ROGER WATERS la București

Dana Ene
"Simt că acesta este cântecul meu de lebădă"

Pe 28 august, în Piața Constituției din București, iubitorii muzicii rock din România au ocazia să-l asculte live pe Roger Waters, membru fondator al legendarei trupe Pink Floyd, și să vadă cea mai im­presionantă producție muzicală a momentului - spectacolul intitulat "The Wall".
Venerabilul rocker i-a surprins cu acest mega-concert pe toți fanii lui, ba chiar a cucerit și critica, după aproape 30 de ani petrecuți într-un con de umbră. "Cel mai bun show făcut vreodată", scria "New York Post", "un proiect grandios, un adevărat triumf al ambiției". "Acesta este punctul culminat al realizărilor muzicii rock! ", ziceau la rândul lor englezii, în "The Times".
Melancolic în anii deplinei maturități, Roger Waters (69 de ani) a profitat de nivelul actual al tehnologiei și a pus în scenă un proiect mai vechi. El a realizat un spectacol nou-nouț, inspirat de cel de-al unsprezecelea album al trupei Pink Floyd - "The Wall", lansat în 1979.
După ce s-a despărțit de trupa care l-a făcut celebru (acum mai bine de 29 de ani) în urma litigiului avut cu vechii lui colegi, Roger a obținut drepturile de autor la "The Wall", deoarece el a compus toate cele 26 de piese cuprinse pe acel disc. Sursa de inspirație pentru crearea acestei opere muzicale rock atât de cunoscute în lume a fost chiar viața artistului, în special moartea tatălui său pe front.
Considerat o capodoperă, show-ul "The Wall" este o combinație perfectă de muzică live, proiecții impre­sio­nante, efecte vizuale uimitoare și decoruri gran­dioase, toate reunite într-o construcție colosală.
Acesta este cel de-al doilea tur în Europa cu "The Wall". Waters și-a început turneul mondial pe 15 sep­tembrie 2010, la Toronto, și a înregistrat până acum adevărate recorduri de au­diență, cu 192 de concerte și peste 3,3 milioane de spec­tatori.
Anul acesta, artistul bri­tanic a programat nu mai pu­țin de 18 concerte în Eu­ropa și, pentru a nu se re­peta, el a adus modi­ficări show-ului inițial, care se des­fășoară acum în aer liber, cu un decor și mai impre­sio­nant decât cel folosit în 2010. "Am regândit întregul spectacol pentru desfă­șu­ra­rea în aer liber. Va fi impre­sionant, pentru că implică mult mai multă mișcare, acțiune, dramă și suspans, comparativ cu show-urile ce au loc în săli acoperite. Zidul este mult mai mare, în­treaga construcție este mult mai amplă, astfel în­cât să ofere specta­torilor o ex­periență mult mai intensă. E drept, o astfel de producție nu ar fi fost posibilă acum 40 de ani, însă lucrurile s-au schimbat, tehnolo­gia a avansat, iar acum putem face lucruri ini­ma­ginabile. Un astfel de spectacol tre­buie văzut!", declara Roger Waters la începerea tur­neu­lui. Un în­demn ce ar trebui urmat nu doar pentru fru­musețea spectacolului, ci și pentru că pare a fi ulti­mul turneu de anvergură al artistului. Într-un interviu acordat anul acesta, el spunea: "Ar putea fi ultimul meu turneu. Nu mai sunt așa tânăr și nu semăn cu B.B. King sau cu Muddy Wa­ters. Nu sunt un mare instru­mentist și nu am nici o voce extraordinară, dar îmi curge încă foc prin vene și mai am câte ceva de spus. Simt că acesta este cân­tecul meu de le­bădă."
Succesul obținut cu "The Wall" l-a luat puțin prin surprindere chiar și pe el, căci nu a mai reu­șit, de peste 20 de ani, să atingă, darămite să ega­leze, gloria obținută în anii buni cu Pink Floyd.

A fost odată... Pink Floyd

George Roger Wa­ters s-a născut pe 6 septem­brie 1943, în Surrey, și este cel de-al doilea fiu al lui Mary și Eric Flet­cher Waters, doi profe­sori de provincie, a căror fericire conjugală a fost spulberată de marele război. Nu și-a cunoscut tatăl, care a murit pe front în Italia, pe când el avea numai 5 luni. După răz­boi, Mary s-a mutat cu cei doi fii în Cambridge. Aici, la Liceul de băieți Cam­bridge­shire, Roger l-a cu­nos­cut pe Syd Barrett, cel care îi va deveni prieten și alături de care înființează, în 1964, formația Pink Floyd. Pe Nick Ma­son și Richard Wright i-a cunoscut în anii de stu­denție, la Regent Street Polytechnic, unde studia in­gineria mecanică.
Barrett a fost pri­mul care a părăsit trupa, în 1968, în urma unor probleme cauzate de consumul de droguri, și a fost repede înlocuit de David Gilmour. Roger a devenit atunci princi­palul textier și compo­zitor al trupei, dar și liderul conceptual al aces­teia. În această for­mulă - Roger Waters, David Gil­mour, Nick Ma­son și Ri­chard Wright - Pink Floyd a început să urce pe cul­mile gloriei. Discurile lor: "The Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here", "Ani­mals", "The Wall" și "The Final Cut" sunt astăzi legendare. "The Final Cut" (1983) a fost ultimul al­bum pe care Roger l-a făcut îm­preună cu Pink Floyd.
"Când am terminat de compus "The Final Cut", Dave a zis că nu este suficient de bun și că ar trebui să-i mai amânăm cu un an apariția. L-am în­tre­bat dacă a com­pus el ceva demn de luat în sea­mă și de pus pe acel album. Bi­neînțeles că nu. De cinci ani, nu mai scrisese nicio me­lo­die. I-am spus atunci că o să lan­sez eu al­bumul, so­lo... dar nimeni nu a fost de acord cu asta. Până la fina­lul anului e­xis­ta atâ­­ta ran­chiu­nă în­tre noi, încât des­părțirea era ine­vitabilă", povestea el într-un inter­viu acordat revistei "Rolling Stone".
În 1985, a ur­mat un proces între Roger Wa­ters și colegii lui de trupă, atât pentru numele acesteia, cât și pentru drepturile de autor. Abia în 1987 au ajuns, în afara tribunalului, la un consens.
În anii care au urmat, Roger a pornit într-o carieră solo și a compus în continuare. A lansat trei albume de studio, ultimul dintre ele, "Amused to Death" (1992), fiind considerat cel mai bun. "Nu știu dacă realizarea tuturor acestor albume a fost o decizie bună. Dar nu regret că le-am făcut. «Amused to Death» cred că este o capodoperă. Dacă ar fi avut numele Pink Floyd pe copertă, ar fi fost un succes uriaș", spunea el plin de umor și lipsă de modestie într-un interviu. Tot în anii post-Floyd a compus melodii ce au fost incluse pe coloana sonoră a desenului animat "When the Wind Blows" (1986) și chiar o operă inspirată din Revoluția Franceză - "Ça ira" (2005). Ea a ajuns pe locul 5 în topul Billboard al muzicii clasice.
Pe 2 iulie 2005, David Gilmour, Nick Mason, Ri­chard Wright și Roger Waters s-au reunit, după 24 de ani, în cadrul unui concert caritabil, la Londra. Șase ani mai târziu, pe 12 mai 2011, David Gilmour și Nick Ma­son au urcat pe scenă, în Londra, alături de Waters, și au cântat împreună în show-ul susținut de acesta.
Anul trecut, pe 14 ianuarie, Roger s-a căsătorit pen­tru a patra oară. Laurie Durning (actriță și regizoare) este noua lui soție. Roger are doi copii din cea de-a doua căsătorie, cu Lady Carolyne Christie. Fiul, Harry (36 de ani), este muzician (pianist), iar acum face parte din trupa tatălui, în timp ce fiica, India (35 de ani), este un cunoscut fotomodel.
Pentru concertul lui Roger Waters de la București, mai găsiți (pe myticket.ro) bilete la Gazon B (135 lei).