Bârfe despre țânțari

Gilda Fildan
- Ce este adevărat și ce nu? -

Veritabili mini-vampiri ai verii, când se lasă seara devin de nesuportat. Să-i cunoaștem mai bine, ca să le venim de hac

Nu este adevărat...

Că mușcăturile de țânțari sunt neplăcute și periculoase
Simple vorbe în vânt: că țânțarii din zonele tro­picale ar fi ajuns și în Europa (temutul țânțar al ti­grilor) provocând boli grave, mai ales în Franța, Italia, Belgia și Elveția de sud; că transmit un microb care provoacă dureri puternice de cap și oase; că tot mai mulți oameni reacționează alergic la mușcăturile de țân­țari. Urmarea: amețeli, tulburări de circulația sân­gelui, umflături, ca la înțepăturile de viespi. Acuzații nedovedite până în prezent.

Nu este adevărat...

Că victimele preferate ale țânțarilor sunt oamenii cu "sânge dulce"
Ce se spune nu este dovedit: că țânțarii simt cu senzori speciali, de la peste 35 de metri distanță, sub­stanțe ca bioxidul de carbon, expirat de oameni și ani­male sau emanat din transpirația lor; că micile bestii sunt atrase în mod special de mirosul de sudoare, acizi lactici, mirosul de brânză fermentată și de picioare nespălate.

Nu este adevărat...

Că femeile sunt înțepate mai des decât bărbații
Dimpotrivă! Ultimele studii realizate în Germania au dovedit inversul: bărbații fac deliciul țânțarilor, doar că ei nu simt totdeauna înțepăturile. Pielea fe­mei­lor este cu 20% mai subțire decât pielea bărbaților și reacționează mai sensibil.

Nu este adevărat...

Că lumina atrage țânțarii
Nici vorbă! Țânțarii sunt aproape orbi. Ei se orien­tează după miros.

Nu este adevărat...

Că femeile aflate în perioada menstruală sunt mai des atacate de țânțari
Nici vorbă! Țânțarii atacă femeile cu predilecție în zilele dintre două cicluri menstruale, când femeile sunt predispuse la a rămâne însărcinate și când nive­lul estrogenului scade. Acest fenomen face mirosul lor atrăgător pentru țânțari.

Este adevărat...

Că îmbrăcămintea influențează pofta țânțarilor
S-a dovedit în mod concret că blu­zele, că­mășile și pantalonii de culoare deschisă îi sperie pe țânțari, în vreme de îmbrăcă­mintea de culoare închisă îi atrage în mod magic. Probabil pentru că, îmbră­cați în ele, transpirăm mai mult, producând sub­stanțe apetisante pentru țânțari.

Este adevărat și nu prea...

Că lămâia, cuișoarele și uleiul de lavandă alungă țânțarii
E drept că uleiurile eterice țin o vreme țânțarii la distanță, dar numai dacă sunt folosite din oră în oră. Pe de altă parte, nu orice piele suportă contactul cu ele.

Este adevărat și nu prea...

Că țânțarii trăiesc mai ales pe marginea bălților, a stufărișurilor și mlaștinilor!
Este adevărat că își depun ouăle în zone lacustre, dar acolo trăiesc cei mai mulți dintre dușmanii lor: broaștele și libelulele. De aceea, țânțarii preferă grădi­nile de pe lângă casă, vasele cu apă de ploaie, bălțile rezultate după udatul plantelor sau ghivecele cu pă­mânt umed.