Sportul - cel mai bun medicament

Redactia
- Decât pastile cu pumnul, mai bine mișcare. Medicul internist ne explică cum sportul ne influențează corpul -

Creierul
Este mai bine irigat cu sânge și, astfel, canti­tatea de oxigen se dublează. Aceasta duce la o îmbu­nătățire a funcțiilor lui și o creștere a puterii de con­cen­trare și de atenție.

Rețeaua neuronilor
Contactele dintre celulele creierului, magazia noas­­tră cu memorie, cresc. De regulă, rețeaua neu­ronală scade de-a lungul vieții. Prin alergări, creierul este menținut tânăr.

Serotonina
Alergarea îmbunătățește - chiar și la o vârstă îna­intată - memoria, capacitatea de a învăța, creati­vi­tatea. Există și cauze hormonale. La o alergare mo­de­rată, cantitatea de serotonină din creier crește. Această substanță care ne ridică buna dispoziție și ne ține la distanță de grijile zilnice este considerată hormonul principal. O creștere a concentrației de serotonină se poate obține prin alergare.

Hipofiza
Alergarea mărește nivelul de A.C.T.H. din creier. A.C.T.H. reprezintă hormonul creativității, care rela­xează corpul în mod plăcut, dar limpezește spiritul precum cristalul și îl trezește.

Endorfina
În timpul alergării, corpul își eliberează propriul său drog, endorfina. Omul simte relaxare și mulțu­mire.

Pancreasul
Celulele corpului devin mai sensibile la acțiunea insulinei, care scade nivelul zahărului din sânge; astfel evităm diabetul bătrâneții.

Testicule
Hormonul sexual masculin, testosteronul, este produs într-o can­titate mărită.

Sistemul muscular
Funcția celulelor musculare se îmbunătățește, iri­garea sanguină crește.

Sistemul imunitar
Numărul de anticorpi este influențat pozitiv, chiar și după o jumătate de oră de alergare. De ase­menea, capacitatea anticorpilor de a distruge inva­datorii to­xici sau celulele canceroase crește mult.

Enzimele
Alergarea cu viteza moderată modifică sistemul en­zimatic al fiecărei celule. Trece de la arderea zahă­rului din sânge la aceea a gră­similor. Se for­mează enzime de ardere a gră­similor.

Plămânii
Ventilația și irigarea san­guină a plămânilor se îm­bu­nă­tățește prin creșterea can­ti­tă­ții de oxigen as­pirat. Mai mult oxi­gen se răs­pân­dește în sân­ge, iar bioxidul de carbon este mai repe­de eliminat prin alveolele pul­monare.

Inima, circulația sângelui
Inima dă randament mai bun, sân­gele devine mai fluid. Valorile grăsi­milor negative din sânge scad, colesterolul "bun" crește. Tensiunea se normalizează, pulsul de repaus scade.