Ce să facem când transpirația curge șiroaie?

Gilda Fildan
- O zi de vară e splendidă. Totuși, soarele și căldura au și ele dezavantajele lor. Specialiștii ne explică se ce poate face pentru a combate transpirațiile abundente -

Transpirația are un rol important, însă adesea devine stânjenitoare. Care este cantitatea considerată normală?

Corpul nostru pierde zilnic prin transpirație cam jumătate de litru de lichid. Când trăim o stare afec­tivă intensă, când facem sport sau în condiții de caniculă, se poate ajunge chiar și la doi, până la trei litri. Abundența transpirației diferă de la un individ la altul. Ea depinde, prin­tre altele, și de numă­rul glandelor sudoripare, acestea variind între două și trei milioane. Toate împreună compun "instalația de climatizare" a corpului, cea care îi menține tem­peratura constantă la 37°C.

Cum funcționează aceasta, mai exact?

Când vremea este exagerat de caldă sau când musculatura în mișcare generează căldură, sistemul nervos transmite un semnal către piele, avertizând-o să împiedice o supraîncălzire a organelor interne. Glandele sudoripare, plasate între epidermă și der­mă, încep atunci să lucreze la turație maximă, trimi­țând lichidul prin pori la suprafața pielii, unde tran­spirația se evaporă și astfel răcește corpul.

Secreția glandelor sudoripare poate avea modificări cantitative?

Da. Noi transpirăm tot mai puțin, pe măsura îna­in­tării în vârstă. Transpirațiile excesive pot avea le­gătură cu greutatea corporală sau cu hormonii: fe­meile aflate în perioada de premenopauză trans­piră mult. La fel și persoanele supraponderale, al căror corp se încălzește repede, fiindcă stratul de grăsime are un efect de izolare termică. Dar și unele boli, cum sunt disfuncțiile tiroidiene sau dere­glă­rile metabolice (de exemplu, diabetul) pot provoca transpirații mai puternice. Dacă observați o asemenea modificare, adresați-vă unui medic, pentru a sta­bili cauza.

Cum se măsoară secreția glandelor sudoripare?

Procedeul tehnic prin care se de­ter­mină cantitatea de lichid eliminată prin pori poartă denumirea de gravi­metrie. Se apelează la această metodă atunci când cineva începe dintr-o dată să transpire mult mai mult ca înainte sau când transpirația îi creează un discon­fort greu de suportat. Cu ajutorul unei hârtii de filtru, se absoarbe și se cântărește lichidul eliminat într-un anumit interval de timp. Rezultatul va arăta dacă glandele funcționează în limite normale.

Uneori ni se udă spatele, alteori palmele - de ce transpirăm în zone diferite ale corpului?

Când e foarte cald sau când facem efort fizic, lucrează la capacitate maximă glandele din regiunea capului, a spatelui, subsuorilor și brațelor. În schimb, dacă factorul declanșator este psihicul, se umezesc mai curând palmele și labele picioarelor. În această din urmă situație, s-a dovedit efi­cientă metoda numită ion­to­foreză cu apă: se fac băi la mâini și picioare, iar prin apă se trece un curent electric de mică intensitate. Dezavantajul constă în faptul că terapia trebuie aplicată con­tinuu, fără pauze.

Când este suficient un deodorant bun și când trebuie luate măsuri mai drastice?

Depinde de fiecare în parte. Unora, o mică pată de transpirație sub braț li se pare deja o catastrofă. Adesea este de ajuns un deodorant cu efect de lungă durată. Dacă el nu remediază situația, există și soluția injec­țiilor cu botox, care blochează trans­mi­sia dintre fi­brele nervoase și glandele sudoripare. Pentru o sub­suoară sunt necesare în jur de 50 de în­țe­pături, iar efec­tul se menține timp de aproximativ șase luni. O altă posibilitate este chiuretajul clasic, care constă în chiuretarea și aspirarea glandelor su­doripare, sub anestezie locală.

Cu tehnologia laser se obțin rezultate bune?

Pacienții au experiențe foarte încurajatoare cu această metodă minim invazivă. Axila este anesteziată local și, printr-o incizie nu mai mare de un milimetru, chirurgul introduce o sondă flexibilă cu laser, care încălzește în evantai și lichefiază țesutul glandelor sudo­ripare, astfel încât el poate fi aspirat. Vinde­carea leziunii se produce în trei zile, după care transpirația subsuorilor a dispărut pentru tot­deauna.