rezultând o concentrație crescută de amoniac și alți metaboliți), patologie care afectează funcția creierului, deter­minând confuzie mentală, som­nolență, tremurături, uneori chiar comă. Din pă­cate pentru colegul dvs., și această etapă nefe­ricită (en­cefalopatia hepatică), consecutivă cirozei hepatice, a fost atinsă.
Revenind la hiperbilirubinemie, trebuie să știți că pentru a deveni solubilă și capabilă să fie excretată prin bilă, bilirubina trebuie să se combine chimic (să se conjuge) cu o altă sub­stanță la nivelul ficatului. Când acest lucru nu se întâmplă (datorită unui deficit enzi­matic hepatic sau datorită unui deficit funcțional hepa­tic), concentrația de bilirubină serică crește și produce, ca în cazul colegului dvs., îngălbenirea ochilor și a tegumentelor (icter). Și pentru că, în cazul colegului dvs., tratamen­tul și regimul alimentar nu au avut re­zultatul așteptat, recomand să se încerce normalizarea valorilor bilirubi­nei prin administrarea unor remedii naturiste specifice acestui gen de disfuncționalitate.
În principiu, aceste remedii naturale sunt repre­zen­tate de Rostopască, Anghinare, Gențiană, Păpă­die, Pufuliță și Țintaură, administrate separat sau în ames­tec, sub formă de extracte, pulberi (cea mai indi­cată formă de administrare) sau capsule, în 3-4 doze pe zi (1 linguriță pulbere la o doză), înaintea meselor prin­cipale. Totodată, se impune și administrarea unor re­me­dii care să stopeze procesul progresiv de fibrozare a parenchimului hepatic și să restabilească fiziologia acestuia, cum sunt Astragalus, Cordyceps, Clorofila, Curcumina, Lăptișorul de matcă, Arginina și Res­veratrolul. Tot în această categorie se încadrează și Armurariul, Spirulina, Ganoderma sau algele AFA și Chlorella.
Să auzim numai de bine!


Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro

"Există vreun remediu pentru endometrită?"
(Răspuns pentru ELENA CUCUI, F. AS nr. 1074)


Deoarece nu avem suficiente informații despre fiica dvs., o să facem câteva considerații teoretice legate de endometrită și endometrioză. Endometrita este o inflamație cauzată de o infecție a mucoasei ute­rine (endometru). Agenții infecțioși cei mai frecvenți sunt Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Chla­mydia trachomatis, Neisseria, viruși herpetici. În faze avan­sate, infecția poate să se extindă la nivelul trompelor și al ova­relor. Se manifestă prin scurgere vaginală care miroase urât, fe­bră, dureri menstruale și pel­vine, dereglări ale ciclului men­strual. Endometrita poate duce la infertilitate sau com­plicații ale sarcinii. Tratamentul alopat se face cu antibiotice, antivirale, antifungice și antiinflamatoare, la recomandarea medicului spe­cialist.
Endometrioza este o afecțiune produsă de dezvol­tarea țesutului endometrial în afara uterului, cel mai frecvent în cavitatea abdominală. În cazurile severe, țesut endometrial se găsește la nivelul vulvei, vezicii urinare, rinichilor, plămânilor, mucoasei nazale, co­loanei vertebrale. Manifestările bolii sunt dureri pel­vine, menstruații neregulate, sângerări în afara men­struației, infertilitate. Alte complicații pot apărea în funcție de zona în care se dezvoltă țesut endometrial. Cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute, dar se in­criminează ca principal factor determinant un deze­chilibru hormonal.
O altă cauză ar putea fi dezechilibrul imunitar, deoa­rece boala apare mai frecvent la femeile cu boli autoimune (artrită reumatoidă, scleroză multiplă, lupus eritematos sistemic, fibromialgie, hipotiroidism). Femeile care au o rudă de gradul întâi cu endometrioză au un risc de zece ori mai mare de a dezvolta această boală. Endometrioza este, de ase­menea, corelată cu un risc crescut de cancer ovarian și de limfom non-Hodgkin.
Tratamentul cu progesteron pe care îl urmează fiica dvs. și chistul ovarian ne direcționează mai mult spre endometrioză, de­cât endome­trită, dar pot fi pre­zente și ambele diagnostice. În ambele cazuri tra­tamentele natu­rale pot fi foarte eficiente. Este bine de știut că nu se poate face un tratament eficient cu un sin­gur produs și sunt necesare pro­tocoale terapeutice gândite de persoane cu experiență în dome­niu și care să țină cont de simptome, evoluția bolii, afecțiunile conexe, vârsta pacientului etc. Se evită astfel folosirea unor produse "din auzite", care rezolvă orice problemă de sănătate. În Centrul de Consultanță Naturopată SECOM(R) folosim produse naturale pre­mium, care conțin extracte standardizate în doze op­time. Cele peste 160 de produse pe care le avem la dispoziție ne permit elaborarea programelor de trata­ment adaptate cazului concret al fiecărui pacient. În cadrul Centrului de Consultanță SECOM(R) funcțio­nează un magazin de unde pot fi procurate produsele recomandate.

Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, București, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09

"De 3 ani mă chinuie sângerările gingivale"
(Răspuns pentru POP IOAN CONSTANTIN - Bistrița Năsăud, F. AS nr. 1065)


Stimate domn,
Faptul că în urma consultărilor medicale specifice încă nu s-a depistat o cauză stomatologică mă face să mă gândesc că ar fi foarte bine dacă ați solicita me­dicului de familie o recomandare pentru o leucogramă completă, VSH, probe hepatice, electroforeză, timp de coagulare, timp de sângerare. Probabil că trombocitele dvs. sunt în număr redus, ceea ce explică această fra­gilitate capilară la nivelul gingiilor, cu toate că din ce spuneți rezultă că aveți o viață echilibrată.
* Până la obținerea rezultatelor, faceți în fiecare seară gargară cu ceai de salvie, busuioc, cimbru, pelin, coada-calului, sunătoare, frunze de nuc, în părți egale, după ce vă spălați pe dinți, dar periajul dinților să nu fie agresiv. Puteți pune și tampoane, pe gingie, cu aceste ceaiuri, pe care le mențineți mai mult timp.
* Zilnic, luați Liver Aid (2 capsule) și Super Coen­zima Q10 sau Sublingual CoQ10, în cazul căruia, pen­tru că se administrează sub limbă, sub­stan­țele active se ab­sorb rapid și eficient la nivelul cavității bucale, ajun­gând în vasele de sânge de sub limbă. De aseme­nea, vitamina C are rol esen­țial în fragilitatea capila­relor. Consu­mați multe portocale, grapefruit, kiwi, lămâi, pătrunjel, morcovi (con­țin și betacaroten). De mare ajutor vă este și siropul Noni, de asemenea mie­rea, sub formă de badijonaj la nivelul gingiilor, care pe lângă rol trofic are și rol cicatrizant, sau lăpti­șorul de matcă. Sunt convinsă că dacă veți fi perse­verent și veți avea răbdare, gingivita dvs. va deveni doar o amin­tire. Vă doresc numai bine și toate cele bune!

"Doresc un tratament pentru noduli"
(Răspuns pentru DELIA POPESCU - Turnu Severin, F. AS nr. 1040)


Stimată doamnă,
Ca medic reumatolog, vă rog să specificați dacă durerea de la degetul mare al piciorului apare îndeo­sebi noaptea. Dacă este violentă și vă trezește din somn. Vă rog să-mi transmiteți valorile calcemiei, aci­dului uric, factorului reumatoid, proteina C reactivă, VSH. S-ar putea să fie vorba de un nodul gutos, dar fără investigațiile de mai sus, la care se adaugă o radio­grafie de ante­pi­cioare și un examen clinic de spe­cialitate, nu poate fi vorba de un diag­nostic de certitu­dine. Vă aștept cu rezultatele, pentru a putea trece la un tratament cores­punzător semnelor și simptomelor dvs. Vă doresc numai bine și toate cele bune!