Cât de sigură este relația dvs.?

Adina Bran
Test de fidelitate

Puteți avea încredere în partenerul dvs.? Există un echilibru rezonabil între libertate și control? Aflați din testul de mai jos -
Testul nostru vă poate arăta cum stau lucrurile cu fidelitatea în relația dvs. Vedeți mai jos o serie de afirmații referitoare la relația dvs. actuală (sau trecută) și la comportamentul partenerului. La fiecare din aceste afirmații aveți posibilitatea să răspundeți cu "nu corespunde" (0 puncte), "parțial" (1 punct) sau "corespunde" (2 puncte).
Rețineți: nu vă gândiți mai întâi ce răspuns ar putea face "impresie bună", ci reacționați sincer și deschis, alegând varianta care vă vine imediat în minte. Se înțelege că aceste formulări scurte nu pot ține seama de toate particularitățile. De aceea este posibil ca, în unele cazuri, nici una din cele trei opțiuni să nu vi se potrivească perfect. Hotărâți-vă, totuși, pentru una din ele - și anume, pentru cea mai apropiată de situația dvs.

1. A. Partenerul meu/partenera și cu mine n-am discutat ni­ciodată clar ce atitudine vrem să adoptăm în privința fidelității.

2. B. De când suntem împreună, partenerul meu/ par­tenera a avut cel puțin o aventură fără acordul meu.

3. C. Prietenul meu/prietena/ și-a înșelat și fosta iubită (iubit).

4. D. Partenerul meu își bagă nasul în corespondența sau în telefonul meu mobil, deși n-are motive.

5. A. Unul din subiectele multora din certurile noastre este următorul: cât contact ne e permis să avem cu alți bărbați/femei (ex. să mergem la masă în oraș, să ne vizităm foștii prieteni etc.).

6. B. Am sentimentul că trebuie să lupt tot timpul, pentru ca partenerul meu/partenera să-mi ră­mâ­nă fidel(ă).

7. C. Am deseori un sentiment tulbure, când mă gândesc câte lucruri poate face partenerul meu/partenera, fără ca eu să știu.

8. D. Consider că partenerul meu/partenera este exagerat de gelos/geloasă.

9. A. În relația noastră există frecvent situații, în care unul din noi e gelos.

10. B. Partenerul meu/partenera nu ia în seamă ce spun eu (ex. când vrea să iasă în oraș seara, iar eu mă opun).

11. C. Partenerul meu/partenera iese cu alți băr­bați/ femei, pe care nu mi i-a prezentat niciodată.

12. D. Partenerul meu/partenera îmi face o scenă, ori de câte ori vreau să petrec puțin timp în compania altora (ex. să ies în oraș cu "băieții" sau "fe­tele", să fac o excursie îm­preună cu un vechi prieten(ă) etc.).

13. A. Discuțiile noastre despre libertățile pe care ni le acordăm reciproc (ex. să mergem la dans neînsoțiți) sunt obositoare și nu duc la niciun rezultat.

14. B. Am remarcat că partenerul meu/partenera se comportă uneori în prezența mea ca și cum ar fi liber(ă) și și-ar căuta perechea (ex. privește insistent în ochi o persoană străină, îi face complimente, flirtează).

15. C. Partenerul meu/partenera își ferește de mine cores­pondența, computerul și telefonul mobil (ex. nu-mi spune cu cine vorbește la telefon și nu-mi dă voie să-i folosesc mobilul, nici când am o urgență).

16. D. Partenerul meu are obiceiul să mă spioneze, deși nu i-am fost niciodată infidel/infidelă.

17. A. Evită răspunsul, când îl/o întreb dacă îmi este fidel/fidelă.

18. B. Partenerul meu/partenera nu mă ia în serios, atunci când îi spun că infidelitatea lui (ei) mă rănește.

19. C. Partenerul meu/partenera nu mă prezintă părinților și prietenilor sau nu le spune că avem o relație stabilă.

20. D. Mi-ar plăcea să am ceva mai multă libertate, însă dacă aș aduce vorba despre asta, par­tenerul meu/partenera ar exploda.

21. A. Partenerul meu/partenera și cu mine ne schim­băm me­reu concepția despre fide­li­tate.

22. B. Adesea, partenerul meu/partenera se poartă mai atent cu alte persoane decât cu mine.

23. C. Se întâmplă des ca partenerul meu/partenera să nu mă caute zile întregi, fără să cunosc motivul.

24. D. Au existat deja între noi foarte multe scene de gelozie lipsite de temei.

Evaluarea testului

Calculați-vă punctajul la cele patru serii de afir­mații transcrise mai jos. La fiecare din ele puteți obține o valoare cuprinsă între 0 și 12.

A. Înțelegeri pe tema fidelității...
(1, 5, 9, 13, 17, 21)


B. Depășirea limitelor...
(2, 6, 10, 14, 18, 22)


C. Deschidere/sinceritate...
(3, 7, 11, 15, 19, 23)


D. Restricții/control...
(4, 8, 12, 16, 20, 24)


Observație importantă: Testul de față reprezintă un fel de barometru pentru comportamentul nepotrivit sau riscant din relația dvs. În cazul când la dvs. este totul în ordine, nu vi se va semnala nimic. Doar dacă există unele nereguli legate de depășirea limitelor, sinceritate și bună înțelegere, veți primi o analiză și câteva sfaturi, cu care încercăm să vă dăm o mână de ajutor.

A. Înțelegeri pe tema fidelității
(8 puncte sau mai mult)


N-ați convenit niciun fel de reguli ale jocului care să stabilească ce este permis și ce nu în relația dvs. E îngăduit să cinați cu un prieten sau un coleg de sex opus? Să dan­sați mai mult timp cu un ne­cunoscut atrăgător? Iată lucruri care vă sunt neclare, atât dvs., cât și parte­nerului.
Probabil că nici n-ați încercat să fixați reguli, ci v-ați gândit: "Va mer­ge cumva de la sine". Dar, după cum ve­deți, nu s-a întâmplat așa. Conse­cința: accese de gelozie, discuții intermi­nabile, acuzații, într-un cuvânt, un ade­vă­rat circ.
Există și posibilitatea că ați încercat să fixați reguli, însă și dvs. și partenerul ați folosit orice portiță de evitare a lor, atunci când ar fi trebuit să le aplicați concret. Poate și din cauză că obișnuiți să vă schimbați des părerea? Dar nici un joc nu poate funcționa bine fără reguli. De aceea, e important să recuperați acum această etapă, făcând niște înțelegeri clare, obligatorii pentru ambele părți. De exemplu: dacă doriți să vă vedeți din când în când cu o cu­noștință de sex opus, vă oferim o sugestie care s-a do­vedit utilă în asemenea cazuri: prezentați în prealabil persoana partenerului dvs., dându-i astfel șansa să-și facă singur o impresie despre relația existentă între voi. Poate chiar vă veți înțelege bine în trei, ceea ce ar destinde enorm at­mos­fera.

B. Depășirea limitelor
(7 puncte sau mai mult)


Partenerul/partenera dvs. întrece măsura și arată prea puțin respect pentru sentimentele dvs. Flirtează cu altele/alții în prezența dvs., ca și cum n-ați fi de față. În plus, vă min­te și recunoaște minciuna abia în mo­men­tul când i-o dovediți. Se poate să vă fi și înșelat deja. Dar, în loc să-și asume răspunderea pentru gre­șeala lui (ei) și să se străduiască să vă recâștige în­crederea, el (ea) duce jocul și mai departe. Mini­malizează jignirile pe care vi le-a adus și vă reproșează că exa­gerați, că vreți să-l (să o) con­trolați și îl (o) ur­măriți cu gelozia dvs.
Cum v-ați putea simți în siguranță, într-o asemenea relație? Cum să vă păstrați stima de sine? Cel mai bine ar fi să vă eliberați cât mai repede din această situație. Dați-i partenerului/ partenerei dvs. un ultimatum clar: ori renunță complet la comportamentul ofensator și consimte să nu depășească pe viitor anumite limite, ori puneți capăt relației.
Dacă nu vi se întâmplă pentru prima dată ca un partener(ă) să vă trateze cu atâta lipsă de respect, ar tre­bui să reflectați la cauzele care vă determină să ac­cep­tați un astfel de tratament. Ce exemplu v-au dat pă­rinții dvs.? Ce gândiți despre relația dintre bărbat și fe­meie? Experiențele din trecut v-au învățat să supor­tați orice, fără a lua atitudine?

C. Deschidere/sinceritate
(7 puncte sau mai mult)


Partenerul/partenera dvs. nu vă inspiră prea multă încredere. Intuiția vă spune că e ceva suspect la mijloc. Diverse indicii - unele vagi, altele evidente - vă con­ving că nu e sincer(ă). Pe nepusă masă apa­re o "veche cunoștință", dar luat la întrebări, el/ea nu poate explica de unde se știu ei doi și ce au în comun. Vă interzice accesul la telefonul mobil, la corespon­dență și compu­terul lui/ei și evită să răspundă la întrebări. Nici în relațiile anterioare n-a fost fidel(ă) și se pare că acest lucru nu s-a schimbat.
Partenerul/partenera dvs. își lasă deschisă calea de retragere, de pildă, prin faptul că nu vă prezintă pă­rinților și prie­tenilor săi. Aceasta ar reprezenta un an­gajament față de dvs.
Dvs. interpretați corect toate aceste semne, care vă justifică neîncrederea. Nu dați înapoi, ci vorbiți-i par­te­nerului/partenerei despre sentimentele dvs. Nu-i ac­ceptați păcă­le­lile și continuați să puneți întrebări, până când po­ves­tea pe care v-o relatează devine real­mente plau­zi­bilă. Sau până vă lămuriți că e o înșelăciune grosolană. Dacă nu vreți să vă lăsați iubirea întinată de minciună și trădare, vă rămâne o singură soluție: plecați unde ve­deți cu ochii.

D. Restricții/control
(7 puncte sau mai mult)


Vă simțiți în relația dvs. ca într-o închisoare. Par­tenerul/partenera dvs. dorește să vă acapareze cu totul și vă deza­probă cu îndârjire prieteniile, micile distracții nevino­vate în compania altora, în general, tot ce întreprindeți fără el/ea. De aceea, aveți mereu parte de certuri, acuzații și scene de gelozie cu accente dramatice. Jurămintele dvs. de fi­delitate nu ajută la nimic și nu-i liniștesc sus­piciunile. Contro­lea­ză, spionează și ma­nipulează, făcând uz de o doză considerabilă de autoritate. Dacă nu l-ați înșelat nicio­dată și nu aveți nimic de ascuns, veți ajunge la conclu­zia că neîncre­derea este o trăsătură a carac­te­rului său/ ei și are prea pu­țin de-a face cu dvs.
Fixați-i neîntârziat niște limite clare și spuneți-i de ce libertăți aveți nevoie într-o re­lație. Și nu renunțați la dreptul de a vă realiza dorin­țele. Totodată, dați dovadă de sinceritate deplină față de el/ea, spuneți-i de fiecare dată cu cine vă întâlniți. Fi­indcă numai transparența generează încredere.